Trasig på film men gullig i verkligheten.
Trasig på film men gullig i verkligheten. Foto: NIPI / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN

Carey Mulligan: ”Jag dras till det mörka”

Carey Mulligan syns överallt just nu. Vi fick en pratstund med den brittiska skådespelerskan som älskade att spela hämndlysten femme fatale i vårens stora snackisfilm Promising young woman.

Samuel Mesterton

– Det är underligt, jag känner att jag alldeles nyss var 22, säger Carey Mulligan förundrat när jag når henne via Zoom. 

När Mulligan slog igenom som just 22-åring nämndes Audrey Hepburn så ofta att jämförelsen blev en plattityd. Rollen som studenten Jenny i filmen An education ledde till en Oscarnominering 2009. 

Carey Mulligan är van vid att gå på galor och hoppas vinna en Oscar i april. Foto: MEGA/ TT NYHETSBYRÅN

Nu, 12 år senare, hyllas hon för sin insats i Emerald Fennells hämndthriller Promising young woman. Tänk Quentin Tarantino bakom spakarna på en metoo-film, ungefär. En andra Oscarsnominering hägrar. Hon är visserligen bara 34, men ung och lovande-stadiet är förbi. Framför mig på skärmen ser jag en etablerad filmstjärna. 

– Det är märkligt att plötsligt vara vuxen. Skådespeleri handlar mycket om att alltid försöka bli bättre, så jag vet inte vid vilken tidpunkt man känner sig lyckad? Men jag känner mig definitivt inte som en duvunge längre. 

Carey Mulligan

Ålder: 34.

Familj: Maken Marcus Mumford, barnen Evelyn, 5, och Wilfred, 3.

Bor: På en farm i Ide nära Exeter i England.

Gör: Är skådespelare.

Aktuell: Med huvudrollen i Emerald Fennells Promising young woman premiär 16 april och i kostymdramat The dig på Netflix mot Ralph Fiennes

Det senaste året har allmänheten, tack vare coronarestriktionerna, fått nya inblickar i sina favoritkändisars hemmiljöer. De är ju också hemma, precis som vi andra. 

Carey Mulligan befinner sig i sitt hem i Devon i sydvästra England. Hon sitter i ett rum med krämfärgade väggar och i bakgrunden syns keyboards, mikrofoner och förstärkare. Kanske för att hennes make heter Marcus Mumford, 34, och är sångare i bandet Mumford & Sons. 

Rollfiguren Cassie hämnas gruvligt efter att en kompis blivit våldtagen. Foto: MERIE WEISMILLER WALLACE / FOCUS

Trots sitt tidiga genombrott har hon aldrig varit någon bortskämd brat-kändis. Det finns inga bilder där hon kliver ut ur en taxi utan underkläder, eller sniffar kokain på nattklubbar. Hon har en opretentiös, solig aura som inte påminner om de många knepiga och såriga figurer hon gestaltat på film. Enstöringar, bohemer, kvinnorättskämpar, utbrända storstadsbor. 

– Jag är ganska rekorderlig i mitt eget liv, ingen särskilt mörk person. Men jag har alltid dragits till mörkare material, och vill i första hand utforska saker som jag inte har förstahandserfarenhet av. Det är det som är det intressanta med mitt jobb, säger hon.

I Promising young woman spelar hon Cassie, en avhoppad läkarstudent vars liv är lagt på is sedan hennes bästa vän våldtogs på universitetet. Hon klär sig gärna i pasteller, men drivs av ett inre raseri och har tilldelat sig själv ett uppdrag: att lära ”snälla killar” en läxa om samtycke, genom att låtsas vara aspackad på krogen. 

Cassie har massor av olika alias, här som sjuksköterska. Foto: MERIE WEISMILLER WALLACE / FOCUS

Carey Mulligan befinner sig visserligen i just den bransch där ett avslöjande (om producenten Harvey Weinstein) drog igång hela metoo-rörelsen, men får ännu en gång utforska något ”mörkt” som hon inte har erfarenhet av själv. 

