Foto: Marcus Oliveras

Sofi Fahrman: Jag var livrädd för att avsluta relationen

Efter en total omstart i livet har Sofi Fahrman landat i vardagen hemma i Stockholm. För amelia berättar hon om karriären, den svåra separationen, om omgivningens skitsnack och om den nya kärleken - miljardären Filip Engelbert.

När alla andra i klassen hade slutat med blockflöjt sedan länge så var det en flicka som fortsatte. Ensam i salen övade hon på Spanien är ett land där man dansar tango, om och om igen.

– Det var svintrist och snark, men mina föräldrar hade lärt mig att man slutför det man åtagit sig. Jag har märkt att det där sitter kvar och att jag har nytta av det.

LÄS OCKSÅ: Sofi Fahrman: ”Jag önskar att jag hade varit singel längre”

Och det stämmer. Sofi Fahrman kommer inte bara på idéer - hon fullföljer dem. Sedan karriären kickade igång med tidningen Sofis mode för elva år sedan har hon bland mycket annat skrivit sju böcker, haft egna tv-program, utvecklat en app och lanserat en modesajt. Hon är också en av Sveriges största influencers med blogg, podd och instagram.

SOFI FAHRMAN

Ålder: 39.

Familj: Pojkvännen Filip Engelbert och dottern Lily, 6.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är modeprofil, författare, poddare och entreprenör.

Aktuell: Nytt bikinimärke som hon startat med systern Frida Fahrman.

Nu startar Sofi tillsammans med sin lillasyster Frida ett nytt, miljövänligt bikinimärke. Utöver förmågan att slutföra sina projekt så nämner hon sin starka vilja som en av nycklarna till framgången.

– Om något problem dyker upp så ser jag till att ta mig runt det, för det finns oftast ett sätt. När jag tror på något så försöker jag verkligen fixa det.

Sofi har en genuint varm utstrålning, och hon är liksom definitionen av positiv energi. Inte ens i den skvallriga mediebranschen verkar det florera några mörka rykten om henne.

– Från vaktmästare till chefredaktör, jag behandlar alla på samma sätt. Den här världen kan ju vara ganska hierarkisk, med ett och annat knivhugg ibland. Men jag känner att det är för lågt. Jag sänker mig inte dit, säger hon.

När man kommer från vad som betraktas som en ytlig bransch så måste man bevisa så otroligt mycket, hela tiden!

Från blogg till podd

Vi backar bandet ungefär tio år, till en tid när det fortfarande var kontroversiellt att som kvinna försörja sig på att skriva om mode. Och när män fortfarande kunde håna kvinnor offentligt för deras intressen och utseende, utan att få skit för det. Med en stor bild på sig själv i varje nummer av den egna tidningen var Sofi det perfekta offret. Hon vande sig snart vid epitet som "klädhängare" och "docka".

– Jag har varit inne på att göra ett hopklipp på frågor som jag fått ställda till mig genom åren. Det skulle bli motsatsen till fnissupplevelse, för det har varit många lågvattenmärken genom åren.

Minns du något bra exempel?

– Ja, det var till exempel en journalist som frågade mig när jag senast fick en rejäl kuk! Idag hade jag bitit ifrån mycket mer, men det var en helt annan mentalitet då, så jag svarade något halvsyrligt, men ändå med ett leende. Idag hade det blivit en uppercut tillbaka.

Kokade du inte inombords?

– Jo, men jag är ingen "slänga porslinperson". Jag har ett lugn inom mig, vilket är tur om man tänker på hur mycket som har skett i intervjusammanhang genom åren.

Sofi är glad att tiderna har förändrats och att kvinnor har större frihet idag än för bara några år sedan, men det finns fortfarande många förutfattade meningar som snurrar runt där ute.

– När man kommer från vad som betraktas som en ytlig bransch så måste man bevisa så otroligt mycket, hela tiden! Man ska döda myter om sig själv, överbevisa förutfattade meningar och stå ut med att bli förminskad för det arbete man gör.

LÄS OCKSÅ: Så fixar du Sofi Fahrmans fantastiska hårsvall – steg för steg

Sofis strategi har hela tiden varit att ligga lågt med mothugg och kommentarer.

– Men podden har blivit ett forum där jag kan få ur mig saker, och det är väldigt skönt.

Podden Trettio plus trevar driver hon tillsammans med Tove Norström och Klara Doktorow. Att göra den framkallar en pirrig känsla som hon tycker om, och refererar till som "den där nerven".

