Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cissi Wallin: ”Jag vill berätta den osannolika sanningen”

Bokaktuella Cissi Wallin startade #metoo-upproret i Sverige. För amelia berättar Sveriges mest omtalade feminist om drogerna, förmögenheten och kärleken till vardagslivet med familjen.

Charlotta Flinkenberg

Cissi Wallin ursäktar stökigheten runt matbordet i sin stora lägenhet på Södermalm i Stockholm, även om det inte är särskilt mycket rörigare än hemma hos vilken tvåbarnsfamilj som helst. 

– Det här pyntet i lamporna har hängt kvar i en evighet sedan Helmers tvåårskalas, han är fem år nu. 

Hösten 2017 anklagade hon en känd medieman för våldtäkt och namngav honom på sitt instagramkonto. Det utpekandet gav bränsle åt den svenska #metoo-revolutionen. Cissi Wallin blev hyllad, hotad, hånad och hatad. Mannen stämde henne för grovt förtal i en hårt mediebevakad rättegång och hon dömdes hösten 2019 till villkorlig dom samt dagsböter för brottet.

– Jag har inte kapitaliserat en krona på #metoo, tvärtom. Jag fick fler följare på Instagram, men inte över en natt, det skedde ju successivt. Många tror att jag gjorde det för att få uppmärksamhet, men uppmärksamhet betalar inga räkningar. Det ledde snarare till att jag blev av med flera uppdrag.  

Bland annat ställde SVT in en dokumentär som Cissi gjort och hon blev av med sitt uppdrag som krönikör för Metro. 

Cissi har blivit hyllad, hotad och hånad för sina åsikter. ”Att bita ifrån ligger i mitt DNA.” Foto: Peter Knutson Hår & makeup: Shada Gha

Cissi Wallin

Ålder: 35. 

Familj: Maken Linus, sönerna Helmer, 5, och Einar, 2. 

Bor: På Södermalm i Stockholm. 

Gör: Är författare, krönikör och feministisk aktivist. 

Aktuell med: Boken Allt som var mitt och podden Wallin & Drougge med Unni Drougge.

Du har precis släppt boken Allt som var mitt om åren kring själva händelsen och vad som hände efteråt. Varför valde du att skriva boken?

– Jag ville berätta hela den osannolika sanningen. Sedan stoppades boken av förlaget som först tänkt ge ut den. Men lusten att berätta blev ännu större.

När det tilltänkta förlaget backade blev Cissi uppvaktad av andra förlag. Men efter några möten med manliga förläggare valde hon i stället att starta ett eget bokförlag. 

– Varför skulle en stor del av vinsten av boken hamna i några snubbars fickor, när de inte tar risken att hamna i fängelse, utan jag? 

Boken hamnade på första plats på topplistorna, redan innan den kommit ut, som förhandsbeställning. Cissi valde att donera 100 kronor per såld bok av en begränsad signerad upplaga, direkt till kvinnoorganisationen Roks. På kort tid samlade hon in 100 000 kronor till utsatta kvinnor och deras barn.

Ditt val att berätta, vad har det kostat dig? 

– Det har kostat mig mycket i form av att jag gjorde mig omöjlig inför många. Det är det boken handlar om. Många tycker att jag bara borde hålla tyst, jag har ju redan sagt det här en gång, kan det inte räcka? Man förväntas berätta och sedan stå helt stilla i hagelstormen som sedan följer. Och så ska man bli utbränd, därefter komma tillbaka och låtsas som om inget har hänt. Jag gick inte med på det, vilket retar många. 

Har du alltid varit bra på att bita ifrån och ge svar på tal? 

– Ja, det ligger nog i mitt DNA. Min mamma var helt orädd för konflikter och konfrontationer. Men samtidigt, när jag blir skambelagd eller får känna skuld då jag står på mig, så drar jag mig lite mer ifrån det. Det blir en inre konflikt. 

