”Han sexhotar mig via Youtube” – Advokat Elisabeth Massi Fritz svarar

Stjärnadvokat Elisabeth Massi Fritz har fokus på utsatta brottsoffer och jämställdhet. Här svarar hon på frågor från dig som blivit kränkt eller behöver guidning i den juridiska djungeln.

”Han sexhotar mig via Youtube”

Fråga: Jag har en offentlig blogg där jag skriver om allt möjligt. Häromdagen la en man upp en video på Youtube, där han har filmat sig själv och riktar sig till mig. Han säger hotfulla saker som ”jag ska ge dig en ordentlig omgång”, ”du behöver bara en riktigt bra kuk” och ”du kommer inte kunna gå när vi är klara”. Jag känner mig helt skakis. Är det ens lagligt att göra så? Vad ska jag göra? /Maria

Elisabeth: Nej, det här är förstås inte lagligt. Detta är allvarliga kränkningar som vi ska ha noll tolerans mot. Utifrån vad du skriver anser jag att det kan röra sig om brotten sexuellt ofredande och olaga hot. Jag utesluter inte heller att det även kan röra sig om förtalsbrott, beroende på vad han har sagt utöver det du har skrivit.

Det är viktigt att du polisanmäler brotten snarast och spar den bevisning som du har. Som jag förstår det har du allt inspelat. Ta med dig en kopia på inspelningen och överlämna den till polisen, samtidigt som du gör polisanmälan.

Mitt råd är också att du begär ett målsägandebiträde. Staten betalar biträdet, så det behöver du inte bekosta själv. Målsägande-biträdet är till för dig och du har biträdet genom hela rättsprocessen – från polisförhör till rättegång. Biträdet har en enda uppgift, och det är att tillvarata dina intressen. Blir det åtal har du också rätt att yrka skadestånd för kränkning, psykiskt lidande med mera. Allt detta hjälper ditt biträde dig med.

Har du en fråga som rör dina rättigheter? Skicka den till: fraga.advokaten@amelia.se

Läs mer om Elisabeth Massi Fritz här.

Vill du se mer sånt här? Gör som 26 000 andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!