Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Incels har ett gemensamt fokus – att skada kvinnor.
Incels har ett gemensamt fokus – att skada kvinnor.
Incels har ett gemensamt fokus – att skada kvinnor.
Incels har ett gemensamt fokus – att skada kvinnor. Foto: Shutterstock

Incels – så livsfarliga är männen som hatar kvinnor

Förr var män som var ensamma sorgsna. Nu är de arga – och livsfarliga. Ofrivilligt ensamma män kallas incels, och när de möts på nätet ­frodas ett starkt hat mot kvinnor. Ett hat som orsakat ­några av de senaste årens värsta terrorbrott.

Emelie Lindblom Dalén

l ”The Incel Rebellion has already begun!” skriver 25-årige Alek Minassian på sin facebooksida i april 2018. Kort därefter sätter han sig i en skåpbil och påbörjar en vansinnesfärd i norra delarna av Toronto. Under två fasansfulla kilometer kör Alek Minassian ihjäl 10 personer och skadar ytterligare 14. Hans motiv? Ett växande hat mot kvinnor. 

Alek Minassian är en del av den växande incel-rörelsen, olika forum på internet där män som lever i ofrivilligt celibat möts. I dessa forum samlas män som inte ”får” ligga och som inte hittar en partner trots flera försök. Ensamhet och frustration frodas och gror i dessa forum och förvandlas till ett gemensamt hat mot kvinnor, och mot feminismen. 

De här männen ­anser att kvinnor är skyldiga dem sex och att de har rätt till kvinnors kroppar

I en artikel på Svenska Yle berättar Lucas Gottzén, forskare i maskulinitet och våld vid Stockholms universitet, att incelfenomenet är en del av den så kallade manosfären på internet. Manosfären kan vara forum, sajter och bloggar som delar kärnfilosofin att: Feminismen har gått för långt och korrumperat samhället och att det enda sättet att rädda samhället (och att få ligga) är genom att vara hypermaskulin och dominera kvinnor så att de vet sin plats. 

– Den typ av manlighet som har tagits för given är inte längre så självklar. För 20–30 år sedan var mannens identitet mycket kopplad till försörjarrollen med livslånga relationer och framförallt stadigt arbete, och det har förändrats. Många industrijobb har flyttats från västländerna till fattigare områden nu eller har automatiserats. Vi har ett slags kulturellt landskap där det inte längre är så självklart att uppnå en trygg, manlig identitet, säger forskaren Lucas Gottzén till Svenska Yle, och fortsätter: 

– De här männen anser att kvinnor är skyldiga dem sex och att de har rätt till kvinnors kroppar. Det är en känsla av berättigande och att man har förlorat vissa av sina privilegier.

Att säga hur många incels som finns i världen ­är svårt, då många av dem på sätt och vis är ensamvargar. I en artikel om incels i Expressen uppskattar Stefan Krakowski, överläkare i psyki­atri, att det rör sig om alltifrån några hundra tusen till 4,5 miljoner incels i USA.  

– I Sverige har det talats om ett par hundra, men jag tror att det är en på tok för låg siffra. Vi vet i grund och botten ganska lite om den här gruppen … Men det är snarare en fråga om tusental än hundratal här i alla fall, säger Stefan Krakowski till Expressen. 

En person som har intresserat sig för incels är författaren Pascal Engman som har gett ut romanen Råttkungen där incels spelar en stor roll. 

Pascal Engman.

Varför ville du skriva en bok om incels? 

– Det är en skrämmande och fascinerande värld, den enorma tomheten och ensamheten de här männen känner. Men jag ville också att människor ska få upp ögonen för incelrörelsen och det kvinnohat som finns idag. Jag lever med en tjej som heter Linnea som är väldigt duktig på kvinnors rättigheter, hon hjälper mig att se även de små förtrycken kvinnor möter i vardagen.

Första gången Pascal hörde talas om incels tänkte han att det nästan var något lustigt, ”män som hatar kvinnor för att de inte får ligga”. Men efter Alex Minassians dåd i Toronto 2018 insåg Pascal Engman att rörelsen är något att ta på allvar. 

– Incels är som ett livsfarligt klimax på kvinnohatet.

I sin research inför boken gick han in på många forum, de allra flesta är öppna för vem som helst, och läste männens tankar, hat och frustration. Pascal beskriver dessa forum som en mörk låtsasvärld med ett eget språk. Rörelsen har speciella termer för olika ”typer” av kvinnor och män. Attraktiva och populära kvinnor kallas Stacy och är intresserade av mode, smink och smycken. Den manliga motsvarigheten kallas Chad, han är sportig, rik och populär. Medelattraktiva kvinnor kallas för Beckys. 

De kallar inga kvinnor för just kvinnor, utan för femoider, en blandning av engelskans female och humanoid (varelse som påminner om en män­niska men inte är det). Alla kvinnor är femoider, och har i incelvärldens ögon lägre status än människor. 

– Sättet de avhumaniserar kvinnor är skrämmande och livsfarligt. Avhumanisering är en förklaring till hur koncentrations­läger kunde finnas – judar kallades inte för människor, utan odjur eller ohyra. Det är samma sak med IS, de kallar inte oss västerlänningar för människor, utan för otrogna eller frisar. Avhumanisering sänker anhängarnas trösklar för att kunna skada eller döda. Bara ifjol mördades 29 människor i attentat som kan kopplas till incels, säger Pascal. 

Men blir män som inte har sex hatiska nog att mörda kvinnor? 

