"Vi var nära att separera mitt i renoveringen"
Pandemin har tvingat oss att stänga dörren om oss – och därmed har vi sett vårt hem med nya ögon. Aldrig förr har svenskarna fixat så mycket hemma. Men en renovering kan tära på kärleken. Klara och Anton Lindberg har lyckats bygga både ett nytt hem och relationen starkare – med hjälp av listor och samtalsterapi.
När pandemin rullade in över landet hade Klara och Anton Lindberg bott i sitt nya hus, ett renoveringsobjekt, i några månader. De hade erfarenhet från att ha renoverat sin tidigare bostad, en lägenhet, och var förberedda på det hårda arbetet. Men precis som för alla andra ställde karantänen allt på ända.
Anton fick jobba hemifrån och dottern Selma, 3,5 år, blev ofta hemma från förskolan. För att klara av situationen med hemmakontor och två små barn bestämde Klara och Anton att göra klart kontoret först.
– Vi har prioriterat de rum som vi är mest i, kontoret och vardagsrummet, säger Klara.
KLARA OCH ANTON LINDBERG
Ålder: 30 och 32 år.
Familj: Barnen Selma, 3,5 år, och Arvid, sex månader.
Bor: I Vallentuna utanför Stockholm.
Gör: Anton är rekryterare inom IT. Klara är förskolelärare, men just nu föräldraledig.
För många par har livsförändringarna som pandemin krävt skakat om relationen. Men Klara och Anton stod ganska väl rustade tack vare att deras kris kulminerade redan för några år sedan, och de vet vilka verktyg de ska använda.
Efter att Klara och Anton fått sitt första barn började en känsla gnaga i Klara.
– Jag var alltid mycket tröttare än han, även om det vid första anblicken såg ut som om vi gjorde lika mycket hemma.
Men Klara började krafsa lite på ytan.
– Jag insåg att jag var den som hade koll och planerade allt som hade med hushållet och Selma att göra, medan han var handyman. Jag hade en roll jag inte ville ha och det kändes i kroppen att det var fel, jag mådde inte bra i vår relation.
Funderade över om de skulle separera
När Klara läste boken Familjens projektledare säger upp sig var det som om hon såg allt ännu klarare.
– Vi kvinnor hamnar oftast i rollen som projektledare, vi tar ansvaret och planerar framåt. Allt från att vi har koll på barnens kläder, klipper deras naglar och följer deras utveckling. Vi tar dessutom det emotionella ansvaret. Det kan se ut som om man lever jämställt. Men att planera och delegera uppgifter tar också mycket tid, inte bara att utföra dem.
Relationen fungerade dåligt under Selmas första år, och krisen eskalerade under samma period som de var i valet och kvalet att köpa huset.
– Vi stod mitt i livet och frågade oss om vi verkligen skulle satsa på det här nu.
Båda funderade över om de verkligen skulle fortsätta tillsammans eller separera.
– Men det fanns saker som vägde tungt, vi älskar varandra och vi har en gemensam dröm för våra barn. Viljan att leva tillsammans har alltid funnits där. Men jag har varit realist hela tiden och planerat för riskerna, man måste också våga prata om vad som händer om man är tvungen att separera.
PRENUMERERA PÅ AMELIAS NYHETSBREV! Få senaste nytt, inspireras och bli berörd. Vi står alltid på din sida.
Nu är jämställdheten lika högt prioriterad som renoveringen
Klara och Anton bestämde sig för att pausa renoveringen och gå till botten med vad som inte fungerade i relationen. De bokade tid hos en familjerådgivare. När Klara beskrev ansvarsfördelningen och problemet för Anton höll han med.
– Vi har också alltid varit öppna och pratat om vår relation med vänner, det tycker jag är jätteviktigt. Många har det tufft under småbarnsåren, och det finns ingen skam i det.
Familjerådgivaren hjälpte dem att analysera situationen samtidigt som de gjorde ett stort arbete själva genom att läsa på om jämställdhet tillsammans och diskutera vad de läste.
Jämställdhetsprojektet har nu blivit lika stort och viktigt som renoveringen.
Förutom ett nytt sätt att tänka har de också skapat konkreta rutiner. Att vara organiserad är en viktig nyckel till att få tid och energi till renoveringen.
