Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jessica lider av svår PMS varje månad. ”Vi måste prata mer öppet om sådant”, säger hon.
Jessica lider av svår PMS varje månad. ”Vi måste prata mer öppet om sådant”, säger hon.
Jessica lider av svår PMS varje månad. ”Vi måste prata mer öppet om sådant”, säger hon.
Jessica lider av svår PMS varje månad. ”Vi måste prata mer öppet om sådant”, säger hon. Foto: Kari Nordlund

Jessica Wahlgren om sin svåra PMS: ”Vissa dagar är nattsvarta”

Hon är strålande vacker och verkar ha världens roligaste ­vardag – dessutom är hon kompis med sin exmake Linus och en omtyckt profil i populära Wahlgrens värld. Men ­bakom Jessicas leende fasad finns också en dos svärta, med hormoner som lever rövare varje månad. ”När jag är hela vägen nere på botten så vill jag bara vara för mig själv”, säger hon.

I två decennier har Jessica Wahlgren sminkat kändisar och modeller i sitt yrke som makeup­artist. Hennes jobb har synts i tidningar, reklamkampanjer, film och tv. Men idag är det Jessica som sitter framför spegeln i studion och blir sminkad, vilket inte hör till vanligheterna. Hennes karriär har ägt rum på andra sidan kameran, bakom kulisserna, och hon har varit den som får andra att stråla. Men Jessica har ändå haft en fot i kändis­världen i halva sitt liv. Allt började när hon, 21 år gammal, deltog i Fröken Sverige. Jessica blev Fröken Blekinge och kammade hem tredjeplatsen i den stora finalen. 

– Jag kommer från en liten, liten håla och har alltid varit väldigt blyg. Jag skämdes lite över att vara med, minns jag. De andra hade familj och vänner med sig som kom upp på scenen men jag, som hade vunnit, stod där helt själv med min krona och bukett och bara ”Grattis till mig” ... 

– Jag brukar alltid bjuda på mig själv, men när det gäller Fröken Sverige så kunde jag inte riktigt det. Jag var så ung, och så oförberedd, att jag framstår som extremt korkad när de intervjuar mig på scenen. 

Vi satt och käkade lunch i hamnen och blev jättekära

Fröken Sverige-framgången blev en öppning till ett annat liv, fjärran från lilla Ronneby, med nya vänner och kändisfester. På ett Micael Bindefeld-party träffade Jessica sin blivande man, skådisen Linus Wahlgren, när hon var 24. Men det dröjde ytterligare två år innan de blev ett par. 

– Han ringde fel en dag, och jag fattade inte vem det var. Han skulle egentligen ringa Jessica Almenäs, visade det sig, men så ringde han mig av misstag. Två veckor senare sågs vi i Helsingborg. Vi satt och käkade lunch i hamnen i fyra timmar och blev jättekära. 

Jessica Wahlgren

Ålder: 45. 

Familj: Mamma och pappa. Två barn (Linn och Colin) och pojkvännen Magnus Norman. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är makeupartist.

Jessica och Linus har två barn tillsammans, Colin, 9, och Linn, 14. Men för sju år sedan beslutade paret att gå skilda vägar. 

– Vi har en jättebra relation idag. Min mardröm var att bli en del av ett sådant där par som tjafsar om vems vecka det är, vissa verkar nästan slåss om att inte ha barnen. För oss har det alltid varit en bonus att ha barnen. Många säger att de också skulle vilja ha det som vi, men om man anstränger sig så tror jag att väldigt många skulle kunna ha det så här. 

Hur lyckas ni ha en så god relation? 

– Det handlar om att svälja sin stolthet – herregud, det har funnits tillfällen när jag har velat slå honom i huvudet med en stekpanna. Det finns en anledning till att vi skildes. Men samtidigt så är det pappan till mina barn, som jag en gång har älskat och fortfarande älskar, om än på ett annat sätt idag. 

När Jessica och Linus träffades så klickade hon snabbt med Linus storasyster, Pernilla Wahlgren, och sedan många år tillbaka är hon och Pernilla bästisar. 

– Många tycker att det är konstigt att jag umgås så mycket med familjen (Wahlgren, reds anm.), men de har funnits i mitt liv i nästan 20 år. Jag älskar dem som om de vore min egen familj. Eftersom Linus och jag är vänner så funkar det väldigt bra. Det hade känts mycket konstigare att bara lämna dem efter så många år, vi står varand­­ra väldigt nära. Men många verkar tycka att jag borde distansera mig mer, jag förstår inte varför. 

