Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Vad är det viktigaste din mamma har lärt dig? 24 kvinnor svarar

Älskade mammor – tack för all er kärlek, allt ert stöd och alla goda råd på vägen.   Den 31 maj är det Mors dag, hurra! amelia har frågat ett gäng härliga läsare: 

Vad är det viktigaste din mamma har lärt dig?

Frida Boisen, 45, journalist, programledare, talare och författare: Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Att ge! ”En knuten hand får ingenting, Frida!” Det lever jag efter. Att vara generös, att visa omtanke för andra, tror jag är extra viktigt i svåra tider som nu.

 – Frida Boisen

 

Josefina Oddsberg, 43, biodlare och VD på Bee urban.
Att man ska våga gå sin egen väg i livet och inte lyssna alltför mycket på vad andra tycker.

– Josefina Oddsberg

 

Victoria Sandell, 43, före detta fotbollsproffs. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Min mamma har lärt mig att bry sig om och se alla. Hon har alltid låtit huset vara öppet för alla människor.

– Victoria Sandell

 

Louise, ”hej hej vardag”, Winblad, 38, bloggar på amelia.se Foto: Anna Ledin Wirén
Min mamma har lärt mig att alltid försöka sätta sig in i ”den andres” situation. Extremt störigt när jag ville snacka skit och mamma bara: ”ja men du vet Louise, hen kanske har det lite jobbigt med ...” Det både hjälper mig att hantera folk som inte alltid är så trevliga men också att inte reagera så starkt alla gånger. Att försöka förstå eller tolka med snällare öron känns som extra viktigt nu med alla sociala medier och kommentarsfält. Så glad att det fick nötas in i mig av min mamma!

– Louise Winblad

 

Anna Martinsson, 29, sjuksköterska:
Min mamma har lärt mig allt, men hon har särskilt lärt mig hur man är en bra mamma. Det var inte förrän jag själv fick barn som jag insåg hur viktig min mamma varit i mitt liv och att jag fått så mycket med mig av henne. Hon är den som jag ringer när jag funderar över något och hon har lärt mig vikten av rutiner för att göra livet med ett barn lättare. Jag försöker i min mammaroll efterlikna hur hon var/är som mamma. Lugnet och sättet hur man bemöter människor är även något som jag tror att jag har lärt av henne.

– Anna Martinsson

 

Victoria Silvstedt, 45, modell och programledare. Här med mamma Ulla. Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN / TT
Mamma Ulla har lärt mig att alltid tänka positivt och vara genuin och trevlig mot alla. Hon har alltid sagt: ”Om du behandlar människor med respekt och kärlek, får du det tillbaka”. Karma är min mammas religion.…

– Victoria Silvstedt

 

Nina Wennerström, 41, sportagent och grundare av Wesport agency. Foto: ALI LORESTANI/DN/TT
Jag har lärt mig att leva i nuet tack vare min mamma. Jag lyckas ganska ofta stanna upp och känna glädje – både vad gäller barnen och mitt arbete.

– Nina Wennerström

 

Maria Wirenstedt, 40, röntgeningenjör.
Att vara omtänksam och hjälpa andra. Jag har också fått lära mig att fatta mina egna beslut och inte bry mig för mycket om vad andra tycker.

– Maria Wirenstedt

 

Angelica Lagergren, 34, bloggar på amelia.se
Min mamma har lärt mig att alltid tänka mig in i en annan människas situation och tänka ”det kunde varit jag, hur skulle jag känt då?”. Hon har lärt mig vad empati är, och fått mig att känna mig värdefull och älskad.

 – Angelica Lagergren

 

Liw, bloggar anonymt om sex på amelia.se
Det viktigaste jag har lärt mig av min mamma är definitivt att inte skämmas för min kropp. Min mamma har alltid varit stolt över sin kropp trots lite naturliga skavanker. Och än idag, med mer skavanker som åldern medför, är hon nöjd med sin kropp. Det har gett positiva signaler till mig genom alla år.

 – Liw

 

Sandra Troedson, 41, kommunikations- och marknadschef.
Att våga gå min egen väg. Min mamma har alltid sagt, lita på dig själv och bry dig inte om vad andra tycker och tänker. Våga göra det du tror på och det du verkligen vill.

 – Sandra Troedson

 

Helena Biehl, 43, astrobloggar på amelia.se
Gammal hederlig envishet. Om man bara bestämmer sig för att göra något, och arbetar för det, kan man lyckas med nästan vad som helst.

