"Varför hör män aldrig av sig?" Bengt ger råd

amelias läsare undrar varför männen i hennes liv är så dåliga på att sköta sina sociala kontakter. Och vad hon ska göra åt saken. Bengt Ohlsson ger råd.

Fråga: Jag pratar med min mamma i telefon nästan varje dag, men pappa hör aldrig av sig. Inte min bror heller. Och min pojkväns mamma planerar hellre saker med mig än sin egen son, eftersom han inte tar ansvar för att vi ska träffa dem. Varför är män i allmänhet så dåliga på att sköta sina sociala relationer? Varför är det alltid kvinnans jobb? Så trött på det här! /Lou

Svar: Släpp ansvaret

Jag förstår att du är trött på det. Men anledningen till att män är dåliga på att sköta sina sociala relationer är att de inte behövt lära sig att göra det, och anledningen till att de inte behövt lära sig är att det alltid funnits kvinnor som ryckt in och åtagit sig att göra det i deras ställe. Som du.

Ett viktigt första steg för dig vore om du insåg att du hjälper till att upprätthålla den här skevheten. Nu invänder du kanske: Jamen om jag inte hörde av mig till min pappa eller planerade släktträffar tillsammans med min svärmor, då skulle pappa och jag tappa kontakten, och min pojkvän skulle aldrig träffa sina föräldrar.

Män har inte behövt lära sig att sköta sociala relationer själva

Och då svarar jag: Jamen då får det väl bli så. Om du inte vill bära hela ansvaret för dina manliga släktingars umgängesliv, då är det faktiskt bara att släppa det. Bara så kan mönstret brytas: genom att din pappa, bror och pojkvän tvingas lära sig att lyfta telefonen och engagera sig. Men jag tycker att du ska genomföra förändringen öppet, och inte i smyg.

Berätta för din pappa och din bror att du gärna vill hålla kontakten med dem men att du är trött på att vara den som ser till att den upprätthålls och att de därför måste börja sköta sin del av det arbete som det faktiskt innebär att hålla en relation vid liv. På så sätt gör du både dig själv och de här männen en stor tjänst.

Aktuellt just nu