Att vara jurymedlem i ”Talang” är väldigt kul, men också svårt, menar Sarah Dawn Finer: ”Jag försöker påminna mig om att i den verkliga artistbranschen är varje arbetsintervju brutal.”
Att vara jurymedlem i ”Talang” är väldigt kul, men också svårt, menar Sarah Dawn Finer: ”Jag försöker påminna mig om att i den verkliga artistbranschen är varje arbetsintervju brutal.” Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Sarah Dawn Finer: ”Jag har straffat mig själv så länge”

Sarah Dawn Finer började arbeta som skådespelare redan som 6-åring. Idag är hon mest känd som artist och aktuell jurymedlem i ”Talang” som har säsongspremiär i morgon fredag. 

Men att få ihop karriären med rollen som nybliven tvåbarnsmamma med bonusbarn och en adhd-diagnos är inte lätt.

– Att ta hand om mig själv är ett heltidsjobb. Tyvärr behövs det ibland lite mer tid, tålamod och tillit än vad jag haft och har, säger hon. 

Åsa Görnerup

Vi har träffat Sarah Dawn Finer inför premiären av årets upplaga av ”Talang” för ett samtal om livet, kärleken och karriären. Att hon själv började som artist redan som 6-åring är till hjälp i juryarbetet – särskilt när hon ska bedöma barn.

– Man blir bättre av ärlighet och pepp, så jag försöker göra både och, säger Sarah som tidigt hittade sitt sätt att uttrycka sig och använda delar av sig själv till sin fördel. Då hon blev gravid och fick familj förändrades allt.

Så här får Sarah Dawn Finer ihop livets alla delar.

FAMILJ OCH VÄNNER: ”Att vara mamma är svåraste jobbet som finns”

– Jag är van vid att vara social och träffa nära släkt i andra länder. Att inte kunna göra det under pandemin är svårt. Familjen betyder allt. Det är ett klyschigt och tråkigt svar, men för mig är det självklart att de är de viktigaste och närmaste.

– Att vara mamma är en ynnest och ära och det svåraste jobbet som finns. Det finns ingen handbok för det. ”It’s just learning by doing”. Problemet är att alla är olika, varenda unge. Jag älskar mina barn och tycker om att hänga med dem för de är roliga och jag älskar att se livet igenom deras ögon.

– Att vara bonusförälder finns det ingen handbok för alls, trots att jag läst böcker i ämnet. Det är också en ynnest. Man måste växa in i hur man ska göra. Det hade jag ingen aning om innan. Som sagt, alla är olika, alla situationer är olika. Hela tiden är det ”hit and miss”.

– Folk undrar varför jag inte är offentlig med mina barn, men jag lägger inte ens ut bilder på barnen på mina privata konton. Det är inte för att jag inte tycker att de är vackrast i världen, utan jag gör det av respekt för dem. De har inte valt detta. 

Sarah Dawn Finer

Ålder: 40.

Gör: Artist och programledare.

Bor: I Stockholm. 

Familj: Ja.

Aktuell: ”Talang” har premiär i TV4 den 14 januari. Sarah Dawn Finer sitter i juryn tillsammans med Edward af Sillén, Bianca Ingrosso och David Batra. Podden ”Talk to me”. I julas kom ett specialavsnitt, där Sarah Dawn Finer svarar på frågor, som lyssnarna spelat in.

PERSONLIG UTVECKLING: ”Jag är under konstant utveckling”

– Jag är under konstant utveckling och tar alltid ett steg framåt och två steg bakåt. I höstas fyllde jag 40. Vissa säger: ”Shit, är du 40?” Andra säger: ”Är du bara 40?” När jag intervjuade Peter Jöback, som jag träffade som tolvåring, hade han fyllt 50. Vi skrattade och sa att trots att vi inte känner oss som tolv och 22, så känner vi oss inte heller som 40 och 50. Jag som alltid var yngst på giggen är verkligen inte det längre.

– Det handlar bland annat om bilden man hade av den åldern som liten. Titta på Jennifer Lopez och Meryl Streep, inte ser jag tanter! I dag är 70 det nya 50, 50 det nya 40 etcetera. Nu pratar jag inte om plastikkirurgi, utan om energin, drivet, kreativiteten och modet i att vara en hel kvinna.

HÄLSA: ”Den stora sorgen var att jag straffat mig själv så länge”

Sarah Dawn Finer är alldeles för känslig för att vara så öppen som hon är. ”Det jag menar är varför jag exempelvis inte pratar om vissa saker beror på att jag är alldeles för öppen om alldeles för mycket. Jag måste hålla i mig själv. Annars har jag inget stopp. Sitter jag i en intervjusituation som nu, kan jag tro att vi är i ett socialt sammanhang. Sedan ser jag det i tidningen och får panik.” Foto: PELLE T NILSSON / SPA

– Jag är en nyförlöst tvåbarnsmamma med bonusungar och två års pandemi i ryggen, så du kan ju gissa. Jag har precis fyllt 40, men räknar med att komma tillbaka starkt och ha en hälsotopp när jag fyller 50. Då har jag tonåringar och de andra barnen vi har kan vid det laget ta hand om sig själva.

