Maria Sognefors (t v) möter Amelia Adamo för att fråga hur Amelias eget liv, och intresse för sex, präglat tidningen.
Maria Sognefors (t v) möter Amelia Adamo för att fråga hur Amelias eget liv, och intresse för sex, präglat tidningen. Foto: Peter Knutson

Amelia Adamo: "Jag bokar in sex i kalendern”

amelias chefredaktör Maria Sognefors, 41, träffar tidningens färgstarka grundare Amelia Adamo, 73, för att prata om kvinnors kroppar, relationer, pengar ... och sex, förstås. ”Jag har testat det mesta”, säger Amelia.

Med utsikt över det glittrande vattnet på Dalarö i Stockholms skärgård står Amelia Adamos arkitektritade sommarhus. Hit har hon flyttat mer eller mindre permanent för att hålla sig i coronakarantän. Hon blev utskälld och hamnade mitt i en hatstorm när hon sa att hon inte tänker hålla sig hemma, trots att hon tillhör en riskgrupp. 

– Jag är 73, men känner mig som 53, och sa att jag inte tänkte dra ner på tempot, trots corona. Men det fick jag äta upp och be svenska folket om ursäkt för, säger hon och skrattar lite. 

Amelia Adamo

Ålder: 73.

Familj: Sambon Lucio Ben­venuto, barnen Filip, 43, och Alexander, 40, Lucios tre barn, barnbarnen Sixten, Enzo och India (Filips barn) och Ella och Signe (Alexanders barn).

Bor: I lägenhet i Stockholm och i sommarhus på Dalarö.

Gör: Är journalist, krönikör och författare. 

Aktuell: Med boken Kvinno­arvet (Piratförlaget). ”Det är en livserfarenhetsbok – även om man kommer från jobbiga förhållanden kan man lyckas om man ligger i. Inget kommer gratis. Min mamma fick en stor plats i arbetet med boken – vi ärver mer av våra mammor än vi tror. Ett kvinnoarv.” 

På framsidan står hennes sambo Lucio på huk och plockar löv i rabatten. Han reser sig snabbt för att gå in och sätta på kaffe. 

– Är dina bröst äkta, eller är de opererade? frågar Amelia mig innan jag ens hunnit smaka på kaffet. 

Amelia Adamo är alltid fräck, rakt på sak och har ett särskilt intresse för kvinnokroppen – i hennes hem finns massor av vacker kvinnokonst, en kudde med ett par nakna bröst ligger i en stol och hemmet avspeglar hennes rosa personlighet. En personlighet som också präglar tidningen amelia, som hon startade för 25 år sedan. 

Amelia Adamo med första numret, som kom ut 1995. Foto: Peter Knutson

Idag har hon ingen koppling till tidningen, men hennes starka personlighet lever kvar i den. Och de ämnen hon brinner för är lika aktuella idag som när tidningen startades: kvinnokroppen, pengar, sex, relationer, jämställdhet och systerskap. 

Kort sagt: det viktiga i livet. 

Amelia om kvinnokroppen ”Jag väger mig varje dag”

amelia vill inspirera till en hälsosam livsstil. När du drev tidningen var det större fokus på att bli av med fem kilo. Kommer det här kroppsfokuset från dig själv?

– Kvinnokroppen har alltid varit kommersiellt gångbar i tidningsbranschen, men man måste prata om den på ett kärleksfullt sätt. Kvinnor måste lära sig att tycka om sin kropp. Jag har aldrig varit duktig på att träna, men jag har alltid vägt mig. I den här coronakarantänen så äter jag mycket godis och dricker whisky – jag är så odisciplinerad. Jag måste ha lite ”kropps­kontroll”, och det får jag genom att väga mig varje dag. 

Har vikten tagit mycket tid av ditt liv?

– Om jag inte hade vägt mig varje dag hade vikten tagit ännu mer tid av mitt liv, för då hade jag tyckt illa om mig själv. Man känner sina byxor och när det blir dags att skärpa sig. Jag kommer aldrig att väga 60 kilo igen, som jag en gång vägde, men jag vill inte heller väga 65. Och väger jag 64,5 en morgon – då får jag skärpa mig lite, då blir det fil till lunch.

Hur ser du på dagens kroppspositivism? Ska kvinnor få väga och se ut hur de vill?

– Det är varken hälsosamt att väga 120 kilo eller att inte ha något underhudsfett. Jag tror inte på att uppmana till att bli fet. Jag tror inte heller att lycka är en smal kropp. Idag har vi dessutom fått ett nytt problem – ortorexi, tränings­narkomaner med stränga ätvanor. Lagom är bäst!

