Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av män
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Tvättstugesex och romantik – så kan elkrisen rädda kärleken

Elräkningar som du bara vill glömma. Hot om elstopp. Och skenande kostnader på i princip allt som är nödvändigt.

Det är dags att omfamna situationen – släck, skruva ner elementet och låt krisen föra er närmare varandra.

Här är journalisten Fred Forsells bästa spartips. I romantikens namn.

1. Tvätt för två, mitt i natten

Du som har timavtal vet att du kan spara pengar genom att köra tvättmaskinen på natten. Men maskinen får inte lämnas obevakad på grund av brandrisken, så varför inte tvättvaka tillsammans? 

Förslag: Spela lite kort och dela på en flaska vin när ni ändå är uppe. Eller – tvättstugesex är en nästan bortglömd erotikgren, testa att återuppliva den! Och är det bara du – utnyttja torktumlarens taktfasta vibrationer.

2. Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus i stället

Fladdrande stearinljus vid middagen – färska fredagsräkor för att slippa använda ugnen – höjer pulsen hos både dig och din partner. När hade ni egentligen tid att vara lite romantiska senast? När såg ni varandra i ögonen senast? När sjöng ni ”Å denna natt, denna ljuva Bella Notte”, tillsammans, samtidigt som din partner lekfullt puttar över en liten räka med näsan till din tallrik? Nä, tänkte väl det.

Utom när elen är billig, förstås, för har ni känt på golvvärme? Herregud så skönt.

3. Byt tv mot tp

Nej, inte toalettpapper – Trivial Pursuit, eller något annat sällskapsspel. Ja, det låter lite töntigt, men en gång i tiden roade sig människor faktiskt med sällskapsspel runt lägereldarna. I stället för att slå på den dyra, elslukande tv:n, slå en tärning. Lär känna varandra igen. Eller om ni ­hatar allmänbildning, testa klädpoker. 

Bonustips: När kläderna åker av måste ni sitta ännu närmare och värma varandra i det dunkla skenet av ett par stearinljus. Se punkt 2 om hur mysigt det kan bli!

4. Håll värmen ­tillsammans

Med 15 grader inomhus finns all anledning att krypa ihop lite närmare varandra under filten. Kroppsvärmen är faktiskt den bästa värmen. (Utom när elen är billig, förstås, för har ni känt på golvvärme? Herregud så skönt.)  

5. Njut av en brasa

Har du möjlighet att elda – röj, rensa och bränn upp gammalt mög i en tunna på gården. Gärna kvällstid, för bättre ljuseffekt. OBS! Inte giftigt mög, vi vill spara pengar, inte utrota småfåglar. Hand i hand framför en brinnande tunna känner ni er garanterat som de sista människorna på jorden i en riktigt mysrysig Mad Max-film, medan kinderna hettar av elden och er återfunna närhet. 

LÄS MER: Så byggde Gwyneth Paltrow sitt miljardimpierium
LÄS MER:
”Mamma klagar på hur jag tar hand om barnen” – psykologen ger råd