Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
– Anders diagnos gör att rutiner är viktiga för honom. Behöver jag curla Anders? Både ja och nej.
– Anders diagnos gör att rutiner är viktiga för honom. Behöver jag curla Anders? Både ja och nej.
– Anders diagnos gör att rutiner är viktiga för honom. Behöver jag curla Anders? Både ja och nej.
– Anders diagnos gör att rutiner är viktiga för honom. Behöver jag curla Anders? Både ja och nej. Foto: Stephanie Sifvert

Johanna Lind Bagge, 48: ”Jag får besök från andra sidan”

Hon slog igenom i Fröken Sverige på 90-talet och har tackat nej till både kokain och utvik. I dag lever Johanna Lind Bagge på landet med sin man Anders och fem hundar.

– Vi kan vara oense om mycket! Då är det tur att vi har ett stort hus så man kan ge varandra lite space, säger Johanna när amelia hälsar på henne i jättevillan utanför Stockholm.

Charlotta Flinkenberg

Googlar man ordet ”tålamod” borde det komma upp en bild på Johanna Lind Bagge. Hon tar leende emot i det stora huset på Färingsö där hon bor med maken Anders, känd från Idol-juryn, fem hundar och en katt. Vi har kunnat följa deras kärlekssaga i pressen, och genom dokusåpan Cirkus Bagge blev det tydligt vilken kaostillvaro det kan vara att heta Johanna Lind Bagge. 

Ett gigantiskt lyxhus på 1 100 kvm som behövde totalrenoveras, ett tv-team i hasorna och en livskamrat med adhd som dessutom råkar bryta benet på tre ställen strax före bröllopet. 

– Jag diskade i badrummet i tre månader eftersom köket inte var färdigt. Mitt hår blev missfärgat och lossnade på grund av metaller i vattnet. Det var en extremt påfrestande tid. Rena skilsmässoprojektet, innan vi ens gift oss. Vi började verkligen vår relation the hard way, säger Johanna på sjungande östgötska.

Vad föll du för hos Anders? 

– Anders är en konstnärlig själ, med känslorna utanpå kroppen. Jag föll för honom för att han är befriad från regler och normer. Han har nära till känslor, vilket kan vara befriande, men även jobbigt ibland. 

Johanna Lind Bagge

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Anders, sonen Daniel, fem hundar och en katt.

Bor: I hus på Färingsö, strax utanför Stockholm. 

Gör: Är skönhetsentreprenör och influencer.

Aktuell med: Egna JLB-kollektionen (Joy life ­beauty), bestående av förvaring av hudvård, skönhet och hälsa.

Johanna och Anders verkar väldigt förälskade, men är också varandras motsatser. De förenas i entreprenörsdrivet och kärleken till djur och natur. Men Anders är ostrukturerad och lite stökig, medan Johanna är en disciplinerad projektledare. Det leder förstås till konflikter.

– Visst kan vi vara oense om mycket! Då är det tur att vi har ett stort hus så man kan ge varandra lite space. Anders bokstavsdiagnos innebär att rutiner är hemskt viktigt för honom. Behöver jag curla honom? Både ja och nej. Jag försöker förekomma situationer som jag vet blir stressiga för honom, och då blir det i sin tur mindre stress för oss båda. 

Jag kan hitta tio klädhögar och en massa glas och muggar överallt

Johanna berättar att Anders är grym på att hitta på bra idéer, men mindre bra på att slutföra dem. När han får en idé går pulsen upp och då blir han varm av sig och kastar av sig kläderna.

– När jag kommer hem med hundarna så kan jag hitta kanske tio klädhögar överallt i huset och en massa kaffemuggar och glas. Då vet jag att han har haft en idérik dag! Och så vill han berätta allt på en gång, medan jag mest ser klädhögarna och all disk …

–Jag fick besvär med stalkers, en morgon stod en man utanför porten, berättar Johanna om tiden som Fröken Sverige. Foto: Stephanie Sifvert

Johanna växte upp i den lilla lugna orten Åtvidaberg, med 17 000 invånare. Som barn i en entreprenörsfamilj fick hon tidigt lära sig att hjälpa till i familjeföretaget. 

– Redan då såg jag möjligheterna med att skapa saker som inte finns. Jag blev även väldigt lösningsorienterad eftersom vi fick hjälpa till inom så många olika områden. 

Johanna följde på den tiden ofta med sin mam­ma till skönhetssalongen Ellen. Där satt hon i väntrummet och såg hur bra alla verkade må efter sina behandlingar. 

– Då trillade polletten ner. Det här vill jag jobba med, att få folk att må bra! Jag är ju en giver och ingen taker. 

