Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att inte känna sig tillräckligt älskad och uppskattad av sin partner är ett vanligt relationsproblem. Men det beror nästan alltid på att ni talar olika kärleksspråk.Att inte känna sig tillräckligt älskad och uppskattad av sin partner är ett vanligt relationsproblem. Men det beror nästan alltid på att ni talar olika kärleksspråk.Att inte känna sig tillräckligt älskad och uppskattad av sin partner är ett vanligt relationsproblem. Men det beror nästan alltid på att ni talar olika kärleksspråk.
Att inte känna sig tillräckligt älskad och uppskattad av sin partner är ett vanligt relationsproblem. Men det beror nästan alltid på att ni talar olika kärleksspråk. Foto: Istock

TEST! Kärlekens fem språk för bättre relationer – vilket talar du?

Är du missnöjd i din relation? Känner du dig inte tillräckligt bekräftad? Kanske beror det på att du och din partner pratar olika kärleksspråk, men ge inte upp – det går att lära sig förstå varandra.

– Den här metoden har räddat mitt äktenskap, säger Helene Arkhem, som skrivit en bok om ämnet.

Längtar du efter att bli uppvaktad, medan din partner hellre skjutsar barn, städar och planerar? Eller drömmer du om någon som tar ansvar och hjälper till, medan allt du får är en bukett blommor? Som du dessutom förväntas bli överlycklig för ...

Att inte känna sig tillräckligt älskad och uppskattad av sin partner är ett vanligt relationsproblem. Du känner kanske att du bara ger och ger, utan att få någonting tillbaka. Men problemet behöver inte alls handla om att ni inte åtrår eller älskar varandra längre. Snarare kan det vara så enkelt som att ni talar olika kärleksspråk. Att ni har olika sätt att uttrycka och visa kärlek.

Åsa Nyvall och Helene Arkhem, författare till boken Kärlekens språk.Åsa Nyvall och Helene Arkhem, författare till boken Kärlekens språk.Åsa Nyvall och Helene Arkhem, författare till boken Kärlekens språk.
Åsa Nyvall och Helene Arkhem, författare till boken Kärlekens språk.

– Du kanske får massor av saker tillbaka, det är bara det att du inte ser det därför att din partner har ett annat kärleksspråk som du inte riktigt förstår, säger Helene Arkhem, journalist och aktuell med boken Kärlekens språk som hon skrivit tillsammans med samtals- och parterapeuten Åsa Nyvall.

Enligt boken, som bygger på teorier av den amerikanske terapeuten Gary Chapman, finns det fem olika sätt att visa sin kärlek:

1. Fysisk beröring.

2. Gåvor.

3. Tid tillsammans.

4. Tjänster.

5. Bekräftande ord.

Alla människor har ett primärt språk, och ofta ett sekundärt, som vi använder för att ge kärlek. Det språk som vi själva använder för att ge är också det språk som vi helst vill ha kärlek på. Och när vi inte får det, när vår partner talar ett annat språk, kan vi känna att relationen skaver. I värsta fall kan vi känna oss osedda och oälskade.

– Men bara genom att bli medveten om att det finns olika sätt att uttrycka kärlek så har man kommit väldigt långt. När vi vet vad vi och vår partner har för kärleksspråk ökar vår förståelse för var­and­ra. Då har vi också möjlighet att faktiskt prata med vår partner på det kärleksspråk som han eller hon behöver, säger Helene Arkhem.

Vi har varit ihop i 25 år – nu förstår jag hans kärleksspråk

När hon hörde talas om kärleksspråken för förs­ta gången blev det något av en ögonöppnare.

– Det har räddat mitt äktenskap. Vi har varit ihop i 25 år, och plötsligt förstod jag att min mans kärleksspråk är tjänster. Han är väldigt hjälpsam, han skjutsar och storhandlar, men han är inte vidare bra på att uppvakta med ord och ge presenter – och jag har saknat det. När jag fick de här kunskaperna fattade jag att han gör massor av kärlekshandlingar hela tiden. Jag har bara inte sett det.

När hennes medförfattare Åsa Nyvall fick höra talas om kommunikationsmetoden och började tillämpa kärleksspråken på sina klienter fick hon fantastiska resultat.

– Det är ett så enkelt verktyg för att snabbt förbättra relationen. Kommunikation är nyckeln till allt, och kärleksspråken är en sådan bra modell för att se vad man har för problem – och hur man ska rätta till det.

Helene Arkhem tar upp ett exempel från när hon fyllde år förra året. Hon hade förväntat sig att få blommor av sin man. Istället hade han satt upp lister i taket och slipat bänkskivor i köket på parets lantställe.

– Förut hade jag blivit irriterad, men nu kunde jag se att det där var hans sätt att visa kärlek: att ta sig tid att göra det fint för min skull, för att jag ska bli glad. Vilket gjorde att jag istället blev alldeles varm i kroppen. Nu kan jag se vad han gör för mig, och jag kan uppskatta det.

Som en oväntad bonus har hennes make också börjat köpa blommor.

