Carola har inte hittat rätt man: ”Jag tror många av dem är rädda för att jag är känd.”
Carola har inte hittat rätt man: ”Jag tror många av dem är rädda för att jag är känd.” Foto: CAROLINA BYRMO

Carola Häggkvist: ”Min man får inte älska stålar, beröm eller andra kvinnor”

I snart 30 år har Carola stått i rampljuset. Ständigt påpassad, alltid igenkänd. amelias reporter Therese, som känner ­Carola sedan länge, besökte henne hemma på Gamla slottet i Steninge för att prata om singellivet, kärleken och de galna tjejresorna till Gotland. Och om ensamheten. ”Hur ska jag träffa någon? Det funkar ju inte för mig att gå ut på nätet”, säger Carola.

Carola tar emot på verandan till den gula villan när vi kommer, stylisten, fotografen, makeup-­tjejen, amelias chefredaktör Maria och jag. Huset med vinklar, vrår och halvtrappor kallas Gamla slottet och ligger i Steninge slottsby.Just idag är punschverandan omgjord till sminkloge, och i arbetsrummet hänger klänningar som ska bäras under fotograferingen. Carola visar mig en khakigrön mockablus och armébrallor med fickor på benen. 

– Jag tänker att det här egentligen är mer jag, säger hon. 

Innan hon sätter sig framför sminkspegeln meddelar hon att det finns kaffe och godis, det är bara att ta för sig. Själv går hon på diet. 

Carola och jag lärde känna varandra för tjugo år sedan och hamnade ett par år i rad på helt galna tjejresor till Gotland. Det står sällan stilla när man hänger med ”Häggis”, så ena året kom hon i en lila Pontiac som hon köpt till oss efter att ha sett den vid ett rödljus och frågat om priset. 

Sommaren 2000 köpte Carola en gammal Pontiac och tog med sig sitt tjejgäng till Gotland. Foto: Privat

Året efter, när det var planeringsmöte för de sju tjejer som skulle med, knackade det plötsligt på dörren och en kille klev in. Carola hade hyrt in en koreograf som skulle lära oss en dans inför resan. Jag kommer för alltid att minnas den där julikvällen 2001 när vi, med Carola i spetsen, fick hela innestället Burmeister i Visby att stanna upp när vi dansade till tonerna av Jennifer Lopez låt Play.

Genom åren har vi jobbat, sjungit och skrattat mycket ihop. Det gör vi även när vi möts för den här intervjun.

Carola med sin gamla kompis och körsångerska Therese, som har gjort den här intervjun. Foto: CAROLINA BYRMO

Carola fotas först på verandan, sedan nere vid bryggan. Hon balanserar sittande på räcket och kliver nedför trappan så att hon nästan står i vattnet. Allt för konsten! Och Carola har kul. 

Ett äldre par som kommer för att se på utsikten hejdar sig när de ser henne ligga på rygg med klänningen som en solfjäder runt sig. Carola vinkar med ett leende.

– Kom. Jag vet hur det är när man har fikat och vill se sig omkring.

Hon byter om igen. Byxorna är inte så sköna, så hon tar av dem och fortsätter fotas i kavaj och trosor som om inget hänt, och hälsar glatt när den manliga grannen passerar.

 Scenen påminner mig om en natt i Halmstad för många år sedan när jag hängde med som sällskap på en spelning. Efter middag och efterfest med ett gäng rockmusiker hamnade vi nere vid havet. Carola blev badsugen, så hon klev helt sonika ur kläderna och gick ut i vattnet i trosor och behå inför en häpen publik. 

Får hon feeling så kör hon. Vare sig det handlar om att köra motorcykel upp på Dalhallas scen eller att komma in sjungande, hängande i linor i Globens tak. 

– Jag vill alltid kolla – ”Går det verkligen inte?”, säger Carola. 

När fotograferingen är klar och kamerorna nedpackade kommer Carola ut på trappan igen i en enkel klänning hon själv har valt. Och något händer. Hon sjunger, dansar, helt fri i rörelse och mimik. Hon glöder där hon studsar fram i sina silvergympadojor och kameran åker upp igen. 

