Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga...
Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga...
Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga...
Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga... Foto: Shutterstock

Så ofta är det normalt att ha sex

Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex? Det här visar forskningen.

'Hur ofta det är normalt att ha sex' är en fråga många googlar på idag. Så vad är svaret? Jo, det skiljer sig såklart. Där allt från ålder, kön, var man är i livet, familjeförhållanden, utbildningsnivå och sexuell läggning spelar roll. Men för att hårdra det, så visar en amerikansk studie från 2017 att vuxna har sex cirka 54 gånger per år, alltså cirka en gång i veckan.

Men när RFSU i en undersökning tog tempen på svenskarna så visade det sig att var fjärde person bara ligger en gång varannan månad eller mindre. 

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU i ett pressmeddelande.

Så ofta har svenskarna sex

2% En gång om dagen eller oftare

19% Oftare än en gång i veckan men inte dagligen

13% En gång i veckan

15% 2-3 gånger i månaden 

6 % En gång i månaden

25% En gång varannan månad eller mindre
Källa: Undersökning från Norm, på uppdrag av RFSU. 6 000 personer i åldern 30-69 år över hela Sverige tillfrågades om sina sexvanor.

En annan studie, från Kinsey institutet, visar att unga vuxna upp till 29 års ålder är den åldersgrupp som har mest sex, i genomsnitt två gånger i veckan. Och ju äldre man blir - desto mindre sex blir det.

Men när det kommer till sitt egna sexliv är det viktigt att inte stirra sig blind på studier, siffror eller jämföra sig med andra. Att känna sexpress i ett förhållande, att du borde ha mer sex med din partner än du har, kan nämligen ge motsatt effekt - att du helt enkelt får minskad sexlust.

– Det säger något om vår samtid att en av de vanligaste frågorna folk vill ha svar på är: ”Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex?” Det finns en sexstress i samhället, men man dör inte utan sex! Man kan ha perioder med en annan typ av närhet och intimitet, som att sova sked nakna, säger sexologen Suzann Larsdotter. 

Svenskarnas sexvanor

37 % av svenska kvinnor, och 17 % av män, är för trötta och för stressade för att ha sex.

21 % av kvinnorna, och 8 % av männen, uppger att de saknar lust till sex.

63 % kvinnor och 34 % män har gått med på att ha sex trots att de egentligen inte ville.

Kvinnor med längre utbildning tycker oftare att sex är viktigt i en relation, tar oftare initiativ till sex och föreslår oftare hur de vill ha sex, jämfört med kvinnor med kortare utbildning.

70 % av män och 30 % av kvinnor använder pornografi.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS OCKSÅ: Vill du få tillbaka din sexlust? Vanliga orsaker - och så löser ni det!

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt