Superparet Nicole Nordin och Peter Forsberg har både familj och företag ihop.
Superparet Nicole Nordin och Peter Forsberg har både familj och företag ihop. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Kärleksparet Nicole Nordin och Hockey-Foppa: Vi behöver mer tid för varandra

När den 21-åriga ekonomistudenten Nicole Nordin träffade den världsberömde hockey­spelaren Peter ”Foppa” Forsberg slog det gnistor direkt. Idag har paret tre barn och driver flera företag ihop, samtidigt som de kämpar för att hinna med varandra som par. ”Under en period sågs vi bara på flygplatsen när någon var på väg.” 

Anna-Maria Stawreberg

Trots att Nicole Nordin, 32, lever ihop med en mångmiljonär var det självklart för henne att prioritera en egen karriär. På Nicoles kontor intill Humlegården i Stockholm råder febril aktivitet när vi träffas. Det är klädställningar överallt, och hyllor som svämmar över av skor från Nicoles märke Inuikki. Medarbetarna springer fram och tillbaka. Och mitt i allt, uppflugen i en fönstersmyg, sitter Nicole och ser ut som lugnet självt. 

Hon var uppe med tuppen, men det märks inte. 

– Jag maxar arbetsdagarna när jag är i Stockholm. Vi bor ofta på hotellet här nere på hörnet. Det har blivit som vårt andra hem, säger Nicole.

Sverige är inte längre hemmaplan för familjen Forsberg–Nordin. Sedan drygt ett år tillbaka bor familjen – som förutom Nicole består av sambon Peter ”Foppa” Forsberg och barnen Lennox, Lily och Diego – i Schweiz. Men Nicole är i Stockholm ett par gånger i månaden. 

– Här ligger mitt bolags huvudkontor och här har jag mitt team på sex personer. Samtidigt ligger huvudkontoret för mitt och Peters andra bolag i Zürich, och det är därför vi flyttade till Schweiz. 

Låter det krångligt? Det är det inte, försäkrar Nicole. Hennes livspussel är inte krångligare än någon annans, även om det kräver en hel del logistik och planering. 

– Det är fasta rutiner och sena kvällar som gäller. Och vi ger max när vi är på jobbet, säger Nicole. 

Företagare och trebarnsmamma. ”Jag har lärt mig att sätta tydliga gränser”, säger Nicole. Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK

Att hon skulle göra karriär har det aldrig rått någon tvekan om. Hon träffade hockeyproffset Peter Forsberg på en middag hos gemensamma vänner, och de klickade direkt. Bara några dagar senare tog de en lunch på tu man hand, och sedan dess har det varit de två. 

Då var Nicole 21 år och gick på Handelshögskolan i Stockholm. Fyra år senare (fem dagar efter att Nicole tog sin examen) hade paret fått sitt första barn. 

– Jag var gravid hela sista året på Handels, så något studentliv blev det inte. Å andra sidan var det hårt plugg och det var skönt att slippa fokusera så mycket på att jag var gravid. 

För Nicole, som kommer från en vanlig Stockholmsfamilj där pappa jobbade på Skatteverket och mamma var säljare för ett klädmärke, blev det av naturliga skäl en stor omställning att kliva in i offentlighetens ljus. Att Peter är en helt vanlig man med normala intressen, och att Nicole är en kvinna med bägge fötterna på jorden, spelade ingen roll. Intresset från omvärlden var ändå skyhögt.

– I början, när Peter och jag precis träffats, var jag rädd för att det skulle komma ut på skolan. 

Vad var du rädd för?

– Jag uppskattade att vara anonym under studietiden. Jag var väldigt ung när jag träffade Peter ... Och det där förs­ta året hade jag en hel del tankar kring vem jag egentligen är och hur livet skulle komma att bli, säger Nicole efter att ha funderat en stund. 

Från en dag till en annan gick hon från att bara vara Nicole från Stockholm till att bli Nicole, sambo med en av världens mest kända hockeyspelare. 