– Alltså, kom igen, jag har inte jobbat på jättelänge, säger hon och leker vidare framför kameran.

Det där sista är inte helt sant, för när andra artister sett vårens schema tömmas har Carola valt att ställa upp för Stjärnornas stjärna, Let’s dance och Lyssnarhjälpen. Hon har även släppt två låtar från det påskprojekt som förväntas bli klart 2021. 

– Jag är verkligen inte gjord för att vara ledig. Jag blir så overksam då. Ju mer jag har att göra, desto mer får jag gjort. Jag fattar inte när folk säger att de inte hinner. Det är väl bara att trycka gasen i botten.

Carola älskar att dansa och spexa både på och bakom scenen. Foto: Privat

 

Vi går in i det ljusa vardagsrummet. Carola sätter sig på golvet. Hon har länge längtat ut på landet. Efter en lada att ha konserter, workshops och annat i. 

Det blev verklighet när hon för några år sedan erbjöds att hyra huset hon bor i. Miljön är bedövande vacker. Vyn från balkongdörren i sovrummet är en nästan dagligt återkommande bild på hennes instagram. Samtidigt är hon så sällskapssjuk att jag ibland undrat hur hon klarar att bo så ensligt. Helst skulle hon ju ha folk runt sig jämt. 

– Kom med förslag. Vi kan ha fester, sjunga, spela in, vad som helst. Jag vill ha mer sådant. Leva som amish-folket, i kollektiv, bara jag får ha mitt eget rum, säger hon och skrattar.

Den dagen någon av oss träffar en annan blir det svårt

Någon timme efter intervjun ska hon hämta Zoe, 11, på skolan. Zoe, som älskar att sjunga och dansa precis som mamma och som hon adopterade från Sydafrika 2012. Zoe och sonen Amadeus, 22, som Carola fick med Runar Sögaard, är hennes närmaste. Carola är singel sedan drygt ett år tillbaka, då relationen med musikern Jimmy Källqvist tog slut. De är fortfarande nära vänner. 

– Jag har glatt mig mycket åt vår kärlek, för den har varit fylld av lust och glädje. Samtidigt har jag haft mina tvivel, och det har varit lite av och på. Visst hade man önskat att all tid vi lagt ner skulle leda vidare, men han kommer att finnas kvar i mitt liv. Med den personlighet han har är det möjligt. Vi kände ju dessutom varandra och turnerade ihop innan vi blev ihop. Men den dagen någon av oss träffar en annan kommer det att bli svårt. 

Tillsammans med Jimmy äger hon sedan 2016 ett vitt hus med en lummig trädgård utanför Kapstaden i Sydafrika. En oas där hon påtar i trädgården och lagar mat. 

– Här hinner jag inte med sådant, säger hon och ber i förbifarten om ursäkt för att det är lite rörigt hemma. 

De gånger jag har försökt göra ingrepp har det blivit fadäser

– Det är viktigt att vi prioriterar rätt, speciellt vi kvinnor. Vi tänker så lätt att allt ska vara på plats. Jag har det verkligen inte så, vare sig hemma eller någon annanstans. Mitt hem är mer något slags ”glamping”-variant där jag ännu inte riktigt flyttat in, och så har det alltid varit, jag är hela tiden mitt i produktionen av … eller rättare sagt: Hela jag är en stor produktion, säger hon. 

– Men jag hoppas få flytta in ordentligt här, för jag gillar att ha det vackert runt mig. I huset i Sydafrika har jag ju lyckats med det, men jag måste komma ikapp även här, jag vill det.

Längtar du efter att landa i en relation igen?

– Ja, jag trivs i tvåsamheten. Men hur ska jag träffa någon? Det funkar ju inte för mig att gå ut på nätet. 

– När jag kom hem hade han ställt en eka på tomten och fyllt den med blommor, berättar Carola, om mannen som uppvaktade henne. Foto: CAROLINA BYRMO

Det kanske dyker upp någon från förr?

– Det har jag tänkt många gånger. Vad hände med Robban och Rolle från Norsborg? Rolle som jag skulle gifta mig med när jag var liten, säger hon och ler stort.  

