Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JANNE DANIELSSON JAD / SVT TT NYHETSBYRÅN

”Vissa dagar blir jag lyckligare av glass än av sex”

Ett hångel mot diskbänken, eller varför inte en glass i stället för sex? 

Sexologen Kalle Norwald, känd från ”Gift vid första ögonkastet”, delar med sig av sina egna kärleksknep. 

- Om jag är mitt i en intensiv jobbperiod försöker jag tala med min partner om det, att just nu har jag inte samma energi till intimitet – eller att jag behöver mer av den varan under denna period.

Vi går ut hårt här med livets stora fråga – hur lyckas man med kärlek?

– Den dagen jag har svaret på det får jag Nobelpriset … Nej, men det som gäller är att man måste anstränga sig och prioritera. Om man hittat en person man vill vara med är det grundläggande att ha en nyfikenhet på den ­andra. Det räcker inte att få en ring på fingret eller att ha fått ja när man frågat chans, det är inte färdigt bara för det. Det är ett relations­arbete, som vi terapeuter brukar säga. 

Kalle Norwald

Ålder: 35.

Familj: Man och barn.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är socionom, terapeut och sexolog.

Aktuell med: En av terapeuterna i nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet”, premiär i SVT den 11e april.

Om man har hittat den man vill leva med men märker att saker inte funkar – hur tar man upp det som skaver?

– Vi terapeuter tjatar oss blåa om kommunikation, men det är inte bara det som gäller, man måste titta inåt i sig själv också och erkänna känslan man själv har och hur man mår. Men många tar sig inte den tiden, de tänker inte ens på det. Många tänker att relationen handlar om den andra och glömmer bort sig själva. Och när du vill ta upp något med din partner, tänk på transparens, det är mitt favoritord när det kommer till parterapi. Börja så här: ”Nu vill jag prata om något som jag tycker är viktigt, och jag behöver att vi hjälps åt i det.”

När vardagen bara rullar på – hur ska man få tiden att räcka till för sex?

– Om man inte har tid för sex, och tycker att det är ett problem, så måste man erkänna för sig själv att det är det. Det bästa är att ta upp det med sin partner. Och igen – det kräver ­övning, det är jobbigt, och JA, man behöver ­anstränga sig. Jag kan bara gå till mig själv, jag jobbar heltid, har partner och barn. Det är inte jätteenkelt att få ihop. Om jag är mitt i en intensiv jobbperiod försöker jag tala med min partner om det, att just nu har jag inte samma energi till intimitet – eller att jag behöver mer av den varan under denna period.

 

”Vissa dagar blir jag lyckligare av glass än av sex”, säger Kalle. Foto: Privat.

Hur mycket sex ”måste” man ha i en relation?

– Det finns en studie som säger tre gånger i veckan, det är jättedålig forskning som jag blev ombedd att kommentera i radion för några år sedan. Det är inte bra med en sån siffra, för vad innebär det att ha sex? Är det – i en heterosexuell relation – penis i vagina? Eller lite petting mot kylskåpet? Rätt svar är allt från ingenting till varje dag eller mer. Det varierar ju också, för lusten är inte samma hela tiden. Jag själv till exempel gillar glass, och kan bli överlycklig av glass. Vissa dagar blir jag lyckligare av glass än av sex, det beror på sammanhanget.

Vad är ditt råd till den som inte har en relation, men gärna vill ha en?

– Till att börja med ska man erkänna för sig själv att situationen är jobbig, om man tycker det. Det får man! Och om man vill hitta någon? Det finns ingen gyllene väg, men det gäller att använda sin nyfikenhet. Man kan prova allt från appar till att prata med folk i mataffären eller träffa någon genom kompisar. Det låter klyschigt, men allt är värt att prova.

Om det känns bra i stunden, i magen och i hjärtat, då är det bara att köra

Om man träffar någon, hur vet man att ”det här är bra”?

– Det är inte en lätt fråga. Jag har haft samma partner i 15 år och undrar fortfarande hur man vet att det här är rätt person? Det jag kan säga är att man inte vet förrän man testar, och det är som många säger: man väljer sin partner varje dag. Och varje dag är partnern inte den rätta – därför är det är bra att ha andra saker att fokusera på också, som till exempel jobb. Men om man träffar någon och det känns bra i stunden, i magen och i hjärtat, då är det bara att köra.

Och om man aldrig hittar rätt?

– Då tänker jag att man också ska göra annat lustfyllt i livet och bredda perspektivet på vad lust kan vara. Man ska lägga tid på saker som ger en lust – bowling, kompismiddagar, glass … allt man mår bra av!

I mars startar en ny säsong av Gift vid första ögonkastet i SVT, och Kalle Norwald är en av terapeuterna i serien. Foto: Privatbilder

Du har ju varit expert i ”Gift vid första ögonkastet” i SVT i två säsonger, och snart kommer en ny säsong där du också är med som terapeut. Tar paren i serien upp andra saker med er terapeuter än vad andra par gör?

– Ja, de har ju träffats på ett väldigt speciellt sätt, det blir andra typer av påfrestningar när de vet att allt kommer att visas för en miljonpublik på tv. Det jobbar vi mycket med. De som håller ihop får utstå andra prövningar än par som träffats på andra sätt. Det försöker jag och mina kolleger stötta dem i.

Om det krånglar i din relation, vad är ditt bästa tips till dig själv?

– Då brukar jag säga åt mig själv att ta tre djupa andetag, om det är i en akut konflikt. Och känna efter: Vad händer i kroppen, vad är det jag känner egentligen? Men ibland hinner jag inte, och då blir jag kanske helt galen. Och det är okej, om jag säger eller gör förlåt efteråt.

Är alla hjärtans dag något att fira?

– Nej, rent privat har jag bara firat en gång, det var min och min partners första alla hjärtans dag för 15 år sedan. Rent terapeutiskt är det kul med en dag där man firar kärleken, men jag tycker inte att det behöver vara så kommersiellt. Ett hångel mot diskbänken kanske räcker? Det går ju ihop med klimatfrågan också, vi behöver inte köpa saker hela tiden!

LÄS OCKSÅ: Experten: Så ökar du din sexlust – 12 heta tips