Foto: Andriy Petrenko

Fikarumsdebatten: Ska barnflickan hämta på dagis?

Det ständiga livspusslet. Skammen att hämta sist på dagis. Den eviga stressen. Få saker engagerar - och delar - oss så mycket som barnflicksdebatten. Vad tycker du om att låta en barnflicka hämta på dagis? Succé eller skandal?

amelia har låtit två skribenter tycka till om hur de ser på den växande barnflicksbranschen. Lise-Lotte Olsson skulle inte klara vardagen utan den värdefulla hjälpen från sin barnflicka, medan Nisha Besara hellre hämtar lite senare än att låta någon annan vakta barnen efter dagis. 

Barnflicka, ja tack!

Namn:

 Lise-Lotte Olsson

Ålder: 34

Familj: Två barn, 5 och 16

Bor: Stockholm

Gör: Key account och delägare i Sweet Coffee

"Som ensam förälder är det inte helt enkelt att få ihop dagis, jobb och fritid. Det pusslas, prioriteras och effektiviseras. Lösningen på eviga problemet med dagis, sena jobbdagar och stressrelaterade rynkor stavas barnflicka.

Jag älskar dagis och min sons fröknar är underbara men en barnflicka underlättar vardagen för alla inblandade. De kan hämta betydligt tidigare, laga en god nyttig middag och barnen hinner varva ner hemma innan sängen ropar.

Vår barnflicka är en bekant till familjen. Men en bekant behöver inte vara bättre än en barnflicka från ett företag. Viktigast är trots allt att barnet ska vara tryggt.

Jag älskar mina barn och jobbar hårt för att ge både dem och mig en skön tillvaro. En barnflicka ersätter inte min roll som mamma men hon underlättar så jag kan vara den superkvinna som (tyvärr) förväntas. Många vill gå ner i tid, och funkar det för dem, så visst. Jag kan inte gå ner i tid. Dels är jag anställd, dels har jag eget företag.

För mig är det viktigt att tjäna pengar och vara en förebild för mina barn. När jag jobbar hårt lär jag mina barn hur man bygger sin egen framgång. Som mamma till en busig tonåring i förorten är det nog extra viktigt att visa att hårt arbete lönar sig. 

Trots att jag finns på dagis senast 17 varje dag tycker jag att det blir för sent. Min son är alltid rejält trött och att då ställa sig och laga nån fancy tisdagsmiddag finns inte. Det blir oftast något ur ”snabbt och gott på 10 min” om han över huvud taget ska hinna med nån mat innan sängdags. 

Tycker du inte att du har råd? Byt jobb eller dra ner på en annan utgift.

Som kvinna, ensamstående mamma, egen företagare och även anställd kan jag tycka att jag har ganska bra koll på hur man får vardagen att fungera."

Barnflicka, nej tack!Namn: 

Nisha Besara

Ålder: 33.

Familj: Maken Krister och Nora, 3, Ester, 1.

Bor: Årsta.

Gör: Chef för Postkodlotteriets kulturstiftelse.

”Diskussionen om familj, barn och livspussel är ständigt aktuell. Vi är inte på något sätt unika i vår tid. Däremot förflyttas gränser, normer och värderingar.

Jag har haft kollegor som gick med plakat på gatorna och skanderade ”Ropen skalla, daghem åt alla!” när det begav sig. De är smått förbluffade över vår tids fixering vid tidig hämtning på dagis. De kämpade ju för att vi kvinnor skulle ha möjlighet att jobba heltid! Och då var dåtidens daghem mest förvaring av ungarna.

Det finns så klart både för- och nackdelar med att hämta sina barn senare på dagis kontra ha barnvakt som hämtar tidigare. Alla barn är olika, alla föräldrar är olika och arbetslivet fungerar inte likadant för oss alla. En del kan inte välja beroende på ekonomi och oflexibelt arbete. Men många av oss har ett val: att gå ner i arbetstid eller att omfamna dagis. Eller betala dyrt för barnvakt.

Jag och min familj har det väl förspänt med två flextidsarbetande föräldrar som skyndar till dagis för att hämta och fortsätter arbetet på kvällen när barnen har somnat.

Trots den möjligheten föredrar jag själv definitivt att hämta barnen lite senare. Och med senare tror jag att de flesta i min närhet tänker klockan fem i stället för fyra eller till och med fyra i stället för tre. Det är snarare standarden för hämtning som är tidig i förhållande till arbetslivet, än att ”hämta sent” verkligen är sent. I Stockholm där jag bor verkar det ­finnas en fixering kring att hämta när de flesta andra knappt har hunnit smälta lunchen.

Att hämta när många andra barn redan har hunnit gå hem innebär att ens eget barn får nästan all uppmärksamhet av en enda pedagog och att det råder lugn och ro. Jag använder hellre den kompetens som jag betalar för via skatten och förskoleavgiften på det sättet, än att betala ytterligare en gång för någon som ska hämta mitt barn klockan tre på eftermiddagen.”

Vad tycker du? Brukar du anlita en barnvakter? Hur får du vardagen att gå ihop?

Skriv en kommentar här eller fortsätt diskussionen i Damrummet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!