För drygt ett år sedan fick du diagnosen adhd?

– Psykiatern Lotta Borg-Skoglund hade skrivit en bok om tjejer med adhd och jag hörde henne prata om det i Nyhetsmorgon. Då hade jag försökt hitta svar och hjälp i ett antal år. Igenkänningsfaktorn var skyhög. Efteråt berättade jag om mina tankar och intervjuade henne i min podd. Jag ville visa att det finns flera sidor av allt. Vi är så måna om att bestämma hur folk ska vara och när man inte är det blir det svårt.

– Jag fick så mycket frågor när jag pratade om det, och hade lärt mig så mycket nytt, så jag ville ge uttryck för min egen upplevelse i hopp om att hjälpa andra. Den hjälpte mig förstå viktiga delar av mig själv och förlåta andra sidor. Man får inte glömma att jag levde 39 år och lyckades åstadkomma bra saker innan jag fick diagnosen. För alla hittar vi strategier, men ibland är det svårt och kostar oerhört känslomässigt. Eller som Lotta uttryckte det så fint: ”Du har inte kommit dit du kommit, på grund av din diagnos, utan trots din diagnos.”

– När jag blev gravid och fick familj, så förändrades livet på alla sätt. Det gjorde att jag orkade ta tag i en del av problematiken som uppstod kring det. Och ja, även om man klarar livet, så var det var skönt att höra varför det kan vara extra tufft ibland. Det är också så viktigt att skaffa kunskap om vad för hjälp som finns att få. Att inte längre leta efter en plats i ett ”normsystem” där människor, särskilt barn, inte ska vara olika.

– Tack vare att jag tidigt hittade min passion och hamnade i sammanhang där jag kunde uttrycka mig och skapa, så hittade jag min plats på jorden. En plats där jag kunde använda flera delar av mig till min fördel. Som äldre märkte jag att den platsen behövde skapas om och om igen. För det krävdes verktyg och en strategi, som kostade mer och mer av min energi. Det var inte ofta jag lyckades. Med kunskap, förståelse och bättre självinsikt tar man bättre beslut och hittar bättre vägar.

– Att ta hand om mig själv är ett heltidsjobb. Tyvärr behövs det ibland lite mer tid, tålamod och tillit än vad jag haft och har. Den stora sorgen var att jag straffat mig själv så länge, för att jag kunde åstadkomma så mycket inom vissa områden när det var så svårt inom andra.

– Jag är också en högkänslig person. Som alla har jag dagar när allt inte är så enkelt. Det är bara att lära sig att acceptera.

FRITID: ”Har jag någon tid är det på natten mellan matningar”

– Jag har ingen. Har jag någon tid är det på natten mellan matningar. Men när jag har det, så umgås jag helst med vänner och familjer och går på musik och teater!

KÄRLEK: ”När jag skriver får jag ut det som sitter fast där inne”

– Jag har ingenting att säga om kärlek. Det är det jag skriver om. Kärlek är ett av livets stora mysterier, oavsett om det gäller barn, en partner eller ens familj. Oerhört svårt att beskriva. Oprah Winfrey frågade Adele hur hennes exman känner inför att hon är så brutalt ärlig i sina låtar. Hon svarade: ”Han känner mig och vet att det är från den platsen jag skriver.” Jag skulle säga detsamma om mitt liv. De senaste tio åren har jag inte skrivit så mycket som jag önskat eller behövt. Jag har känt mig ofärdig och mycket av det jag skrivit har jag inte vågat ge ut. Förutom livet utanför jobbet, har jag utvecklat andra muskler inom teatern, tv-arbetet, producerandet. Det har varit omöjligt att få ihop den tid jag behöver och vill ge för att göra en hel skiva. Jag har behövt prioritera annat.

– Allt har sin tid, men det är svårt ibland, för att skriva musik och sjunga har varit som mitt syre. Därför har det varit så lärorikt att hitta nya sätt att andas. Jag längtar efter att få den tiden igen. När jag skriver får jag ut det som sitter fast där inne. Jag dealar med det som jag är mitt i eller är rädd för. I januari 2020 släppte jag ”Be Gentle” och EP:n ”Songs For Comfort”. Att göra den var så läkande och viktigt för mig. Jag är stolt över att andra också känt så när de hört den.