Cissi tar en klunk kaffe med havremjölk och konstaterar att det blivit kallt, men sveper ändå det sista i koppen innan hon fortsätter: 

– Det är så bisarrt, för vi tjejer har fått höra ”Stå på er och ta ingen skit!”, precis som Grynet lärde oss då jag växte upp. Men då man inte tar skit får man ännu mer skit – det blir dubbla signaler. 

Tycker du att det blev någon förändring till det bättre efter #metoo?

– Det kokade under #metoo i Sverige 2017, folk blev upprörda och så. Men det räcker inte att reagera, man måste agera också. En ljusmanifestation är en fin symbolisk handling, men vad blir egentligen bättre? Varför gick inte teaterkvinnorna ihop och stämde Dramaten för arbetsmiljöbrott, exempelvis? Det kan man göra i Sverige. Alla de där gubbarna sitter ju kvar, med undantag för någon som fick ryka. 

Som barn var Cissi introvert och satt mest hemma och läste. Hon är uppvuxen i Uddevalla och föräldrarna gjorde en klassisk klassresa. Från början var de arbetarklass men gjorde sedan karriär. Hon tillbringade mycket tid efter skolan hemma hos farmor och farfar, som var präktiga och frireligiösa.

– Jag var ett nyckelbarn och tog tidigt mycket ansvar själv. 

Det räcker inte att reagera, man måste agera också

I tonåren växte hennes intresse för att uttrycka sig och bli mer extrovert. Redan då skrev hon faktiskt böcker, små romaner som föräldrarna skrev ut och häftade ihop. Därefter började hon spela in egna radioprogram, och i tonåren höll hon på med teater. 

– Teatergänget lockade, då de var spännande. De rökte på ibland, dejtade farliga killar och festade mycket. Jag gjorde tonårsrevolt, piercade naveln med isbit och nål, och allt gick ut på att planera klädsel och alkohol inför nästa fest. Lite tragiskt. Och ganska destruktivt. 

Den destruktiva biten fortsätter vara en del av Cissis uppväxt, när hon i tjugoårsåldern flyttar till Stockholm. Denna tid beskrivs helt oromantiserat i boken. Uteliv, fylla, droger, förnedrande sex och svek.

– Jag är nyfiken och spontan av mig och har testat många saker: kokain, ec­­stasy, hashbrownies. Men mitt varningssystem är starkt. Vissa människor är nästintill resistenta, medan andra är överkänsliga. Jag tillhör kategorin som bör undvika droger helt. Olika upplevelser har lärt mig att det där gör jag inte om. Det finns inget glamoröst med att ligga i fosterställning på en hemmafest och kräkas. 

Medicinerar du för din adhd-diagnos? 

– Ibland, vid behov. Om jag måste sitta på en långflygning, exempelvis. Medicinen stabiliserar och gör mig mind­re impulsiv. Minuset är ju att det är en sorts drog, och jag tål inte starka saker och får biverkningar. Hjärtat rusar, jag svettas extremt och får lägga trosskydd i armhålorna. Det är inte värt det. Så jag medicinerar mig själv, ­hippie-style. Med yoga, vettig kost och att springa på löpband. Min överskotts­energi är enorm. Jag ska egentligen undvika alla triggers som alkohol, kaffe och socker, men då har man ju inget liv.

Jag svettas extremt och får lägga trosskydd i armhålorna

Två saker går emot nidbilden många har av en feministisk aktivist då det gäller Cissi. Det ena är att hon råkar vara rätt förmögen, eftersom hennes man sålde sitt bolag för två år sedan för mycket pengar. Det andra är hennes intresse för skönhetsbehandlingar, smink och kläder. 

– Alla bör vara ödmjuka inför vilka privilegier det medför att plötsligt få det gott ställt. Det ironiska är att samma dag min man sålde sitt bolag var jag med i Uppdrag granskning, höggravid, och blev pressad. Visst, vi kan köpa vad vi vill, men det gick inte att köpa sig ur det obehaget. Jag fick fortfarande gå igenom det. 

