Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
”Vi känner oss otroligt lyckligt lottade”, säger Tamina om sig och maken Mattias.
”Vi känner oss otroligt lyckligt lottade”, säger Tamina om sig och maken Mattias.
”Vi känner oss otroligt lyckligt lottade”, säger Tamina om sig och maken Mattias.
1 AV 3
Foto: JEZZICA SUNMO
2 AV 3
Foto: PHOTOGRAPHER JEZZICA SUNMO / PHOTOGRAPHER JEZZICA SUNMO
3 AV 3
”Vi känner oss otroligt lyckligt lottade”, säger Tamina om sig och maken Mattias.

”Vi har blivit ännu tajtare under pandemin”

Att umgås dygnet runt ställer höga krav på relationen, och i början av pandemin var det en utmaning för många. Så även för Tamina och Mattias – men sedan ställde de om och efter det har pandemitiden gjort deras relation starkare än någonsin. 

Numera delar de barnansvaret med grannarna, har gjort standardiserade matlistor och landat i en ”good enough”-mentalitet som underlättar vardagspusslet. 

”Vi har blivit bättre på att få egen tid, för vi har märkt att vi måste ha det”, säger Tamina.

Matilda Jernevad

Med smarta lösningar och kommunikation har Tamina och Mattias Sjöstrand klarat sin pandemivardag galant. I början var de oroliga över hur all hemmatid skulle påverka deras relation, men pandemin har snarare gjort dem ännu mer sammansvetsade som par.

Både Mattias och Tamina har krävande heltidsjobb, och nu skulle de både klara av att jobba hemma, ta hand om barnen och hantera alla andra vardagsbestyr. De hade en viss vana vid hemmajobb redan före corona men var ändå lite oroliga för hur den skulle påverka deras relation.

– Vår relation har inte påverkats negativt av all tid tillsammans. Det var nog en farhåga vi båda hade, säger Mattias.

– Vi accepterade de nya förutsättningarna väldigt fort, vilket jag tror var en bidragande faktor till att det funkat så bra för oss, säger Tamina.

TAMINA OCH MATTIAS SJÖSTRAND

Ålder: Hon 34, han 46.

Familj: Tre barn.

Bor: I radhus söder om Stockholm.

Gör: Tamina är UX-designer, Mattias är varumärkeschef.

Deras förhållande har alltid varit kärleksfullt och stabilt. Men tidigare hade de svårt att få vardagen att gå ihop med all logistik kring barnen och ändå ha energi över till aktiviteter på helgen.

– Vi stressade för att hinna med lämningar och hämtningar. Vi delade så klart upp ansvaret men fick aldrig till något bra rutin kring det. Nu har vi fått ett annat lugn eftersom vi har mindre restid och har hittat bättre lösningar, säger Mattias.

Tre familjer delar på barnansvar olika dagar 

Tamina och Mattias älskar att vara i skogen, och tränar långbåge ihop så fort de får chansen. Foto: JEZZICA SUNMO

Grannarna på gatan hjälper till att avlasta varandra. 

– Vi hjälper varandra med att lämna och hämta i skolan. Vi har delat upp veckan mellan tre familjer som alla har barn på gatan, vilket sparar tid och minskar stressen.

Coronapandemin har även lett till att de har hittat andra effektiva och smarta lösningar för att få vardagen att gå ihop. Först anpassade de huset för hemarbete. De har inrett ett rum till arbetsrum med bra stolar och utrustning.

– Den som verkligen behöver sitta i fred får ta det rummet. Men vi har också köpt hörlurar som stänger ute ljud. Vi använder dem även för återhämtning, förklarar Tamina.

Planering och rutiner är nyckeln till en lugnare vardag. Mattias och Tamina stämmer av sina kalendrar och har ansträngt sig för att förenkla vardagen. De tvekar inte att exempelvis köpa färdig mat om de inte orkar laga egen.

