”Jag pendlade mellan att svälta mig och trycka i mig mat”, säger Magdalena Graaf.
”Jag pendlade mellan att svälta mig och trycka i mig mat”, säger Magdalena Graaf. Foto: Kristian Pohl

Magdalena Graaf: Så gick jag ner 22 kilo – och blev kroppsnöjd

Magdalena Graaf jojobantade och pendlade mellan svält och hetsätning. En hälsoresa förändrade både hennes matvanor och liv. ”Jag mår så bra nu när jag gillar min kropp”, säger Magdalena – som planerar för bröllop med sitt livs kärlek.

Det har gått drygt 20 år sedan Magdalena Graaf och hennes lillasyster Hannah slog igenom som popstjärnor och glamourmodeller. Systrarna var före sin tid, skulle man väl kunna säga, och skapade stora rubriker med sin sexiga framtoning. Ännu i dag är popduon Graaf kult, och deras låtar spelas flitigt på nattklubbar runtom i landet. 

När Magdalena tittar i backspegeln ser hon på den tiden som otroligt kul. Och i höstas kom systrarna tillbaka som ett par, i realityserien Systrarna Graaf på TV3. Serien gav en inblick bakom kulisserna i systrarnas händelserika och många gånger smått galna vardag.

– Det var jätteroligt att jobba med Hannah igen. Vi har skrattat så mycket att vi kissat på oss. En systerrelation kan vara tuff och komplex med bråk, men jag tycker att vårt förhållande är jättebra i dag. Vi har landat i en ömsesidig respekt för varandra. 

– Jag och Hannah kan se väldigt olika på saker och ting, vilket har lett till att vi inte alltid dragit jämnt. Samtidigt har vi båda tagit oss igenom många tuffa perioder i livet och landat på fötterna igen varje gång. I det uppstår respekt och förståelse, säger Magdalena och tar en tugga av sin boeuf bourguignon.

Magdalena Graaf

Ålder: 44.

Familj: Fästmannen Filip Larsson, 45, som är pappa till sönerna Charlie, 7, och Louie, 3, samt sönerna Lancelot, 19, och Tristan, 14, från äktenskapet med Magnus Hedman. Sonen Isak, från ett tidigare förhållande, gick bort i en tragisk olycka 2014, bara 19 år gammal.

Bor: Villa i Djursholm utanför Stockholm.

Gör: Influencer, tv-profil och författare.

Aktuell med: Realityserien Systrarna Graaf för TV3.

Vi sitter i en avskild del av ett av Östermalms inneställen. På golvet under bordet ligger Magdalenas hund Sten som är en pugapoo (blandning mellan pudel och mops). Han sover med ett öga öppet i hopp om att något gott råkar tappas. Magdalena konstaterar att köttet nog kunde ha varit lite mörare, men vi enas ändå om att det är en bättre lunchversion av rätten.  

Du är tre år äldre än Hannah. Tar du rollen som den typiska storasystern när ni jobbar ihop?

– Jag vet inte vad som är typiskt egentligen. Folk säger ibland att jag har den rollen. Jag tror att jag är lite mer bufflig och högljudd, medan Hannah är mer tillbakadragen och tystlåten. Men vi har samma humor. 

– Humor är väldigt viktig för mig. Den har tagit mig igenom mina mörkaste stunder. Jag har alltid kunnat se det ironiska i det svåra. Den egenskapen delar jag och Hannah. Vi kan bli väldigt grova och är inte alltid så politiskt korrekta. Folk har sagt till oss att vi borde starta en podcast, men jag tror inte det skulle bli bra. Varken Hannah eller jag har något filter. Folk skulle bli galna.

Du åkte in på sjukhus akut i november på grund av hjärtproblem, vad hade du drabbats av?

– Jag har en medfödd, extra ledningsbana i hjärtat som gjorde att jag fick plötslig hjärtklappning. Jag fick 190 i puls bara jag ställde mig upp. Jag blev livrädd och tänkte ”Nu dör jag”. Jag låg på sjukhus i nästan en vecka och åt medicin som fick ner pulsen. I vår ska jag göra en operation där de bränner bort den där ledningsbanan.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra och har faktiskt inte ätit medicinen på ett tag. Jag känner inte av hjärtproblemen längre men ska ändå göra operationen.

Trots att Magdalena stängt av ljudet på sin mobil skvallrar den ständigt blinkande displayen om inkommande samtal och sms. Magdalena är en kvinna med många järn i elden, både privat och yrkesmässigt. Det vet alla som följer hennes sociala kanaler.