– Men någonstans finns det väl en manlig Häggis som bara kör på, precis som jag. För det finns ett skydd i att vara två som är skönt, men då kan inte den personen älska stålar, beröm eller andra kvinnor. Jag vill ha en renhjärtad man.

På tal om gamla killar påminner jag om killen hon träffade på en av våra Gotlandsresor.

– Han som var så bra på att dansa? Åh, det var en fin kille, det var som en film. Efteråt följde han med hem till dörren. Dagen efter fick jag en blombukett dit vi bodde med en liten nallebjörn. Jag minns att jag skickade ett sms till min mamma och frågade: ”Kan man bli ihop med någon bara för att han dansar bra?” 

– Vi blev aldrig ett par, men han kom ut och tog en promenad med mig i Saltis (Saltsjöbaden, reds anm.) när jag bodde där. Jag såg en vacker eka och sa något i stil med: ”Tänk att få den fylld med blommor.” Tror du inte att han fixade det! När jag kom hem en dag hade han tagit en lyftkran och ställt ekan på tomten och fyllt den med blommor. Och jag som precis skulle bryta med honom, men jag älskar ju sådant. Jag älskar överraskningar. 

Om du fick chansen att träffa den Carola du var då, när du var 35, vilka råd skulle du ge dig själv?

– Om jag visste det hade jag varit gift nu, säger Carola och skrattar. 

Hur ser din drömrelation ut?

– Jag tror på växeldragning. Ska du funka med mig behöver du både kunna dra och kunna stanna. Jag drar inte hela tiden, jag vill inte det. Jag behöver också få stanna. Men den mannen är svår att hitta. Jag tror många av dem är rädda för att jag är känd. 

Känns det jobbigt att bli äldre?

– Nä, jag tycker det är fantastiskt att man överlevt så här länge. Däremot är det svårare att sminka sig nu. Det tar längre tid. Men jag tycker att rynkor är vackert, även om jag inte gillar dem jag får runt munnen. De är inte så fina. 

Har du gjort många ingrepp?

– Nä, och de gånger jag försökt har det mest blivit fadäser, så man får hitta en bra balans i det. Sedan är det dyrt också, det känns märkligt att lägga pengar på det i en tid när människor svälter. Jag tycker det är tråkigt att se att så många unga tjejer gör sådant, jag tror inte att det är bra för kroppen.

Genom åren har jag hört många kommentarer om Carola. Hon är mycket av allt och lite osvensk i sitt sätt att vara. Och just för att hon alltid gått sin egen väg har hon även blivit en person som många har åsikter om, på gott och ont. 

År 2014 förändrades tongångarna i och med ett tv-program. Det finns ett tydligt före och efter Så mycket bättre (TV4). Carolas val att vara öppen även om det som varit jobbigt i livet – om hjärtesorger­na och om pressen från hennes manager som gjorde att hon var nära att ta sitt liv – förändrade mångas bild av henne radikalt.

– Så är det, det var en upprättelse för mig. Jag berättade om allt det som hade gjort ont, även om jag inte är någon grinpelle, men då var det på sin plats på något sätt. Och det var så fint att få sitta där och uppleva hur jag blev läkt av de andra kollegorna, med Ola Salo i spetsen. 

Jag kände mig ensam i paradiset, det gjorde ont

Men det var nära att hon inte fick frågan om att vara med, på grund av ett missförstånd.  

– Jag hade ett möte med producenten och de sa att de inte vetat om formatet skulle passa mig, det här med lite sömn och många intervjuer, och så hade de hört att jag sminkade mig i sex timmar och visste inte om det skulle funka. 

– Men hallå, jag kan ju sminka mig i bilen på väg till ett gig medan jag kör med knäna. Ge mig en brun penna så suddar jag lite, sedan är jag färdig, säger Carola och skrattar högt. 

Carola har varit en offentlig person sedan 1983 och har mer eller mindre vuxit upp i rampljuset. Hon säger att det som många gånger skyddat henne under åren är hennes tro. Den är enormt viktig för henne och det går inte att prata med Carola utan att den nämns. 

