Boxning, fasta och meditation är Jennifer Anistons koncept som ständigt är på språng mellan hemmet och gymmet.
Boxning, fasta och meditation är Jennifer Anistons koncept som ständigt är på språng mellan hemmet och gymmet. Foto: Alexi Lubomirski/ Trunk Archive / Alexi Lubomirski/ Trunk Archive

Så tränar och äter Jennifer Aniston för drömkroppen

Jennifer Aniston är inte bara allas favoritskådis, hon är också en av Hollywoods mest vältränade kvinnor. Men vad tränar och äter hon? ”Jennifer älskar boxning”, avslöjar hennes PT.

Med åren har Jennifer Aniston lagt alltmer tid på att träna och hålla sig i form, och nu – när hon just fyllt 51 – är hon så vältränad att det nästan är overkligt. 

Men det ligger hårt slit bakom. 

https://www.instagram.com/p/BmjTqimFk-q/

– Jag anpassar schemat efter hennes jobbuppdrag. Om hon ska upp på en scen och ta emot ett pris kör jag inte slut på hennes ben dagen innan, berättar hennes PT Leyon Azubuike för Women’s Health.

Vanlig träningsvecka i Anistons liv

En vanlig vecka tränar Jennifer sex dagar, 1–1,5 timme åt gången.   

– Vi kombinerar boxningen med styrketräning och konditionsövningar. Passen är ungefär en timme långa och består av uppvärmning, träning och nedvarvning, säger han. 

Jennifer gillar att träna coremusklerna och kan, enligt Azubuike, ”enkelt stå i plankan i två, tre minuter”. 

https://www.instagram.com/p/B3qEhAPgqmn/

– Alla coreövningar jag ger henne bemästrar hon direkt. Vi boxas, hoppar hopprep, styrketränar och använder miniband. Vi varvar övningarna så att det alltid är fullt ös – jag gillar att blanda olika träningsformer, då reagerar kroppen positivt och förändras. 

För att utmana sin ambitiösa uppdragsgivare har Leyon skapat en serie med plankor som Jennifer gör i ett flöde. Först en vanlig, därefter en sidoplanka, sedan en planka där hon klappar sig på axeln, och så vidare. 

Hon är också förtjust i sitt maghjul, använder hantlar innan hon går och lägger sig (!) och avslutar gärna dagen med några situps. Under många år har Jennifer även utövat hathayoga och kampsporten budokan samt mediterat regelbundet. 

Äter enligt 16:8-metoden

Sedan en tid tillbaka äter hon enligt 16:8-metoden, som också kallas periodisk fasta. Hon hoppar över frukosten, äter lunch och middag, och fastar sedan till nästa dags lunch – alltså 16 timmars fasta och 8 timmar med fast föda. 

– Jag märkte stor skillnad när jag slutade äta fast föda under 16 timmar per dygn, berättar hon för Radio Times.

– Men jag har en ”fuskdag” i veckan då jag äter frukost. Då tar jag en sellerijuice. 

Jennifer åt samma sallad till lunch under alla tio åren med Vänner – se receptet här bredvid – och har alltid varit noga med vad hon stoppar i sig. Numera både mediterar och tränar hon innan hon tar dagens första kopp kaffe. Hon vräker i sig grönsaker, äter inte socker och dricker ”tonvis med vatten”.  

Jennifer mediterar i fem minuter innan hon lägger sig, och lägger mobilen minst fem meter från sängen för att försöka komma över sina sömnstörningar. 

LÄS OCKSÅ: Så mediterar du + vi listar 6 grymma meditationsappar 

– Jag har en kommitté inne i huvudet, och när den börjar tjafsa klockan fyra på morgonen är det hopplöst att få tyst på den, berättar hon för Thrive Global.

– Nu har jag lärt mig en sak, och det är att slå av all elektronik en timme innan jag går och lägger mig. Då sover jag bättre.

Och när hon väl har somnat ligger hon kvar, gärna till nio nästa morgon. 

– Jag går aldrig upp före halv nio. Men jag lägger mig sent, jag är en nattuggla. 

LÄS OCKSÅ! Vänner-aktuella Jennifer Aniston, 51: ”Mina äktenskap var lyckade”

Sallad à la Aniston

Den här salladen åt hela Vänner-gänget varje dag under tio tv-säsonger. Den fick en nästan mytisk status när Courtney Cox berättade att det var Jennifer som skapat den. Här är receptet!

Du behöver:

1,5 dl bulgur
2 tärnade gurkor
1 burk med kikärter
½ dl rödlök, hackad
2 msk färsk persilja, hackad
1 msk färsk mynta, hackad
¾ dl fetaost, smulad
¾ dl pistagenötter, skalade

Gör så här: 

1. Koka upp 3 dl vatten, lägg i bulgurn och sänk värmen. Låt bulgurn stå och svälla i 20 minuter, rör om några gånger. Låt svalna till rumstemperatur. 

2. Blanda alla ingredienser i en stor skål. Servera eller spara i kylskåpet.

Källor: variety, Women’s Health, Radio Times, Female First, Elle.com, Metro, Thrive Global, The l.a. Times, The Hollywood Reporter

LÄS OCKSÅ: Så (halv)fastar du dig i toppform med Mosleymetoden