Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Jerome Tisne / The Image Bank RF

”Vad hände? Plötsligt slutade jag tända på min fru”

LÄSARBERÄTTELSE. Klas, 52, berättar om hur en dag insåg att han inte längre tände på sin fru. Samma kvinna som han tyckte var så vansinnigt sexig när de träffades för 15 år sedan. Ett förslag från en vän räddade allt.

Anne Haavisto

Jag älskade min fru så otroligt mycket men jag slutade att tända på henne. Det här hade jag ångest för under en lång tid.

När vi möttes, för femton år sedan, var jag galen i henne. Hon var smart och rolig och vansinnigt sexig. Jag minns hur upphetsad jag var under vår första dejt, jag fick faktiskt gå in på toaletten för att lugna ner mig.

Hon var så attraktiv, men väldigt försiktig till en början. Hon berättade att hon hade haft många sexpartners i livet, men att hon egentligen aldrig hade njutit av att ha sex. Många ”fylleknull utan mening”, kallade hon dem. Jag tror att det triggade mig enormt, jag tänkte att jag minsann skulle ändra på det och bli den första fantastiska älskaren. Vi dejtade i ett par veckor innan vi hade sex.

Hon var så attraktiv, men väldigt försiktig till en början

Kvällen då det var dags hade hon förberett sig mentalt och ansträngt sig med miljön i sovrummet, mängder av värmeljus, röda sidenlakan och rökelser som doftade underbart. Hon hade en svart tajt långklänning på sig och jag tappade hakan när hon öppnad dörren. Hon ledde mig direkt till övervåningen och det sensuella sovrummet. Vi älskade i timmar, om och om igen och jag hade svårt att tro att hon hade så många dåliga erfarenheter i bagaget. Vi fick inte nog av varandra och hade sex många gånger om dagen. Det hände att vi skolkade från jobbet för att stanna hemma och ha sex på alla möjliga platser i hennes hem.

Vi träffades alltid hos henne, för hon kände sig inte bekväm med att åka till någon hon inte kände väl. Efter ett halvår ungefär frågade hon om jag ville åka till en nudiststrand, för hon ville utforska sitt mod att vara naken inför andra människor. Jag hade inga problem med nakenhet så jag tackade ja så klart. Vi hade en underbar eftermiddag, solade och badade och älskade i vattnet. Det var några andra där som passerade oss och log och vinkade. Efter den dagen åkte vi dit flera gånger under de följande somrarna.

Vi hade en underbar eftermiddag, solade och badade och älskade i vattnet

Åren gick och vi njöt verkligen av varandra. Ingen av oss ville ha barn av olika anledningar så vi hade all tid för oss. Vi reste mycket, ofta till Grekland som blev en älskad favorit och vi återvände ett tiotal gånger till samma by och samma hotell. Och hela tiden var sexualiteten vår grej, vi hade fantastiskt sex, bättre än någon av oss någonsin haft med någon annan. På en Greklandsresa något år senare träffade vi ett engelskt par som vi bekantade oss med och som vi sedan hade sex med. Det var första gången för oss båda, men inte den sista. Hemma igen fortsatte vi träffa andra par via bekanta och några swinger-fester som vi gick på.

Men för ungefär två år sedan kände jag plötsligt ingen lust för min fru. Till en början gjorde vi ingen sak av det men ju fler gånger vi försökte och jag inte fick upp den, desto mer växte oron hos oss båda. Vad var det som hände? Jag kände ingen attraktion alls till henne och erektionen uteblev.

Jag pratade med min bästa vän om det här och han tipsade om att göra något helt nytt tillsammans. Kanske hade vi haft för mycket sex och för lite intimitet, föreslog han. Jag förstod inte riktigt vad han pratade om men älskade min fru så mycket att jag tog till vad som helst, jag ville ju inte förlora henne. Samtidigt började jag titta på porr och onanera på nätterna, och jag skämdes för mitt beteende, det kändes som jag svek henne.

Min fru blev misstänksam och undrade om jag träffade någon annan, men så var det ju verkligen inte. Jag skulle aldrig vara otrogen.

Så fick jag reda på en intimitetskurs som skulle vara över en helg på en kursgård på landet. Jag frågade min fru om hon var intresserad av att praktisera närhet utan sex, för det hade vi inte gjort så mycket. Först var hon skeptisk men sen gick hon med på det och en månad senare åkte vi i väg. Vi bestämde oss för att inte ha några stora förväntningar utan ta helgen som den kom. Det var det bästa vi kunde göra i vår situation.

Jag kände ingen attraktion alls till henne och erektionen uteblev

Vi fick förklarat för oss att kärlek och lust behöver intimitet utan krav eller förväntningar på regelrätt sex. Vi fick göra olika andningsövningar tillsammans och ta på varandra på nya sätt. Det blev många goda skratt och sköna stunder ihop, helt utan traditionellt sex. När vi hade samtal med kursledaren sa hon att det kan ha varit så att jag haft prestationsångest utan att jag vetat om det, och därför tappat lusten. Kanske var det så, eller inte, men den här helgen var en ögonöppnare.

Vill du också berätta din historia?

Skriv till Läsarberättelser Söndag, Expressen, 105 16 Stockholm, eller mejla till lasarberattelser@expressen.se

Under övningarna den andra dagen började min lust att vakna till liv, som ur en märklig dvala och när vi kom hem fortsatte vi övningarna. Någon vecka senare var jag ”rehabiliterad” kändes det som och vi började ha sex igen. Men den här gången med mer intimitet och närvaro. Jag är så tacksam för att min vän föreslog den här kursen och att min fru nappade. Det är den finaste investeringen vi gjort för vår kärlek och lust.

KLAS, 52, BERÄTTAT FÖR ANNE HAAVISTO

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?