Att hon som 28-åring fick en roll i Sound of Music var därför rätt speciellt. 325 gånger på raken spelade hon Maria, den unga tjejen som ville bli nunna. 

– Maria var levnadsglad och ville göra det hon trodde var rätt. Det kan jag känna igen mig i. Även i det att hon ofta kom sent till alla samlingar, säger Carola (som inte heller är särskilt bra på att passa tider). 

– Men Maria följde sitt hjärta och sin längtan. På ett sätt hade det kanske varit lättare för henne att bo kvar i klostret. Jag trodde själv ett tag, när jag gick på bibelskola, att den vägen var bättre och mer rätt för mig. Men då upplevde jag ett tydligt tilltal om att fortsätta sjunga.

Tänkte du ge upp sången?

– Jag trodde att det var en mer ödmjuk väg att gå att bli kassörska i en matbutik. Jag var i en fas när jag var villig att ge upp allt. Men då kände jag att Gud sa att jag skulle sjunga, att sången var en gåva jag fått. Jag sa ja till Melodifestivalen 1990, och så kom det där avbrottet som slog ut direktsändningen i stora delar av Stockholm under Mitt i ett äventyr. 

Till denna dag vet ingen vad som hände. Var det ett sabotage? Men Carola kom tvåa. 

– Efteråt sa låtskrivaren Stefan Berg till mig: ”Jag ska skriva en ny låt åt dig till nästa år. Jag ska skriva vinnarlåten.” Och det gjorde han. Det var Fångad av en stormvind och jag tog hem rubbet. Det var en stark comeback. En käftsmäll, faktiskt. 

Är du en dålig förlorare?

– Verkligen inte. Jag säger grattis till vinsten och tänker att det finns utrymme för alla att blomma. Jag vill vara generös, det gör mig fri. Däremot kan jag känna att jag blir trängd när avundsjukan från andra vill peta ner en.

Du framstår både som stark och oskuldsfull. Är det en sann bild?

– Ja, jag pendlar däremellan. För mig handlar det kraftfulla om att man inte böjer sig när det börjar blåsa, att man är kapten på sin egen skuta.

Carola tar fram mobilen och visar en bild hon nyligen lade ut på sociala medier, där det står: ”I want every little girl who’s told she is bossy, to be told instead that she has leadership skills.” 

Är det de sidorna hos dig som gjort att vissa upplevt dig som ”svårjobbad”?

– Absolut. En samarbetspartner sa en gång: ”Carola, du är väldigt krävande, men vi älskar det och lär oss mycket av dig.” Sedan är jag lite snabb i tanken ibland och missar att ta med folk på hela resan, men för mig är det självklart att hela tiden göra det där lilla extra. 

– Jag är påhittig och lösningsinriktad, då är det kul att jobba med folk som också ser att det kan bli skillnad om de står lite på tå, inte inför mig, utan inför uppgiften. Syftet. Jag jobbar hela tiden för att det ska bli så bra som möjligt för publiken. När vi sedan gör en konsert och det bara ”händer”, då kommer belöningen. 

När känner du dig sårbar?

Carola funderar en stund. 

– Det är väl när jag är med barnen. Eller när jag är ensam. Som när Amadeus och jag åkte till några vänner på Mauritius för många år sedan. Ofta reser jag bort och jobbar, men den gången behövde jag semester. När våra vänner åkte hem var det bara vi två kvar och då blev det så tydligt. 

– Där jag satt jag med min son bland alla palmer och vackra stränder, och ingen man. Det gjorde ont, jag blev ledsen. Jag kände mig ensam i paradiset. Då är jag hellre hemma och jobbar och gör något kul med barnen i två dagar istället.

Livets bästa! Amadeus, 22, och Zoe, 11, med mamma på stan. Foto: Instagram/Privat

– Jag blir också sårbar när skitsnacket kommer, elaka gamla förlegade rykten som ofta kommer från män som inte vet vad de snackar om. De gräver upp gamla grejer och skriver på ett sätt som de inte skulle göra mot någon annan. Bara mot mig. Det är inte schyst. 