Amelia om pengar: ”Kvinnor ska ha fuck off-stålar”

Du säger att ”mellan högt hår och släta lår ska kvinnor ha en fet plånbok”. Du brinner för att kvinnor ska ha en självständig ekonomi, ett ämne som alltid varit en del av amelia. Varför är det så viktigt för dig?

– Jag är uppvuxen i en fattig miljö, det var mycket bråk om pengar under min uppväxt och därför har pengar blivit extremt viktigt för mig. En kvinna ska ha en egen plånbok – du måste ha fuck off-stålar så att du inte blir beroende av din man. Jag vill inte att kvinnor ska tänka: ”Jag träffar en kille som tjänar mer än jag så blir allt bra ändå.” Jag blev sent medveten om hur viktigt det var att pensionsspara, jag var runt 45. Innan dess ville jag bara ha roligt för mina pengar. Men att köpa saker är bara en tillfällig lycka. 

Har du bråkat om pengar med dina män?

– Ja, när jag var 17 flyttade jag in hos fotografen Walter Hirsch. Jag bodde där i tre månader. Vet du varför det tog slut? Han stod på noll kronor, och sedan fick han 325 kronor. Då gick han och köpte en kostym för pengarna. Jag blev så nervös och stressad – jag klarade inte av den ekonomiska oron. 

– Jag kan inte leva med en ekonomisk slarver, men det är också jobbigt med en som är petig med pengar. Jag och min exman bråkade om pengar eftersom han tjänade mer än jag, och då tyckte jag att han skulle betala mer. Han hade ingen koll på vad mat och hyra kostade, vilket resulterade i att jag fick redovisa kvitton hit och dit. Det var osexigt. 

Amelia om relationer & sex: ”Jag kommer inte att dö nyfiken”

– Jag har alltid varit liberal när det gäller sex och provat sex med kvinnor, men upptäckt att jag är väldigt heterosexuell, säger Amelia. Foto: Peter Knutson

I amelia tar sex och relationer stor plats, har du ett intresse för det också?

– Ja, när jag var sex år bodde jag med tyska nunnor i Sverige. Då var det händerna på täcket som gällde. Jag blev som en kalv på grönbete när jag slapp nunnorna och hamnade i förorten – jag var i tonåren och blev som en bubblande sexvulkan som bara väntade på att få brisera! 

– Då träffade jag killar som man skulle sticka ner handen i fickorna på, och under brallorna hade de inga kalsonger. Jag ville dessutom vara populär, så jag var mer vågad än alla andra. Jag var alldeles för ung när jag gjorde sexdebut. 

Hur har ditt sexintresse präglat amelia?

– amelia har varit i frontlinjen och intresserat sig för fenomen som exempelvis swingers. Gayfolk har också alltid fått stor plats. Jag har inte bara månat om homosexuellas rättigheter, utan jag var också nyfiken och intresserad av hur de gjorde det.

Har du själv haft en lesbisk relation?

– Nej, men jag har testat att ligga med en kvinna. Jag gillade det inte, jag fick för mycket hår i munnen. Jag kan säga att jag inte kommer att dö nyfiken! 

Enligt RFSU lider cirka 70 procent av svenska kvinnor av bristande sexlust. Hur är det med din egen lust?

– Jag vill gärna ligga några gånger i veckan, jag mår bra av det. Det tycker Lucio är för mycket, så då blir det kanske var femte dag. Jag kan säga ”klockan 17 på torsdag, då kör vi”. Sex kommer inte bara så där, jag bokar in det i kalendern. Jag oroar mig för att unga människor tappar beröringen, då är det svårt att komma igen. Man ska inte behöva åka på weekendresa för att få till det. 

– Om man har en hund eller unge i sängen mellan sig så blir det inget, och till slut rör man knappt vid varandra. När jag hade småbarn stod vi vid tvätt­maskinen som lät. Bara man gör det – det behöver inte vara så omsorgsfullt och länge. En snabbis är perfekt!

Du har varit gift och skild, nu är du sambo. Har du fått mycket uppmärksamhet av män genom åren?

– Jag har själv sett till att få uppmärksamhet – jag är en flörtig person och har inte tackat nej. Jag fick frågan under #metoo om jag upplevt sexuella trakasserier. Nej, svarade jag då. Jag har bara upplevt samtycke!

