Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carlos Norén

Hannah Graaf Karyd om sitt nya liv: "Jag har inte mått bra"

Hannah Graaf är driven och framgångsrik. Men livet leker inte alltid för Hannah Graaf. "Vissa dagar vill jag inte leva."

Vi hälsar på hos Hannah Graaf  i Marbella där hon bor med sin man Peter Karyd och barnen Liv och Vida.

– Välkomna hem till mig!

Foto: Carlos Norén

Väl dolt bakom stenmuren uppenbarar sig nu en gigantisk stenvilla i andalusisk stil med terrakottafärgade takpannor och balkonger till flera av rummen. Utanför entrén står Hannahs Mini Cooper-cabriolet parkerad med "Hej" på registreringsskylten. En färgstark tavla som föreställer en gråtande kvinna är det första man ser när man kliver in i huset.

– Kom in! Jag är så himla glad att ni är här och hälsar på, säger Hannah och leder oss genom hallen och vardagsrummet och fram till köket, där hon häller upp kaffe.

HANNAH GRAAF KARYD

Ålder: 40 år den 31/8. Familj: Maken Peter Karyd, 43, gemensamma döttrarna Liv och Vida. Hon har även sönerna William och Mio. Bor: Marbella, Spanien. Gör: Jobbar på Skandiamäklarna i Marbella.

Det ringer i Hannahs mobil och hon ursäktar sig.

– Ta kaffe så länge och känn er som hemma! ropar hon och försvinner iväg med telefonen.

Hannah jobbar på Skandiamäklarna Nueva Andalucia och hennes telefon går varm av kunder och kollegor som ringer oavbrutet.

– Go to bed, hör vi plötsligt Hannah ryta i andra rummet.

Skriker hon åt sina kunder? Nej, nu ropar Hannah till familjens vakthund Schnapps, en stor svart riesenschnauzer, som försöker ta sig ut ur sovrummet på övervåningen där han är instängd.

– Han är tränad att vakta familjen, och eftersom han inte känner er är det bäst att han är inlåst även om han inte gillar det, förklarar Hannah.

Foto: Carlos Norlén

Hannah flyttade från Sigtuna till Marbella med sin man Peter Karyd och gemensamma döttrarna Liv och Vida och sonen Mio vid årsskiftet. Hennes äldste son William går i gymnasiet på den anrika internatskolan i Sigtuna, där bland andra kungen har studerat, och bor alltså kvar i Sverige.

– Ja, vi trivs verkligen bra här! När vi kom in i huset kändes det helt rätt. Jag gillar att huset har en spansk själ, det är inget modernt glasmonster som många av de andra husen i området.

Hannah leder oss ut genom altandörren från köket och till baksidan och husets egna oas. Här finns en stor, rektangulär pool, ett välutrustat utekök med grill och matplats, en loungedel med soffor och solstolar och en frodig trädgård med gräsmatta, palmer och olivträd.

– Husen säljs för sjuka summor här i området! Och folk har verkligen mycket pengar. Bakom oss byggs ett gigantiskt palats och inuti det stora huset har ägaren byggt små miniatyrhus, som är exakta kopior av det stora huset, åt sina fruar. Hur galet är inte det? säger Hannah och pekar på en lyftkran längre bort.

Hannah bor i ett av solkustens lyxigaste områden. De minsta husen i La Quinta säljs från 10 miljoner kronor, medan Hannahs grannes hus såldes för 90 miljoner och villan ovanför är till salu för nästan 100 miljoner. Vad Hannah och Peter köpte sitt hus för vill hon inte avslöja.

Hur kom det sig att ni flyttade hit?

– Vi är impulsiva och äventyrliga människor, så varför inte? Jag är en ganska rotlös person och så länge barnen trivs kan jag bo var som helst. Vi har semestrat mycket i Marbella de senaste tolv åren, men att flytta hit var inte alls planerat. Plötsligt klev vi in i det här huset när vi åkte runt och tittade på hus med vänner och sa: "Här ska vi bo!" Allt hände inom en månad.

Hur funkade det för barnen att få plats i skolan om allt gick så fort?

– Vi fick ansöka om plats i svenska skolan, men det är lång kö. Hade vi inte fått plats så hade vi löst det med hemskolning i några månader. Men allt gick bra och barnen kom in, tack och lov.

Foto: Carlos Norlén

Hur gick det att lämna Sverige när Mio och William har sina pappor kvar i Sverige?

– Min äldste son William har ingen direkt kontakt med sin pappa Andreas (Carlsson, känd musikprofil från Idol-juryn, reds anm). Jag har haft ensam vårdnad om William sedan han var liten. Och William bor ju kvar i Sverige och går i skolan där.

