Attraktion – vad är det egentligen?
Attraktion – vad är det egentligen? Foto: Getty Images

Sexologen: Därför blir vi attraherade av en viss typ

Du vet den där känslan när en viss person går förbi och det känns som att hela rummet vibrerar? Det är attraktion! Men vad är det som ligger bakom vår sexuella attraktion? Sexologen Suzann Larsdotter reder ut frågetecknen.

Det som är så spännande med attraktion är att det ofta känns mystiskt och svårt att definiera. Man vet när man känner det, och när man inte känner det. 

– Det finns lite olika teorier kring hur vi grundlägger våra sexuella tändningsmönster. Vissa menar att det här grundläggs väldigt tidigt medan jag är av uppfattningen att det är något vi utvecklar och till viss del förändrar med åren och med tiden, säger sexologen Suzann Larsdotter.

Suzann jobbar som sexolog och hjälper människor att utveckla och utforska sina tändningsmönster och menar att attraktion inte är något som är statiskt även om vissa delar inte förändras. 

– Attraheras du av samma kön eller det motsatta könet kanske det inte förändras genom hela livet, sen finns det så klart dem det förändras för. Men det ser ut som att vissa saker ligger väldigt fast. 

Suzann Larsdotter hjälper människor att utveckla och utforska sina sexuella tändningsmönster. Foto: Sexologibyrån AB

Olika typer av attraktion

För vissa uppstår attraktionen direkt, medan för andra kan det ta flera år innan attraktion uppstår. 

– Det finns absolut olika typer av attraktion. Ofta är det ju det yttre vi först ser och attraheras av. Men ibland kan man ju se någon som är supersnygg, sen så börjar personen prata och då faller hela attraktionen. Och ibland kan det ju vara precis tvärtom, att man i stället blir attraherad av personen när man börjar samtala.

Det är väldigt många yttre faktorer som avgör vad man attraheras av. Vad ska attraktionen leda till? Vad vill jag ha? En tillfällig sexuell relation eller en livspartner? Det kan vara avgörande om du känner attraktion eller inte. 

Attraktionen måste underhållas hela tiden

Ibland kan det gå åt motsatt håll och attraktionen för exempelvis ens partner kan försvinna med åren. Den där passionen som fanns i början kanske har dött ut och sexlivet som från början var hett inte längre är det. 

– Attraktion är ingenting som kvarstår utan något vi hela tiden måste underhålla. Ni behöver fråga er själva ”vad behöver vi för att behålla våran sexuella attraktion?” Attraktion uppstår inte bara utan man måste skapa den, släppa fram den och underhålla den. 

Någon som har skrivit en hel del om bland annat attraktion är sexforskaren Justin Lehmiller. I sin bok ”The Psychology of Human Sexuality” sammanställer han bland annat, forskning kring attraktion och hur det funkar. Han listar följande faktorer som några av de viktigaste sakerna för att vi ska känna oss attraherade av någon.

LÄS OCKSÅ: Här är stjärntecknet du passar bäst med i sängen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + trådlösa hörlurar för endast 199 kr. Köp nu!