Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ta kontroll över njutningen med enkla knep
2 AV 2

Sexologen: Vi borde prata om sårbarheten efter sex

Du vaknar upp dagen efter att ha haft tillfälligt sex med känslan av att ha somnat mätt, som efter en snabbmatsmåltid. 

Men du är minst lika hungrig som innan. 

Psykoterapeuten och sexologen Malin Drevstam skriver om när sexet inte ger oss det vi längtar efter, utan lämnar en känsla av tomhet efter sig.

Malin Drevstam

Detta är en del av en artikelserie om sex, intimitet och känslor. Åsikter och ställningstaganden i texten är skribentens.

Frekvensen av tillfälligt sex ökar – och mest hos unga kvinnor. Enligt Folkhälsomyndighetens rapport från 2019 har tillfälliga heterosexuella förbindelser blivit vanligare än någonsin tidigare. Står det för en genuin längtan efter lekfullt sexuellt utforskande eller handlar det om ett sätt att få bekräftelse för att du är sexig och skicklig i sängen – eller är det resultatet av hudhunger och intimitetstörst? 

I boken ”Lust & olust – om sex, närhet och anknytning” skriver Malin Drevstam om hur personer med otrygg anknytning som grupp har fler sexuella kontakter och en högre nivå av ångest vid sex. Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Online-dejting möjliggör ett sexuellt flörtande som kan ske utan att någon annan har åsikter eller synpunkter, och det kan leda till att många fler tar chansen att provsmaka utbudet. Och man kan lära sig en hel del av att prova sig fram bland smaksensationerna. Bordet är dukat online med en läcker buffé med både aptitligt serverad och varierad kost. Men hur ser näringsvärdet egentligen ut? Hur påverkas vårt känsloliv och våra relationer av denna effektivisering som uppstått när vi söker en partner, och när sex förväntas ske redan vid någon av de första träffarna?

I mitt arbete som psykoterapeut och sexolog har jag förmånen att ha många samtal om sex och sexuella beteenden. Jag pratade med några unga kvinnor om hur de upplever tillfälligt sex. En av kvinnorna berättar att hon längtar efter en relation men att tajmningen inte är rätt eftersom alla hennes vänner är singlar. Hennes berättelse liknar på många sätt berättelser om tillfälligt sex jag hört av flera:

”Det kan börja med att vi efter att ha blivit matchade börjar chatta med varandra under några dagar – om serier vi följer och sånt. Vi kanske lägger till varandra på snapchat och skickar lite bilder på vad vi gör. Om ingen föreslår någon konkret träff blir det alltid lite mer spänt när helgen närmar sig. Även om vi inte bestämmer något kan man ofta få till det genom att någon av oss hör av sig innan det är dags att gå hem från krogen eller en fest.

Det går på någon slags ordlös automatik när vi väl kommit hem.
”Nu när jag reflekterat över hur tillfälligt sex ofta blir så kan jag se att det kan kännas lite meningslöst.” Foto: Elena Chevalier / Shutterstock

Vi ses på något ställe i närheten för en sista drink och för att pejla om vi ska gå hem tillsammans. Jag har nästan alltid förberett mig genom att vara nyrakad överallt och fräsch om tillfället skulle uppstå. Ju snyggare han är i verkligheten, desto mer stressad blir jag över mitt eget utseende.

Vi börjar oftast hångla i hissen och sen går det på någon slags ordlös automatik när vi väl kommit hem. Han rör vid mig och jag vid honom och så klär vi av oss vartefter. Det är väldigt bekräftande att känna att han har erektion. Då brukar jag låta honom smeka mig innanför byxorna och om han uppfattar att jag är våt så låter jag honom ta av mig byxorna och tröjan. 

Jag vet faktiskt inte vad som styr händelseförloppet sen. Jag antar att det är en kombination av intryck från filmer och porr. Det är sällan vi pratar om något personligt förutom kanske frågan om skydd, vilket jag har.

En gång hade jag sex med en man som ville att jag skulle titta honom i ögonen, det kändes jätteobekvämt.

När kläderna åkt av brukar jag bli lite stelare eftersom jag blir nojig över vad han ska tycka om min kropp – jag är särskilt orolig för mina bröst och min mage. Jag blir lättad när han inte verkar bry sig. Eftersom jag ju inte har en aning om hur han gillar att bli smekt brukar jag göra ungefär likadant varje gång, vilket ger mig en känsla av kontroll. Det är lite som ett slags standardprogram – jag smeker, suger och bjuder in. 

