Två par: Så hittade vi en ny glöd i förhållandet

En evighetslång pandemi, begränsade sociala möjligheter och mycket tid hemma. Det är inte konstigt om du känner att din relation gå på sparlåga. Men det går att göra en nystart i förhållandet – och hitta gnistan igen!

amelia har träffat två par som berättar hur de boostat sina relationer. ”Det är lätt att fastna i samma hjulspår när man varit ihop länge”, säger Klara Skog som tog hjälp av en kortlek för att komma närmare sin man. 

Upp med en hand om du känner att du ser på din partner med lite annorlunda ögon än vad du gjorde före pandemin. Det är inte så konstigt, enligt Oskar Henrikson, leg. psykolog, vd och grundare på Psykologifabriken.

– De personer som vi har olika typer av relationer med fyller olika behov för oss. Någon fyller ett lekfullt behov, någon annan ett intellektuellt och så vidare. Det är det som gör livet härligt. Nu skulle helt plötsligt en enda person fylla i princip alla behov. Det blir en otrolig press och leder ofta till konflikter och slitningar.

De personer som vi har olika typer av relationer med fyller olika behov för oss

När man dessutom adderar hemmajobb i mixen så blir det dels en massa mer tid som spenderas tillsammans och dels ännu fler hushållsbestyr som ska fixas.

– På kontoret stör man sig kanske på olika personer som lämnar kaffekoppen odiskad. Nu är det samma person som ”syndar” hela tiden. Helt plötsligt blir det tydligt vem som tar ansvar i hemmet och det blir någonting som man måste prata om.

Eventuellt olika tolkningar av pandemirekommendationer är något som kunnat lägga sten på börda.

– Den som gjorde en hård tolkning förlorade sitt sociala stöd. Och förhåller man sig olika till rekommendationerna så är det inte en gemensam utmaning man mött, man har helt olika upplevelser.

Att regelbundet uttrycka vad man är tacksam över hos sin partner är en bra start

Oskar Henrikson rekommenderar en klassisk parövning till dem som känner att relationen behöver en nystart. Då använder man tillsammans en kalender/dagbok under en vecka och dokumenterar när det blir gnissel.

– När man strukturerat tittar på sina problem så ser man kanske ett mönster. När man identifierat det kan båda ta ansvar för att lösa saker som inte funkar.

Men det är inte bara de par som har det jobbigt som behöver arbeta på sin relation menar Oskar Henrikson.

– Det är alltid bättre att jobba preventivt. Försök hitta relationens motsvarighet till att borsta tänderna eller gå 10 000 steg, liksom. Att regelbundet uttrycka vad man är tacksam över hos sin partner är en bra start. 

3 tips som boostar er relation

Lyssna och hitta lusten

RFSU har gjort en kartläggning över vilka ljud människor ”går igång på” och lät prisbelönte musikproducenten Kornél Kovács tolka resultatet. Det hela gjordes i samråd med ljudforskare, för att skapa ett sensuellt sound. Lyssna på det – eller sätt ihop er egen gemensamma ”ligglista” på Spotify eller annan streamingtjänst. Spana in: Soundsoflust.com

Relationsgymma

”Hushållsharmoni i en pandemi” heter en kurs som utformats av det ”psykologiska gymmet” Habitud. Här får man lära sig forskningsbackade verktyg för att förbättra en utmanad relation. Spana in: Habitud.se/courses/hushållsharmoni

Kämpa på eller gå?

På Go on kan man hitta råd och verktyg för en relation som gnisslar. Det finns också avdelningar för dem som bestämmer sig för att gå isär och den som vill bli inspirerad efter separation. Här finns också podden Reparera eller separera. Spana in: Goon.se

Klara och Ruben: ”Det är lätt att fastna i samma hjulspår när man varit ihop länge”

Ett långt förhållande kan göra att man fastnar i samma gamla hjulspår. För Klara och Ruben gav en kortlek kärleken nytt bränsle. Foto: Karin Wildheim

Klara och Ruben Skoog har varit tillsammans i tio år och gifte sig för fyra år sedan. Förra sommaren blev de föräldrar och de har varit föräldralediga tillsammans. I början av året bestämde de sig för att testa Uppdragsleken tillsammans, en kortlek med olika veckouppdrag för att främja relationen, till exempel ”Återupplev er första dejt”.