Har du varit trogen i dina relationer? 

– För det mesta. Jag har också fått känna på otrohet. Barnens pappa var otrogen. Men jag älskade honom och förlät. Tillfällig otrohet, att vara full och kåt på en kon­ferens till exempel, kan förlåtas. Jag tycker inte att den sortens otrohet är skäl för en skilsmässa om man älskar varandra. Människor kan göra fel.

Amelia om jämställdhet ”Lucio är min hushållerska”

Amelia framför en tavla av sin mamma Elda, gjord av Channa Bankier: ”Inget kommer gratis, det har min mamma lärt mig.” Foto: PETER KNUTSON

Tidningen amelia står alltid på kvinnans sida och jobbar för ett jämställt samhälle. Hur lever du och Lucio tillsammans?

– Jag och Lucio har vänt på könsrollerna. Lucio lagar all mat, han handlar, tvättar och sköter hela hushållet. Jag är den som tjänar mest. Sedan älskar jag blommor, det vet han. Men då får han inte komma med skittulpaner, då ska det vara en vacker bukett.

Så du har skaffat egen hushållerska?

– Ja, hon som växte upp som hem­biträde har nu ett eget hembiträde. Man kan säga att jag älskar experter! 

Var dina tidigare förhållanden jämställda?

– Jag har levt i konkurrensförhållanden och med en stor besvikelse på vad mannen inte gör, och på att mannen alltid prioriterar sina egna grejer. Barnens pappa Lars (C .G. Ericsson) kunde säga: ”Jag ska åka med Rädda barnen till Etiopien.” Men hallå, vi har en bebis på sju månader! Men han hade inte ens tänkt tanken att prata med mig innan. 

– Samma sak i mitt äktenskap med Thorbjörn (Larsson) – han var ointresserad av att göra något annat än att jobba. Och han tyckte att vi kunde lösa jämställdhetsproblemen med att någon kom och städade hos oss, men det funkar ju inte så.

Hur ser du på dagens män?

– Det har skett en markant förändring. Det är glädjande att män hämtar barn och deltar i familjelivet. Män börjar bli mer lika kvinnor. Det är skönt att se att kvinnor inte hela tiden ska likna män! Men män är fortfarande mer självupptagna och tycker att de är skapelsens krona. Det sitter i generna.

Amelia om systerskap: ”Jag är en kompromissfeminist”

Det finns ett starkt systerskap i amelia, som drivit många kampanjer för att lyfta orättvisor. Vad är du mest stolt över? 

– amelia som tidning har alltid eftersträvat att vi ska hjälpa varandra, våga ta plats och inte vara så förbannat till lags. Vi har breddat vägen för andra kroppar – vi har vanliga kvinnor i modereportagen. Men jag är mest stolt över Rosa Bandet och att vi vågade prata om cancer i en tidning som andra tyckte mest skulle underhålla. 

Är du feminist? 

– Jag är en kompromissfeminist. Man kan inte alltid vinna, man måste se den framkomliga vägen. Jag tycker inte att man till förbannelse ska skydda en person bara för att hon är kvinna. 

Vad oroar dig hos dagens kvinnor?

– Jämförelsesjukan – att kvinnor tror att alla andra har det bättre. Och att unga kvinnor har så höga krav på sig själva. Man måste lära sig good enough, annars blir man sjuk, skild och grinig. Man behöver kunna rationalisera också. Är man i en småbarnsperiod, då kanske det är familjen som gäller – inte att träna tre gånger i veckan eller laga trerätters. 

– I mitt liv utvecklades saker sent. Jag startade amelia när jag var 46! Sedan blev det tre tidningar till. Man är inte slut vid 50, det är bullshit. Jag är inte slut nu heller, när jag är 73. Du behöver inte tänka att du ska ha familj, barn och vara chef vid 35. Då blir det stressigt. 

Vad har du lärt dig av yngre kvinnor?

– De har lärt mig ny teknik, de är också mer orädda och företagsamma. De är klokare än min generation var och har ett globalt sinne. Vi var lokala – världen utanför fanns inte för oss. 

3 enkla steg! Så får du tid över

Amelia Adamos snabbtips till dig som inte får tiden att räcka till:

1. Skriv en lista över allt du gör en vanlig vecka.

2. Tänk efter! Allt det här gör jag. Finns det några saker som inte behöver göras? Finns det något som mest tar tid och inte ger något? Vad kan jag ta bort från listan? 

3. Delegera till din man eller stryk saker.