Vad är det bästa med Pernillas och din vänskap? 

– Pernilla är så snabb i tanken, så himla rolig. Hon har en helt sjuk och fantastisk hjärna! Vi har samma jargong och samma humor – och vi har båda gått igenom jobbiga perioder, så vi har funnits där för varandra hela tiden. Vi har både djupet och det roliga. Jag har sovit mycket hos Pernilla, och det finns inga krav på att vi måste umgås när jag kommer. Ibland ligger jag i soffan medan hon sitter vid datorn, vi är som systrar. Och hon är väldigt curlande, en riktig feeder. Så fort hon själv börjar tänka på att äta nyttigt så köper hon en massa bullar till mig. Pernilla har alltid sagt att jag är hennes docka. Jag har nog aldrig köpt en klänning sedan jag lärde känna henne, det är bara att gå in i hennes garderob och låna ... 

”Pernilla har en helt sjuk humor.” Foto: Instagram

 

Du har ju också blivit något av en kändis, bland annat genom din medverkan i Wahlgrens värld. Hur känns det? 

– Jag blir fortfarande generad när folk känner igen mig och vill ta en selfie. Jag har aldrig strävat efter att bli känd på något sätt och jag är fortfarande ganska blyg i de situationerna. 

Vad beror det på, tror du? 

– Jag tycker egentligen att man måste prestera för att vara något. När folk säger att de älskar mig i Wahlgrens värld så är min spontana tanke ”Varför det? Jag gör ju ingenting”, men för ett tag sedan insåg jag att jag måste sluta tänka så. De gillar mig för att jag är precis den jag är, utan att prestera. Nu blir jag glad för uppmärksamheten istället. 

Jessica har en hektisk vardag, förutom sina jobb som makeup-artist så arbetar hon också med Pernilla Wahlgrens show Pernilla Wahlgren har hybris (vars föreställningar nu är pausade på grund av coronaviruset, reds anm.). 

– Utöver allt jobb så är det ju det ständiga pusslandet med barn, hämtningar och lämningar. Just nu går jag upp 06.30, då har jag 20 minuter innan jag måste väcka barnen. Jag klarar inte stress och är känslig för ljud och ljus, så jag behöver en lugn stund innan allt drar igång på morgonen. Då är jag klar när barnen vaknar och kan curla sönder dem. 

I sitt yrke som makeup-artist är Jessica känd för att sprida mycket glädje och energi. Foto: Instagram

Jessicas leende har, liksom handlaget med makeupborstarna, blivit en del av hennes varumärke. Men det finns en annan sida också, som inte så många känner till. Den sidan är mörk och deppig – och ganska svår att föreställa sig eftersom Jessica liksom är definitionen av energi, som drar skämt och står på händerna i studion. 

– Jag är både högkänslig och väldigt ”hormonell”, säger hon. 

Genom att kartlägga vilka dagar i månaden som var värst, och lyssna på andra med samma problem, kom Jessica till slut underfund med att ångesten berodde på att hormonerna lever rövare varje månad. Hon tycker inte att hon har fått särskilt mycket hjälp från sjukvården. 

– Men jag var faktiskt med i en studie på Karolinska, där man testade ett nytt läkemedel mot PMS som verkar lovande. Men så visade det sig att jag hade hamnat i jämförelsegruppen och tillhörde dem som fick placebo. Så himla typiskt. 

– Nu testar jag antidepressiv medicin för att se om det hjälper. Jag kanske inte borde säga det i en intervju? Men jo, jag vill göra det. Vi måste prata mer om sådant här, och det är faktiskt ingenting att skämmas för. Jag har bara käkat det i en månad så jag vet inte om det funkar än, jag har tänkt ge det ett halvår. 

Jessica har lagt om sin kost och börjat äta mer vegetariskt. ”Men egentligen är jag en riktig sunkfia.” Foto: Karl Nordlund

Jessica satsar mycket på att bygga upp sin hälsa, inifrån och ut. Hon har nyligen börjat träna med Frida Lindström, som även är PT och hälsocoach i amelia. 

– Jag har varit trött länge och jobbar på att få till bättre vanor när det gäller mat och träning för att bli piggare och starkare. Träningen gör stor skillnad, jag mår så mycket bättre. Jag kör mycket yoga – egentligen är jag väl ingen typisk yogatjej, men det får mig att må väldigt bra. Sedan är det ju svårt att veta vad som har störst effekt, eftersom jag har gjort flera hälsosatsningar samtidigt. 

Jessicas tränare Frida har en helhetssyn på hälsa och hjälper sina kunder med både maten och träningen. Kosttillskott är ett nytt inslag i Jessicas vardag. 