– Det är när jag inte riktigt vet hur jag ska göra, och podden är ett exempel på det. Jag var så nervös i början, jag hade en enorm handsvett!

Du som känns så orädd - berätta mer!

– Ja, och jag tänkte verkligen så: "Jag är ju orädd, varför blir jag så himla nervös inför det här?" Då kom jag fram till att det var första gången jag hade två andra röster bredvid mig. Jag har varit så mycket som snsamspelare, trots att jag har jobbat mycket i team så har jag ändå suttit själv för det mesta och funnits med på Skype.

Podden blev en succé. Ämnen som ångest, uppbrott och graviditeter avhandlas utan filter. Det är en helt annan miljö än Sofis lyxiga Instagramkonto och modefokuserade blogg.

– Jag måste snacka för att den genuina sidan ska komma fram, med alla olika nyanser och tonlägen. I text och bild är det mycket svårare att göra det, och jag har aldrig heller haft en önskan att visa allt. Jag vill inte visa hela mitt hem på insta stories, jag har ofta min integritetskappa på mig.

Just nu är det ju mycket vardagsrealism, där man visar livets baksidor i sociala medier...

– Jag håller med om att den perfektionshets som har rått så länge absolut kan begränsa. Det finns verkligen något befriande i att visa baksidan av olika situationer i livet. Men man får inte hamna i ett jäkla gråslask hela tiden. Det är så många som bara klagar på sina förhållanden och barn - jag ser det överallt, hela tiden.

– Förhållanden och barn ska ju berika ens liv. Man får inte glömma bort "the silver lining", det finns så mycket härligt i det lilla!

Foto: Marcus Oliveras (montage)

Lämnade Nick Ziljstra efter att ha varit förlovade i sex år

Och Sofi vet att livet kan vara riktigt jäkla tufft, trots att det ser helt fantastiskt ut på bild. Som när man sitter i ett hus på en alptopp i Verbier, långt från vänner och familj, och inser att man befinner sig i en relation som är så dålig man måste lämna den. Snarast. I det läget befann sig Sofi för tre år sedan, när hon bestämde sig för att lämna holländaren Nick Ziljstra efter en sex år lång förlovning. Tillsammans har de dottern Lily, som då var tre år gammal.

Idag kan Sofi se att hon stannade i relationen betydligt längre än hon borde ha gjort.

– Jag höll ut i sex år, det skulle nog egentligen inte ha varit mer än sex månader.

Hade andra lämnat tidigare, menar du?

– Ja, helt klart! Det är ju så att när man är mitt i något så har man svårt att vara klarsynt. När jag dessutom bodde så långt från Sveriges skyddsnät med vänner och familj och alla de där som vanligtvis skulle knacka mig på axeln och bara "Hörrudu, det här ser inte så bra ut", så dröjde det nog längre tid än det hade gjort om jag hade haft en relation på hemmaplan.

Sofi samlade kraft för att ta tag i situationen och lämna förhållandet.

– Jag var livrädd. Men sedan, när beslutet väl var fattat, så försvann all rädsla. Då hade stormen liksom redan passerat och det var mest en lättnad som kändes i hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: Sno stilen av Sofi Fahrman – fyra våriga outfits

Sofi har ensam vårdnad om dottern Lily: "Vi har varit ett litet team, en duo, från start"

Van som hon är vid att jobba med projekt så försökte Sofi applicera en sorts affärsmässigt omstartstänk på uppbrottet och det nya liv som hon skulle bygga upp.

– Jag hade ju tagit mig till New York och startat olika jobbprojekt, så jag försökte se på det lite så. Jag tänkte att jag har tryckt på restart-knappen många gånger, men nu skulle jag deala med min största omstart någonsin.

De praktiska moment som följer med en separation kan vara lika tuffa som uppbrottet i sig. Men att ta hand om ett litet barn på egen hand var ingenting nytt för Sofi, som har ensam vårdnad om Lily.

– Det har ju bara varit jag hela tiden så det blev aldrig någon större förändring, och det blev ingen stor förändring för Lily heller. Vi har varit ett litet team, en duo, från start.

Men tankarna på att Lily inte skulle växa upp i ett hem med båda sina föräldrar gjorde ont. Sofi kommer själv från en traditionell kärnfamilj och hennes föräldrar är fortfarande lyckligt gifta.

– Jag har fått en sorts grundtrygghet från det, som jag värderat väldigt högt. Men jag är övertygad om att man kan få den tryggheten på andra sätt. I en kärnfamilj kan ju osunda relationer också finnas. Jag tror bara på det där genuint lyckliga.