– De här sakerna har varit utbredda. För egen del har jag haft turen att inte behöva ta itu med det, och jag känner mig hoppfull eftersom filmindustrin tycks ha noterat de här problemen och nu vidtar konkreta åtgärder för att försäkra sig om att folk inte kan hamna i dessa situationer i fortsättningen, säger hon. 

En snabb genomgång av de regissörer hon jobbat med visar att Mulligans val i arbetslivet speglar hennes inställning. Nära hälften är kvinnor. Inspelningsplatserna har varit övervägande kvinnliga – och berättelserna hon skildrat representerar ofta verkliga kvinnors erfarenheter. 

Vi är alla medskyldiga till en sexistisk kultur.

– Den här filmen tacklar kulturella normer som vi alla har vuxit upp med och blivit bekväma med, men som faktiskt inte är bekväma. I den bemärkelsen tror jag att jag kan åstadkomma mycket via mitt jobb. Kulturen formar oss, både som barn och som vuxna. Och att skicka ut berättelser i världen som korrigerar det narrativet en smula, eller visar en annan sida, är jätteviktigt. 

Inte sexig nog för rollen, tyckte Variety. Foto: MERIE WEISMILLER WALLACE / FOCUS

Mulligan har anledning att känna sig ”lyckad” även i det privata. Hon började dejta sin blivande make Marcus efter att ha sett hans band spela i Nashville 2011. Paret bor i en stor 1500-talsgård på den engelska vischan och har två barn: Evelyn, 5, och Wilfred, 3. De är alltför unga för Promising young woman, och Mulligan är osäker på om hon hunnit ingjuta någon känsla för jämlikhet i dem än.

– Mina barn är så små än. Men vi vill ha ett hem som präglas av vänlighet. Det är antagligen det enda man kan lära dem i den åldern, att vara förstående och ha empati med människor som lever ett annat sorts liv. 

Tror du att det är en bra läxa för män och pojkar att se din nya film?

– Jag tycker inte att filmen är uppfostrande. Inget av det här är nytt, vi har sett alla de här scenerna i grabbkomedier, där en oskuld får syn på en full tjej och tänker: ”Det här är min chans!” Vi har alla varit medskyldiga i den kulturen. Och det finns kvinnor i filmen som inte heller befinner sig på rätt sida.

Carey som Cassie i Promising young woman. Foto: MERIE WEISMILLER WALLACE / FOCUS

Några veckor efter den här intervjun går Carey Mulligan ut i pressen med att hon stördes av Varietys recension av Promising young woman. Hon menade att Variety får det att låta som att Carey inte är ”tillräckligt het” för en sådan femme fatale-roll. Recensenten föreslår att Margot Robbie kanske hade passat bättre. 

Att han väljer att kommentera Mulligans grad av snygghet blir extra ironiskt eftersom denna hämndberättelse handlar om våra uppfattningar om hur kvinnor ska agera och se ut. Och kanske fick Carey Mulligan en sorts hämnd – Variety har nu bett om ursäkt för formuleringarna. 

Under skoltiden vill jag bara att alla skulle tycka om mig

Men när det kommer till vad som är feministiskt i Promising young woman vill Mulligan hellre lyfta fram vikten av att få se ett relevant porträtt av en kvinna på vita duken.

– Vi översköljs av förvrängningar av kvinnor på film. För mig känns inte en hämndaktion som en feministisk akt, hämndspåret är förmodligen aldrig en bra idé. Jag hoppas att Cassie i filmen framstår som en äkta kvinna. Hon har brister och begår misstag, men man hoppas ändå att hon är okej och känner empati med henne. 

Men har du själv hämnats någon gång? 

– Jag tror inte att jag har det.

Inte ens i skolan? 

– Nej, jag ville bara att alla skulle tycka om mig, haha. Det är en väldigt ovanlig grej, jag kan inte komma på någon jag känner som har utförd en äkta hämnd. Det är därför som filmer är så engagerande, vi får se folk göra allt det där som vi önskar att vi kunde göra själva.

LÄS OCKSÅ: Mello-aktuella Charlotte Perrelli: ”Barnen är oroliga vad jag ska ha på mig”