Personligt och till budgetpris. Karin och Sarah gifte sig i trädgården vid familjens sommarstuga.
Personligt och till budgetpris. Karin och Sarah gifte sig i trädgården vid familjens sommarstuga. Foto: Emily Dahl

Så fixade vi ett budgetbröllop för 55 gäster

Avslappnat, somrigt och personligt var ledorden när Karin och Sara planerade sitt drömbröllop. En sommardag i juli blev de äkta ­makar – och hela kalaset höll ­budgeten på 50 000 kronor.
Sofia Larsson

Brudparet Karin och Sarah om hur de fick till sitt livs bröllopsfest till budgetpris.

Vigseln 

– Vi bestämde oss i princip samma dag som vi förlovade oss att vi ville gifta oss i trädgården i familjens sommarstuga på Ingarö. Vi ville ha en avslappnad miljö, och vad blir mer avslappnat än en sommarstuga? Dessutom kunde vi göra det väldigt personligt på det sättet. 

En av kommunens vigselförrättare vigde paret i ett hörn av trädgården.

– Hon var fantastisk och gjorde ceremonin väldigt personlig. Hon bad oss i förväg att skriva, men inte visa varandra, varför vi ville gifta oss med varandra. Det blev väldigt kul att höra under ceremonin. Vi hade en tvåspråkig ceremoni eftersom Sarah är från England och gästerna kom från lite olika länder. 

Ringarna förvarades i en bokformad ask som det stod ”The neverending story” på och en kompis till paret läste ett stycke ur fantasyboken Den mörka materian som fick alla att gråta. 

– Vi läser båda väldigt mycket, så vi ville ha med något ur en bok som vi båda gillade. Texten handlar om själsfränder, men på ett annorlunda sätt som inte känns klyschigt. 

Vigseln hanns med precis innan det började regna. Början av ceremonin gick dock inte helt enligt planerna.

– Vi hade lite strul med musiken så istället för ingångslåten vi valt, klassiska Kanon i D, så hördes musiken från partytältet i bakgrunden. Vi gick därför in till 60-talslåten Shout med Lulu, vilket vi fortfarande skrattar åt. 

Utomhusvigseln i trädgården hanns precis med innan regnet började strila. Foto: Emily Dahl

 

Brudbuketten 

Foto: Emily Dahl

Paret hade varsin bukett, som var liknande men inte identiska. De var lite vilda i stilen med ängsblommor, rosor, pioner och mycket grönt i. Karins gick mer i rosa toner och Sarahs mer åt blått. När de begav sig på minismekmånad ställdes buketterna på förstutrappan, Karins föräldrar bevittnade sedan hur de blev en lyxig måltid för några rådjur. 

 

Klänningen och kostymen

Foto: Emily Dahl

– Jag sydde min klänning själv, både för att hålla nere budgeten och för att få precis vad jag ville ha. Det blev en gans­ka enkel, knälång sidenklänning med 50-talsinspiration. Min fru Sarah köpte en vit linnekostym som en skräddare sydde in så att den satt fint. Vi visste båda vad den andra skulle ha och hjälpte varandra att välja. 

 

Festlokalen 

Partytälten dekorerades med färggranna ”honeycombs” och grönska. Foto: Emily Dahl

– Två partytält inköptes och ställdes i trädgården, ett där vi ställde borden och ett där min pappa byggde ett dansgolv och en liten bar. Vi hade även ett tredje litet tält med ett fotobås. Vi hängde upp ljuskronor i taket som vi gjorde av slangar som kläddes med löv och ljusslingor samt mängder med pompoms. På borden strödde vi ut hjärtformad konfetti som vi stansat ut ur gamla böcker på alla språk vi kan (både min fru och jag jobbar som översättare). 

 

Fotograferingen

Emily Dahl/Arsenik fotografi var bröllopsfotograf. 

– Vi kollade runt på en del olika fotografers webbplatser men gillade verkligen hennes stil. Vi blev så himla nöjda med våra bilder. Ingen av oss är helt bekväm framför kameran, men hon gav oss lite tips när det behövdes och fick oss att känna oss väldigt avslappnade. Bilderna från själva festen känns väldigt naturliga och hon fångade verkligen stämningen.

 

Vigselringarna

– Vi valde båda släta i vitt guld som kompletterar ­förlovningsringarna. Våra förlovningsringar har dock olika design. 

 

Festen 

Blomster, utstansade pappershjärtan och ljusslingor satte stämningen. Foto: Emily Dahl

Karins svåger var toastmaster och presenterade talen. Medan paret fick sina porträtt tagna höll Karins svägerska ett väldigt uppskattat musikquiz. 

– Så uppskattat att några av våra vänner har fortsatt med samma format på sina fester. 

Paret hade planerat att ha en läger­eld där gästerna kunde grilla marshmallows, vilket inte riktigt funkade.

– Vi lyckades pricka in den enda regniga dagen den veckan. Å andra sidan innebar regnet att dansgolvet var fullt hela kvällen och folk hade väldigt kul. Dessutom fick vi roliga bilder med bröllopsgäster som försökte fly från regnet.

Gästerna kunde ta bilder i ett 20-tals­­inspirerat fotobås med en guldmålad månskärva som man kunde sitta på. Själva ”maskinen” var en iPad med en app som lade på ett vintagefilter tillsammans med en fotoskrivare. 

– Gästerna kunde både ta med sig bilder hem och sätta in en bild i vår gästbok.

I fotobåset förevigades alla festglada under kvällen. Foto: Emily Dahl
Utanför tältet fanns bordsplaceringen. Foto: Emily Dahl

LÄS OCKSÅ: Avslappnat bröllop - 11 lekar som minskar risken för stel stämning 

 

Menyn

En buffé av plockrätter fanns framdukad för hungriga gäster. Foto: Emily Dahl

Förrätt: Plockmat på stående fot under minglet. Jordgubbsgazpacho i shotglas, minihamburgare, dadlar fyllda med getost samt tunnbrödssnittar med soltorkade tomater. 

Varmrätt: En vegansk foodtruck med Mellanösterntema serverade hummusbowls, falafel och shwarma. 

 

Tårtan

Foto: Emily Dahl

Ett lokalt bageri bakade vita prinsesstårtor med färska bär och ett par chokladtårtor till desserten.

– En kompis bakade också en vegansk pavlova. Vi hade även ett godisbord med ett pariserhjul där ”vagnarna” var fyllda med godis. 

 

Brudvals

Foto: Emily Dahl

Senza fine med Peggy Lee. Vi tog en privat danslektion. 

– Sedan dansade jag en schottis med min pappa, som en hommage till mina föräldrars traditionella dalabröllop, säger Karin.

 

Smekmånad

Precis efter bröllopet åkte vi till Visby på en mini-smekmånad i några dagar. Sedan reste vi till Italien med tåg några månader senare. Vi var en vecka i Siena, några dagar på en medeltida herrgård med spa utanför Florens och några dagar i Venedig. 

LÄS OCKSÅ: Planera bröllop – så får du stenkoll med amelias stora bröllopsplanering

 

Aktuellt just nu