Finns det något gammalt rykte du vill dementera?

– Nä, jag grottar inte i det. Jag har heller inte blivit bländad av löpsedlar på ett tag, annars ser jag dem när jag tankar bilen. Men jag sorterar snabbt bort sådant numera, och är det en negativ rubrik så kanske ändå bilden är bra. Då fokuserar jag på det positiva. 

Vad är det som gör att du flyter upp som en kork när du sjunkit?

– Mycket handlar om att mamma och pappa gav mig massor av kärlek. Jag är hel. Jag fick det jag behövde. Samtidigt finns det en annan sida av det, kampen mellan det onda och goda. Om jag tror att jag gör det goda och det samtidigt finns en kraft som vill slå ner oss så har jag märkt att om jag håller blicken på målet, förlåter och inte viker av fast jag vill ge upp, så kommer molnen att skingras. 

– Jag har också en stark mage och starka nerver, och i svåra perioder, även om kroppen sagt ifrån och jag går på fälgarna, så har jag tackat ja till jobb. Jag söker glädjen där jag kan finna den, istället för att fokusera på problemen.  

Carola duckar inte när det blåser hårt. ”Jag är kapten på min egen skuta.” Foto: CAROLINA BYRMO

Ibland verkar du få extra kraft när det stormar? 

– Jag vet, säger Carola och ler. Jag får rysningar när du säger så. Jag kan känna att jag ibland behöver göra de där lite tuffare sakerna. Egentligen borde jag nog jobba som hemlig spion eller något. Jag är ju en frontline-tjej. Jag vill vara där. 

Den viljan gjorde att hon utan att tveka åkte ner till den grekiska ön Kos för att hjälpa till under flyktingkrisen, och sedan öppnade sitt hem för tio flyktingar.

Carola har ett stort, generöst hjärta. Jag känner ingen annan som tar med resterna från julbordet och lämnar hos A-lagaren på parkbänken eller stannar direkt vid vägkanten om någon fått punktering. För Carola är det självklart att hjälpa om hon kan. Att följa det hon kallar ”det villiga hjärtat”.

– Att inte bevara mitt hjärta är den enda rädsla jag har. Då måste man ibland fråga sig: ”Vad vill jag göra? Följer jag mitt hjärta?” För utan det går man vilse. 

3 röster om Carola

Doreen Månsson, vän sedan tio år: ”Hon är en ­aktivist”

”Hon har en aktivistsida jag älskar och högaktar. Som när hon gav sitt privata nummer till flyktingar i Grekland, som ringde henne när de kom till Sverige och fick bo hos henne. Eller som när hon hörde om Emma Schols, kvinnan som räddade sina sex barn ur ett brinnande hus. Carola besökte henne på sjukhuset flera gånger, sjöng för henne och fixade täckjackor till barnen. Carola är ingen lyxbrutta, utan enkel och generös.”

Annika Hagström, vän sedan 1980-talet: ”Carola är ­självlysande”

”Hon är självlysande, ansvarskännande och samtidigt barnslig i ordets bästa bemärkelse. På påskafton i år stod hon plötsligt utanför min dörr med ett stort fång pioner i famnen och en undergörande kräm från Sydafrika. Vi sågs på någon meters avstånd i en halvtimme, talade om livets villkor just nu, sedan for hon iväg till en annan 70+ vän i karantän. Sådan är hon.”

Sofie Widlert Börjesson, vän och Carolas frisör sedan 20 år: ”Man har aldrig tråkigt”

”I Carolas sällskap har man aldrig tråkigt och man vet aldrig hur dagen ska sluta! Hon har oftast massor av energi. Hon är idérik, orädd, generös, rolig. Sårbar men stark på samma gång. Carola står alltid rak för sin sak och för sin tro och finns alltid där när det väl gäller.”

LÄS OCKSÅ! Carola: ”Nu blir det mindre vin och mer smoothies”

Av: Therese Hedlund | Foto: Carolina Byrmo, privata | Hår & makeup: Linda Fernström |    Styling: Linda jägerström | Stylistassistent: Tove De Vahl

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!