Hur har pandemiperioden varit för er?

– För oss blev 2020 ändå ett speciellt år när vi fick barn, vi skulle ha gjort allt annorlunda ändå. Men i grunden är vi mycket måna om att tillåta varandra att ha olika vänner och göra saker var för sig, säger Ruben.

– Nu fick vi se varandra med lite nya ögon, som föräldrar, säger Klara.

KLARA OCH RUBEN SKOOG

Ålder: Båda är 31.

Bor: I Göteborg.

Gör: Är HR-partner och brandskyddstekniker.

Familj: Varandra och en dotter.

Hur kom ni på att ni skulle testa Uppdragsleken?

– Jag kände Karolina som utformat metoden och ville testa. Det kändes som en rolig utmaning, att utmana vår relation på olika sätt, säger Klara.

– Den hjälpte till för att ta sig tid att göra sånt som man kanske inte är naturligt bra på att göra annars. Särskilt en sån här period, när det varit lite mer enformigt än annars, säger Ruben.

Hur var det att använda den?

– Det har varit kul och väldigt olika karaktär på uppdragen. Ruben fick i uppdrag att skriva positiva lappar, något han inte gjort så mycket tidigare. Även om jag visste att det var på grund av hans uppdrag så blev jag ändå jätteglad, säger Klara.

– Ja, det ligger inte inom ramen för det jag brukar göra och jag var rädd för att det skulle bli krystat. Men det var ett bra exempel på något som jag oroade mig lite för men som blev bra. Det är egentligen självklara saker, men man tar in saker som man annars glömmer. Sen kommer man kommer på att ”så här vill vi ju ha det”, säger Ruben.

Roligaste uppdraget?

– Jag skulle höra av mig till Rubens vänner för att höra vad de uppskattar med honom, för att bredda min uppfattning om honom, och sedan åter berätta det, säger Klara.

– Ja, det var väldigt fint, säger Ruben.

Vad har varit den största fördelen?

– Det har varit en anledning att skämma bort varandra, det som man i den grå vardagen inte prioriterar och tycker är omständligt. Men nu får man det här uppdraget och då blir det gjort, säger Ruben.

Vad har varit den största insikten?

– Att en bra relation kan bli bättre. Det finns sätt att uttrycka kärlek som man kan missa annars, säger Ruben.

– Ja, det är lätt att fastna i samma hjulspår när man varit ihop länge, säger Klara. 

Så funkar uppdragsleken

Uppdragsleken är en kortlek med 52 veckouppdrag. Vissa gör man tillsammans, andra gör man för varandra. Målet är att genom handlingar nära sin relation.
Uppdragen är framtagna med utgångspunkt i vad som enligt forskning skapar en nära och hållbar relation, där båda känner sig uppskattade och älskade.

Jenny och Deivid: ”Våra olikheter har verkligen satt oss på prov ”

En app gav Jenny och Deivid ett verktyg att kommunicera mer öppet med varandra. Foto: THERESIA KÖHLIN

Jenny och Deivid Lopes Da Silva har varit tillsammans i åtta år. De träffades när Jenny gick till Deivid för behandling, han jobbade nämligen som massör. Det tog ett år innan han vågade bjuda ut henne, med tanke på professionalitet. Men hon hade å sin sida luskat i om han var singel, så intresse fanns. De tog en drink – och sedan var de i princip tillsammans. 

Som i alla relationer har det gått upp och ner genom åren, de var på väg att separera 2015, men bestämde sig för att satsa och 2016 gifte de sig. De hade vanliga jobb och en hobbyverksamhet vid sidan om, sedan blev båda av med sina jobb 2020. Då bestämde de sig för att jobba med det egna företaget.