– Han har snappat upp att det är viktigt för mig och jag blir jätteglad och rörd. När jag visar det för honom så blir han glad.

Är det bättre att vara med en partner som har samma kärleksspråk som man själv?

– Det kan bli enklare, absolut. Men det finns inga språkkombinationer som inte är kompatibla, allt handlar om förståelse för varandra, och den goda viljan. Men alla fem

språken behövs i alla relationer. Om det är något språk som du aldrig till­talas på kommer du att sakna det, även om det inte är ditt primära språk.

Test: Vilket kärleksspråk pratar du? 

Vet du vilket kärleksspråk som är ditt modersmål? Om inte är det dags att ta reda på det nu! Gör testet själv och testa sedan din partner också.

Foto: Istock

Gör så här: Här nedan får du 30 olika påståenden. Läs dem och kryssa i alla påståenden som verkligen stämmer in på dig. Om du är singel, svara på frågorna som om du hade en partner.

Det händer att jag ger bort saker jag äger om jag tror att de kan glädja någon annan mer. (B)

Jag brukar krama min partner spontant i köket. (A)

Det är viktigt för mig att min partner ibland säger att hen älskar mig. Jag vill och behöver höra det. (E)

Om min partner vill få mig på riktigt bra humör ska hen storstäda vårt hem. (D)

Jag uppskattar verkligen långa djupa samtal med människor jag tycker om. (C)

Jag vill vara nära min partner, till exempel sitta nära i soffan när vi tittar på TV. (A)

Jag brukar köpa blommor till min partner (B)

Jag berättar ofta för dem jag älskar hur mycket de betyder för mig. (E)

Få saker sårar mig så mycket som när jag upplever att människor inte lyssnar på mig, att mina känslor och åsikter inte tas på allvar. (C)

Det har hänt att jag har blivit besviken när jag fått en present. Aldrig på grund av priset utan för att den inte passade mig och min stil alls. (B)

Jag serverar ofta min partner en kopp kaffe eller te utan att hen ber om det. Jag tillreder drycken på det sätt som hen brukar vilja ha den som en liten gest av omtänksamhet. (D)

Om jag skulle vara på en dejtingsajt skulle jag bry mig mer om hur presentationerna är skrivna än om hur männen / kvinnorna ser ut på bilderna. (E)

Att ta en promenad eller träna tillsammans med min partner är värdefull kvalitetstid. (C)

Jag håller nästan alltid min partner och mina barn i handen när vi är ute och går. (A)

Om någon fyller år lägger jag ner mycket tid på att hitta en personlig present. (B)

Jag föredrar en middag med några få utvalda vänner framför en stor mingelfest. (C)

Min partner tycker att vissa hushållssysslor är tråkiga, därför gör jag ofta de sysslorna för att visa att jag tycker om hen. (D)

När jag ger bort en present lägger jag även ner energi på att slå in den fint, med snyggt papper och snöre. Mottagaren ska bli glad redan innan presenten är öppnad. (B)

Om någon jag tycker om ber mig om en tjänst tackar jag nästan alltid ja. (D)

Jag älskar att resa tillsammans med min partner. Vart vi åker spelar inte så stor roll, det viktiga är att vi är tillsammans. (C)

Att få frukost på sängen av någon är den perfekta starten på dagen. (D)

Jag tycker om när min partner stryker mig över ryggen. (A)

Det absolut finaste jag kan få är ett handskrivet och välskrivet kärleksbrev. (E)

Jag tycker om när någon annan tvättar mitt hår. (A)

Jag vill gärna att människor håller tal till mig när jag firar något i mitt liv (till exempel: jämn födelsedag, bröllop, jubileum, någon speciell bedrift). (E)

Jag ser fram emot min födelsedag och undrar vad jag får i present. (B)

Jag väljer mina vänner med omsorg. Självupptagna människor som bara pratar om sig själva är bland det värsta jag vet. (C)

När min partner har en stressig period gör jag vad jag kan för att underlätta livet för hen. Jag tar större ansvar för hemmet och för att vardagslivet ska fungera utan att bli ombedd om det. (D)

Jag tröttnar aldrig på att kyssa min partner. (A)

Jag är svag för smicker, det kan få mig att tacka ja till saker som jag egentligen inte har tid, lust eller råd med. (E)

Här är resultatet

Flest A: Ditt kärleksspråk är Fysisk beröring

Flest B: Ditt kärleksspråk är Gåvor

Flest C: Ditt kärleksspråk är Tid tillsammans

Flest D: Ditt kärleksspråk är Tjänster

Flest E: Ditt kärleksspråk är Bekräftande ord

Har du lika många alternativ av två språk? Det är vanligt att ha ett primärt språk, alltså ett första språk, och ett sekundärt språk, ett andra språk. Om du känner efter kan du nog identifiera vilket som är ditt primära språk.

Testet är ett utdrag från boken Kärlekens språk – din guide till lyckliga relationer. Ett större, mer utförligt test finns i boken.