– Matlistan är en enkel lösning som sparar tid. Vi har standardiserade maträtter som alla i familjen gillar och så kopplar vi det till en inköpslista hos vår matleverantör och gör alla inköp digitalt. Vi hade tänkt på det länge, men det är under det här året som vi har gjort det, säger Mattias.

Att arbeta hemma har skapat mer tid för familjen. De har sparat många timmar på att slippa pendla till och från kontoret. I början av coronapandemin gled arbetsveckan och helgen ihop, men nu är de noga med att ta helg.

– Jag har jobbat mycket med att inte få dåligt samvete över om jag gör något utöver mina arbetsuppgifter under dagen, som att tömma diskmaskinen. Nu har småplock i huset blivit mina nya mikropauser, säger Tamina.

Vi är ibland trötta, sura eller ledsna precis som vem som helst, men vi gör så gott vi kan

Paret har även fokuserat mycket på acceptans under det gångna året.

– Om vi är trötta gör vi ingenting och köper hämtmat. Vi lägger inga värderingar i det och accepterar att vi inte är perfekta. Vi är ibland trötta, sura eller ledsna precis som vem som helst, men vi gör så gott vi kan, säger Mattias.

Paret tycker att de fått mer tid för reflektion över vad som är viktigt och hur de vill leva sina liv. De har blivit bättre på att prioritera och planera tid för återhämtning.

– Vi har även blivit bättre på att få egen tid eftersom vi har märkt att vi måste ha det, förklarar Tamina.

Relationen har stärkts av all tid tillsammans

Under året har familjen ofta tagit sig ut i skogen på helgerna för att byta miljö. Där har de hittat avkoppling och funnit nya gemensamma intressen i stället för att sticka i väg var och en på eget håll.

– Hela familjen trivs i skogen. Men jag är lite trött på att grilla sojakorv, skrattar Tamina.

Att ”vobba” har däremot varit en stor utmaning. Vid minsta förkylning ska barnen vara hemma från förskolan.

– Att balansera jobb och snoriga, men energifyllda, barn är inte lätt. Tålamodet var inte på topp i början, måste jag erkänna. Jag kände mig aldrig tillräcklig, varken som mamma, partner eller medarbetare, säger Tamina.

Före corona kunde de ringa barnens farmor för att få hjälp. Numera delar de upp dagarna så den ena har huvudansvaret för barnen medan den andra har möten.

– Vi har plötsligt börjat diskutera vems möten och åtaganden som är viktigast, säger Tamina.

– Jag brukar informera mina kollegor när jag är borta från datorn men också säga till dem att skriva om det är något. Jag kanske inte kan svara direkt men kan finnas där för dem och samtidigt sätta gränser för vad som kan förväntas av mig.

Tamina och Mattias har ofta känt sig privilegierade under den här perioden.

– Jag tror att en orsak till att vi har en sådan fin vardag och relation är att vi har varit så otroligt lyckligt lottade, trots allt hemskt under året. Vi bor tillräckligt stort för att arbeta hemma. Vi har en trädgård och fin gemenskap med grannarna. Vi gillade redan tidigare att vara hemma och hänga tillsammans, säger Tamina.

– Vi hade en stabil och nära relation redan före corona, men nu har vårt samspel blivit bättre, säger Mattias. 

Lärdomar som Tamina och Mattias tar med sig från pandemin

● Att schemalägga fysisk aktivitet eftersom den inte kommer lika naturligt i vardagen.

● Att unna sig regelbundna pauser under arbetsdagarna.

● Att ge och ta egentid.

● Att det bästa sociala umgänget är det som faktiskt blir av (exempelvis att hänga med grannarna utomhus).

● Att det ofta fungerar minst lika bra att arbeta hemifrån om dagarna.

LÄS OCKSÅ: Två par: Så hittade vi en ny glöd i förhållandet

LÄS OCKSÅ: Tre par om sina kärleksutmaningar: ”Våra olikheter svetsar oss samman”