– Grundproblemet ligger nog inte i att de inte är sexuellt aktiva, utan i ensamhet och bitterhet, och att de behöver en yttre fiende. Många incels ser sig själva som förlorare, som losers. Det är ju egentligen lite komiskt, för de hatar ju promiskuösa kvinnor, men deras egen högsta dröm är att själva ligga runt, säger Pascal och tillägger:

– Samtidigt är det svårt att träffa en livspartner om du sitter på nätet och kallar kvinnor för horor hela dagarna. 

Ensamma män är givetvis inget nytt fenomen, men i och med internet har de dels fått en mötesplats och framförallt anonymitet. 

Den allra första incelen var däremot en kvinna. År 1993 startade Alana bloggen Alana’s involun­tary celibacy project, en mötesplats kring att inte lyckas hitta kärleken och leva i ofrivilligt celibat. Det var en plats där ledsna och sorgsna kunde dela med sig av sina erfarenheter och ta del av andras kärleksmisslyckanden, vilket kanske fick dem att känna sig något mindre ensamma. Den gruppen står långt ifrån dem som idag kallar sig incels.  

Det finns fler ogifta män i Sverige idag än det finns ogifta kvinnor. Och trots att många kvinnor tycker att feminismen har en lång väg kvar innan vi har nått fram till målet jämställdhet, så har ­samhällsutvecklingen för kvinnor gått snabbt. 

För inte så länge sedan tvingades kvinnor in i äktenskap, var hemmafruar och mer eller mindre ­beroende av sina män både ekonomiskt och status­mässigt. Idag ser vårt samhälle inte ut så. 

Vad säger incels om vår samtid? 

– Att det pågår ett krig mot kvinnor. Vissa incels förespråkar statliga våldtäktsläger, dit män ska kunna åka och våldta kvinnor eftersom de förtjänar kvinnors kroppar. Vissa pratar om att ansluta sig till IS bara för att få kvinnor. Vissa incels har genomfört våldtäkter. Det finns också incels som riktar in sig på att förnedra och bryta ner kvinnor psykiskt. 

Vad kan man göra åt det här? 

– Jag vet inte ... Det är ju inte kvinnornas uppgift att ta hand om dem, och jag vet inte om det är samhällets uppgift heller. De är ju inte förtryckta, utan ensamma och förbannade. 

Det talas ibland om incels som de nya terroristerna, vad tänker du om det? 

– Incels är ingen organisation, utan mer en grogrund där ensamma individer riskerar att radi­kaliseras. Det bildas enorma filterbubblor där de bara diskuterar hat mot kvinnor och vilka luder femoider är, och vissa instabila personer tror jag påverkas av det och tar till våld. I USA tar säkerhetstjänster och FBI incels på väldigt stort allvar. Men jag tror tyvärr inte att vi har sett det sista inceldådet. 

Vad är incels?

Incel står för engelskans involuntary celibate, ­ofrivilligt celibat. Det är en grupp av främst män som lever utan partner och utan sex – mot sin vilja. Många skyller sin ensamhet på kvinnor och feminismen. De hittar varandra och umgås ­oftast via forum online. 

Ordet har förvånande nog sitt ursprung hos en kvinna. Alana startade 1993 sajten Alana’s ­involuntary celibacy ­project där män och kvinnor som var ensamma och längtade efter kärlek kunde mötas, dela med sig av sina historier och få stöd av varandra. 

Dök upp som nyord i svenskan 2018, då med innebörden ”person i ofrivilligt ­celibat som ­anser sig sexuellt ­oattraktiv på grund av rådande samhällsvärderingar”.

Terrordåd som begåtts av incels

Elliot Rodger – Mördade i maj 2014 sex personer och skadade 14 i en våldsam bilfärd i Santa Barbara. Efter dåden tog han livet av sig i bilen. Före attackerna lade Elliot ut flera filmer på youtube, han har även skrivit ett över 100 000 ord långt manifest, som ofta hyllas inom incels-rörelsen.

Santa Barbara. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Alek Minassian – Körde 2018 ihjäl tio personer i Toronto med en skåpbil.  Erkände dådet, svarade att han ”klarade sitt uppdrag” på frågan hur kan kände inför att ha dödat tio personer. Rättegången är planerad till mars 2020.

Toronto. Foto: AARON VINCENT ELKAIM / AP TT NYHETSBYRÅN

Scott Paul Beierle – Gick i november 2018 in på en yoga-studio i Florida och sköt sex kvinnor, varav två dog. Kort efter dådet tog han livet av sig.

Florida. Foto: STEVE CANNON / AP TT NYHETSBYRÅN

Ord som används inom incel-rörelsen:

Truecel: Person som ­aldrig har haft sex eller varit i ett förhållande trots ­flera försök. 

Fakecel: Någon som ­säger sig vara incel men som nyligen har haft sex eller varit i ett ­förhållande. 

Femoid: Kvinna, men i avhumaniserad form. Ordet kommer från engelskans female (kvinna) och humanoid (påminner om en människa men är det inte). Alla kvinnor är ­femoider, vilket innebär att de har lägre status än människor. 

Stacy: Attraktiva och ­populära kvinnor kallas Stacy. Beskrivs på incelsidor som intresserad av mode, smink och smycken. En Stacy skulle aldrig ligga med en incel, utan bara med en Chad, därför hatar incels Stacy. 

Chad: Populära, ­framgångsrika, ­”sportiga” män kallas Chad av rörelsen. 

Chads ser ofta bra ut, är rika och lockar till sig Stacys.

Becky: En ”medel­attraktiv” ung kvinna som ­enligt Incels ­wikipedia ”trots sin låga sociala ställning ändå ignorerar runt 80 procent av alla män”.