Foto: Istock

Terapeuten: 5 bästa tipsen för att bevara åtrån i relationen

I en långvarig relation behövs näring och engagemang för att hålla sexlivet och åtrån levande. Samtalsterapeuten Charlotte Sander ger tips på hur ni kan få tillbaka spänningen.

Emelie Svensson

1. Utforska nya sidor hos varandra

Vi förändras ständigt, och det finns alltid nya sidor att utforska hos varand­ra. Var exempelvis lyhörd på jobbet, vad pratar folk om på lunchen? Vad sägs på sociala medier? Involvera din partner i det och hitta nya ämnen att prata om. Känslan man får när partnern inte håller saker för sig själv, utan delar med sig, skapar en känsla av inkludering. Sök också efter nya sammanhang och bekantskaper tillsammans. Är det någon gång man kan upptäcka nya sidor hos sig själv och sin partner är det när man byter miljö.Här hittar du tips på romantiska resmål i Sverige!  

2. Prova nya saker ihop

En danskurs tillsammans kan göra underverk.

Var nyfikna på varandra genom att testa nya saker. Laga nya maträtter ni aldrig gjort förr. Kanske kan du bjuda in partnern till din träning? Jag vet par som börjat träna crossfit tillsammans och tycker att det är fantastiskt roligt. Kolla på andra par vad de gör. Kan ni testa samma sak?

3. Ta initiativ

Vänta inte på att din partner ska ta initiativ. Om du vill förändra ditt pirr och väcka det till liv, om det slumrat lite, börja med att förändra dig själv och se hur din partner svarar på det.

LÄSTIPS: Fem kärleksspråken! Ta reda på ditt och din partner språk – få din relation att blomstra

4. Överraska varandra

Foto: istock

Bryt mönster – gör något som din partner kanske inte tror att du ska göra. Det kan vara hur enkelt som helst. Jag vet en man som dukade upp långbord i badrummet med hustruns favoritmat och tappade upp badvattnet med en massa bubbel, både i karet och glaset. Det handlar inte om prestation, utan om att se och ta hand om varandras behov. Boka en massage till din partner, gå och se en match, överraska med att hämta partnern på jobbet och åk till ert favoritmatställe eller platsen där ni först träffades. Att påminnas om hur det var i början av relationen kan vara en bra sporre till att få igång pirret igen.

5. Tid ihop eller egentid?

Är ni ofta ifrån varandra – se till att vara mer tillsammans. Och är ni ofta tillsammans kan snarare egentid göra att pirret bevaras.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och relationsexpert med över 15 års erfarenhet.

LÄS OCKSÅ: 3 vanliga relationskriser – och så hanterar ni dem