– Mios pappa och jag har en jättebra relation idag, han har alltid haft Mio varannan helg och nu är Mio så gammal att han väljer själv var han vill bo. Det var viktigt för mig att han var okej med att vi flyttade och trivdes här. Mios pappa är också välkommen hit precis när han vill. Det är bara fyra timmars flygresa bort, så det är inga konstigheter.

Hur ofta åker du hem till Sverige?

– Jag åker till Sverige varje eller varannan månad för att hälsa på William, min syster Magdalena och mamma. William vill inte komma hit så ofta som jag önskar, han är 17 och vill hänga med sina kompisar hemma. För mig är det jättejobbigt. Han är fortfarande min lilla kille. Så när jag ringer och säger: "Jag har köpt en flygresa så att du kan komma" och han hellre vill vara kvar hemma, då gör det ont. Jag har svårt att acceptera det, men jag vet själv hur det var i den där åldern, då betydde kompisarna allt.

Vad saknar du i Sverige?

– Ingenting. Förutom min mamma, min syrra, mina vänner och William så klart. Jag trodde att jag skulle sakna huset i Sigtuna, men jag åkte förbi där för ett tag sen och kände ingenting.

Varför blev du mäklare, var det pengarna som lockade?

– Alla som flyttar till Spanien blir mäklare, haha, så det är klart jag ska bli det, tänkte jag. Jag kände också att jag måste ha ett jobb. Jag har gjort så mycket olika saker i livet – haft eget klädmärke, jobbat med tv, haft en nagelsalong och gjort musikkarriär. För första gången i livet går jag till ett riktigt kontor, träffar kollegor på after work ... det känns bra! Men jag kallar mig själv "säljare" – jag är ingen utbildad mäklare.

Trivs du?

– Ja, jag trivs jättebra. Men jag jobbar med yngre personer som har vassare armbågar. Det var nytt för mig och tog ett tag att vänja sig, men jag älskar mitt jobb!

Foto: Carlos Norlén

Känner folk igen dig här nere?

– Jag tänker inte på det så, men visst har det hänt att kunder vill ta en selfie med mig på en takterrass. Då blir jag förvånad! Jag ser mig inte som någon kändis, jag tror snarare att jag har toapapper som hänger efter skon om någon vänder sig om och glor på mig.

Lever du ditt drömliv nu?

– Visst är det ett drömliv, men jag glassar inte hela dagarna. Jag jobbar kontorstider, i Sverige kunde jag jobba hemma på ett annat sätt med mina bloggsamarbeten och sociala medier. Jag har ett stort ansvar med kunder och visningar här, men det är ett drömliv, absolut.

Vädret måste göra vardagen lite enklare?

- Det är ett underbart klimat och en skönare lunk här. Inte samma stress. Bara det att barnen börjar skolan klockan nio och inte åtta är guld värt, du slipper morgonstressen. Barnen är ute hela dagarna, badar varje dag i skolan och du slipper bråka med dem om att ta på sig galonbrallorna, det är fantastiskt.

Jag blev utnyttjad när jag var ung, jag var naiv och blåögd

Har ni ett mer socialt liv här?

Ja, jag älskar att bjuda in vänner och barnens vänner på middagar på baksidan. Anna och Andreas, som är mina chefer på Skandiamäklarna, kände jag sedan tidigare. Sen har jag lärt känna folk via skolan och Linda som fixar håret på mig idag, hon har hårsalongen på Los Naranjos golfklubb. Men jag har fullt upp med barnen och jobbet, jag hänger inte runt på svenska skolan för att leta nya vänner, jag håller mig lite på min kant.

Men ni har en fantastisk baksida med pool, det måste vara skönt att hänga här efter skolan.

– Ja, jag är ett hemmatroll som älskar att skrota runt i myskläder. Och det är enklare att ses här, man låser inte in sig på samma sätt under hösten och vintern som man gör i Sverige. Man tror att man ska bada i poolen hela tiden, men det blir vardag här också. Mio sitter ändå i sin "mancave" med neddragna persienner vid datorn. Han älskar det. Sen sliter jag ut honom och skriker: "Du måste se dagsljus, annars blir du en vampyr."

Du fyller 40 den 31 augusti, har du åldersnoja?

– Nej, inte över siffran 40, jag nojar mer över vad jag kan som 40-åring. Jag har gjort extremt mycket i livet, men kanske inget jag kan förlita mig på när jag är 50. Jag fattar själv att jag inte kommer att kunna leva på min blogg när jag är 50 år, så att ta steget och jobba som mäklare kändes rätt.