Har du lika många olika svarsalternativ av fler än två språk? Då har du lätt att både förstå och prata olika kärleksspråk. Men bara ett av dessa är ditt primära. Fundera på dina kärleksrelationer, när har du känt dig som allra mest älskad? Vilket språk talade din partner då? Det är troligen ditt kärleksspråk.

De fem olika kärleksspråken

Fysisk beröring

 Du känner du dig sedd, älskad och bekräftad när någon rör vid dig.

Foto: Istock

• Kännetecken: För den här personen är det naturligt att ofta röra vid sin partner när man är i varandras sällskap. Och den behöver också mycket närhet tillbaka. En puss när man möts, en spontan smekning, en hand på sin rygg i obekväma sociala sammanhang och att ligga nära, nära i soffan.

• Att ge din partner i vardagen: Öm närhet i form av en puss, kram eller smekning flera gånger om dagen. Särskilt betydelsefullt är detta när ni vaknar, när ni skiljs åt på morgonen, när ni möts upp efter skolan/jobbet samt när ni går och lägger er.

• Uppvakta med: Kärleksfull massage

• När hen inte mår bra: En kram eller en smekning får personen att känna sig älskad, och uppfattas som om du ser hur hen mår.

Gåvor

Du känner dig sedd och viktig när du får en present som någon verkligen har ansträngt sig för att hitta och som just du uppskattar. Det handlar absolut inte om priset. Utan om tanken.

• Kännetecken: Den här personen glömmer aldrig en dag som ska firas. Hen älskar presenter. Både att ge och att få. Och hen har också förmågan att alltid ge väl genomtänkta presenter till andra.

• Att ge din partner i vardagen: Skicka blommor till jobbet, bjud på kaffe på promenaden.

• Uppvakta med: En personlig sak som personen har pratat positivt om och önskat sig länge.

• När hen inte mår bra: En fin gåva är den bästa uppmuntran. Det kan bara vara något som lite halstabletter och alvedon vid en förkylning. Det kommer få den här personen att känna sig sedd.

Tid tillsammans

Du känner dig utvald, sedd och älskad när du får din partners odelade uppmärksamhet.

• Kännetecken: Den här personen umgås gärna på tu man hand och föredrar intima samtal framför större mingel. Ett synbart tecken är att den här personen kan bli irriterad eller sluter sig när fokuset i ett samtal försvinner.

• Att ge din partner i vardagen: Nyckeln till den här personens hjärta är kvalitetstid. Är vara närvarande, ha djupa samtal och göra saker tillsammans med fokus på varandra. Planera därför gärna in tid tillsammans i kalendern. Och lägg undan mobilen under middagen.

• Uppvakta med: En resa eller en kurs tillsammans.

• När hen inte mår bra: Var närvarande och lyssna.

Tjänster

Du känner dig viktig och bekräftad när din partner gör något som underlättar för dig. Så som att ge dig avlastning eller ta över någon av dina sysslor. 

• Kännetecken: Den här personen hjälper gärna till, med allt möjligt - stort som smått. Och säger sällan nej.

• Att ge din partner i vardagen: Ta över hushållssysslor, ge skjuts, frukost på sängen.

• Uppvakta med: Den perfekta gåvan är ett presentkort på saker du erbjuder dig att göra. Tänk på att det ska vara saker som verkligen underlättar för mottagaren.

• När hen inte mår bra: Avlasta och hjälp till.

Bekräftande ord

Du känner dig som mest bekräftad och älskad när din partner uttrycker sin kärlek för dig i ord - både muntligt och i skrift.

• Kännetecken: Den här personen ger dig ofta uppriktigt fina ord så som komplimanger, stöd och positiva saker om dig som hen vill att du ska veta. Både i tal, men också på sms och på små lappar. Den här personen är ofta också väldigt bra på vackra bröllopstal.

• Att ge din partner i vardagen: Ett fint sms, beröm, komplimanger.

• Uppvakta med: Kärleksbrev

• När hen inte mår bra: Stötta och peppa verbalt

Snabbguide i de fem kärleksspråken

Kärleksspråken kommer från en amerikansk äktenskapsrådgivare, Gary Chapman, som insåg att de flesta äktenskapsproblem byggde på kommunikationsproblem. Varpå han såg att det fanns fem olika sätt att uttrycka kärlek, ­något som ofta ledde till missförstånd i relationer.

● Det finns alltså fem olika kärleksspråk: Fysisk beröring, Gåvor, Tid tillsammans, Tjänster och Bekräftande ord.

● De flesta människor har ett primärt kärleksspråk. Det är det språk som får dig att känna dig sedd och älskad på riktigt.

● Många har även ett sekundärt kärleksspråk, som också är viktigt.

● Alla fem språken behövs i en relation. Men de kärleksspråk som inte är primära eller sekundära kan mer ses som kryddor i förhållandet.

● Det kärleksspråk som vi tycker om att ge kärlek på är ofta också det språk som vi vill ha kärlek på.

● Får vi alla kärleksspråk utom ett kommer vi att sakna det språket, trots att det inte är vårt primära.

● Vill du att din partner ska känna sig extra ­älskad och bekräftad ska du identifiera hens ­kärleksspråk och regelbundet använda det.