– Helena Biehl

 

Janneke Wackerberg, 31, hållbarhetschef som bloggar om mammaledigheten. Foto: Privat
Förutom att min mamma har lärt mig att ta hand om en familj så har hon också lärt mig att se allt som är läskigt som utmaningar, där man kan dra lärdomar och utveckla sig själv. Hon har därmed gjort mig modig och orädd för att göra fel. Istället är jag nyfiken och kan se fram emot att upplevelser som är långt utanför min comfort zone. Jag hoppas kunna lära min dotter samma sak.

– Janneke Wackerberg

 

Lisa Konrad Gustafsson, 32, samtalsterapeut och casting manager. Foto: Privat / Privat
Älskade mamma. Du kan prata med vem som helst. Precis vem som helst. Och du har ett rättvisepatos och civilkurage som gör mig helt starstrucked. Från djupaste djupet av hjärtat, TACK, för att du varit du så att jag kunnat lära mig dina superpowers. Älskar dig alltid Ewa Styrud.

– Lisa Konrad Gustafsson

 

Felicia Hedström, 30, administratör Foto: Privat
Min mamma har lärt mig att uppskatta och ta hand om sin familj och sina nära. Att uppskatta varje dag man får tillsammans.

– Felicia Hedström

 

Sofia Turesson, 31, lärare Foto: Privat
Att snäll inte är ett tråkigt ord som används när man inte vet hur man ska beskriva en person - snäll är världens finaste och mest eftersträvansvärda egenskap.

– Sofia Turesson.

 

Ellinor Ericsson, 31, HR-konsult
Min mamma har lärt mig hur riktig kärlek ser ut och vikten av att ta hand om sina relationer.

– Ellinor Ericsson

 

Anna Elalouf, 39, modell
Mamma har lärt mig att vara artig och respektfull mot människor i min omgivning. Jag tycker att det är väldigt viktigt.

– Anna Elalouf

 

Lisa Fredholm, 39, sjuksköterska Foto: privat
Det viktigaste min mamma har lärt mig att man måste få vara liten i någons famn ibland och få bli tröstad även om man är stor och vuxen. Och att alltid sätta familjen i första hand.

– Lisa Fredholm

 

Sandra Jörälv, 40, mönsterkonstruktör.
Det viktigaste min mamma lärt mig: att allt kommer bli bra till slut. Och så har hon lärt mig allt om rosor!

– Sandra Jörälv

 

Therese Ljungkvist, 29, föreläsare och kommunikatör.
Det viktigaste mamma lärt mig, och fortfarande påminner mig om ibland, är att alltid tro gott om andra människor och att utgå från att alla gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.

– Therese Ljungkvist

 

Anna Alverhag, 44, fotograf
Att se människor och hjälpa dem som behöver fick jag med modersmjölken. Mamma har också lärt mig att man ska ta ansvar för sitt eget liv. Inte bli en bitterfitta för att livet ”bara passerat”, utan verkligen göra det man vill utan att tänka på att man ska passar in i den redan färdiga ramen som vi förväntas leva efter.

– Anna Alverhag

 

Jessica Frej, 30, matinspiratör Foto: Lina Eidenberg Adamo
Mamma har sedan jag var liten uppmuntrat mig att våga vara just mig. Hon peppade mig att våga ha vilka kläder jag ville, säga vad jag tycker och stå upp för mig själv. Eventuellt att hon, en period i mina tidiga tonår, ångrade sig när min stil kanske var lite väl utsvävande för hennes smak, men då var det för sent och jag gick till skolan med säkerhetsnål genom näsan och hemmasydda kreationer i regnbågens alla färger. Det viktigaste var aldrig att vara bra i skolan eller något sådant. Det räckte med att man gjorde så gott man kunde och var en schyst kompis. Tack vare mamma så vet jag att jag är bra som jag är!

– Jessica Frej

 

Emelie Hajas, 32, project manager.
Mamma har lärt mig att alltid göra mitt bästa, i såväl yrkeslivet som för andra. Hon ser det positiva i allt och är expert på att fira stort som smått - från vårens första tussilago till högtider. Det, och hennes villkorslösa kärlek bär jag med mig till mina egna barn. Hon är min stora förebild i min egen roll som mamma!

– Emelie Hajas