Jag får sällan frågan vad jag gillar. Ibland blir det nästan väl förutsägbart och jag kan bli överrumplad om någon gör något som är utanför min egen rutin”, som att slicka mig. Det tycker jag är obekvämt eftersom jag får så svårt att slappna av. Jag tänker på om han tycker jag luktar konstigt, ser konstig ut eller om han tycker att jag är för våt eller torr – det är sällan jag njuter av att bli slickad. 

En gång hade jag sex med en man som ville att jag skulle titta honom i ögonen och det kändes jätteobekvämt – jag insåg att jag nästan aldrig ser en sexpartner i ögonen. När han kommit in i mig brukar jag låta honom hålla på så länge han behöver tills han får utlösning för jag vet att jag inte kommer att komma. 

Någon är ute efter beundran. Någon annan efter tröst.
”Just nu vore det kul att ha sex med någon som jag kan slappna av med utan att vara så himla självmedveten.” Foto: Shutterstock

Jag försöker undvika att fejka orgasm men ibland behövs det för att han ska fatta att jag vill avsluta. Jag skulle aldrig be honom smeka på det sätt jag behöver för att få orgasm. Det skulle ta alldeles för lång tid och jag orkar inte känna mig så omständlig när vi ändå bara ses en gång. När vi är klara kanske vi kollar ett avsnitt av en serie eller så går han eller jag hem. Det är sällan det blir något kel eller mys efteråt.

När jag reflekterat över hur tillfälligt sex ofta blir så kan jag se att det kan kännas lite meningslöst. Jag märker också att jag oftast tänker mer på vad killen ska tycka om mig än vad jag tycker om honom eller sexet vi har. Jag kan få som en baksmälla efteråt, där jag känner att det var helt onödigt sex som jag hellre varit utan. Lite som att ha ätit skräpmat och ångra det efteråt.

Men det betyder inte att jag tagit skada av det. Jag vet ju att jag vill ha en relation i framtiden, men just nu vore det kul att ha bra sex med någon som jag kan slappna av och experimentera med utan att vara så himla självmedveten – och det är uppenbart att jag sällan jag har träffat någon sådan via Tinder.”

Som denna kvinna beskriver så innebär inte samtyckande tillfälligt sex nödvändigtvis att du njutit av själva sexet. Det kan innebära en frihetskänsla att kunna ta för dig och ha både rätt och möjlighet att ha sex på sätt som du själv bestämmer över. Du kan leva länge på ”tomma kalorier” och du behöver inte ta direkt skada. Men det sexuella näringsvärdet blir inte särskilt högt om du inte stannar upp och utvärderar det du just varit med om. 

Fundera på vilken eftersmak ditt senaste sex gav. Fick du det du längtade efter?
”Jag försöker undvika att fejka orgasm men ibland behövs det för att han ska fatta att jag vill avsluta.” Foto: Shutterstock

Våra motiv till sex är olika vid olika tillfällen. Någon du träffar kanske är ute efter beundran för utseende eller förmåga. Andra är ute efter tröst och somliga vill utöva en känsla av kontroll för att känna lite makt. Om det är ömsesidig närhet och njutning du är ute efter är det nog mer tur om du träffar någon som redan vid första dejten är lyhörd och intresserad både av att veta vad du vill och behöver, men också tydlig med vad hen själv vill och behöver.

Sexuell egenmakt – förmågan att försvara sina egna intressen på den sexuella arenan – är det som skapar frihet, men det innebär också att du respekterar dina behov och din längtan. Så vad skulle du behöva för att öka din sexuella egenmakt och för att få ett sexliv som känns bra i dig? 

Fundera på vilken eftersmak ditt senaste sex gav. Fick du det du längtade efter? Närhet, bekräftelse, omtanke, intimitet, passion, spänning? Vad skulle du behöva för att känna att eftersmaken blir som du vill? Att släppa in någon så nära inpå dig är en gåva, och som innebär vissa risker. Detta gör både dig och situationen sårbar eftersom du inte vet vad den andre har för motiv och intentioner.

Stanna upp och utvärdera hur tillfälligt sex påverkar dig i längden. Har du lärt dig mer om dig själv och andra och fått mersmak – go for it. Men upptäcker du att du har stannat upp eller att utvecklingen blivit negativ kanske du ska fundera på vad som skulle behövas för att inte fortsätta i fel riktning. 

Alltså – vad gör det med dig, att du gör som du gör?

LÄS MER: Äter lök och har smeknamn på könet – 21 varningssignaler på första dejten

LÄS MER: Mäns vanligaste sexmissar