Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga...
Färre än 6 gånger per år. Så ofta får var femte person ligga... Foto: Shutterstock

Så ofta är det normalt att ha sex

Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex? Det här visar forskningen.

'Hur ofta det är normalt att ha sex' är en fråga många googlar på idag. Så vad är svaret? Jo, det skiljer sig såklart. Där allt från ålder, kön, var man är i livet, familjeförhållanden, utbildningsnivå och sexuell läggning spelar roll. Men för att hårdra det, så visar en amerikansk studie från 2017 att vuxna har sex cirka 54 gånger per år, alltså cirka en gång i veckan.

Men när RFSU i en undersökning tog tempen på svenskarna så visade det sig att var fjärde person bara ligger en gång varannan månad eller mindre. 

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU i ett pressmeddelande.

En annan studie, från Kinsey institutet, visar att unga vuxna upp till 29 års ålder är den åldersgrupp som har mest sex, i genomsnitt två gånger i veckan. Och ju äldre man blir - desto mindre sex blir det.

Men när det kommer till sitt egna sexliv är det viktigt att inte stirra sig blind på studier, siffror eller jämföra sig med andra. Att känna sexpress i ett förhållande, att du borde ha mer sex med din partner än du har, kan nämligen ge motsatt effekt - att du helt enkelt får minskad sexlust.

– Det säger något om vår samtid att en av de vanligaste frågorna folk vill ha svar på är: ”Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex?” Det finns en sexstress i samhället, men man dör inte utan sex! Man kan ha perioder med en annan typ av närhet och intimitet, som att sova sked nakna, säger sexologen Suzann Larsdotter. 

Text: Linda Nestor

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt 

LÄS OCKSÅ: Vill du få tillbaka din sexlust? Vanliga orsaker - och så löser ni det!

 

Småbarnsföräldrarna Åsa och Micke: Viljan till sex finns, men inte tiden

Småbarnsföräldrarna Åsa och Micke känner igen sig i statistiken som säger att 37 procent av svenska kvinnor, och 17 procent av män, är för trötta och för stressade för att ha sex. "Vi vill älska mer än vi gör, men just nu ligger fokus på familjelivet."

– Jag vet att vi har mer att utveckla och upptäcka i vår sexualitet, säger Åsa. Foto: Cathrin Cronqvist

När Åsa och Micke Höjdegård i Landskrona blev en familj sa det inte klick, det sa pang och bom. En vecka efter att de hade träffats för första gången, efter att ha fått kontakt på nätet, berättade Åsa för Micke att hon hade bestämt sig för att bli mamma på egen hand, med hjälp av en klinik i Ryssland. Efter drygt en månad reste hon och två veckor senare var hon gravid.

– Jag visste inte vad som skulle hända när vi träffades, men när jag fick reda på att Åsa tänkte bli gravid sa jag att jag stöder dig igenom detta hela vägen, säger Micke.

Och det gjorde han. Idag är dottern Maja tre år och Micke och Åsa gifta sedan ett år tillbaka. Det efterlängtade familjelivet är fyllt av kärlek till dottern och till varandra, men kanske inte lika fullt av den intima samvaro som de skulle önska.

– Viljan finns, men däremot inte alltid så mycket ork eller tid. Men vi är öppna och kan prata med varandra om allt, och kan man det är det ju också lättare att hitta lösningar, säger Åsa.

Vi är oftast lika trötta båda två, vilket är skönt

Eftersom deras relation inleddes med en graviditet och de hade ett pendelförhållande, då Micke bodde i Stockholm och Åsa i Skåne, låg fokus inte så mycket på själva sexet, utan mest på att lära känna varandra.

– Micke ställde upp för mig när jag mådde som sämst. Han var en klippa under hela graviditets­resan, konstaterar Åsa.

Nu lever de ett sammansvetsat familjeliv där båda jobbar heltid och inte har tid med så många aktiviteter utanför hemmet.

– Det är inte så att vi hittar på en massa grejer var för sig eller tränar sju dagar i veckan. Just nu försöker vi bara få ihop livet.

Att sexlivet har blivit lidande tar de med ro.

– Vi tar varannan nattning, men ibland överlever man inte den där godnattstunden, utan somnar själv, och då blir det inte mer av den kvällen. Och har man suttit själv i soffan och väntat på att den andra ska natta klart kan det vara skönare att titta på en film tillsammans istället, just för att man kanske inte riktigt orkar ta tag i något annat. Men det är inget vi reflekterat så mycket över, vi tar det som det kommer. Det blir inget bra sex ändå om den andra är för trött eller inte sugen. Det handlar om ömsesidig respekt och att ge varandra den tid man behöver, säger Micke.

Att de kan prata med varandra och känner ungefär likadant inför sexbristen gör att ingen av dem ser det som ett problem.

– Om Micke alltid skulle vara sugen och jag aldrig ville ha sex skulle det såklart vara svårt, men vi är oftast lika trötta båda två. Så länge man kan prata öppet kan man också ha förståelse för varandra. Min sexdrift har gått ner, och det beror inte bara på tidsbrist utan också på att jag fortfarande inte riktigt känner mig bekväm i min kropp efter graviditeten, säger Åsa.

Micke och Åsa känner sig mer samspelta än stressade över situationen och tänker att småbarnsåren är en övergående period i deras liv som de vill njuta av.

– Jag vet att vi har mer att utveckla i vår sexualitet och samvaro, det finns fortfarande saker att upptäcka som känns spännande. Det vore väl tråkigt om man redan gjort allt och visste allt om varandra, säger Åsa.

Att ställa upp på sex för husfridens skull är inget någon av dem skulle kunna tänka sig. Båda måste vara med på det för att det ska funka. Fast, som Micke lite skämtsamt konstaterar:

– Men om Åsa är sugen och inte jag så kan jag ju ändra mig ganska fort.

Text: Cecilia Hahne Hilgers

LÄS OCKSÅ! Sexnovell om heta trekantsmötet: ”Ligger naken på hotellet med två män omkring mig”