Johanna utbildade sig kort därpå till yrket hudterapeut via en gedigen utbildning. Efter utbildningen anmälde mamma Ingalill, som varit mannekäng i sin ­ungdom, sin dotter Johanna till Fröken Sverige-tävlingen i smyg – and the rest is history, som det slitna uttrycket säger. Johanna vinner och hamnar i offentlighetens ljus.

– Hela livet förändrades. Det gick så jäkla fort allting. Jag var ung och lite naiv. Eftersom jag alltid har varit glad kan det uppfattas fel av andra. 

På vilket sätt, fick du konstiga erbjudanden? 

– Ja, folk trodde att de kunde närma sig mig på ett sätt jag inte var bekväm med. Jag fick besvär med stalkers som ringde hem, skickade självmordsbrev och även kom hem till mig. En söndagsmorgon stod det en karl i träskor utanför porten hemma och sa: ”Nu är jag här!” 

I samma veva fick Johanna även erbjudande om att medverka i Aktuellt och blev först smickrad, då hon trodde att det var tv-programmet. 

Jag gick ner i vikt och såg ut som ett streck

– Men det visade sig vara herrtidningen FIB-Aktuellt som ville att jag skulle vika ut mig! Och jag skulle få jättemycket pengar i arvode. Herre­gud, jag blev generad bara över att de ställde frågan och tackade givetvis nej. 

Till skillnad från många andra skönhetsmissar så tackade Johanna även konsekvent nej till medverkan i mer rumsrena herrmagasin som Café och Slitz.

– Folk tror kanske att jag är en kvittrande nickedocka som tackar ja till allt, men jag har sjukt stark integritet och går inte emot mina principer. 

– Hundarna är våra svansbarn, berättar Johanna, som är öppen med att hon och Anders försökt få barn länge. Foto: Stephanie Sifvert

Fröken Sverige-titeln och modellbranschen krockade med mitt fokus, som var välbefinnande – inte utseendefixering.

Kulmen för denna värderingskrock var på Miss Universum-finalen, som Johanna beskriver som ”väldigt surrealistisk”. Där kom hon i kläder från JC, medan de sydamerikanska deltagarna hade gått i särskilda skönhetsskolor för själva tävlingen. 

– Det var så mycket fejkad yta. Tjejerna hade löshår, hade blekt tänderna och opererat sig. Vi stod där, uppradade i baddräkter och skulle prata politik. Jag kände mig obekväm.

Johanna var smal redan innan hon reste till ­finalen, men hetsen runt omkring gjorde att hon rasade i vikt. 

– Jag åt som en häst men gick ändå ner massor av all press och blev jättesmal. Till slut såg jag ut som ett streck med stort hår och mörka ögonbryn!

Efter Miss Universum flyttade Johanna till New York för att arbeta som modell under en period, men det var heller ingen lyckträff. 

– Vi var flera modeller som delade lägenhet. På morgnarna när vi skulle äta frukost tog de upp en massa burkar med olika bantningspiller, så jag fick äta ensam. All hets om bantning gjorde mig stressad och förvirrad. Jag älskar ju mat och tränar hellre än bantar. 

Förekom det droger också? 

– Vi blev bjudna på modellpartyn, och jag såg ju att det låg kokain på borden. Arrangörerna sa: ”If you don’t want to get high, it’s OK.” Men jag var sällan på fester eftersom jag jobbade nästan jämt, då det var så dyrt att bo i New York. 

Hon beskriver tiden i New York som en annan värld och att hon till slut gav upp och åkte hem till Sverige. 

– Jag skulle ha tappat mig själv på vägen om jag fortsatt. Jag kunde inte förknippa mig med det där livet. 

– Folk kanske tror att jag är en kvittrande nickedocka som säger ja till allting, men jag har stark integritet, säger Johanna. Foto: Stephanie Sifvert

Även om Fröken Sverige-vinsten var det som placerade Johanna i rampljuset så ser hon inte tillbaka på den tiden med enbart positiva känslor.

– Mitt livs värsta kris var faktiskt under Fröken Sverige-perioden. Jag träffade min dåvarande man under denna tid, kände pressen att prestera och vara representativ, samtidigt som mina föräldrar separerade i samma veva. Jag har alltid varit navet som håller ihop familjen och kände att jag inte räckte till. 

Väl hemma i Sverige får Johanna jobb på skönhetsagenturen Dermarome. Hon gifter sig med inredningsarkitekten Djon Clausen och de får sonen Daniel, som idag hunnit fylla 20 år. Parallellt med sin skönhetsbusiness levlar Johanna upp en annan talang, inredning och renovering. Det dåvarande paret köpte en 1 000 kvadratmeter stor gammal stärkelsefabrik på Österlen som de gjorde om till en välbesökt inredningsbutik och showroom. 

