Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Träffa nya vänner som vuxen? 9 enkla sätt att kompisdejta

Idag kryllar det av sociala plattformar där det är ­enkelt att träffa nya vänner; appar, facebook och kompisbyråer. Inspireras av fem fantastiska läsare som på olika sätt träffat nya vänner – för livet.

Innehåll: Träffa nya vänner

1. 9 enkla och roliga sätt att kompisdejta
2. 5 läsare berättar: "Så fann vi vänner för livet"
3. Marija Stupljanin, marknadschef på vänskapsappen GoFrendly: "Vi vill revolutionera vänskapen"

 

9 enkla sätt att kompisdejta

Hur träffar man nya vänner som vuxen? Jo, kom igång att kompisdejta! Det finns massor av sätt att kompisdejta idag - här är nio av dem. 

Efterlys vänskap på ­facebook

I facebook-gruppen Heja vänskap! med nära 4 000 kvinnliga medlemmar kan du antingen själv annonsera om nya bekantskaper eller skriva till tjejer som du är nyfiken på. Här finns medlemmar från norr till söder, som vill göra alltifrån att ta en promenad till att styra upp middagar och diskutera aktier.

Svajpa fram en kompis

Som Tinder för vänskap. Så beskrivs appen Panion, där både tjejer och killar som är intresserade av nya vänskapsrelationer, kan registrera sig. Skriv en presentation, lägg upp en bild och klicka fram din nya bästis!

Appen Panion är som Tinder.. fast för vänner!

Haka på dina facebook-vänner

Med facebook-appen Locals kan du hitta aktiviteter i din närhet – och se vad dina facebook-­vänner anmält sig

intresserade av. Hitta aktivite­ter, alltifrån konserter till vinprovningar, och styr upp en kompisdejt med någon bekant som du ser vill gå på samma event.

På facebook-appen Local kan du se vad dina facebook-vänner gör.

Kompisdejta anonymt

Ibland känns det svårt att blotta tankar och känslor – därför kan du på sajten Hittanyavänner.se välja om du vill vara anonym tills du känner dig trygg med dina nya vänner. Här kan du registrera dig i jakt på en ny vän och välja om du vill umgås över nätet eller träffas på riktigt.

Hitta fler med samma intressen

Appen GoFrendly har växt till en av Sveriges största plattformar för kvinnlig vänskap med tiotusentals medlemmar i hela landet. I appen kan du besöka andras profiler, chatta och även se aktiviteter som andra medlemmar lägger upp – och haka på allt- ifrån middagar till aw:s  i ditt närområde.

Storstadsbo? Surfa in på nya aktiviteter!

Gillar du ett aktivt liv? Om du bor i Stockholm, Malmö eller Göteborg kan du bli ”citypolare” på Citypolare.se och lägga upp egna aktiviteter i en webbkalender eller delta i andra

aktiviteter som medlemmar lägger upp på sajten. Det kan vara alltifrån poker till meditation. Perfekt mötesplats för dig som vill upptäcka nya aktiviteter med trevliga människor.

Rulla vagn med andra föräldrar

Är du föräldraledig och känner dig lite ensam? På Rullavagn.nu kan du söka efter andra lediga föräldrar att hänga med dagtid.

Åk på träningsresa!

Att träna frigör endorfiner som vi mår bra och blir glada av. Unna dig själv en träningsresa och svettas, skratta och njut tillsammans med en rad andra människor. Du har väl inte missat amelias populära tränings-resor? En garanterad hit!

Gå en rolig kurs

Sugen på att både få nya bekantskaper – och kunskaper? Folkuniversitetet har en rad roliga kurser i höst, i alltifrån musikproduktion till konsthistoria och smyckestillverkning. Här kommer du garanterat att hitta någon med samma intresse!

 

5 läsare: Så fann vi vänner för livet

Inspireras av fem fantastiska läsare som på olika sätt träffat nya vänner – för livet.

"Jag mötte min själsfrände på en fest"

Foto: Privat foto

Cathrine Adamsson, 45, och Tessa Wiik Hammarlind, 44, träffades på en gemensam kompis födelsedagsfest och blev snabbt facebook-vänner. När Cathrine skulle iväg på ett träningspass fick hon feeling och skrev till Tessa för att fråga om hon inte skulle hänga med.

– Sedan den dagen tränar vi tillsammans ett par gånger i veckan. Vi tar ­också gärna promenader vid havet och ”avhandlar” den aktuella veckans slit och släp, säger Cathrine.

– För mig som bor ensam tillsammans med en vuxen son så betyder Tessa ­jättemycket. Vi ses även ihop med barn och hennes man och äter middag eller hittar på något kul.

Jag kan få lite ”Tessa-abstinens” om vi inte har setts på några dagar.

Deras gemensamma kompis har flera gånger nämnt hur lika Cathrine och Tessa är varandra. Som två själsfränder som ­äntligen hittat hem.

– Tessa är en stor del i mitt välmående och liv numera. Jag är så tacksam för vår okomplicerade, ärliga och härliga ­relation!

"Vi träffades via en app"

Foto: Privat foto

Som nyinflyttade till Kolmården kände både Viola Hast, 38, och Lina Hammarstrand, 36, att de hade svårt att komma in i nya kompiskretsar. Många i området hade vänner sedan barnsben, och som ny på orten var det svårt att hitta en naturlig miljö för att skaffa nya vänner. Men när de båda laddade ner appen GoFrendly klickade det snabbt.