– Jag har alltid trott att vitaminer är hokus pokus och att de inte kan göra någon skillnad. Men Frida har fått mig att testa, och efter en månad känner jag mig mycket piggare. Jag var så vansinnigt trött innan jag började ... Det är omega-3, B-vitamin, D-vitamin och magnesium. 

Hur äter du? 

– Sedan nyår har jag slutat äta kött. Jag började med att bli vegan efter att jag hade sett dokumentären The game changers, men det var jag bara i fyra dagar. Det var skittråkigt att vara vegan, så då blev jag vegetarian ... och nu har jag börjat äta fisk. Jag har varit trött länge och jobbar på att få till bättre vanor när det gäller mat och träning för att bli piggare och starkare. Och jag märker skillnad. 

Har du alltid varit kostmedveten? 

– Egentligen är jag en riktig sunkfia när det kommer till mat. Men jag älskar att äta nyttigt. Tyvärr är det svårt att äta hälsosamt jämt, och om jag är i en stressig period så kan jag lätt käka på Max tre dagar i rad.

Kristin Kaspersen är en annan kändiskompis. Foto: Instagram

 

Hur gör du för att få energi när livet är jobbigt? 

– En del av mig kan ligga en hel dag och kolla på serier och skita i att det är kaos i lägenheten. Jag går bara in i min bubbla. Om jag är hela vägen nere på botten så vill jag bara vara för mig själv. Men oftast vill jag träffa mina kompisar, jag har extremt underbara vänner och jag är i grunden en väldigt social person. Jag älskar att gå ut och äta middag med dem, och bara njuta. Om jag mår dåligt så frågar jag om jag får sova över hos någon, jag frågar inte bara singelkompisar – många är gifta och har familj. 

Liksom så många andra mammor har Jessica känt pressen att vara perfekt och inte visa andra känslor än glädje. Men på sistone har hon landat i insikten att en bra mamma inte behöver vara detsamma som en mamma som alltid är glad.

– Jag har svårt att hantera stress och kan få riktiga primalutbrott när livet är för stressigt. Ibland får jag dåligt samvete, mina barn ska inte behöva uppleva den skiten. Men jag går mycket hos en psykolog som gav mig ett nytt sätt att se på det, för om jag alltid är den där glada mamman som fixar allt med ett leende – vad ger inte det för prestationsångest? 

Jessicas nya pojkvän Magnus Norman

Efter amelias intervju har det hänt en del på kärleksfronten i Jessicas liv. Hon och nyskilda tennisproffset Magnus Norman har setts tillsammans, och i ett sms till Aftonbladet bekräftade Jessica att de är ett par. Några dagar senare publicerade hon en bild av Magnus, efter en svettig tennismatch tillsammans, på sitt Instagram-konto.

https://www.instagram.com/p/CEQXjPHJvSz/

 

Jessicas skönhetsrutiner

Hur sköter en firad makeupartist sitt eget utseende? Jessica delar med sig av hela sin rutin. 

Smink en vanlig dag: Jag lägger en fin bas med mycket lyster. Jag använder concealer från Bare minerals eller Clarins och bygger upp glow med en highlighter från Peter Thomas Roth.

På fest: När det är fest så satsar jag på glow och fransar. Jag använder lösögonfransar från Sweed lashes och en volymmascara från Clarins. 

Min hudvårdsrutin: Jag rengör och återfuktar morgon och kväll och exfolierar huden två gånger i veckan. Jag använder också en foundation från Sensai, som är som en förlängning av hudvården – det är som att smörja in sig med en kräm.

Favoritdofter: Från Chloé och Clean.

Så sköter jag mitt hår: Jag ­använder serien Healing från L’anza. För extra volym kör jag ett torrschampo från Lernberger Stafsing.

Så tränar Jessica

Appen: Jag använder en app, Bruce, där man kan välja fritt var man ska träna. Det finns överallt och det passar mig som tröttnar så snabbt. Jag kör thaiboxning, yoga, padel och klättring. Nu tränar jag också med min PT Frida Lindström.

Peppmusiken: Det varierar efter humör. Jag har olika Spotify-listor som jag väljer mellan utifrån vilken känsla jag vill ha.

Favoritpasset: Soma move är nog det jag gillar allra bäst – det är ett så himla härligt flöde. 

Av Karin Nordin | Foto: Karl Nordlund, privat | Styling: Lina Johansson | Hår och makeup: Evelina Lundqvist | Klipp och färg: Sofia på Sparkling Moments­