Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images

Dumpa liggstressen och väck liv i sexlusten

Var det länge sedan sist? Det går att väcka liv i en slumrande sexlust – här får du tipsen som fungerar. Men det första du ska göra är att dumpa liggstressen. 

”Man kan ha ett utmärkt förhållande trots lite sex”, säger sexologen Saga Alm Mårtensson.

Vi talar ogenerat om sex numera – spännande leksaker och sexpartners avhandlas på tjejmiddagar och i media. Men sexbrist är ett ämne som fortfarande är tabubelagt, trots att det är mycket vanligt att sexlusten och liggfrekvensen dippar i långa förhållanden. Att sexlivet försämras under småbarnsåren är förmodligen regel snarare än undantag. Men det behövs inte krävande småttingar hemma för att lusten ska sjunka. Efter många år tillsammans är det vanligt att det liggs allt mindre i ett förhållande. 

Nummer ett är att dämpa liggstressen och förstå att det är helt normalt att hellre kolla på tv-serier, menar Saga Alm Mårtensson, sexolog.

– Vi har starka normer om att vi under hela livet ska vilja ha mycket sex, men så ser det inte ut i praktiken. Livet innehåller olika faser som ger mer och mindre utrymme för sex. Vissa vill aldrig ha sex, eller ha sex väldigt sällan. Människors sexlust skiljer sig åt både på ett individplan och under livet, förklarar hon.

Sex är inte ett måste

Att kompisparet ligger flera gånger i veckan, och du och din partner kanske bara varannan månad, behöver inte betyda att er relation är sämre. Om båda är nöjda så är det med andra ord helt okej att fortsätta som ni gör – sex är inte ett måste. Men för många par är det ändå viktigt att värna om sexlivet.

– Sex kan fylla många olika funktioner, det kan vara ett sätt att njuta, slappna av och ha kul tillsammans. Det kan också vara ett sätt att kommunicera och mötas utan ord. I vissa situationer kan den kommunikationen kännas avgörande för relationen och ha stor betydelse. För många människor är sex ett intimt sätt att umgås, för andra är det mer som en fysisk aktivitet som de gillar. Sex har olika betydelse för olika personer, säger Saga Alm Mårtensson.

Hur kan man hålla sexlivet levande i en lång relation?

– Man behöver tillåta sig själv att känna både lust och olust. Vill du ha mer utrymme för sex och lust, se till att planera in det och ge det den tid som du skulle ha gjort med annat som du vill hinna med.

Saga Alm Mårtensson påminner om att vi har en egen sexualitet, med oss själva, som vi kan ägna hur mycket tid vi vill. När det gäller att utveckla sexlivet tillsammans med en partner så är det viktigt att kolla av inställning, förväntningar och lust. Vi människor är, som bekant, väldigt olika.

– Vad vill den personen? Hur kan ni mötas på sköna sätt? Det behöver inte handla om normen med penetrerande sex, tänk på att det går att ha sex på väldigt många olika sätt, tipsar Saga Alm Mårtensson.

Regelbundenheten kan vara det som behövs

Men mitt i vardagen, full av åtaganden och stress, så kan det vara svårt att få till det. Ja, åtminstone i en långvarig relation. Då lyfts ofta liggschemat som en praktisk lösning på den sexuella torkan. Många par bestämmer helt enkelt att på onsdag efter nattning så kollar vi på film och ligger med varandra. Det blir en aktivitet bland alla andra, som att gå och träna eller veckohandla. Och just den där regelbundenheten kan vara precis vad som behövs, menar Saga Alm Mårtensson.

– En fördel med liggschemat är att sex får ta plats i livet, liksom andra aktiviteter. För en person med sexlust som är responsiv, det vill säga att lusten inte kommer spontant, utan det krävs något som stimulerar i gång den, är liggschemat ett sätt att komma ihåg att ge sig själv möjligheten att njuta.

Å andra sidan kan det schemalagda sexet kännas ganska oromantiskt – som något som behöver avverkas. För vi har ju trots allt en bild av att sex ska vara lite utomjordiskt, och inte som att byta däck på bilen. 

Dessutom kan schemalagt sex föda prestations­ångest. 

– Med ett liggschema är det så klart, som med allt sex, otroligt viktigt att kommunicera samtycke. Det finns annars en risk för att man har sex även om man inte vill, säger Saga Alm Mårtensson.

5 sexiga tips

1. Ta hand om varandra. En rättvis vardag, där båda bidrar ungefär lika mycket för att livet ska rulla på, har visat sig vara positivt för sex­lusten. Jämställda par är helt enkelt mer nöjda med sitt sexliv.

2. Se till att få du-tid. Dejtkvällar med din partner är viktigt, men att få tid bara för dig själv då och då kan vara lika välgörande för 

relationen. 

3. Prioritera sex. Om du vill hålla sexlivet ­levande i ett långt förhållande behöver du ­avsätta tid för det, precis som med andra aktiviteter och intressen. Ett liggschema funkar för en del par, för att få sexet att bli av. 

4. Hitta era tillfällen. Bollibompa-sex eller en snabbis efter frukosten? Ta chansen vid de till­fällen som passar er.

5. Vidga vyerna. Massage, onani, smekningar och sköna bad. Påminn varandra om att sex inte behöver innebära penetration.  

Är det vanligt att ha ett liggschema?

– Det finns ingen forskning om hur många som schemalägger sitt sexliv. Men det är en vanlig teknik att använda för att få i gång ett mer aktivt sexliv. Jag tror att det ofta finns naturliga liggscheman i människors liv. Vissa situationer eller stunder i vardagen bjuder regelbundet in till sex, som Bollibompa-sex till exempel. Det kan vara bra att identifiera era stunder där sex är lättare att få till, och passa på att leva ut eventuell lust då, säger Saga Alm Mårtensson.

Det finns flera sätt och strategier att använda sig av för att väcka en slumrande lust och sätta fart på ett trist, eller obefintligt, sexliv. Först och främst kan du behöva omvärdera bilden av vad sex egentligen är. Vad ser du framför dig? Ett penetrerande samlag? En slentrianmässig väg fram till orgasm? Inte konstigt, kanske, att många av oss tröttnar. Bredda bilden av sex och prova er fram, uppmanar Saga Alm Mårtensson.

– Vilka andra former av sex får er att njuta? Kom ihåg att sex också kan vara att sexta med varandra, att skicka upphetsande meddelanden. En annan ingång till sex kan vara att njuta på andra sätt tillsammans, att vara fysiska ihop genom att duscha tillsammans.

Lätt att tappa bort varandra

Det berömda begreppet ”egentid” kan också bidra till att återupptäcka varandra på ett sexuellt plan.

– Vi är ofta mycket tillsammans under småbarnsåren och det är lätt att tappa bort varandra som egna, vuxna individer. Ge dig själv och din partner möjlighet att vara bara vuxna, både var för sig och tillsammans, tipsar Saga Alm Mårtensson.

Och ni kanske inte orkar ligga med varandra efter biobesöket – njut då av en skön natts sömn i stället. Light-sex som massage och smekningar kan vara lika välgörande som sex, och när pressen försvinner kanske lusten att ligga föds. 

Det finns mycket att göra för att sätta fart på sexlivet. Liggschema funkar för somliga. Men den kanske viktigaste faktorn, som har vetenskapligt stöd, är att leva jämställt.

– Viss forskning har visat att par som lever i jämställda relationer har ett sexliv som de skattar som bättre, säger Saga Alm Mårtensson.

LÄS OCKSÅ: Veronica 27: ”Det är okej att inte orka ligga”