– Jag har förändrat mycket i livet det senaste året, men kan ändå bli lite orolig för framtiden. Jag kan få dåligt självförtroende när jag inte sålt något objekt på flera veckor och tänker att jag kanske borde göra något annat, men jag måste försöka ha is i magen och ge saker tid. Och jag får lita på att jag klarar allt som jag tar mig för.

Många kändiskvinnor som fyller 40 skaffar yngre män, exempelvis Camilla Läckberg och Laila Bagge. Är det något för dig?

– Haha, nej, jag är väldigt kär i min Peter!

Du har fått en del påhopp i din blogg om ditt utseende och du har skrivit om att du tog ut dina silikonbröst för några år sedan, att du har fillers i läpparna och vägrar botox, bland annat. Hur känns det att behöva stå till svars för sådant?

– Vad jag gör med min kropp känns tröttsamt att älta. Jag är snart 40 år och gör som jag vill. Men ja, jag älskar mina mindre, naturliga bröst.

Du är fantastiskt snygg och har fött fyra barn!

– Tack, men ibland känns det inte så. Det tog tid att bli av med magen efter graviditeterna, det spelade ingen roll hur mycket jag tränade.

Hur ska du fira din födelsedag?

– Jag har en fetisch för kalas och älskar att fylla år! Jag har längtat efter min 40-årsdag sen jag fyllde 30 för då var jag gravid med Liv och tog det lugnt. Nu ska vi ha fest i tre dagar! Först hemmafest på fredagen - jag ska göra om huset till en boho-värld. Jag ska ha hårband och flätor och gå runt barfota i en lång, skir klänning.

– På lördagen ska jag och Peter förnya våra löften, vi har varit gifta i tio år och ska fira detta med en liten bröllopsfest ihop med familjen. Vi avslutar med en stor brunch på söndagen, så det blir fest i tre dagar.

Tio år som gifta, grattis! Hur lyckas ni hålla glöden vid liv?

– Jag tycker det är viktigt att vara fina för varandra. Vi har varit ihop i tolv år och jag har aldrig fisit inför min man eller bajsat med öppen dörr. Jag tror att sådant är viktigt. Även om vi vissa kvällar bara vill ligga i mysbyxor och kolla på tvserier och sova, så tycker vi båda att det är viktigt att ta sig tid för varandra - att gå ut och äta, ta in på hotell en natt eller bara sitta på gräsmattan och prata.

Vad gillar du med Peter?

– Han är en fantastisk pappa till Liv och Vida och en fantastisk bonuspappa till Mio och William. Han är lugn och stabil, det passar mig som är mer "humörig" och känslosam. Jag är en trasig själ som haft mycket kaos runt omkring mig genom åren. Jag har inte alltid mått jättebra.

Hur mår du idag?

– Jag mår bra idag. Visst har jag dåliga dagar när jag skriker åt barnen, är trött och stressad och känner att jag helst av allt bara vill gå ner till havet och svälja vatten. Men på det stora hela mår jag bra och är lycklig.

Foto: Carlos Norlén

Det är lunchdags och vi bestämmer oss för att åka till Hannahs favoritställe nere vid vattnet, Trocadero Playa som ligger tio minuters bilfärd från huset, och äta lunch. Där på stranden ska vi också ta de sista bilderna till omslaget. Vi sätter oss i bilen och jag erbjuder Hannah att sitta fram, men hon insisterar på att sitta i baksätet och klämmer ner sig bland fotoutrustning och packning. Hon är rejält förkyld och hostar, men säger att hon orkar fortsätta så länge det behövs.

– Vi kör på tills ni har alla bilder ni vill ha. Jag får vila imorgon när jag flyger hem till Sverige för att hälsa på William, säger hon från baksätet.

Och visst är Hannah ett välkänt ansikte här på solkusten. När vi kommer fram till restaurangen får vi genast ett bord med den bästa utsikten mot havet.

– Beställ gambas pil pil till mig, så går jag och byter om, säger Hannah.

Hon tar på sig en bikini och tunika och försvinner iväg ner på stranden med fotografen. Ett oväder är på väg in och alla inser att vi förmodligen bara har 30 minuter på oss att ta omslagsbilden innan det blåser för mycket. Hon är ett proffs framför kameran och vi hinner bli klara precis innan ovädret drar in.

Medan de heta jätteräkorna i vitlök fräser högljutt på bordet, skålar vi alla för en fantastisk dag i Marbella.

– Gracias mis amigos, säger Hannah och höjer cavaglaset.

Av: Maria Sognefors Foto: Carlos Norén Hår: Linda Rise Makeup: Charlotte Lothigius