Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veronica 27: ”Det är okej att inte orka ligga”

Som småbarnsförälder är sex inte alltid en topp-prioritering. Veronica och hennes man håller kärleken vid liv genom vardaglig omtanke och gulliga gester.

- En puss i köket när man går förbi varandra betyder mycket, säger Veronica.

De föll för varandra på en nyårsfest för fem år sedan. Veronica Eklund och hennes man Johan hade blivit bjudna av gemensamma kompisar.

- Jag vet egentligen inte varför det klickade mellan oss, säger Veronica.

- Det började med att jag kliade honom i håret, fråga mig inte varför, men jag fortsatte i fyra timmar. Vi somnade på soffan tillsammans och dagen efter började vi prata med varandra.

Veronicas och Johans kärlek växte, och snart tillbringade de all tid tillsammans.

- Vi köpte vår första gemensamma lägenhet efter ett år. Allting kändes bara rätt mellan oss.

Veronica Eklund

Ålder: 27. 

Bor: I Högdalen. 

Familj: Mannen Johan, 32, och en dotter på 1 år. 

Gör: Jobbar som hästskötare. 

Veronica och hennes man Johan är noga med att visa varandra kärlek genom betydelsefulla småsaker, som att hålla varandra i handen i soffan. Foto: Theresia Köhlin

Jämställdhet är nyckeln

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är de föräldrar till en liten dotter, vilket innebär att de inte längre har lika mycket tid för varandra. Att få barn innebär en kris i många relationer, där tillvaron vänds uppochned och sexlivet bromsar in. Jämställdhet är en nyckel för att hålla kärleken vid liv, menar Veronica.

- Vi har samma syn på föräldraskapet, att vi är två om det. Redan när jag ammade så såg vi till att jag pumpade mjölk, så han fick samma närhet till barnet.

En annan nyckel är att vara generösa med den berömda egentiden.

- När Johan vill gå på fotboll eller hockey så är det okej, och om jag vill åka till stallet så funkar det. Jag började jobba enstaka pass tidigt, för att få komma hemifrån lite. Egentid är väldigt viktigt, för att man ska samla kraft och orka.

Hur underhåller ni ert sexliv?

- Under de första månaderna som förälder orkar man inte så mycket. Det är ju en enormt stor omställning i livet. Vi hade accepterat det redan innan. Vi hade inte sex under graviditeten heller, för jag var inte sugen överhuvudtaget, och det var inga problem.

- Sedan blev vi sugna på varandra igen, men vi hade bara ingen kraft och vi är fortfarande ganska trötta mellan varven. Vårt sätt att visa varandra kärlek är genom att hålla varandra i handen i soffan, kramas och pussas och säga ”jag älskar dig”. Vi försöker hålla fast vid dessa betydelsefulla småsaker.

En puss i köket när man går förbi varandra betyder mycket.

Efter den första, utmattande föräldratiden så har Veronica och Johan börjat ha sex igen, men inte enligt något liggschema.

Väck lusten

Använd stimuli som passar dig och din partner, tipsar sexologen Saga Alm Mårtensson.

Här är några förslag:

➜ Se en het film ihop. 

➜ Läs erotisk litteratur eller sexnoveller.

➜ Skicka sexiga sms till din partner.

Hur hittar ni tid för att ligga?

- När dottern sover tar vi tillfället i akt och sitter nära varandra och pussas och kramas. Ibland leder det till sex, på ett naturligt sätt. Det får inte kännas som något som bara måste göras, säger Veronica.

Hon tycker att det är viktigt att lämna krav och tjat utanför.

- Jag har hört många i förhållanden klaga på att de aldrig får ligga längre, för att partnern har tappat suget. Det är viktigt att få ta det i sin egen takt och att man aldrig någonsin tjatar på någon om sex.

Veronica och Johan försöker hitta tillfällen i vardagen, både för närhet och för sex när de orkar.

- För en vecka sedan så hade vår dotter precis somnat. Då kom han från ingenstans och gav mig en jättekram i soffan, sådant uppskattas extremt mycket och det leder till att man har sex ibland, även om det inte sker just då, säger Veronica.

”Vi visar varandra mycket kärlek i vardagen” säger Veronica. Foto: Theresia Köhlin

Vilka är dina bästa tips till andra?

- Uppvakta din partner, det är viktigt att göra det även om man går runt i mjukiskläder. Visa varandra uppskattning och ha det mysigt tillsammans, pussas mycket och håll hand. 

5 sexiga tips

1. Ta hand om varandra. En rättvis vardag, där båda bidrar ungefär lika mycket för att livet ska rulla på, har visat sig vara positivt för sexlusten. Jämställda par är helt enkelt mer nöjda med sitt sexliv.

2. Se till att få du-tid. Dejtkvällar med din partner är viktigt, men att få tid bara för dig själv då och då kan vara lika välgörande för relationen.

3. Prioritera sex. Om du vill hålla sexlivet levande i ett långt förhållande behöver du avsätta tid för det, precis som med andra aktiviteter och intressen. Ett liggschema funkar för en del par, för att få sexet att bli av.

4. Hitta era tillfällen. Bollibompa-sex eller en snabbis efter frukosten? Ta chansen vid de tillfällen som passar er.

5. Vidga vyerna. Massage, onani, smekningar och sköna bad. Påminn varandra om att sex inte behöver innebära penetration.

LÄS OCKSÅ: Dumpa liggstressen och väck liv i sexlusten