– Jag tänker inte på att saker är jobbiga, jag är en fruktansvärt överpositiv person, ler Johanna. 

Jag väntade tvillingar men fick missfall

Att Johanna är väldigt förtjust i djur, skönhet och inredning är ingen hemlighet. Däremot kanske inte alla känner till hennes fascination för motorsport? 

– Jag älskar att köra bil och allt som har med fart att göra! Under många år körde jag hem från vissa städer sent på kvällarna. Då blev det plattan i mattan på raksträckan. Jag har åkt fast ganska många gånger för fortkörning. 

Det var förstås en stor sorg

En del av hennes ”straff” var att få åka med som passagerare på STCC på Mantorp Park, för att få en förståelse för detta med fart och hur en bil reagerar på vissa vägunderlag.

– Jag tog Formel Ford-licens och triggades igång av racingkulturen och att vara on the edge. Har alltid älskat tävlingar och får blodsmak i munnen. 

Har du varit nära döden någon gång? 

– Nej. Men jag är inte rädd för döden eftersom jag tror på ett liv efter detta. 

Betyder det att du är troende, precis som Anders? 

– Jag är inte religiös, men har varit intresserad av det mediala sedan barnsben. Jag har upplevt besök väldigt tydligt från den andra sidan. Min döda mormor Karin, exempelvis, som jag stod väldigt nära. Jag har även sett personers ansikten förändras och kunnat urskilja andras, döda männi­skors ansikten som trätt fram. Därför tror jag väldigt starkt på att själen lever vidare.

Paret Lind Bagge har berättat offentligt om sin barnlängtan, men då Anders inte kan få barn behövde de besöka flera IVF-kliniker – och tiden var inte på deras sida, då båda i slutändan var för gamla för den typen av hjälp.

– Det var mitt livs värsta kris – jag kände pressen att prestera. Foto: Stephanie Sifvert

Saknar du att inte ha fler barn? 

– Nej, idag känner jag ingen saknad. Att få barn är inget man kan ta för givet, det är en gåva. Det finns en mening med allting. Hundarna är våra svansbarn. Vi har en underbar guddotter, Alina. Och jag har en fantastisk son som jag är enormt tacksam för. Några år efter att Daniel föddes väntade jag faktiskt tvillingar. Jag fick missfall i tredje månaden. Men den andra tvillingen klarade sig. Tyvärr dog även det andra fostret en vecka senare. Det var jobbigt. Vi har tvillingar genetiskt i släkten, mamma är tvilling. 

Hur kom du över sorgen efter missfallet?

– Det var förstås en stor sorg. Ibland tänker jag på hur de hade sett ut om de fått chans att leva. Samtidigt försöker jag tänka att kroppen gör sig av med det som inte är bra. 

Anders har varit öppen med att han går i KBT-terapi för sin panikångest. Har du någon gång tagit emot professionell hjälp, av en psykolog?

– Nej, jag har inte gått i terapi. Däremot har jag en själslig coach som heter Irma Miranda. Hon hjälper mig finna svaren som jag redan har inom mig. Genom den mediala biten finner jag styrka. Jag är bra på att bearbeta saker på egen hand. 

– Ibland tänker jag på hur det hade sett ut om tvillingarna hade levt, berättar Johanna. Foto: Stephanie Sifvert

Johanna ställer fram hembakt fikabröd, drömrulltårta, i prydligt uppskurna bitar. Ständigt glad. Pysslig och huslig. Omtänksam. Arbetsam. Hjälpsam. Charmig. När hon var med i Miss Universum fick hon priset som tävlingens trevligaste kandidat. Det går samtidigt inte att låta bli att grubbla över om hon aldrig någonsin vill skita i allt, lägga sig i fosterställning, grina och låta någon annan ta över ansvaret?

– Jag ska erkänna att jag inte riktigt vet var min inre styrka kommer ifrån. Vänner och familj har ibland varit oroliga för mig. Men jag väljer att inte lägga mig ner, för det blir bara jobbigare att ta sig upp. Jag finner trygghet i att jag alltid kan lita på mig själv, att jag levererar det jag åtar mig. Att lägga över ansvaret och problemen i någon annans knä skulle jag bara må dåligt av.

Johanna tittar kärleksfullt på deras fem hundar, en salig mix av charmigt klumpiga bulldogs (en hundras Anders blev förtjust i när han fick rasta Janet Jacksons bulldog för många år sedan) och energiska jack russell-­vovvarna Selma och Ebba.

– Det är inte alltid lätt, man vet att man lever. Men jag gillar ju utmaningar, ingen dag är den andra lik. Ordning och struktur är bra, men det får inte bli tråkigt. Och det kan jag säga om mitt liv – det är aldrig någonsin tråkigt! 

