Foto: PeopleImages / Getty Images

”Varför är min man jämt så sur?”

Läsarens man surar för småsaker och suckar hela tiden. Det är läge att göra en förändring – och den gäller er båda två, anser leg. psykolog AnnaCarin Magnusson.

Fråga: Min man har alltid varit skämtsam charmig och glad, men sedan har fyllde fyrtio har något hänt. Han retar upp sig på småsaker och blir sur för minsta lilla (till exempel om kaffet är slut eller bilen står parkerad lite snett) och suckar högt varje gång han måste resa sig ur fåtöljen, ta på sig skorna eller skruva i en glödlampa. Så jobbigt är det väl inte! Jag suckar inte varje gång jag tömmer diskmaskinen. Är han i klimakteriet – kan män vara det? Flera av mina tjejkompisar säger samma sak, att deras män blev surgubbar vid fyrtio. Men varför? /Alex

Svar: Ni behöver en förändring – båda två

Jag tycker mig höra att det inte bara är din man som är irriterad utan även du. Du låter hjärtligt trött på hans reaktioner… 

Vad gäller det där med manligt klimakterium måste jag svara att jag inte vet. Och, precis som med kvinnligt klimakterium, tycker jag inte heller att det är så viktigt. För även om hormonförändringar kan göra en sårbar finns det andra saker som vi kan göra något åt för att påverka vårt stämningsläge. 

Jag tror nämligen att är man sur, så är det för att livet inte riktigt ser ut som man vill att det ska göra. Man får inte tillräckligt med stimulans – kropp och själ får inte vad de behöver för att må bra. 

Kanske har man hamnat i negativa cirklar i parrelationen? Någon livsförändring låter det som att han behöver. Kanske även du?

LÄS OCKSÅ: Stärk ditt psykiska immunförsvar – metoderna som gör skillnad