– Vi har både bott och jobbat ihop, det har inte varit lätt – det är inget jag rekommenderar, om jag ska vara helt ärlig. Vårt äktenskap har verkligen ställts på sin spets. Man vaknar tillsammans, går till jobbet tillsammans, är tillsammans hela tiden, säger Deivid.

– Våra olikheter har verkligen satt oss på prov och jag har känt ”fan vad han är störande”. Han gillar strukturer och jag är mer ”det löser sig”. Men när det inte är pandemi så känner jag att våra olikheter kompletterar varandra. Nu har det jag har tyckt om i vanliga fall irriterat mig enormt, säger Jenny.

DEIVID OCH JENNY LOPES DA SILVA

Ålder: 40 och 41.

Bor: I Hässelby Södra villastad.

Gör: Driver företag tillsammans

Familj: Två barn, Lea 13, och Vera, 5.

Ni använde appen Coupleness som relationsförbättrare. Hur var det?

– Jag fick stor insikt om vår relation och vår kommunikation. Och i den kan man liksom kräkas med text i stället för kräkas med ord på sin partner. Man fångar också upp beröm och uppmuntran, sånt som kan falla mellan stolarna, säger Deivid.

– Jag skriver ner mina känslor som jag känt under dagen och så får jag läsa hans känslor. Och det är lättare ta emot dem i text än att om han hade pratat med mig med sin irriterade ton. Sen har båda en större förståelse när vi ses och ska prata vid middagen, säger Jenny.

Vad har varit bäst?

– Dagens fråga: ”Vad är du stolt över som din partner har åstadkommit på senare tid?” Det är inte alltid så lätt att ge en komplimang om man är i en irriterad fas, men när man är tvungen att skriva det så gör man det. Och sen är det härligt att läsa vad den andra skrivit, säger Jenny.

– Att lista ”Din partners bästa egenskaper”. Vi satt och skrattade när vi läste och det skapade en intimitet. Många behöver den pushen, speciellt med småbarn, det är så lätt att fastna i det här ekorrhjulet och man missar att ha en vuxen relation med sin partner, säger Deivid.

Vad har ni lärt er för nytt om varandra?

– Jag har lärt mig att Deivid är duktig på att skriva. Och när han skriver att han behöver vara för sig själv kan jag ge honom utrymme utan att ta det personligt, säger Jenny.

– Det som är bra är att när det är strukturerat i en relationsapp så tas det inte alls på samma sätt som om jag skulle skicka det i ett sms. Appen avdramatiserar. Jag har också lärt mig att Jenny behöver få uttrycka sina känslor. Ibland vill hon att jag bara ska hålla käften och lyssna, säger Deivid.

Vad vill ni ge för råd till andra par som vill förbättra sin relation?

– Man måste vilja! Båda måste vilja lägga ner tid och energi. Har man en relation som är bra egentligen, då ska man inte ge upp så lätt. Det är nedgångar och uppgångar, man får surfa på vågorna, säger Jenny.

– Sluta gnälla och testa att göra något. Gräset är inte grönare på andra sidan, det är grönare där man vattnar det, säger Deivid.

Hur skulle ni liksom ranka ert förhållande efter jobbet ni gjort med appen? Är det bättre än någonsin?

– Absolut! 

Så funkar Coupleness

Coupleness är en daglig tracker, ”en gemensam mikrodagbok”, där par enkelt delar sina respektive dagar på 3 minuter. Man kan också utmana sin partner att skaffa nya, bra minivanor, inspireras av artiklar och mycket annat. Appen är framtagen tillsammans med relationsexperten och legitimerade psykologen Linn Heed.

LÄS OCKSÅ: Hjälp, vår relation är inte rolig längre ...  

LÄS OCKSÅ: Margaux Dietz: ”Ju mer bekväm jag är med mig själv, desto mer sexuell blir jag”