Det var en situation som hon tvingades lära sig hantera. 

– Jag har fått lära mig att allt jag säger – och allt jag inte säger – kan bli rubriker. Å andra sidan är vi ju inte direkt Justin Bieber, konstaterar hon självironiskt. 

Att hon skulle bli någon sorts lyxhustru var det aldrig tal om. Att göra karriär, parallellt med att skaffa familj, var en självklarhet. Nicole hade redan från början bestämt att hon skulle jobba heltid, även när Lennox, och sedan även de andra två barnen, var bebisar. 

– Att få göra det jag älskar och bygga en karriär av det har alltid varit min dröm. Jag har gott om energi och tror att en kombination av mammaliv och entreprenörskap har många fördelar. Du blir mer fokuserad och effektiv, och variationen ger en bra balans, säger hon.

”Just nu är det jobbet och familjen som gäller”, säger Nicole. Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBAECK

Vem tar hand om barnen när ni båda jobbar? 

– Familj, vänner, föräldrar, syskon och kusiner. Vi har tur som har stor släkt. Nu går alla tre barnen i skolan, så nu är det lite lättare. 

Hur löste du amningen? 

– Barnen var alltid med mig på jobb och resor när de var små och jag har ammat dem där jag varit.

Under skoltiden hade hon provat på en del styrelsearbete i Peters bolag och insåg att det intresserade henne. Även om planen var att skaffa ett jobb inom bankvärlden började livet som entreprenör locka alltmer. 

Så hon och Peter blev nordiska distributörer för skomärket Uggs, och för några år sedan blev paret delägare i skomärket Inuikki. De grundade även modeagenturen Alline Agency. Den där energin kom med andra ord väl till pass redan när Lennox var nyfödd. Sedan dess har det gått i ett. På fyra år fick paret tre barn, samtidigt som de drev sina egna bolag.

– Jag är i grunden en nyfiken person, som ständigt vill lära mig nya saker. Därför försöker jag sysselsätta mig med olika projekt, som att till exempel lära mig italienska, säger Nicole och tar fram mobiltelefonen, där hon installerat en konversationsapp för italienska. 

Tiden för att plugga italienska hittar Nicole i bilen eller på tåget till och från jobbet mellan hembyn Zug och huvudkontoret i Zürich. 

Att flytta till Schweiz var från början Nicoles förslag, eftersom Inuikkis huvudkontor ligger där. Hon hade länge velat jobba utomlands, och Peter var snabbt med på tåget. 

– Det var bra tajming eftersom Lennox precis skulle börja skolan. För oss vuxna gick flytten smidigt, men för framförallt Lennox var det tufft den förs­ta tiden. Nu, när vi bott där i drygt ett år, har saker och ting fallit på plats. Barnen har fått kompisar och har sina aktiviteter. 

Jag tycker inte man ska tvinga varandra att göra saker för att få något slags millimeterrättvisa

Socialt är det främst barnen som hittat nya kompisar. 

– Ärligt talat är en vuxen bekantskapskrets inget vi har prioriterat än så länge. Vi är båda så maxade i våra jobb att vi inte känt det behovet. Just nu är det jobbet och familjen som gäller, och vi har fått goda relationer därifrån. 

Nicole är tydlig med att hon och Peter är privilegierade och att hon är tacksam över att de båda får göra det de brinner för. Hon säger att hon älskar friheten och flexibiliteten. Samtidigt sticker hon inte under stol med att tillvaron är hektisk och intensiv emellanåt. 

Att jonglera flera företag med föräldraskapet, och samtidigt vara hundra procent närvarande, är en konst. Tricket för Nicole och Peter är att skilja på sina roller som entreprenörer och föräldrar. Den insikten fick Nicole när hon var på en föreläsning om att driva företag.

– Det fick mig att tänka till kring det här med att driva bolag, och vikten av att själv ta ansvar för min dag. 

På vilket sätt?

