Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStock

8 enkla tips till en jämställd relation – börja redan idag!

Sverige stoltserar ofta med att vara ett av världens mest jämställda länder, men trots det är kvinnorna fortfarande familjens projektledare och männen tar inte ut mer än 25 procent av föräldraledigheten. Nu kan vi ändra på det! Med amelias tips kan du snart leva i en mer jämställd relation.

Rebecka Edgren Aldéns  och Tinni Ernsjöö Rappes bok "Skriet från kärnfamiljen" belyser författarna könsnormerna och de snedfördelningar som uppstår i en relation när barn kommer in i bilden. Trots att boken har några år på nacken är den fortfarande lika aktuell.

Bestäm städdejter, en viss dag, ett visst klockslag. Barnen kan också vara med

Vi har valt ut några av författarnas tips på hur du kan öka jämställdheten mellan dig och din partner. Råd som är bra för dig och för dina barn, samt tips på hur du kan sprida jämställdhet som ringar på vattnet.

Tipsen riktar sig till kvinnor som lever i en hetereosexuell relation.

1. Dela på föräldraledigheten

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Kvinnomaktutredningen visar att så som ni fördelar arbetet och ansvaret för hem och barn under föräldraledigheten, så förblir det. Därför är ett av de viktigaste jämställdhetstipsen att dela föräldraledigheten rätt av! Var hemma lika länge. Och undvik ett upplägg där pappan är hemma en till två dagar i veckan, för då blir han en lekpappa som får softa med barnet. Nej, se till att ni båda får se allt som behöver göras till vardags. Och att ni båda får uppleva någon årstidsväxling – och därmed inse att nya vantar behöver införskaffas.

2. Städdejta

Bestäm städdejter, en viss dag, ett visst klockslag. Barnen kan också vara med. Bestäm också hur länge ni ska städa och så gör ni det exakt lika länge. Resultat blir att ni då städar lika mycket. Dela sysslorna på ett sätt som känns bra. Är det någon uppgift som ingen vill göra, gör den varannan gång.

3. Dela på vabben

Ta varannan gång. Och hamna aldrig i fällan att hans jobb är viktigare än ditt. Ditt liv och din karriär är precis lika viktiga. Dessutom gör du något bra på ett högre plan: Din man kanske har en massa kvinnliga kollegor som måste tävla mot honom på ojämlika villkor om han inte vabbar.

4. Se till att få egentid

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Se till att båda får lika mycket egentid. Varför inte ta varsin fri kväll i veckan? Eller varannan vecka? Eller en i månaden? Bestäm tillsammans. Du måste inte utnyttja din fria tid just på en kväll, det funkar på morgnar eller helgeftermiddagar också.

5. Jobba deltid båda två

Att prioritera familjen genom att jobba mindre kan vara bra. Och visst finns det kvinnor som vill gå ned i tid. Men varför är det  i princip alltid kvinnorna som går ned till 75 procent och därmed förlorar pensionspoäng? Behöver ni gå ned i tid för att få ihop familjelivet, gör det båda två! Istället för att du ska jobba 80 procent är det bättre att ni båda arbetar 90. Eller så kan ni turas om att jobba deltid ett halvår i stöten.

6. Sluta sträva efter att vara perfekt

Släpp önskan om att vara den perfekta föräldern. Det är en farlig förebild. Våga bjussa på dina dåliga sidor och lite lathet. Visa att du också har känslor och inte alltid orkar. Budskapet till barnen är att de också får vara mänskliga. De får också ha dåliga dagar, fel och brister.

7. Konsumera mindre

Lägg mindre tid och pengar på shopping och inredning så blir det mindre att underhålla. Hemmet är idag för många vad kroppen var på 80-talet och kläderna på 90-talet – ett statement som berättar vem du är. Men det behöver inte vara så. Tänk istället: ”Vi renoverar inte, vi investerar i vår familj”. Låt det bli ditt mantra och var stolt över ditt val!

8. Bjussa på lite oreda

Foto: E+ / Getty Images / Onzeg

Bekämpa hemmafruidealet genom att bjuda hem folk trots att ni inte har städat. Be inte om ursäkt för att det är stökigt. Säg istället: ”Idag har vi satsat på att umgås hela familjen”. Bjud på köpebullar och kakor på rulle. Bjussa på det! Var med och sänk kraven för oss alla! 

LÄS OCKSÅ: 3 vanliga relationskriser – och så hanterar ni dem