Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Malin Åkerman är aktuell i filmen En del av mitt hjärta, som är baserad på Tomas Ledins musik.
Malin Åkerman är aktuell i filmen En del av mitt hjärta, som är baserad på Tomas Ledins musik.
Malin Åkerman är aktuell i filmen En del av mitt hjärta, som är baserad på Tomas Ledins musik.
Malin Åkerman är aktuell i filmen En del av mitt hjärta, som är baserad på Tomas Ledins musik. Foto: Kristian Pohl

Malin Åkerman om krisen: ”Jag skilde mig som nybliven mamma”

Mobbningen, dyslexin och den smärtsamma skilsmässan när sonen bara var några månader. Bioaktuella Malin Åkerman är Hollywood-stjärnan som har lämnat den perfekta fasaden och vågar prata även om svåra saker.

– Jag har fattat att man kommer andra närmare om man ber om hjälp, säger hon.

Malin Åkerman var elva år när det började. Det tjejgäng som hon hängt med på rasterna och varje dag efter skolan vände sig emot henne när en ny tjej började i klassen. Från en dag till nästa gick Malin från att vara en sorglös mellanstadieelev till att bli en ensam, ledsen tjej som bävade inför rasterna.

– Det var värst i femte klass, berättar Malin när vi träffas på Grand Hôtel i Stockholm.

– Den där tjejen lyckades vända alla emot mig. De var ett helt gäng som förföljde mig på rasterna och jagade mig med en sax för att försöka klippa av mig håret. Jag låste in mig på toan för att komma undan. Ändå var det inte en enda lärare som frågade hur det stod till, eller låtsades se att jag blev mobbad, trots att det måste ha varit pretty obvious.

”Innan jag fick barn var jag totalt jobbfokuserad men Sebastian kom och förändrade allt”, säger Malin Åkerman. Foto: Kristian Pohl / Kristian Pohl/BMB

Upplevelsen av att vara utsatt och inte få hjälp har påverkat Malin i livet och fått henne att oroa sig över sonen Sebastian, som är sex år och nyss har börjat skolan.

Läs även: Shirley Clamp: ”Jag skrattade åt min läkare när han sa att jag var deprimerad” 

– Som vuxen förstår man ju att den som mobbar också har det jobbigt, men det betyder inte att man ska ursäkta beteendet. Jag oroar mig över hur barn beter sig mot varandra i sociala medier. Sebastian är för ung än, men så fort barn börjar med mobiler och sociala medier måste vuxna verkligen hålla koll på vad de gör, säger hon bestämt.

MALIN ÅKERMAN

Ålder: 41.

Familj: Maken Jack Donnelly, 34, och sonen Sebastian, 6.
Bor: I Los Angeles.

Gör: Är skådespelare.
Aktuell: Som Isabella i den svenska musikalkomedi­ filmen En del av mitt hjärta, som är baserad på Tomas Ledins musik. Premiär 25 december.

– När man är elva, tolv år och är så ensam som jag var, då kan allt kännas hopplöst. Jag minns den känslan, det är sådant man aldrig glömmer. Jag blev inte knäckt av mobbningen, och de där tjejerna tröttnade med tiden, men det bidrog till mitt driv att ta mig bort från småstan. Vi bodde i ett mindre samhälle utanför Toronto, och jag visste redan när jag var tolv att jag skulle därifrån. Det var så tydligt: ”Jag tänker inte bo här!”

Malin har ett perfekt svenskt uttal, men får ibland leta efter orden och strösslar med engelska uttryck. Hon har nästan overkligt perfekt hy – makeupartisten Shada säger dessutom att hon inte ens har foundation, utan ”bara ser ut så” – och strålar på det där sättet som Hollywood­ stjärnor ofta gör även utanför vita duken. Kalla det karisma, kalla det star quality; det är det där som gör att man hajar till när de gör entré.

När Malin kommer in i hotellsviten har hon just den effekten. Hon lyser upp rum­met. Det är fascinerande att se och svårt att sätta fingret på.

Prio 1 för Malin Åkerman: sonen Sebastian. Foto: Malin Åkerman Instagram

 

Redan som 5-­åring spelade hon in reklamfilmer. Som 16­-åring fick hon sina första modelljobb och flyttade till en egen lägenhet i Toronto.

– Från början var det pengar som drev mig att jobba hårt. Jag ville ta kontroll över min ekonomi och kunna styra själv. Mamma hade aldrig några pengar, berättar hon.

Jag ville tjäna pengar, det var det som drev mig

– Mina föräldrar skilde sig när jag var liten. Pappa flyttade tillbaka till Sverige och jag bodde hos mamma. Hon jobbade som servitris, jag såg hur tufft det var. Hon och min styvfar hade svårt att få ihop det ekonomiskt. Jag ville inte ha det så. Jag ville tjäna egna pengar och ta hand om mig själv.