Johannas beauty­rutiner

Som hudvårdsterapeut slarvar jag inte med min dagliga hudvårdsrutin. Den ligger till grund för en bra hudhälsa. Varje morgon och kväll rengör jag ansiktet och använder därefter ansiktsvatten. Sedan ap­plicerar jag serum, ansiktskräm och ögonkräm. 

Peeling och ansiktsmask lägger jag 1–2 gånger i veckan. 

Utöver hudvårdsrutinerna så röker jag inte, har aldrig gjort det. Under Fröken Sverige-tiden var jag ambassadör för A non smoking generation och föreläste i skolor om rökningens påverkan. 

Jag undviker även sol och håller mig alltid i skuggan, eller använder hög solskyddsfaktor. Jag är egentligen väldigt blek, och för att inte se blåvit ut i hyn använder jag regelbundet brun utan sol.

Jag har inget emot skönhetsingrepp generellt och har sett både fina och mind­re lyckade resultat av detta. Men det är inget jag önskar fastna i själv. Jag tillhör mer team traditionell hudvård, att huden ska se hälsosam, levande och frisk ut. Eftersom jag skrattar och pratar med hela ansiktet har jag en mimik därefter. Jag inbillar mig att ingrepp skulle se konstigt ut på mig. Kanske ändrar jag mig så småningom, men det är inget jag tänker på idag.

Johanna Lind Bagges tidslinje

13 oktober 1971: Föds i Åtvidaberg, Östergötland. 

1993: Vinner Fröken Sverige-tävlingen.

1994: Träffar inredningsarkitekten Djon Clausen och blir ett par.

1995: Flyttar till New York för att arbeta som modell, men även på re­staurang som värdinna och en del reklamarbeten för Svensk-amerikanska handels­-kammaren.

1997: Flyttar hem till Sverige och bosätter sig i Stockholm. Blir utbildningsansvarig för skönhetsföretaget Dermarome och bygger upp hud­vårds­märket Decléor i Sverige.

2000: Föder sonen Daniel i slutet av februari, pappa är Djon Clausen.

2002: Gifter sig med Djon Clausen vid ett påkostat tredagarsbröllop i Örberga kyrka utanför Vadstena.

2009: Startar Kabusa design factory i Österlen, tillsammans med maken Djon – en 1 000 kvm stor gammal stärkelsefabrik från 1899 som paret renoverar till en inredningsbutik med showroom. Parallellt med detta arbetar hon med sin profession som utbildningsansvarig inom hudvård.

2016: Skiljer sig från Djon Clausen.

2018: Gifter sig med Anders Bagge.

2019: Startar egna företaget JLB, Joy life beauty, som bland annat tillverkar necessärer och doftljus, och hon öppnar en webbshop med försäljning av kaftaner och andra plagg. Börjar arrangera beautyevent och arbeta med selektiva ambassadörsuppdrag.

Johannas 5 hälsobudord

1. Positiv inställning. ”Det är mitt absolut främsta tips för en god hälsa. Välj en glad inställning och ge ditt ansikte ett leende.”

2. Sömn. ”Sömnen läker allting. Att prioritera återhämtning är att prioritera sin hälsa. Själv är jag dock skitdålig på att lyda detta råd själv och sover bara i genomsnitt fem timmar per natt. Men jag kommer å and­ra sidan snabbt in i den så kallade djupsömnen. Det handlar inte bara om mängden timmar, utan om kvalitet på sömnen.”

3. Gör saker du tycker om – ofta. ”Hälsa handlar inte om att äta sallad, utan om att njuta. Unna sig saker. Här finns inga mallar, utan vad som gör dig lycklig är individuellt. Ta reda på vad du mår bra av och gör det oftare. Jag blir exempelvis lycklig av att gå ut med hundarna, äta god mat och baka. Och sitta ner på fredagskvällen i soffan fylld av familjen och hundarna, framför en film och med ett glas vin.”

4. Motionera. ”Träning är den bästa medicinen, då den ger dig endorfinkickar. Det spelar mindre roll vad du gör, bara du rör på dig. Jag är alltid på språng och mår bra av att inte sitta still. Jag har varit aktiv i hela mitt liv.”

5. Djur och natur. ”Jag hämtar väldigt mycket kraft från djuren och naturen. Det är helande och läkande. Få saker får mig att stressa ner så mycket som att vara ute i friska luften med hundarna, eller att rida: Att kontrollera kraftpaket till hästar på 700 kilo kräver en viss sorts fokus, och då behöver du släppa all annan skit och istället vara i nuet.”

Av Charlotta Flinkenberg | Foto: Stephanie Sifvert, TT | Hår och makeup: Linda Fernström  | Styling: Charlotta Flinkenberg…