Hur tankar du energi för att orka med ditt höga tempo?

– Jag tar en duntäckedag! Jag älskar att sova och ligga kvar i sängen. Att kolla på serier är det bästa jag vet. Jag får inte så mycket sömn som jag behöver, men då och då tar jag ett styrelsemöte med mig själv, vilket sker i sängen. Tidigare var jag en nattmänniska, men jag har börjat tycka att det är skönt att gå och lägga mig tidigt. 

Jag åkte i väg ensam, i fyra veckor

Var är du i livet nu?

– Jag är mitt i livet och nöjd med allt. Jag tycker det är kul att vi fick göra vår tv-serie, men det är det sista jag kan tänka mig att göra när det gäller tv. Om jag skulle få ett nytt programledarjobb skulle jag inte ta det. Så har jag känt sedan jag slutade på Postkodlotteriet. Nu sysslar jag i stället med saker som jag tycker är roliga, som mina kosttillskott och sådant som handlar om hälsa. 

– Hösten 2018 kände jag att det var rätt tid för mig att åka i väg själv, så jag googlade på ”stress relief centers” och hittade ett ställe som heter Kamalaya på ön Koh Samui i Thailand. Det är en otroligt vacker plats. Jag unnade mig att åka dit ensam i fyra veckor för att ta hand om bara mig, och det är jag så glad över att jag gjorde. 

– Innan jag åkte dit jojobantade jag, pendlade mellan att svälta mig och trycka i mig mat. Jag har testat så många olika dieter och ”mirakelmetoder” som LCHF och periodisk fasta… Visst, ibland har det fungerat tillfälligt, men det har alltid slutat med att jag fallit tillbaka in i mina vanliga mönster igen.

– Att ge sig själv förbud är ingen bra väg att gå. Att jag inte har lyckats hålla fast vid någon diet handlar nog mycket om att jag är en livsnjutare och inte är beredd att offra vad som helst. När jag var i Thailand lärde jag mig att äta små portioner. Jag hade aldrig fattat den grejen innan, men det här med att äta lite grann av allt är fantastiskt. Hela min resa till att hitta mig själv när det gäller ätandet har varit otroligt lärorik. Jag har lärt mig att känna skillnad mellan sug och hunger. Och jag mår otroligt bra nu, när jag trivs med min kropp.

Hur såg upplägget för resan ut?

– Första veckan var det nedvarvning som gällde. Jag bodde själv utan tv och vi fick lägga bort mobilerna, så jag lyssnade på ljudböcker. Jag gick upp vid sex, drack en grönkålsdryck, mediterade, tränade pilates, åt en vegetarisk middag, spelade lite paddleboard och gick och la mig. Jag träffade människor från hela världen, alla med fullspäckade liv, som åkt dit för att samla kraft. 

– De första två veckorna satt jag själv och åt, men de sista två veckorna åt jag tillsammans med andra vid ett stort bord. Det var ett vegetariskt hälsoläger och vi blev serverade så många konstiga maträtter att jag knappt kunde äta. Bara det gjorde att jag krympte magsäcken och bröt med mitt gamla ätmönster. 

Vad hände mentalt och fysiskt med dig under resan?

– Jag kände mig mycket lugnare, lärde mig att klara av att vara bara med mig själv. Det var en väldigt häftig känsla. Det var så skönt att få åka i väg ensam. Bor man i ett hem med fyra ungar uppskattar man ensamheten. Bara flygresan dit var fantastisk. 

– Jag gick ner tio kilo när jag var i Thailand. Började må bättre. Fick lyster i hyn. Sedan dess har jag fortsatt att gå ner i vikt och nu har jag tappat sammanlagt 22 kilo.

Magdalenas egna bilder från hälsoresan till den thailändska ön Koh Samui.
1 AV 2
Magdalenas egna bilder från hälsoresan till den thailändska ön Koh Samui.
Foto: Magdalena Graaf/Instagram
2 AV 2
Foto: Magdalena Graaf / Magdalena Graaf/Instagram

Hur var det att vara ifrån barnen när du gjorde din hälsoresa?