Har ni ändrat ert liv mycket sedan ni fick mer pengar? 

– Nej, det tycker jag inte. Vi har förvisso köpt ett hus på landet utan lån och kunnat renovera det. I övrigt lever vi precis som tidigare. Jag har svårt för överkonsumtion och har fortfarande rea-radarn påslagen. Skulle aldrig betala sju tusen för en blus. Hur jävla snygg kan en blus vara, liksom? 

Pengarna möjliggjorde att trycka en bok med alla de omkostnader det innebär och även friheten att kunna arbeta ideellt på heltid som aktivist, för att hjälpa andra kvinnor. 

– Kvinnor och pengar är alltid intressant! Om du är en selfmade miljonär, som Läckberg, då får du skit för det, för att du jobbar mycket och försummar dina barn. Men om du gifter dig rikt eller träffar någon som senare får pengar så är det också fel. Du kan aldrig göra rätt. En man som hade gjort det jag gör hade ju aldrig fått sin ekonomi granskad. Visa mig den människa som tackar nej till så mycket pengar? Skulle jag ha skilt mig av ideologiska skäl, eller? 

Det märks att Cissi njuter av att bli sminkad och ompysslad. Hon blundar när hon får foundation applicerad. 

– Använd mycket smink, var inte blyg! Gärna lösögonfransar och alltihop, säger hon till makeupartisten. 

Familjelivet ger trygghet när det stormar. ”Barn skiter i att någon har varit dum på internet.” Foto: Peter Knutson Hår & makeup: Shada Gha
”Man behöver inte se ut på ett visst sätt för att vara trovärdig som feminist.” Foto: Peter Knutson Hår & makeup: Shada Gha

Har du gjort några skönhetsingrepp?

– Botox testade jag ganska tidigt mot min spänningshuvudvärk, plus att jag gillade bonuseffekten med slätare hud, eftersom jag är fåfäng. Men jag gör bara lite, då jag inte vill förstöra mimiken. Jag testade kemisk peeling och brazilian wax samtidigt, det värsta jag gjort i hela mitt liv. Det finns en anledning till att jag prövar vissa saker bara en gång. 

Blir folk provocerade av din liberala inställning till detta?

– Jag tycker att det är en otrolig ickefråga och den dyker ofta upp då man talar om ”vit feminism”. Jag känner radikal­feminister som ser ut som Barbie. Man behöver inte se ut på ett visst sätt för att bli trovärdig som feminist. Det är väl bättre att diskutera viktiga frågor som könsstympning och våld mot kvinnor än att fastna i käbbel om smink? Jag är ytlig och feminist, so what?

Cissi poängterar att hon inte tycker att det är antifeministiskt att göra skönhetsbehandlingar, men inte så feministiskt att göra reklam för det. Eller paketera det som någon sorts ”women empowering-smörja”. 

– Jag retar mig på att Caia cosmetics kränger makeup med orden ”Girl Power!”. Bättre att i så fall stå för att man sminkar sig för att bli snygg.

Googlar man Cissi Wallin plus ordet ”galen” får man flest träffar. Det säger en del om det hat och den hotbild hon får utstå. Kända opinionsbildare förlöjligar henne i media och hon har kallats för borderlinehäxa, mytoman, transfob och manshatare, för att ta några exempel.

Ibland får man känslan av att du skriver i affekt. Hur resonerar du kring hur andra uppfattar din öppenhet i sociala medier? Tänker du ibland på vilken typ av ansvar du har inför det du kommunicerar till din svans av följare?

– Jag är ju inte en folkvald politiker. Ansvar har väl alla människor, främst för att vara källkritiska när det går. Men folk tillskriver ju framför allt kvinnor ansvar för allt möjligt, och omöjligt. Jag är inte typ hela internets kundtjänst eller morsa. Jag är en enskild person som ­driver frågor jag tycker är viktiga, på ett sätt jag tycker funkar.

