Stanna kvar eller göra slut? Så hittar ni tillbaka till varandra

Är min partner rätt eller finns det någon bättre? En vanlig tanke som dyker upp hos de flesta då och då. Vi har tagit reda på hur du hittar tillbaka till din partner och vad ni kan göra för att hålla lågan tänd.

Du står vid ett vägval, ska du satsa tillsammans med din partner eller är det dags att gå? Att hitta tillbaka till en lycklig relation går, menar Hanna Möllås. Hon är sexolog, barnmorska och psykoterapeut och har skrivit boken "Hela mig - om konsten att adoptera sin kropp och sina känslor."

Vi bad Hanna svara på de vanligaste frågorna kring knakiga relationer.

Ska jag stanna i relationen eller gå?

– Det vet bara du. Att bryta upp river upp mycket i ens liv, även hos dem runt omkring: ens partner, barn, familj och vänner. Ett tips är att skriva dagbok under svåra perioder för att se hur känslor, tankar och beteenden förändras med tiden. Ibland förväxlar vi flyktpaniken med något vi behöver lyssna till, vi ser oro som något negativt fast den i grunden är bra. Utan vår förmåga att oroas kan vi missa sådant vi bör ta tag i.

Hanna Möllås. Sexolog, barnmorska och psykoterapeut.

Hur vet jag om min partner är rätt?

–Ingen relation är 100 procent hela tiden. I vårt lyckojagande ser vi lätt hur vi skulle kunna ha det lite roligare, lite bättre, vilket leder till krav som inte går att leva upp till. När kärleken och sexet inte funkar tänker vi "Nu är det kört, det här är inte rätt". Vi tvekar över om vår partner duger, om jag duger, tryggheten skakas och vi tänker att det är bäst att bryta. Sex är viktigt, men många har krav på att det ska vara perfekt. Men det är heller inte så jag tänker varje gång jag äter mat, att det är det bästa jag någonsin ätit. Sänk kraven.

Varför bråkar vi så mycket?

– Se över dina förväntningar. Vi tror att vår partner ser samma bild som vi av hur allt ska vara utan att vi pratar om det. Sedan handlar det också om att när vi är med våra närmaste har vi inte samma distans som när vi är på jobbet eller med vänner. Hemma blir vi lättare irriterade, för att vi är trygga.

Hur kommer man vidare?

– Inled hösten med ett samtal om vad ni drömmer om. Våga säga vad du längtar efter och vad du behöver för att känna "här vill jag vara". Jag hör ofta par som säger: "Ja, jag kan ge dig det, men då måste du först ge mig det här", men bestäm dig för att inte vänta på det. Ge ändå.

Kan parterapi hjälpa när det är kris?

– Absolut. En terapeut kan hjälpa en att reda ut tankarna när det är skarpt läge. En annan idé är att gå på "hälsokontroll" hos en terapeut någon gång om året för att stämma av. Hur är det nu? Vi tänker ofta att vi inte är beroende av någon, men vi behöver våga öppna oss för varandra.

 

Experten tipsar:

1. Se över krav och förväntningar.

2. Lyssna på din oro och prata med din partner.

3. Vänta inte för länge med att söka hjälp.

4. Ibland kan kriser handla om existentiella frågor, som vem jag är och vad som ger mig mening.

5. Du som blir nedtryckt eller illa behandlad av din partner - sök hjälp!

 

Checklista för relationen:

Sätt dig ner ensam i lugn och ro och skriv ner svaret på frågorna nedan. Det hjälper dig att se en helhetsbild.

Vad längtar jag efter?

Vad behöver jag mer av?

Hur ser jag på vårt sexliv?

Hur mycket satsar jag?

 

Så håller vi kärleken vid liv – ett par berättar

Deras relations-kickoff har blivit en tradition och väldigt viktigt för deras äktenskap. Två gånger om året bokar Therese och Fredrik Helander in sin egen parkonferens. 

Då sätter de gemensamma mål för sin framtid.

– När vi ses för kickoff är fokus att komma vidare och närmare varandra, säger Therese.

Vi gör en årlig kick-off för relationen

Kickoffens första del brukar bestå i att Therese och Fredrik gör en planering av de närmaste sex månaderna. Nu har de påbörjat arbete med sitt drömhus. Mötesdagen fortsätter med att de går igenom ettårs-, treårs- och femårsplanen. Dagen avslutar de med att fira.

– Jag jobbar som projektledare så jag roas av att planera och sätta igång saker, medan Fredrik är bra på att fullfölja. Där kompletterar vi varandra perfekt.

Att bli medveten om varandras personligheter är nyckeln, menar Therese.

– Vi kommer också in på saker som vad som får oss att må bra på djupet, säger hon.

 

Therese och Fredriks tips för en lyckad kärleks-kickoff

Åk iväg! Ha inte er kickoff hemma, där är det svårt att fokusera. Åk gärna bort två nätter så att ni hinner koppla av också.

Strukturera dagen. Håll er till agendan och försök passa tiden. Lägg sådant som behöver diskuteras i slutet och saker som ska planeras rent praktiskt i början.

Återhämta er. Ta pauser, ät en god lunch och gå en promenad.

Koppla av tillsammans. Gör något mysigt tillsammans efteråt, ät en god middag på restaurang. Lägg bort mobilerna och njut av varandra.

LÄS OCKSÅ: Lär dig tala kärlekens språk – få din relation att blomstra

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + kit från The Body Shop för 199 kr. Köp nu!