Läs även: Magdalena Graaf, 44: ”Jag skämdes när jag hade sex” 

Malin flyttade ofta under uppväxten och bytte skola ”massor av gånger”. Sedan hon själv fick barn, med exmaken Roberto Zincone, har hon bott på samma plats i Los Angeles.

– Där tänker jag bo kvar så länge Sebastian bor hemma. Det är hans barndomshem. Vi ska bo i samma hus under hela hans uppväxt, det är viktigt för mig! Jag flyger och flänger i jobbet, men det där huset är vår grund. Han ska inte behöva flytta hela tiden som jag gjorde.

Oroar du dig för honom?

– Ja, hela tiden. Barn ger en oro för resten av livet, det är något man får lära sig att leva med.

Malin Åkerman spelar ofta tuffa karaktärer, men privat försöker hon släppa fasaden: – Det ingår i livet att må dåligt ibland. Foto: Kristian Pohl

Malin har med åren gått från småroller i kome­dier som The comeback och Entourage till en av huvudrollerna i succéserien Billions, där hon spe­lar den stentuffa Lara Axelrod, i seriens första säsonger gift med finansgeniet Bobby Axelrod (Damian Lewis).

– Lara kommer från ingenting, hon är en sjuk- sköterska som blir miljardär. Hon är en riktig power player som vet exakt hur hon ska handskas med makten och pengarna.

Känner du igen dig i henne?

– Jag känner igen drivet. Hon vill komma någonstans, hon vill bli något, hon har kämpat hårt. Det har jag också gjort.

Du flyttade hemifrån tidigt och jobbade dig upp iden notoriskt tuffa filmbranschen. Varifrån fick du självförtroendet?

– När jag var arton hade jag haft en ganska dålig high school-relation som just tagit slut. Jag visste inte vad jag ville göra i livet. Mamma och pappa skilde sig när jag var sex år, mamma och min styv- far när jag var fjorton. Jag hade ingen koll på hur en bra relation skulle se ut, jag kände mig vilsen.

– Då tog en bekant till mamma med mig på en kurs i personlig utveckling. Och kursledaren sa till mig: ”Ditt liv är en tom kanvas, du kan måla hur du vill. Du måste inte släpa på någon annans bagage eller färger. Du kan måla med dina egna färger och fylla din kanvas med precis vad du vill.”

Malin spänner sina intensivt ljusblå ögon i mina och gör en liten paus innan hon säger:

– Det gjorde ett oerhört intryck på mig. Det var ett sådant där ögonblick som förändrade allt, för jag insåg att jag inte behövde leva på ett sätt som jag inte trivdes med. Det fick mig att släppa det gamla och rikta blicken framåt. Det var ett riktigt ... vad heter det på svenska? Ett vägskäl. Några år senare flyttade jag till Los Angeles.

Malin Åkerman om sin största kris i livet

Vad har varit din största kris i livet?

– Åh, definitivt skilsmässan efter elva års äktenskap. Jag fick barn och skilde mig fyra månader senare. Det var på gång redan innan, det kan jag se i efterhand. Man gifter sig för livet, men vi var inte längre de vi hade varit. Förhållandet bara kollapsade. Allt blir väldigt tydligt när man får barn. Det gick inte längre.

”Jag fick barn och skilde mig fyra månader senare. Det var min största kris i livet”, säger Malin Åkerman. Foto: Kristian Pohl

– Så plötsligt var jag singel igen och nybliven mamma. Jag kunde vakna mitt i natten, ensam med en sexmånaders bebis, och tänka: ”Vad har jag GJORT? Har jag gjort samma misstag som mamma och pappa?”

– Att skiljas kändes som ett misslyckande. Jag försökte bygga upp mitt liv igen, som ensamstående mamma, kvinna och singel, men det tog tid. Men samtidigt som jag förlorade en partner fick jag stort stöd av mina vänner. En kompis flyttade hem till mig i ett helt år för att hjälpa till med Sebastian.

Plötsligt var jag singel med en liten bebis

Fick du stöd av din familj?

– Ja, min lillasyster Jennifer (modell och gift med skådespelaren Tom Payne, reds anm.) och jag står varandra nära – och min pappa har lärt mig att hitta guldkanten på allt, att fokusera på det positiva.

– Jag lärde mig mycket av skilsmässan. Innan försökte jag visa upp en stark, kontrollerad fasad i alla lägen. Nu fattar jag att man kommer andra närmare om man ber om hjälp. Det är DET som är att vara stark på riktigt. Att våga visa känslor. Ibland mår man dåligt, det ingår också i livet. 

Hur ser din relation med Sebastians pappa ut idag?

– Idag är vi vänner.

