Många tar ett gammalt släktnamn som efternamn när de gifter sig.
Många tar ett gammalt släktnamn som efternamn när de gifter sig. Foto: Getty Images

Byta efternamn som gift eller inte – 5 olika alternativ att fundera över

Välja ett alldeles nytt efternamn eller ta ett gammalt släktnamn? Gemensamt eller samma som tidigare? Här är fem alternativ som ni kan välja mellan när ni ska gifta er.

1. Gemensamt efternamn som gift

Markerar att ”vi två har blivit ett”. Tänk på att du inte kan ta partnerns efternamn om den fått det genom ett tidigare äktenskap­. Smidigt och enkelt vid all typ av dokumenthantering och juridiska frågor. Känns kanske inte så jämställt eftersom det oftast är kvinnan som överger sitt namn.

2. Ta ett gammalt släktnamn

Efternamn som finns i släkten ska ha ärvts i rakt nedstigande led under minst två generationer inom de senaste 100 åren, räknat från föräldrarna (jo, vi vet att det låter krångligt).

Din partner kan också ta efternamnet, antingen genom att anmäla det som nytt efternamn hos Skatteverket eller genom att göra en medansökan med dig hos Patent- och registreringsverket. Skickas ansökan till PRV får han eller hon behålla namnet om ni skiljer er.

Uppmärksammar dina rötter och hyllar ditt ursprung.

En större identitetsomställning än vad du först tror. Att ha ett gammalt anrikt släktnamn kan kännas förpliktigande.

3. Välja ett helt nytt efternamn

Ni kan högst önska tre nybildade namn. Det första alternativet kanske inte godkänns och då kan det andra eller tredje accepteras utan att ni meddelas. Alla namn måste därför vara tänkbara. Annars måste ni söka och betala ansökningsavgiften igen.

Ni får inte byta till ett efternamn som någon redan använder, använda förnamn som efternamn eller ta ett namn med adlig klang som ”von”, ”af” eller liknande. Ni får heller inte ta ett känt efternamn från en utdöd släkt eller ett artistnamn. Firmanamn och varumärken, som Ikea, är också förbjudna.

Att välja ett helt nytt namn känns romantiskt om man vill ha en nystart, eller tycker att båda har tråkiga och vanliga namn.

Var beredd på kommentarer som: ”Vad är det för fel på Gustafsson egentligen? Har du blivit för fin för det”.

4. Välja bådas efternamn

Enligt svensk lag får ni inte ha dubbla efternamn. Men däremot kan ni ansöka om varandras som mellannamn.

På blanketten för hindersprövning ska ni anmäla att ni vill behålla era egna namn men att den ena/båda vill ha partnerns som mellannamn.

Det här förhållandet ekar jämställdhet långa vägar. Genom att behålla ditt eget namn håller du fast vid din identitet. Samtidigt tar du partnerns namn och visar att han/hon är viktig i ditt liv.

Många skriver ut båda efternamnen­. Det blir väldigt­ långt – i tal, men framförallt­ i skrift.

5. Behålla ditt namn

Anmäl till Skatte­verket att ni inte vill byta. Det ska göras innan vigseln.   Du behåller din egen identitet och slipper dessutom ändra pass, leg och mejladresser. Återigen traditionalister som knorrar och tycker att det är dålig­ sed. Folk tror inte heller att ni är gifta.

LÄS OCKSÅ: Vett och etikett på bröllopet – här är amelias stora guide

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!