– Det var inga problem. Det är ju så lätt att ringa och att ha videosamtal. Småkillarna känner sig minst lika trygga med sin pappa. Jag tror att det är nyttigt för dem att vara tillsammans utan att jag alltid är med. Precis som det är nyttigt för min sambo Filip att vara själv med allt ansvar. Han fick mer insyn i vad jag gör hemma och en bättre kontakt med barnen, som också hjälpte till mer. Jag var gladare när jag kom hem, och värdesatte verkligen att jag kunde åka på den här resan. Det är inte självklart i alla förhållanden. Filip har alltid varit väldigt fin mot mig och har sagt att jag ska göra det jag vill och behöver.

Du och Filip har varit ihop i tio år nu. Hur tar ni hand om er relation?

– Vi lyssnar på varandra och förstår att varken han eller jag är felfria. Vi är supermotsatser, jag drar i gång honom och han bromsar mig lite grand. Vi har väldigt kul ihop och skrattar mycket tillsammans. Vi ska gifta oss i år har vi bestämt. Jag har varit gift en gång tidigare, men för Filip blir det första gången, så han ska få ha det som han vill. Jag har inga måsten.

”Filip är min livskamrat. Det kommer att vara vi för resten av livet – och i år ska vi gifta oss!” Foto: Magdalena Graaf

Du har både små barn och tonåringar. Hur är du som mamma?

– Jag skulle nog säga att jag är väldigt förstående, men också sträng och kompromisslös. Jag tycker att man ska sköta sig, vara artig, trevlig och fin med andra människor. För mig är det viktigt att ge mina barn bra grundvärderingar – som alla människors lika värde. Vi har haft turen att födas på en plats där vi har det riktigt bra, men vi ska inte tro att vi är mer värda än någon annan. Sådana saker pratar jag med mina barn om. 

– Hemma hos oss kan ljudnivån bli väldigt hög. Mina yngsta barn är känsliga, och det gäller att förstå att alla barn behöver olika verktyg. Jag försöker att vara konsekvent och inte skrika, men är samtidigt tydlig med att vi är snälla och hjälps åt hemma. 

Är du bra på rutiner?

– Min yngsta son Louie vaknar mellan sex och halv sju varje dag, så han hjälper mig med morgonrutinerna. Han sover fortfarande i vår säng, och jag vet att det är den tiden som gäller på morgonen. På kvällen kan jag välja mellan att stanna uppe och ha trevligt, men vara trött dagen efter. Eller att gå och lägga mig med barnen klockan åtta, vilket är det bästa jag vet.

Du har varit med om det värsta som kan drabba en förälder, att förlora ett barn. Din son Isak gick bort 2014, 19 år gammal. Hur har förlusten och sorgen påverkat dig?

– När jag står inför problem i dag vill jag många gånger bara lägga mig ner och blunda. Tidigare satte jag spaden i marken och bara körde. 

– Jag lever hela tiden med rädslan att ”nu smäller det”. Just därför försöker jag uppskatta det jag har, när jag mår bra. Som när jag och Hannah spelade in vårt program. Vi skrattade, busade och var jätteomogna. Det måste man få vara ibland.

Vad är det för skillnad på Magdalena Graaf i dag och för tio år sedan?

– Jag är mycket mer rädd för allt. Nu när jag har förlorat ett barn vet jag vad jag har framför mig, om det skulle hända igen. Jag hade ingen aning om det innan. Att någonting ska hända mina barn, den skräcken lever jag med hela tiden. 

– Samtidigt nonchalerar jag smågrejer som är för fjantiga för att haka upp sig på. Folk får göra som de vill. Jag tycker inte att man ska bry sig om vad andra gör, utan fokusera på sig själv och det man är bra på. Det har blivit mitt motto.

Fokusera på dig själv och det du är bra på! Det är Magdalenas motto. Foto: Kristian Pohl

 

Har du gått i terapi?

– Ja, det har jag gjort med jämna mellanrum, men det är ingenting jag tycker är jättekul. Jag känner inte att det hjälper mig. Jag är inte så mycket för att sitta och älta. Även om man kan härleda olika saker till barndomen, tycker jag att alla vuxna människor ska ta ansvar för sina handlingar. Jag kan tänka mig att gå i parterapi för att få hjälp med att kommunicera. Jag kan kommunicera bra med mig själv, men det är svårare med Filip. Jag tror att det handlar om att vi är så olika. Filip är alltid lugn och höjer aldrig rösten, medan jag kan gapa och skrika. Jag är inte heller den som stänger inne saker, utan jag ventilerar med människor i min närhet.

Är din blogg en värdefull kanal för att ventilera?