För ett år sedan gifte sig Malin med den brittiske skådespelaren Jack Donnelly, 34, på en strand i Tulum, Mexiko. Paret bor tillsammans i Los Angeles och Malin säger att han har stulit hennes hjärta. ”Jag tror vi behåller honom ett tag!” skrev hon på instagram när de förlovade sig 2017.

Nye maken Jack Donnelly stal Malin Åkermans hjärta. Foto: Malin Åkerman Instagram

Paret pratar inte om sitt privatliv i pressen, men bilder på dem dyker upp överallt. Inte alltid till Malins förtjusning.

Hur känd är du?

– Folk kommer ofta fram och säger: ”You’re famous, aren’t you?” De känner igen mig från 27 dresses eller Billions men vet inte riktigt vem jag är. Det är okej för mig, jag ställer gärna upp på bilder med fans. Men det här med paparazzifotografer är väldigt konstigt, tycker jag. Det är så obehagligt, de kan stå och lura utanför ens hus. Det borde vara olagligt.

– Halle Berry har drivit igenom en ny lag, att fotograferna inte får komma så nära att de skrämmer ens barn. Det står jag bakom till hundra procent. Det är en skräckupplevelse för ett barn att bli förföljd av en klunga fotografer som ropar ens namn för att man ska vända sig om. It’s sick.

Du framstår som så cool i alla lägen. Blir du aldrig nervös?

– Jo, när vi läser igenom manuset innan inspelningarna börjar. Man sitter runt ett bord och alla läser upp sina repliker. Jag har dyslexi och det gör att jag har svårt att läsa högt, jag missar vissa ord för jag ser dem inte. När jag blir nervös hakar jag upp mig hela tiden, det låser sig helt. Till slut sitter jag där och bara stammar. Det är inte roligt alls.

Jag har dyslexi och stammar när jag blir nervös

Har du något knep som hjälper?

– Ja, jag använder en linjal eller handen och lägger dem så att jag bara ser en rad i taget. Dessutom finns det ett typsnitt speciellt utvecklat för oss med dyslexi. Det är mycket lättare att läsa! Så jag skriver ut allt i det, om möjligt.

Vad har du för relation till Sverige?

– Förutom att jag pratar svenska som ett mellanstadiebarn? Jag hälsar på pappa i Falsterbo varje sommar, det är en oas för mig. Jag var jämt hos honom och min styvmamma på sommar- och julloven när jag var barn. Jag älskar Sverige, jag känner mig både svensk och kanadensisk. Men det är USA som är mitt hemland nu.

https://www.youtube.com/watch?v=Q7MeQhpO2Jw

Malin är just nu aktuell i huvudrollen som sensuella Isabella i musikalkomedin En del av mitt hjärta, som har premiär på juldagen. Manuset bygger på den klassiska Tomas Ledin-musiken som sitter i ryggraden på de flesta svenskar. Dock inte i Malins:

– Jag kunde inte en enda låt, jag fick plugga in dem en efter en. Men jag känner igen mig i Isabella. Hon är totalt jobbfokuserad och har inte så många nära relationer. Innan jag fick barn var jag också sådan, sedan kom Sebastian och förändrade allt. Thank God.

 

Malin Åkermans tidslinje

12 maj 1978

Föds i Stockholm.

 

1980

Flyttar med sin familj till Kanada, där hon efter föräldrarnas skilsmässa växer upp hos mamma Pia.

 

1983

Medverkar som barn i reklamfilmer och modellar sig igenom tonåren.

 

2002

Flyttar till Los Angeles med drömmen om att lyckas som skådespelare. Jobbar i början som servitris.

 

2005

Får sitt genombrott som karaktären Juna i komediserien The comeback.

 

2006

Spelar i The heartbreak kid mot bland andra Ben Stiller och Michelle Monaghan.

 

2007 

Med i 27 dresses mot bland andra James Marsden och Katherine Heigl. Gifter sig med musikern Roberto Zincone.

 

2009
Får rollen som superhjälten Silk Spectre i Marvelfilmen Watchmen som blir mäkta populär.

 

2012

Spelar i filmen Rock of ages, motspelare är bland andra Paul Giamatti (som hon även spelar mot i Billions) och Tom Cruise.

 

2013

Föder sonen Sebastian i april. Skiljer sig samma år från Roberto Zincone.

 

2016

Dubbelaktuell i Showtime-serien Billions och thrillern Misconduct.

 

2018

Gifter sig med skådespelaren Jack Donnelly och blir amerikansk medborgare. Bor i Sverige hela sommaren för att spela in den romantiska musikalkomedin En del av mitt hjärta, där även Jonas Karlsson, Marie Richardson, Johan Rheborg med flera medverkar.

 

2019

Premiär på juldagen för Malins första svenska långfilm.

Malin Åkerman i Marvelfilmen Watchmen Foto: TT