Hur orkar du fortsätta? Varifrån hämtar du kraft när det stormar som allra värst? 

– Jag är tacksam över att jag har barn och ett vanligt familjeliv. Då har man inte tid att bryta ihop. Barn skiter i att någon har varit dum på internet. De vill fortfarande få sina pannkakor och sina blöjor bytta. Du får hela tiden en verklighetscheck. Hade jag suttit singel, ensam i en lägenhet, hade jag haft mycket tid till att grubbla över att folk inte gillar mig. Men nu är jag 35 och har en annan bild av vad som är viktigt.

Utdrag ur boken "Allt som var mitt"

Följande utdrag ur Allt som var mitt utspelar sig direkt efter att Cissi Wallin har ­publicerat #metoo-inlägget på Instagram där hon namnger sin förövare. Hon har stängt av kommentarsfältet innan för att undvika ett kaos av hat och hot. 

 

Nu finns ingen återvändo och jag ser hur inboxen exploderar. Linus möter mig utanför förskolan med en lång kram. Jag vill gråta men det kommer inga tårar. Sedan går vi in, han tar vår son och även min mobil som redan börjat ringa oavbrutet.

– Jag klarar inte av det just nu, folk får vänta lite, säger jag och börjar fylla upp en skurhink med såpvatten.

Medan internet kokar över känns det tryggt att skura leriga golv och nerkissade toaletter på mitt barns förskola. När nästan ingenting är som vanligt är i alla fall det här som det brukar.

Vi går hem från förskolan, upp längs Götgatan, knappt två timmar senare. Det är mörkt ute, oktoberkylan biter tag i kinderna. Allt är som vanligt, fast ändå absolut inte. Min son babblar på om Bamse och vad vi ska äta till middag. Jag hinner gå ett knappt kvarter med barnvagnen innan en okänd kvinna, också med barnvagn, stannar mig på gatan. 

Hon tittar på mig med blanka ögon, sedan säger hon bara: 

– Tack.

 

LÄS OCKSÅ: Markiz Tainton om den långa kampen: ”Hormonsprutorna styrde mitt liv”

 

3 röster om Cissi 

1. Maken Linus Blomberg, tv-spels­designer:

Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Cissi tar tid att lära känna, tvärtemot vad man kanske kan tro. Väldigt godhjärtad och generös, ibland rent godtroget naiv, vilket straffat sig mer än en gång. Hon har bidragit till mitt feministiska uppvaknande och öppnat mina ögon för de skeva strukturer och sexism man lätt missar som man. Men också för hur svårt det är att ta ton som kvinna utan att man ska dras ner, framför allt av andra kvinnor. Cissi är extremt produktiv och passionerad när det är något hon brinner för. Besitter många egenskaper som hade betraktats som styrkor om hon varit man men som folk ofta har svårt att hantera när det kommer från en kvinna. Som att ta plats, vara driven och ifrågasättande.”

2. Aktivist­kollegan Unni Drougge, feminist-ikon, författare:

Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Cissi delar alltid med sig. Hon är den som bjuder, aldrig den som snyltar. Hon lånar ut sin strålglans och lämnar plats åt andra. Hennes största fel är att hon ibland frågar vad det är för fel på henne. Felet är att nästan ingen är som Cissi – så ärlig, så levande, så mänsklig. Och så äkta.”

3. Väninnan Camilla Läckberg, författare:

Foto: Karina Ljungdahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag känner Cissi kanske på ett annat sätt än många tror. Inte från offentligheten, utan från att vi kommer från samma område på Västkusten. Våra familjer har umgåtts i många år, och jag känner Cissi som en omtänksam och lojal vän. Och vi kanske inte alltid är överens om allt. Men vi har alltid lyckats tycka ­olika då, med bibehållen respekt för varandras åsikter.”

LÄS OCKSÅ: Stärk ditt psykiska immunförsvar – metoderna som gör skillnad