– Jag fick med mig en rad livsfrågor som är viktiga att svara på, som: ”Vem vill du äta frukost med?” och: ”Hur många timmar vill du sova varje dygn?” Där och då insåg jag att jag vill äga min agenda. Baksidan av entreprenörskapet är ju att det alltid finns mer att göra – man är aldrig riktigt färdig. Därför är det viktigt att sätta tydliga gränser. 

Insikten hjälpte Nicole att bli mer närvarande, oavsett om hon är på jobbet eller med barnen, eller, för den delen, sitter i en intervju. 

Familjen ska alltid komma först – det vill vi båda

– När vi väl kör, då maxar vi. När jag jobbar, då jobbar jag, och när jag är med barnen, då är jag med barnen. Peter gör på samma sätt. Att försöka jobba samtidigt som man är med barnen funkar inte för oss. 

För att hinna med arbetet innan det är dags att hämta barnen på skolan har Nicole satt upp rutiner också för sig själv. 

– Jag har två trick för att vara så effektiv som möjligt: att börja med de svåraste arbetsuppgifterna direkt på morgonen och att göra en lista på de viktigaste sakerna som ska göras under dagen. Listor där jag successivt stryker det som ska göras, och att göra en sak i taget hjälper mig att hålla fokus. 

Som egna företagare har både Nicole och Peter förmånen att kunna styra över sin tid i högre utsträckning än vad man kan göra som anställd. 

– Jag ser till att vara hemma klockan fem på dagarna, men jobbar i gengäld vidare i några timmar när barnen lagt sig vid åttasnåret. 

Nicole låter nästan lite lyrisk när hon pratar om kvällarna i det hyrda huset ute på den schweiziska landsbygden. När barnen har somnat är det lugnt och tyst. Då går Nicoles hjärna på högvarv, och hon sätter sig med en kopp te framför datorn.

– Det är min egentid, och även om jag jobbar då så slappnar jag av. Jag älskar den stunden på dygnet. Och sent på kvällarna kan jag även fixa med sådant som måste göras här hemma, som barnens lunchlådor och att plocka i ordning i röran. 

Ni är båda entreprenörer, hur ser era roller ut hemma?

– Jag är familjens projektledare. Den som gör listor och planerar. Men vi är väldigt duktiga på att hjälpas åt med barnen och att dela på hemarbetet. 

Nicole har som regel att äta frukost och middag med familjen, och de måltiderna är det hon som lagar. Peter är nämligen inte särskilt intresserad av att laga mat. 

– Jag tycker inte att man ska tvinga varandra att göra saker bara för att få något slags millimeterrättvisa. Peter och jag är bra på olika saker, precis som att vi tycker att olika saker är roliga. Då är det väl bättre att vi gör det vi är bra på. 

Nicole är nöjd med tillvaron, säger hon. Företagen växer och går allt bättre, även internationellt. Barnen har landat i sina re­spektive skolor. De bor fint med kossor som betar runt husknuten. 

De försöker alltid se till att någon av dem är hemma med barnen för att ge dem trygghet, vilket innebär att Peter och Nicole är ifrån varandra en hel del under extra hektiska jobbperioder. I gengäld skypar de då ganska friskt om kvällarna.

– Att ses så sällan är självklart inget man strävar efter, men det har varit nästintill oundvikligt under de tidiga småbarnsåren. Vi har blivit bättre på att avsätta tid för varandra och inte bara ses på flygplatsen när någon är på väg, som det såg ut under en kortare period, säger Nicole. 

– Peter och jag konstaterade häromkvällen att vi helt klart behöver sätta av mer tid för varandra. 

Paret är inte ensamma om att ha svårt att få tiden att räcka till. Många heltidsarbetande småbarnsföräldrar prioriterar ner den egna relationen på att göra-listan.

– Familjen ska alltid komma först. Det vill vi båda. Faktum är att vi just har bokat in en dejt. Om två veckor ska vi gå ut och äta, minst, fyrarätters, med efterföljande filmkväll – bara jag och Peter och hans ostkrokar. Den tiden är värdefull.