Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt en studie från 2005 så varar ett normalt samlag i 5,4 minuter. Men det finns en viss problematik med studien menar sexlogen Suzann Larsdotter.
Enligt en studie från 2005 så varar ett normalt samlag i 5,4 minuter. Men det finns en viss problematik med studien menar sexlogen Suzann Larsdotter.
Enligt en studie från 2005 så varar ett normalt samlag i 5,4 minuter. Men det finns en viss problematik med studien menar sexlogen Suzann Larsdotter.
Enligt en studie från 2005 så varar ett normalt samlag i 5,4 minuter. Men det finns en viss problematik med studien menar sexlogen Suzann Larsdotter. Foto: Shutterstock

Sexologen: Så länge varar ett vanligt samlag

Hur länge pågår ett vanligt samlag – och finns det ens något vettigt svar på frågan? I många studier har forskare kommit fram till olika slutsatser, men nu har vi en gång för alla rett ut frågetecknen med sexologen Suzann Larsdotter.

Det är många som googlar på frågan ”hur länge ett vanligt samlag pågår” – och överallt får vi olika svar. amelia tog i saken och ringde upp sexologen Suzann LarsdotterRFSU för att få ett korrekt svar, en gång för alla. 

– Det är inte första gången jag får den här frågan. Jag tror att många människor vill ha svar på detta för att man vill ha något att förhålla sig till. Men det är alltid lite fel när man ska förhålla sig till ett statistiskt medeltal, som egentligen inte säger någonting om vilken njutning det ger, förklarar hon.

Men med det sagt så finns det två studier som många hänvisar till, där man har försökt kartlägga hur långt det genomsnittliga samlaget faktiskt varar. 

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt

5,4 minuter... till dess att mannen ejakulerar

Den första studien är från 2005 med deltagare från Nederländerna, Storbritannien, Spanien, Turkiet och USA. I den studien kom man fram till att ett ”normalt” samlag pågår i 5,4 minuter. 

– I studien menar man att ett samlag är detsamma som hur länge penetrationen pågår, till dess att mannen ejakulerar. Och den typen av studie är alltid oerhört problematiska.

Mer intressant är väl att definiera slut på sex när alla involverade parter har fått orgasm

Suzann anser att problematiken handlar om att det dels är en heteronormativ studie, som enbart utgår från samlag mellan kvinna och en man. Dessutom är studien gjord utifrån mannens perspektiv, och fokus ligger på hur lång tid det tar till han ejakulerar.

– När man bara mäter själva penetrationen blir det en stor reducering av sexualiteten. Mer intressant är väl att definiera slut på sex när alla involverade parter har fått orgasm. Det finns redan ett stort orgasmglapp mellan kvinnor och män, och endast penis i slidan är ofta inte tillräckligt för att kvinnan ska få orgasm, utan det behövs nästan alltid direkt klitorisstimulans. Ändå är vi fixerade av studier som mäter hur länge ett samlag varar genom att mäta tid för penetration till mannens ejakulation. 

Sexlogen Suzann Larsdotter tycker vi ska skita i statistiken. Foto: RFSU

Suzann påpekar också att det ofta tar längre tid än 5,4 minuter för att en kvinna ska hinna bli upphetsad, bli våt och få orgasm när hon har sex med en man. När kvinnor och män onanerar tar det lika lång tid att uppnå orgasm, i genomsnitt fyra minuter. 

– Man kan ju givetvis som kvinna bli vrålkåt och våt av någonting ibland, men ofta behövs upphetsningen byggas upp och då behövs mer tid, fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ! Stor guide: Så får du orgasm med din partner (100% orgasm-garanti!) 

Sexterapeuterna om hur långt ett samlag ska vara

Den andra studien, även den från 2005 men som oftare refereras till, är en kanadensisk och amerikansk studie där sexterapeuter med erfarenheter av sitt yrke gemensamt har kommit fram till hur länge ett normalt samlag brukar vara. Studien berör dock samma ämne som den tidigare studien; hur lång tid det tar för mannen att få ejakulation genom penetration. Sexologerna kom fram till att en adekvat längd för detta är tre till sju minuter. Att en till två minuter är för kort samlag, och att ett samlag på tio till 30 minuter är för långt. Men den studien anser Suzann är ännu mer problematisk:

– Om man kommer efter en minut av penetration och tycker om det, och partnern också är nöjd med det, då finns det ju inget problem. Det finns ju så mycket mer i den sexuella repertoaren än penetration som ger oerhörd mycket njutning. Vilket glöms bort. 

Människor skulle få mycket bättre sex om man inte var så fixerad vid samlag och normer runt hur ofta och hur länge

Suzann menar att det finns ett väldigt stort samlagsfokus i samhället, och att det är lätt att fastna i tänket att penetrationen är den viktigaste ingrediensen i sexet.

– Därför hatar jag ordet förspel. För förspel indikerar att det snart ska komma själva huvudnumret. Alltså själva penetrationen. Och denna föreställning om att det är själva penetrationen som är det viktigaste ställer till så mycket problem. Speciellt för par som har svårt att ha samlag. 

Så – hur långt är då ett genomsnittligt samlag? Studierna må tala sina egna språk, men Suzann tipsar istället om att sluta fokusera på hur lång tid penetrationen varar (om du ens vill ha det!) och istället fokusera på vad som känns skönt för just dig och din partner. 

– Jag tror att människor skulle få mycket bättre sex om man inte var så fixerad vid samlag och normer runt hur ofta och hur länge. Njut, men skit i statistiken! 

LÄS OCKSÅ: 10 vanligaste sexproblemen - så löser du dem enligt experterna