Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Attraktion – vad är det egentligen?Attraktion – vad är det egentligen?Attraktion – vad är det egentligen?
Attraktion – vad är det egentligen? Foto: Getty Images

Sexologen: Därför blir vi attraherade av en viss typ

Du vet den där känslan när en viss person går förbi och det känns som att hela rummet vibrerar? Det är attraktion! Men vad är det som ligger bakom vår sexuella attraktion? Sexologen Suzann Larsdotter reder ut frågetecknen.

Det som är så spännande med attraktion är att det ofta känns mystiskt och svårt att definiera. Man vet när man känner det, och när man inte känner det. 

– Det finns lite olika teorier kring hur vi grundlägger våra sexuella tändningsmönster. Vissa menar att det här grundläggs väldigt tidigt medan jag är av uppfattningen att det är något vi utvecklar och till viss del förändrar med åren och med tiden, säger sexologen Suzann Larsdotter.

Suzann jobbar som sexolog och hjälper människor att utveckla och utforska sina tändningsmönster och menar att attraktion inte är något som är statiskt även om vissa delar inte förändras. 

– Attraheras du av samma kön eller det motsatta könet kanske det inte förändras genom hela livet, sen finns det så klart dem det förändras för. Men det ser ut som att vissa saker ligger väldigt fast. 

Suzann Larsdotter hjälper människor att utveckla och utforska sina sexuella tändningsmönster.Suzann Larsdotter hjälper människor att utveckla och utforska sina sexuella tändningsmönster.Suzann Larsdotter hjälper människor att utveckla och utforska sina sexuella tändningsmönster.
Suzann Larsdotter hjälper människor att utveckla och utforska sina sexuella tändningsmönster. Foto: Sexologibyrån AB

Olika typer av attraktion

För vissa uppstår attraktionen direkt, medan för andra kan det ta flera år innan attraktion uppstår. 

– Det finns absolut olika typer av attraktion. Ofta är det ju det yttre vi först ser och attraheras av. Men ibland kan man ju se någon som är supersnygg, sen så börjar personen prata och då faller hela attraktionen. Och ibland kan det ju vara precis tvärtom, att man i stället blir attraherad av personen när man börjar samtala.

Det är väldigt många yttre faktorer som avgör vad man attraheras av. Vad ska attraktionen leda till? Vad vill jag ha? En tillfällig sexuell relation eller en livspartner? Det kan vara avgörande om du känner attraktion eller inte. 

Attraktionen måste underhållas hela tiden

Ibland kan det gå åt motsatt håll och attraktionen för exempelvis ens partner kan försvinna med åren. Den där passionen som fanns i början kanske har dött ut och sexlivet som från början var hett inte längre är det. 

– Attraktion är ingenting som kvarstår utan något vi hela tiden måste underhålla. Ni behöver fråga er själva ”vad behöver vi för att behålla våran sexuella attraktion?” Attraktion uppstår inte bara utan man måste skapa den, släppa fram den och underhålla den. 

Någon som har skrivit en hel del om bland annat attraktion är sexforskaren Justin Lehmiller. I sin bok ”The Psychology of Human Sexuality” sammanställer han bland annat, forskning kring attraktion och hur det funkar. Han listar följande faktorer som några av de viktigaste sakerna för att vi ska känna oss attraherade av någon.

Faktorer som påverkar attraktion:

1. Närhet

Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är närmare oss geografiskt – exempelvis någon som bor i vårt område eller en person på jobbet.

2. Likhet

Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är mer lik oss än olik oss. Att vara lika är dock inte något som förutspår relationens hållbarhet eller hur lyckliga vi är i relationen.

3. Fysisk upphetsning

När vi träffar någon som vi inte känner och är fysiskt upphetsade (till exempel har högre puls till följd av en adrenalinhöjande aktivitet), ökar det chansen att vi känner attraktion.

4. Sinnesstämning

Vi gillar människor som får oss att må bra. Vi gillar andra personer mer när vi själva mår bra – även om personen i fråga inte är orsaken till att vi mår bra.

5. Underskott

När vi har färre potentiella partners att välja mellan tenderar vi att uppleva de potentiella partners som finns, som mer attraktiva. När potentiella partners upplevs som svårfångade blir vi mer attraherade av dem.

6. Utseende

Personer av alla könsidentiteter är mer attraherade av personer som vi upplever ser bra ut. Dock kan upplevd attraktion bero på huruvida andra upplever personen som attraktiv, samt kontexten vi befinner oss i (dvs. om det finns andra attraktiva/mindre attraktiva personer i samma rum). Hur personen ser ut tenderar att vara viktigare i början av en relation jämfört med längre in i en kärleksrelation.

7. Hormoner och signalsubstanser

Attraktion bestäms också till viss del av vårt luktsinne, och det som kallas för feromoner. När vi har högre nivåer av oxytocin och dopamin i blodet kan det öka nivån av attraktion.

LÄS OCKSÅ: Här är stjärntecknet du passar bäst med i sängen