– Vi mejlade ett par gånger och bestämde oss för att ta en promenad. Vi kramades ­direkt när vi sågs och det kändes naturligt. Det var starten på vår vänskap, berättar Viola som just nu är föräldraledig. Lina jobbar som yogainstruktör, och båda har mycket tid på ­dagarna till att hinna träffas för både ­spontanfikor, ­träningspass och lunchdejter.

– Vi har bara känt varandra i ett halvår men delar redan de flesta tankar med varandra. Ibland klickar man bara, och det gjorde jag med Lina, säger Viola.

"Jag hittade min tjejliga på facebook"

Anne Dahlén, 62, flyttade från Borås till Varberg för fyra år sedan och kände sig i behov av nytt ­umgänge. När hon hittade facebook-gruppen Hallandstjejer kom hon i kontakt med flera härliga tjejer i samma ålder, och tillsammans ­­­­ska­pade de gruppchatten ”Tjejligan” på facebook.

– Vi meddelar oss via den här messenger-gruppen när vi vill göra något kul. Om det händer något särskilt i Varberg brukar vi ses och ha kalas, ­säger Anne.

– När jag flyttade till Varberg kände jag inte någon, men den här tjejligan är nu min trygghet. Jag ­behöver aldrig känna mig ensam, och vill jag hitta på något så finns det oftast ­någon som hänger på.

"Jag fann både en bästis och brudtärna"

Foto: Privat foto

Isabel Gillberg, 28, och Martina Pasaen, 31, bor i byarna bredvid varandra i Österbybruk respektive Örbyhus, men hade aldrig träffats om det inte vore för att båda registrerat sig i appen GoFrendly. I höst firar de ett år som vänner.

– Vi lever helt olika liv, jag lever samboliv och jobbar 8–16, medan Martina är singel och egenföretagare som styr sina egna tider, säger Isabell och fortsätter:

– Men efter att ha fått kontakt via appen, träffats för en promenad, ses vi nu regelbundet, hörs av flera gånger i veckan och stöttar varandra i allt från relationsproblem till annat som kan dyka upp i livet.

– Martina är den första jag hör av mig till och som jag kan berätta allt för, ­säger Isabell.

Både älskar choklad, te, katter och inte minst att botanisera bland second hand-prylar på loppisar.

– Äntligen slipper jag åka själv på loppis, säger Isabell, som verkligen känner att hon funnit en vän för livet i Martina. Förra året firade kompisparet midsommar ihop hemma hos Isabells familj, och i år fick Martina äran att vara tärna på Isabells bröllop.

– Tänk så bra det kunde bli!

"Kompisbyrån förde oss samman"

Foto: Privat foto

Annika Åsäter, 33, och Ayman Saeed, 29, träffades genom Kompisbyrån, en ­organisation som sammanför etablerade och nya svenskar över en fika.

– Ingen av oss hade träffat någon där tidigare, men vi kände direkt att vi hade mycket att prata om och lika värderingar. Eftersom vi träffades i egenskap av en som har ett vanligt liv i Sverige och en som nyligen flytt hit så kom vi ganska snabbt även in på livets större frågor, vilket är häftigt att göra med någon man egentligen inte ännu känner. Men fram­förallt hade vi väldigt kul tillsammans!

Vad gör ni när ni umgås?

– Kompisbyrån bestämmer att man alltid ska ses och fika på stan första gången, så det gjorde vi i början. Sedan har vi bjudit hem varandra på en massa mat och också klubbat tillsammans med varandras kompisar. På bilden är vi på reggaetonklubb!

Hur har er vänskap berikat era liv?

– Grundvitsen med Kompisbyrån är att nya och gamla svenskar ska lära känna varandra och för att de nya ska få chansen att öva svenska. Och det känns otroligt viktigt. Men det är ju såklart en vinst för oss rent personligt också! Vi har båda fått lite mer insikt i hur det är att vara den andra och lärt oss om varandras språk och kulturer. Och så är det fett att ha någon att gå ut och dansa med som delar ens musiksmak! 

 

Marija Stupljanin, marknadschef på vänskapsappen GoFrendly: "Vi vill revolutionera vänskapen"

Hur startade GoFrendly?

– Claudia Gård och Ulrika Lilja, som grundat GoFrendly, var själva i en livssituation där de båda upplevde att de hade svårt att träffa nya vänner som vuxen. De var också nyfikna på att starta eget. 2015 fann de varandra när de

efterlyste en kompisdejt via facebook, och några veckor efter att de setts för första gången registrerade de GoFrendly, eftersom de tyckte att det saknades en plattform för

kvinnlig vänskap.

Hur många medlemmar har appen idag?

– Lika många som en mellanstor svensk stad, brukar vi säga. GoFrendly är ett stort community, vi pratar om tiotusentals kvinnor.

Ni arrangerar även event och mingel?

– Ja, och det är fantastiskt härlig stämning! Vi ser till att folk pratar med varandra, har kul och hittar folk som man klickar med men också är olika en själv – så att man kan lära sig av varandra. Vi vill revolutionera vänskapen globalt, ensamhet är ett problem överallt! England har till och med tillsatt en ensamhetsminister. Vi har nyligen lanserats i London och Berlin, och nu ser vi fram emot att följa tillväxten.

Så hittar du vänner på nätet/i appar:

Var tydlig med vad du letar efter. Tränings-kompis? Någon som inte har barn? Skriv det! Du kommer garanterat att hitta någon!

Våga ta kontakt! Bjud ut den du är intresserad av på en kompisdejt och gör något som ni båda verkar tycka är kul.

Håll kontakten. Se till att ses regelbundet för att skapa ett band.

Är du blyg? Anmäl dig till olika event och aktiviteter. Att umgås i grupp kan vara en bra start.