Sofi är övertygad om att precis som att arbetsmarknaden kommer att ritas om, så kommer vår syn på hur en vanlig familj kan se ut också att göra det.

– Jag har haft så många Modern family-upplevelser sedan förhållandet sprack. Man semestrar på andra sätt, det har till exempel varit jag och en tjejkompis och våra två döttrar som rest iväg som en liten fyra. Det har hittills bara varit positivt!

"Mitt ex har benämnts som miljardär, men om vi ska räkna pengar så tror jag att jag har mer" . Foto: Marcus Oliveras

Sofi Fahrman om nya pojkvännen, miljardären Filip Engelbert: "Som ett Kinderägg"

Och som den trötta gamla klyschan säger så dyker kärleken upp när man minst anar det. För Sofi hände det på ett jobbmöte för ungefär två år sedan. Det var då hon träffade sin nya pojkvän, entreprenören och miljardären Filip Engelbert.

– Det är något särskilt med att träffas professionellt, i jobbsammanhang. Det fanns en speciell energi mellan oss, säger hon.

När Sofi pratar om Filip så är det omöjligt att missa att hon är så där intensivt, gnistrande kär.

– Han är en helt fantastisk, manlig förebild för Lily, och hans barn är grymma med henne. Hon har fått bonussyskon, och det är helt underbart! Det är det finaste som har hänt.

Vilka är hans bästa egenskaper?

– Han är som ett Kinderägg, full av egenskaper som jag går igång på. Han är intressant och intresserad - unik! Jag gillar att han har ett busigt, varmt och finurligt sätt och ett starkt "doer"-tänk som tilltalar mig.

Och Sofi, som sällan bangar en fysisk utmaning, har funnit sin jämlike i sportige Filip.

– Han har gjort galnare skidäventyr än jag, och han kan lära mig saker som att kitesurfa. Det gillar jag!

– Men det viktigaste är att han är en man som vill lyfta kvinnor, han gillar kvinnor med girlpower i sig! Det finns inget manligare än män som inte blir rädda för kvinnliga företagare - män som inte skräms av framgång och som inte behöver stå i centrum jämt.

– Det är så skönt att han är en motsats till vad jag haft tidigare.

https://www.instagram.com/p/BvcDriVFb2Q/?utm_source=ig_embed&utm_medium=loading

 

"Jag har märkt att jag tycker om att umgås med drivna människor"

Det här med att du har kallats golddigger. Hur känns det?

– Först tänkte jag mest att de som betyder något i mitt liv, de känner mig och vet vad som är sant och inte. Så jag satt lugnt i båten ... Men risken finns att sådana påståenden formas till en sanning till slut. Därför skrev jag ett blogginlägg där jag delade med mig av min synvinkel, och sedan dess har det varit tyst. Det är så tröttsamt med viss information om mig som florerar, som bara är helt fel.

– Mitt ex har till exempel benämnts som "miljardär", men om vi ska räkna pengar så tror jag att jag har mer. Och vad jag vet så har mitt ex aldrig fått frågan om han valde mig för pengarna? Sedan min första pojkvän så har jag haft min egen, separata ekonomi. Det är viktigt för mig att vara ekonomiskt oberoende i en relation för att kunna se lite klarare på situationen och ta beslut utifrån rätt förutsättningar.

Du kanske dras till drivna personer, helt enkelt?

– Precis! Jag har märkt att jag tycker om att umgås med drivna människor. Det gäller självklart inte bara män. Många av mina tjejkompisar är starka och framåt och har sina egna företag. Jag gillar självständiga kvinnor med entreprenörstänk och jag dras ofta till den typen av människor, oavsett om det är på kompisnivå eller om det handlar om kärlek. Det är personer som ofta har en positiv vibb.

– Och det är 2019, kom igen! Varför ska jag fråntas alla mina meriter och den jag är för att jag råkar vara tillsammans med någon som det har gått bra för?

Det är viktigt för mig att vara ekonomiskt oberoende i en relation för att kunna se lite klarare på situationen och ta beslut utifrån rätt förutsättningar.

Nej, Sofi har varken behov eller intresse av att leva på någon annans pengar. Hon tjänar sina egna och har gjort det i många år. Och hon fortsätter att jobba mycket, även om hon dragit ner på tempot och resorna de senaste åren. Boendet i Schweiz innebar att hon flög kors och tvärs mest hela tiden.

– Jag kan se tillbaka på mitt liv för bara fem år sedan och undra hur det var möjligt. Det tempot hade aldrig gått nu. Jag behöver lägga tid på återhämtning, det är avgörande för att jag ska fungera. Annars börjar det brinna i huvudet till slut.

