Johanna Toftby om förlusten och separationen: "Så tog jag mig ur krisen"

Johanna Toftby har gått igenom skilsmässa och förlorat ett barn. Nu berättar hon om vägen ur krisen och avslöjar sina bästa tips för att få långdistansförhållandet med särbon Janne att blomstra år, efter år. 

Elin Börjesson

För den sprudlande bloggaren och Ensam mamma söker-profilen 

Johanna Toftby är uttrycket "vägen till hjärtat går genom magen" inte bara en klyschig sägning. För henne är maten, umgänget och tiden kring middagen något av det viktigaste i livet.

Något hon nu vill förmedla i boken Middag hos mig, som är så mycket mer än en klassisk kokbok fylld med listor på ingredienser och anvisningar.

Boken Middag hos mig är en fortsättning på Johannas självbiografi.

"Vad jag fick med mig från den lilla idyllen till det stressiga livet som ensam mamma var kärleken till mat och middagar. När jag började blogga var det därför självklart att jag skulle skriva om mat. Alltså vill jag dela med mig av hur du kan göra varje dag till en fest utan att det blir vare sig stressigt, dyrt eller onyttigt. Det behövs inte så mycket, bara god planering och lite tokiga idéer. En middag som tagit 15 minuter att laga och kostat 50 kronor kan vara precis lika underbar som en som tagit hela dagen och kostat många hundralappar."

Det skriver Johanna i sin nya bok. För henne är middagar så mycket mer än ett livsnödvändigt bränsle eller något man jäktar ihop under vardagarna. För henne är det en chans att samla dem man tycker om, en språngbräda för samtal och skapandet av nya minnen.

JOHANNA TOFTBY

Ålder: 46.

Familj: Särbon Janne, döttrarna Lisa-Marie och Marilyn.

Bor: I Skövde och i Göteborg.

Gör: Är egenföretagare, influencer och frisör.

Aktuell: Med boken Middag hos mig, i butik den 12 september. Sociala medier: @johannatoftby och Johannatoftby.se.

– Jag tror att det är viktigt att styra upp möten över mat, det skapar inte bara fina minnen, det skapar också band över generationer, eftersom unga och gamla umgås med varandra. Det är en viktig del av livet, säger Johanna.

Att bjuda på middag har även kommit att bli en form av terapi för att kunna hantera jobbiga perioder. Ett sätt att ta sig upp ur svackor.

En sådan svacka var när

Johanna nyligen hade separerat.

Utåt sett hade hon det perfekta livet, men bakom fasaden levde Johanna i en relation som gick på tomgång. Att hon dessutom förlorat ett barn (hennes son Louis dog bara en och en halv timme efter förlossningen av en infektion när Johanna var 23 år gammal, något hon skriver om i själv-biografiska boken 30 om dagen - En livsresa) gjorde att hennes mående balanserade på en skör tråd.

Men att bryta upp kärnfamiljen var inte lätt.

– Det är en sorg att separera. Jag tänkte mycket på hur det skulle bli med alla gemensamma vänner. Ska jag sitta själv under jul och nyår? Det var så jobbigt, säger Johanna, som också skriver om känslorna kring separationen i Middag hos mig, som är lite som en fristående fortsättning på boken 30 om dagen.

Som ensamstående har man inte speciellt tjock plånbok

– Första boken handlar om vägen tillbaka från panikångest och förlossningsdepression, så det här är på ett sätt "del två", om hur jag vände det jobbiga till något bra med hjälp av vänner, familj och middagar. Jag hoppas att många kanske kan känna igen sig och kan få både idéer och tröst, säger Johanna vars middagsbjudningar varit en trygghet när allt annat i livet stått på ända.

Johanna bor ihop med döttrarna Lisa-Marie och Marilyn.

– När hösten och mörkret kommer tror jag att det är många som känner sig extra ensamma. Jag minns att jag tyckte att det var svårt inför alla högtider, när många samlar sina familjer eller umgås i par. Jag kände mig ledsen och rädd för hur det skulle bli. Jag tyckte synd om mig själv, men insåg så småningom att jag var tvungen att göra något åt min situation. Så jag tog tag i mitt liv och började bjuda hem folk på middagar för att känna mig mindre ensam.

Som singelmamma som bollade studier och extrajobb, samtidigt som hon tog hand om två barn, fanns inga pengar över till några excesser. Men med en kärlek till råvaror och kokkonst började Johanna experimentera i köket, för att åtminstone kunna sätta lite guldkant på vardagen.

– Som ensamstående har man inte speciellt tjock plånbok, så jag har experimenterat i köket för att få ihop festliga rätter för en liten peng, och det är så min populära fläskfilégryta kom till.

Ett recept som jag senare la upp på min blogg när jag bloggade på amelia.se, och som slog trafikrekord! Och jag tror att det är just det som folk vill ha, mat som är billig och går fort att laga, men ändå är festlig.

Intresset för och kärleken till att anordna fester, bjuda in och samla nära och kära har Johanna fått med modersmjölken.