ARBETE: ”En charmig unge är väldigt svårt att säga nej till”

Under julshowen ”Stjärnklart” har Sarah Dawn Finer bland annat jobbat med Tusse. ”Han är 19 år och har upplevt mer än jag någonsin kanske kommer vara med om. Vi är två människor som möts och lär varandra saker, fast jag skulle kunna vara hans mamma.” Med i showen var även Plura, John Lundvik och Linda Pritchard. Foto: FOTO FRÅN INSTAGRAM @SDFINEROFFICIAL

– Jag är väldigt tacksam för ”Talang”. Att sitta i juryn är väldigt givande, roligt och rörande, men det är också svårt att säga till sig själv att man inte kan ha ansvar för andras känslor. Många i ”Talang” har aldrig ens stått på en scen innan de söker. Det är ingen slump att Johan Ståhl vann ”Talang” 2021. Han hade övat i 27 år på att bli världens bästa magiker.

– Jag pendlar mellan att inte vilja göra någon illa, till att genuint känna att jag inte hade velat att någon ljugit för mig under mina auditions. Man blir bättre av ärlighet och pepp, så jag försöker göra både och. När människor får chansen att få stå framför en publik och i tv bland tusentals sökande, kräver jag att man kommer dit förberedd och kan sitt ”shit” – av respekt för alla andra som inte fick chansen.

– Men en riktigt charmig unge är väldigt, väldigt svårt att säga nej till. Då känner jag mig som den värsta människan i världen. På samma gång tänker jag: Om mina barn haft en talang de vill satsa på och någon respektfullt förklarat att de behöver öva lite till, hade jag tröstat dem. Men jag hade också tänkt: Bra, nu vet de att så här är verkligheten.

– Jag började ju som barnskådis sex år gammal och så var det för mig när jag var liten. Längtan efter att få uttrycka mig konstnärligt gjorde att jag övade, gick på auditions eller provfilmningar, inte för att jag ville ”bli känd” eller så. Själv skulle jag aldrig våga söka till ett talangprogram. Alla som vågar det är otroligt modiga. 

Hur går det att jobba med en bebis?

– Ha ha ha… Ja, hur går det för alla föräldrar? Det är ett ämne som ingen frågar manliga artister särskilt ofta. Det tycker jag är konstigt faktiskt. Men jo, det är krångligt och krävs mycket hjälp så klart, men det går. Alla löser det – i alla yrken, länder och på alla sätt.

– Dessutom måste man älska logistik, när man är på resande fot så ofta och har så många barn som vi. I år har jag kunnat ha med barnen på långfilmsinspelningar, på turné, gig, rep och på tv-inspelningar. Jag har också jobbat mycket hemma, gått runt och zoomat med bärsele. 

– Frågan får mig att fundera lite, för i större delen av världen finns inget som heter föräldraledighet. Kvinnor jag mött i Afrika eller Asien med fem barn, har ibland varit ensamstående och jobbat dygnet runt för några få ören, med bebis i sjal både bakom och framför sig. Min kusin i USA fick tre dagar föräldraledigt med sitt tredje barn. Så man måste ha perspektiv på en sådan fråga, framför allt när den ställs.

– Det är synd att det är tabu att prata om hur man kan må efter en graviditet, förlossning eller under småbarnsåren. Fysiskt och psykiskt. Det är otroligt vad vi kvinnor förväntas orka och klara av. Som alla gör jag så gott jag kan. Men sovit, det har jag inte gjort på ett par år. Ha ha ha!

– Jag har inte haft möjlighet att vara hemma länge med något av mina barn. Jag har försökt skapa möjligheter, när det inte funnits några. Sedan augusti 2020 har jag kämpat över 200 dagar med min intervjupodcast ”Talk to me”. Det är något av det mest givande jag gjort. Responsen är överväldigande. Folk tycker jag är knäpp i huvudet som gör allting själv – bokar, intervjuar och editerar. Det handlar om förtroendet och äran att få sitta två till sex timmar med Mats Sundin, knutbyoffren Josefin och Rebecca, David Jassy, Mauro Scocco, Frida Boisen eller Malin Arvidsson. Jag vill ta hand om deras historier på bästa sätt, när de vågar prata om sina innersta känslor och rädslor. 

BOSTAD: ”Vi har barn i olika städer så vi pendlar”

– Jag bor i Stockholm. Men vi har barn i olika städer så vi pendlar.

EKONOMI: ”Jag har försörjt mig själv sedan jag var liten”

– Mina föräldrar kom hit från andra länder. Morsan, som blir 80 nästa år, jobbar fortfarande eftersom hon älskar det, men också för att hon blev bestulen på sin pension. I min värld jobbar man hårt för pengar, men är också generös med dem. Så är jag lärd. Jag har försörjt mig själv sedan jag var liten. Att hjälpa andra med det är också en självklarhet.

LÄS OCKSÅ: Agneta Södin: ”Jag ägnade för många år åt att trycka ner mig själv” 

LÄS OCKSÅ: Shirley Clamp om svåra kampen mot sköldkörtelsjukdomen 

LÄS OCKSÅ: Gift Blessing gjorde succé i Talang – nu berättar hans mamma: ”Jag bodde på gatan med fem barn”