"Han är en man som vill lyfta kvinnor. Han är motsatsen till vad jag haft tidigare", säger Sofi om pojkvännen Filip. Foto: Marcus Oliveras

"Self care-tid är min nya grej, jag har varit värdelös på det tidigare"

Hur orkade du egentligen? Mådde du inte dåligt?

– Nej, jag var så uppe i det och det var så självklart att det var så mitt liv såg ut. Det var min vardag. Jag hade Lily och ingen mammaledighet och jag jobbade på, helt enkelt.

– Jag kommer ihåg hur kompisar som skulle åka på en enstaka flight på semester någon gång om året beklagade sig över hur jobbigt det var att resa med sina barn, då var de dessutom två ... Jag reste ju alltid med Lily, dessutom ensam! Men jag blev bra på det här enhandsknycket, för att få ut vagnen snabbt.

Lily blev snart en världsvan tjej som hängde med på alla äventyr. Men visst har flygresorna bjudit på svettiga stunder.

– Jag hade en flight när hon kröp bakåt under sätena, och att vara ensam på flygplatser med ett litet barn är inte alltid så lätt. Du måste ju springa efter barnet, så får du se om väskorna är kvar sedan...

Det märks att Sofi har landat skönt i sin lugnare vardag hemma i Stockholm, med Lily och den nya bonusfamiljen. Och hon har nyligen upptäckt hur härligt det är att kolla på tv-serier, något hon aldrig gjort tidigare (hon har inte ens sett Vänner).

– Det har varit för mycket jante i mig från början. Jag har haft svårt att tillåta mig själv att bara chillaxa ett tag, och det är ju därför jag hunnit genomföra alla dessa jobbprojekt samtidigt. Men nu värdesätter jag balansen mellan jobb och vila mycket mer.

– Jag tar en gubbsovstund när jag kan, och jag får aldrig dåligt samvete för att jag vilar ibland. Self care-tid är min nya grej, jag har varit värdelös på det tidigare. Men man vinner ingenting på att försumma sig själv.

Karriärkoll med Sofi Fahrman:

DÅ ÄR MITT JOBB ROLIGAST:

– Det roligaste, som har genomsyrat de senaste tio åren, är när den där nerven finns, när jag inte riktigt vet hur jag ska göra och blir lite nervös.

Podden är ett sådant format.

KARRIÄRVAL JAG ÅNGRAR:

– Jag har väldigt lite ånger i min kropp faktiskt. Det visar sig alltid i slutändan varför någonting har hänt. Men jag var jättebesviken när vi lade ner The Youway (en mode- och skönhetssajt, reds anm.). Allt lyfter, eller faller, beroende på tajmingen.

INSPIRATIONSKÄLLOR:

– Mina kommentarsfält är fantastiska, där får jag veta vad folk vill ha. Jag läser alla kommentarer och kan snappa upp tendenser tidigt, som sedan kan bli idéer till nya projekt.

SÅ MAXAR JAG MOTIVATIONEN:

– Self care-tid är min nya grej, jag har varit värdelös på det. Men man vinner ingenting på att försumma sig själv. Motivation måste komma ur vila.

MINA FRAMTIDSPLANER:

– Jag har aldrig haft en femårsplan eller så. Vägen och förutsättningarna förändras. Jag tänker mer att jag ska fortsätta vara nyfiken och se världen med positiva ögon, då tror jag att bra saker kommer att hända.

ETT DYGN MED SOFI FAHRMAN

FRUKOST: "Äggröra och avokado."

OUTFIT: "Jeans och snygga skor. Jag är en less is moreperson som trivs bäst i jeans och skjorta, jeans och tröja, jeans och t-shirt ... Men jag satsar alltid på skorna!"

LUNCH: "Lax med mycket mer grönsaker än förr. Jag har alltid varit en kött och potatis-tjej. Men jag försöker vara schyst mot kroppen och äta bättre!"

TRÄNINGSRUTIN: "Jag tränar tillsammans med min pojkvän. Det är riktigt tung träning. Jag bygger verkligen, vilket är nytt för mig! Känslan att vara stark är grym, jag får sådana endorfinkickar. Dessutom är det kul att träna tillsammans."

TV-SERIE: "Fram till för ett par år sedan hade jag inte kollat på någonting. Jag var helt blank! Men nu avsätter jag tid för serier. Senaste halvåret har jag plöjt La casa de papel, Bodyguard och Suburra."