– Jag har faktiskt lite tappat sugen för att blogga. Allting ska vara så himla präktigt i dag, och det gör att jag inte har samma lust längre. Jag påverkas också när folk blir ledsna eller sura på mig. Vissa dagar rinner det bara av, andra blir jag jättenere. Men de flesta som hör av sig och skriver kommentarer är väldigt snälla. 

”Så äter jag allt – och håller vikten”

En resa till Thailand blev starten på Magdalena Graafs nya, hälsosamma liv. Hon fick ordning på maten och gick ner 22 kilo! Här är hennes bästa tips.

Vikt före: 77 kilo.
Vikt nu: 55 kilo
1 AV 2
Vikt före: 77 kilo.
Foto: Magdalena Graaf
2 AV 2
Vikt nu: 55 kilo
Foto: Kristian Pohl

 

• Min Kostfilosofi:

”Jag äter precis vad jag vill, men har fått lära mig att äta små portioner. Tänk en halv tallrik och ta aldrig om. Tidigare kunde jag äta två fulla tallrikar vid en måltid. Jag har jojobantat i hela mitt liv och i dag vill jag inte ge mig själv några förbud. Jag äter det jag känner för, som gräddstuvad pyttipanna och olika grytor, men bara lite mindre. Jag är måttfull. De flesta av oss vet vad som är nyttigt och vad som är onyttigt, det handlar om att ha disciplin. Eftersom jag äter mindre vid varje måltid brukar jag ta en banan eller lite keso mellan måltiderna för att hålla blodsockret uppe.”

• Mat som alltid finns hemma:

”Avokado är en viktig råvara i min kost. Andra livsmedel som alltid finns hemma är turkisk yoghurt, frysta bär som blåbär och hallon, bananer och fryst mango. Jag gör alltid smoothies på morgonen eftersom barnen tycker så mycket om det.”

Jag vill inte ge mig själv några förbud. Jag äter det jag känner för

• Största lasten:

”Min stora last är skorpor med smör och ost. Jag älskar skorpor! Annars har jag inte så många laster kvar. Jag älskar salt, chips och kex. Jag föredrar det framför godis alla dagar i veckan.”

• Min träningsfilosofi:

”Jag tränar på gym två gånger i veckan. Där kör jag mest maskiner och övningar med egen kroppsvikt och band. Mycket bål, axlar och rygg, men jag är inte så jättenoga. Det viktigaste är att jag tränar. Ibland byter jag ut ett styrkepass mot simning.”

”Jag försöker också få in vardagsmotion. Där får jag lite hjälp av att vi har hundar som måste ut och rastas. När jag åker in till stan försöker jag promenera mellan mina möten. Jag har alltid tyckt att träning är tråkigt, och det tycker jag fortfarande, men efteråt är det skönt. Och jag mår mycket bättre i kroppen nu när jag är lättare. Tidigare har jag tränat med PT, men nu kör jag själv.”

• Bästa tränings­motivationen:

”Känslan efteråt är så himla skön. Den gör att jag orkar ta mig i väg till gymmet. Jag har funderat på att köpa hem ett löpband så jag slipper ta mig någonstans. Då skulle jag kunna springa när barnen har lagt sig på kvällen.”

• Bästa viktknepet:

”När suget sätter in gäller det att stå emot och övervinna. Det försvinner alltid förr eller senare. Jag tycker också att man ska våga vara hungrig ibland. Det är inte farligt. Jag menar så klart inte att man ska svälta sig själv, men man behöver inte trycka i sig allt man ser. Analysera dina svagheter och ätfällor.  Jag vet att om jag till exempel äter mycket bröd, så vill jag alltid ha mer. ”

• Reaktioner på min vikt­nedgång:

”Jag har fått en del elaka kommentarer om att jag är för mager. Folk har så mycket åsikter. Men jag känner mig hälsosam och tycker att jag ser hälsosam ut. Min kropp ser ut så här. Jag har inte så mycket höfter och har små bröst.”

En vanlig matdag

Frukost: Två knäckemackor med avokado eller en smoothie på turkisk yoghurt, bär och banan. Plus kaffe.

Lunch: Gärna husmanskost eller asiatiskt. En halv tallrik är min standardportion.

Mellanmål: Ett par skedar keso med bär, en smoothie, ett par Finn Crisp med avokado eller skorpor med smör och ost.

Middag: Det som lagas till hela familjen, allt från Flygande Jacob till tonfisksallad. Även här är det en halv tallrik som gäller, men om maten är kalorisnål äter jag mer.

Text: Anna Hegestrand