– Jag växte upp med tre systrar, och det var en barndom med mycket kärlek, mycket middagar, högtider och kalas. Mamma lärde oss att det är både viktigt och roligt att umgås med familj och vänner, något jag har tagit med mig in i mitt liv och som jag även fört vidare till mina döttrar.

Även om det var några tuffa år efter separationen gjorde Johanna allt för att upprätthålla familjelivet för tjejerna.

– Om du frågar dem hur det var vid separationen så kommer de att svara att det var mysiga middagar och umgänge. För även om det bara var vi tre efter skilsmässan så ville jag ändå att vi skulle ha en familjekänsla. Jag såg till att duka fint, tända ljus och skapa en mysig miljö bara för oss.

Båda döttrarna bor fortfarande hemma hos Johanna i en stor våning i en villa i utkanten av Skövde, medan kärleken Janne Fors bor i Göteborg. För även om det inte blev någon långvarig kärlekslycka när Johanna ställde upp i tv-programmet Ensam mamma söker år 2008 så var det en man i samma program som fick hennes hjärta att slå extra hårt, några år senare, när Johanna satt hemma i tv-soffan.

– Jag kärade ner mig i Janne via tv. Efter programmets slut hörde jag av mig till honom på facebook.

Johanna blev kär i Janne genom tv:n, nu har de varit ett par i åtta år.

Sedan dröjde det inte länge innan Johanna bjöd hem Janne på middag.

– Jag var helt sönderstressad! Jag tänkte att han, världsvan göteborgare med italienskt blod, äter mycket fin mat. Så vad skulle jag bjuda på?! Jag valde att köra på säkra kort och skippade trerättersmiddagen för att istället laga ett gammalt beprövat recept.

Om vägen till Jannes hjärta gick genom magen? Ptja, i år har de varit tillsammans i åtta år, och kärleken - ja, den blir bara starkare och starkare.

Istället för att pussla ihop familjerna i en sorts bonusfamiljekonstellation (Janne har två barn sedan tidigare som idag är utflugna, reds. anm.) har de, sedan de blev ett par 2012, valt att leva som särbor. Och även om resandet kan tära är det också skönt att få känna längtan de dagar de är ifrån varandra.

– Mitt hem är min borg, och jag vill att barnen ska kunna känna trygghet. Det ska vara ombonat och jag vill att barnen ska kunna ha ett eget krypin, jag tror att det är viktigt. Om jag trivs och mår bra så trivs också barnen, säger Johanna, som tycker att separata boenden har varit det perfekta upplägget för henne och Janne.

– Även om mina barn älskar Janne är jag glad över att vi levt i ett särboförhållande. De behövde sin trygga plats i Skövde. Jag har pendlat, och det har varit slitsamt, men det har varit det rätta. Tids nog kommer mina tjejer att flytta ut, och då kommer jag att flytta till Göteborg.

Vad är ditt bästa recept på kärlek?

– Att göra både vardagliga och festliga grejer ihop. Jag och Janne tränar mycket tillsammans, vi gillar att vandra, vara på gymmet och cykla. Men sedan är det bra att också fira och unna sig utemiddagar och dejter.

Att värna om sina vänskapsrelationer är minst lika viktigt, menar Johanna som är noga med att inte rucka på traditionen med den månatliga middagsklubben som hon länge haft med sina vänner.

– Varje månad bjuder vi hem varandra för Halv åtta hos mig-middag, som i tv-programmet. Då turas vi om att laga förrätt, varmrätt och efterrätt. Vi delar med oss av recepten och pratar om livet.

– Vill man umgås så får man ta tag i det och bjuda hem! Det behöver inte vara speciellt komplicerat, säger Johanna som har många härliga middagar att tacka för sitt välmående idag. För vad vore livet utan familj, vänner, god mat och skapande av nya minnen?

 

5 snabba med Johanna Toftby

En middag jag aldrig glömmer:

– När efterrätten, en pannacotta, gick åt skogen. Jag var skitstressad och hade glömt lägga i gelatinblad. Hur kan man glömma det, liksom? Jag fick åka till mataffären och köpa en färdig pannacotta-variant, men ingen kände att det inte vara hemmagjort. Om det skiter sig, köp en billig frystårta som du garnerar själv!

Det här lagar jag helst en stressig vardag:

– En kycklinggratäng med sallad eller blomkålsris till. Gratängen sköter sig själv i ugnen och det tar bara 20 minuter.

Det här bjuder jag på när jag har tid och vill lyxa till det:

– Chilimarinerad lax med mandeltäcke, sparris, paprika och limesås. Den blir en väldigt vacker rätt att ställa fram på bordet. Servera med pressad potatis.

Det här snacksar jag på i tv-soffan:

– En god charkbricka med ostar, chark och annat plock är min absoluta favorit att sitta och plocka från, speciellt när jag och mina tjejer har onsdagsmys.

En tv-serie jag alltid följer:

– Jag är dålig på att kolla tv-serier, men det jag aldrig missar är TV4nyheterna, Nyhetsmorgon och Sveriges mästerkock.