– Vi tänker på det som med träning. Att få in det i vardagen, om det står det i kalendern så gör vi det. Om projektet vi planerat in är för stort och vi inte orkar tar vi ett lite mindre som står på listan, som att sortera papper till exempel. Huvudsaken är att man gör något.
Just nu är det bara Anton som går i familjerådgivningen.
– En av de viktigaste sakerna är att vara kunna vara ärlig kring de här frågorna och prata om dem utan att vara i affekt. På så sätt kan vi få syn på strukturerna, att män och kvinnor intar olika roller, och göra något åt dem.
Sedan Arvid föddes har de kommit en bra bit på vägen. När han gråter ropar han inte automatiskt på Klara, utan på ”Papma!”
– Det gäller att hitta ett sätt att få jämställdheten hållbar. Projekten här hemma tar ju inte slut, både huset och relationen är ett pågående arbete.
Nu renoverar vi som aldrig förr
Statistiken över hur mycket svenskarna renoverar hemma följer tydligt utvecklingen kring coronapandemin.
● Enligt renoveringsindex, som väger samman statistik kring rotavdraget samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg-, och elartiklar, steg indexet med 8,2 procent under 2020 i förhållande till 2019.
● När de skärpta restriktionerna infördes i november steg indexet ytterligare. Under våren 2020 kunde man generellt se mycket högre siffror än under samma tid året innan.
● Ett exempel på hur mycket vi renoverar är att vi under november månad 2020 spenderade 3,5 miljarder på tjänster som är berättigade till rotavdrag, och handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar omsatte 5,9 miljarder kronor.
KÄLLA: RENOVERINGSINDEX
Förbered er på att livet förändras under en renovering
Samtalsterapeuten Charlotte Sander har bred erfarenhet av par i kris. Här ger hon kloka råd om vad som är viktigt att tänka på när man som par går in i en större renovering.
Varför är det lätt hänt att par bråkar mer under en renovering?
– En renovering innebär att man går in i en ganska stor förändring. Vardagen får nya prioriteringar. Man kanske måste börja förhandla om tiden och ekonomin, och sådant sliter på kärleksrelationer. Det kan finnas saker i livet i övrigt som ger ytterligare stress – man har småbarn, det är mycket på jobbet, någon är sjuk, ekonomin är inte stabil nog. Man tänker att bara man får klart altanen så ska man sitta där och mysa och allt blir bra. Men vägen dit blir inte så mysig om man inte förbereder sig.
Hur kan man förbereda sig?
– Prata om vad ni har för förväntningar och behov. Bara insikten om att livet kommer att förändras en period är en bra förberedelse. Efter ett tag är det bra att gå tillbaka till vad man hade för förväntningar för att se om de har infallit eller om något behöver revideras. Gör en avstämning, har relationen gått framåt lika mycket som renoveringen? Kanske behöver tiden förhandlas om – får ni till exempel nog med avkoppling? Våga också prata om hur det skulle vara om allt skiter sig, hur skulle ni hantera en separation? Var heller inte rädda för att söka professionell hjälp. Min största klientgrupp är mellan 30 och 40 år, de lever ett intensivt liv där allt med barn och karriär, och kanske en renovering, ska fungera.
Hur ska man dela upp arbetet mellan sig?
– I möjligaste mån är det allra bäst att vara jämställd i själva byggandet. Om det inte är möjligt kan man bestämma vem som är arbetsledare för vilket område och hitta balans i det. Men att den ena är byggledare betyder inte att den inte ska ta ansvar för barn och hem. Om ni märker att en försvinner mer in i bygget så gör ett schema och följ det stenhårt.
Hur mår vi i våra kärleksrelationer nu under pandemin?
– Det är olika. En del retar sig på saker hos den andra som de aldrig gjort tidigare. Tjafset har ökat. Jag tycker att ett bråk kan vara uppfriskande ibland, man laddar ur och laddar om, men då gäller det så klart att bråka konstruktivt. För andra par har relationen fördjupats, de ser den här perioden som en efterlängtad paus. De får äntligen vara hemma och mer tid tillsammans.
LÄS OCKSÅ: Så klarar du en psykisk kris – med filosofernas superknep
LÄS OCKSÅ: Åsa och Rafael: ”Vi blev kära igen efter separationen”