Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Svartsjuka bottnar i dålig självkänsla. Det här vet de flesta, men det är till föga hjälp när man drabbas av den.
Svartsjuka bottnar i dålig självkänsla. Det här vet de flesta, men det är till föga hjälp när man drabbas av den.
Svartsjuka bottnar i dålig självkänsla. Det här vet de flesta, men det är till föga hjälp när man drabbas av den.
Svartsjuka bottnar i dålig självkänsla. Det här vet de flesta, men det är till föga hjälp när man drabbas av den. Foto: Shutterstock

”Min svartsjuka förstör allt”

Att vara svartsjuk själv eller att leva i en relation med någon som är svartsjuk är inte alltid det lättaste. Det kan vara svårt att hitta en balans, i vissa fall går det så långt att ett förhållande eller en relation tar slut. Detta hände för vår läsare Leila som ber Bengt om råd.

Fråga: Jag har just gått ur mitt tredje förhållande på fem år därför att jag misstänkte att min partner var otrogen. Hon sa att hon inte var det, men jag hittade spår överallt – på hennes mobil, i hennes kalender och i hennes sätt. Ju mer hon nekade, desto mer övertygad blev jag om att hon ljög. Till slut hade vi ett jättegräl där hon sa att jag ”förgiftade” vår relation. När jag vaknade dagen efter var det som att få en ishink över huvudet. Plötsligt förstod jag att jag haft fel och bara inbillat mig. Men då var det för sent, hon ville inte fortsätta. Det här har hänt i flera relationer. Hur ska jag lära mig att lita på min partner och sluta förstöra allt…? /Leila

Bengt svarar: Sluta jaga nya relationer

Svartsjuka bottnar i dålig självkänsla. Det här vet de flesta, men det är till föga hjälp när man drabbas av den. Då tycker man sig komma till nya och förfärliga insikter. ”Ja, jag vet att svartsjuka bottnar i dålig självkänsla, men i just det HÄR fallet finns det ändå fog för mina misstankar ...” 

Och för de människor som råkar ut för sådana som du känns det hopplöst. Du söker envist bekräftelse på att du inte är värd att älska; att du är någon som man både kan ha och mista och att det alltid finns någon som överträffar dig. Om inte idag, så imorgon. 

Och när din partner försöker övertyga dig om att du visst är värd att älska, och att hon också gör det, då blir du rasande. Hon ljuger ju! Varför ljuger hon? Det måste bero på att hon har något att dölja. Och vad kan DET vara ...? Etcetera. 

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Du måste begripa att för de människor som du utsätter för detta upplevs du som skrämmande, dels för att du – efter vad det låter – blir mer eller mindre okontaktbar, dels för att du misstror dem så fundamentalt. Du blir en främling för dem, och kanske också för dig själv. 

Du måste sluta att jaga nya relationer, för du kommer aldrig att hitta ”den rätta” som befriar dig från svartsjukan. Förr eller senare är det dags igen. 

Du behöver hjälp av en terapeut eller en psykiater för att förstå vad din dåliga självkänsla beror på och hur du kan komma tillrätta med den. Ett hårt och långt arbete väntar dig, men det kommer att vara värt det. 

LÄS OCKSÅ: Min väninna flörtar med min man

LÄS OCKSÅ: Hur ska jag få min granne att sluta skämma ut mig?