Enligt studien kunde man se en koppling mellan regelbundet sex eller onani och klimakteriet.
Enligt studien kunde man se en koppling mellan regelbundet sex eller onani och klimakteriet. Foto: nd3000 / iStockphoto

Så kan sex och onani skjuta upp klimakteriet

Att vi kan ligga oss friskare är ett populärt påstående. Sex sägs lindra migrän, skydda mot hjärtsjukdom och ge bättre hy. Forskning visar också ett samband mellan ett aktivt sexliv och senare klimakterium. Stämmer det? 

Viktoria Hansén

För ett par månader sedan kom en uppmärksammad forskningsrapport som visade att kvinnor över 40 år som har ett aktivt sexliv också kommer in i klimakteriet senare. Och ännu mer upplyftande var den delen av nyheten att du inte behöver någon partner, det går lika bra att göra det skönt på egen hand. 

De amerikanska forskarna följde omkring 3000 kvinnor i 45-årsåldern under tio år. När studien började hade ingen av dem ännu inte kommit i klimakteriet. Studien visade att de som hade sex minst en gång i veckan hade en 28 procent lägre sannolikhet att ha genomgått klimakteriet efter tio år. Men även en mindre dos sex hade effekt – de kvinnor som hade sex en gång i månaden hade 19 procent lägre sannolikhet. 

Ett aktivt sexliv verkar kunna skjuta fram klimakteriet, men mer forskning behövs

Slutsatsen som forskarna landade i är att genom att fortsätta ha sex signalerar man till kroppen att en graviditet fortfarande är möjlig, och därför fortsätter ägglossningen som vanligt. En brasklapp till studien medföljde – det behövs mer forskning på området även om det här kan räknas som en första indikation på att klimakteriet kan flyttas fram tack vare ett aktivt sexliv. 

Cecilia Dhenje, klinisk sexolog och psykiater, är dock skeptisk. 

– Det som i första hand styr tidpunkten för klimakteriet är våra gener, plus huruvida man är frisk. I en sådan här typ av studie kan man se samband mellan sent klimakterium och sexuell aktivitet, men samtidigt kan man inte slå fast att mycket sex skjuter fram klimakteriet. Man behöver titta på fler faktorer, säger Cecilia Dhenje. 

Därför mår vi så bra av en orgasm

Cecilia Dhenje är klinisk sexolog och psykiater. Foto: CARIN TELLSTRÖM / CARIN TELLSTRÖM, KAROLINSKA UNI

Vad vi däremot kan slå fast är att en orgasm, avsett om den orsakas av dig själv eller någon annan, innebär ett fyrverkeri i kroppen av oxytocin. Det är hormonet som gör oss trygga och avslappande, som minskar stress och ångest och gör att vi knyter an till andra människor. Oxytocin frisätts även vid kroppsberöring, genom till exempel en kram eller massage. Men det intressanta är att du får samma oxytocineffekt oavsett hur du får din orgasm. Vi kan alltså dra slutsatsen att rent fysiologiskt får vi en liten dusch av må bra-hormonet. Vi säger liten, för effekten av detta eftersträvansvärda hormon är ganska flyktig. 

– Problemet med oxytocin är att det inte stannar kvar i kroppen så länge. Man har sett att om man använder onani som sömnmedicin eller stresshanterare så är ångestreduceringen förhållandevis kortvarig, säger Cecilia Dhenje. 

Mer svårfångad för vetenskapen verkar den speciella afterglowen vara. Hur ska den allra bäst beskrivas? Rosiga kinder, hud känslig för beröring och en närmast magnetisk självkänsla. Kvinnor har berättat i icke-vetenskapliga artiklar att de upplever såväl en förhöjd livskänsla som rent fysiska sensationer, som att deras bröst känns större, upp till flera dagar efter sex. 

En orgasm gör din hjärna djupt tillfredsställd

Just sexlivets effekter på huden har diskuterats av flera hudspecialister, som drar slutsatsen att det är det ökade blodflödet generellt i kroppen som får huden i ansiktet att skimra. En annan studie bekräftar att känslan av välbefinnande och en särskild närhet till partnern håller i sig i 48 timmar. Så även om oxytocinet lämnat kroppen knappt innan du hunnit skeda din partner och slagit igen ögonlocken så håller alltså må bra-effekten i sig.  

En orgasm har många hälsofördelar

Orgasmen utlöser inte bara oxytocin utan stimulerar också hjärnans belöningssystem intensivt. Att du efter en natt med skrynkliga lakan har ett småleende på läpparna och rycker på axlarna åt världsproblemen är alltså inga konstigheter. För din hjärna är lika tillfredsställd som att du har vunnit hundra miljoner.  

Man har också sett att orgasm kan lindra migrän. 

– Men samtidigt kan orgasm också utlösa migrän eftersom blodkärlen vidgas vilket kan utlösa smärtan, säger Cecilia Dhenje. 

Det är svårt att veta om kvinnorna i den här typen av undersökningen mår bättre från början och därför har mer sex

Överhuvudtaget är forskningen kring sexets hälsosamma fördelar lurig. 

– De flesta studier är sådana som visar ett samband, associationer, mellan sex och något hälsotillstånd. Då vet man inte vad som orsakar vad. Har de som har bättre hälsa mer sex? Eller leder mer sex till bättre hälsa? säger Cecilia Dhenje.

Till exempel har amerikanska forskare kommit fram till att kvinnor som har ett tillfredsställande sexliv löper mindre risk att drabbas av hjärtproblem.  

– Det är svårt att veta om kvinnorna i den här typen av undersökningen mår bättre från början och därför har mer sex eller om det är så att sexet gör att de får mindre hjärtproblem, säger Cecilia Dhenje. 

Vad kan vi då slå fast? Jo, att orgasm reducerar smärta och ångest – oavsett om du får den på egen hand eller tillsammans med någon annan. Onani, smeksex, oralsex, penetrerande sex – allt räknas, här är det inte vägen till prispallen som är viktig utan den sköna målgången. 

Om vi däremot verkligen blir friskare av att ligga mer, eller om vi kan skjuta upp vår menopaus med hjälp av frekventa orgasmer, vet man inte. Forskning visar sådana samband, men vetenskapligt säkerställda förklaringar till dessa samband saknas. Som så många gånger frågar vi oss vad som är hönan och vad som är ägget. Har vi ett aktivt sexliv för att vi har en god hälsa eller är det själva sexet som gör oss friskare? Det vet man inte riktigt.

– Men så länge sexet sker med sig själv eller mellan samtyckande personer som är minst 15 år, och med njutning som motivation behöver man kanske inte fler orsaker för att ha sex egentligen? frågar Cecilia Dhenje retoriskt.

Sköna fördelar med sex

Sex får oss att må bra på en rad olika sätt. Här är några av fördelarna.

 

1. Bättre sömn

Efter en orgasm (eller två, eller fem ...) sover vi ofta bättre.

2. Bra mot huvudvärk

Sex kan lindra migrän genom att få oss att slappna av.

3. Minskad stress och ångest

Våra må bra-hormoner, endorfiner och oxytocin, släpps fria i kroppen när vi har sex och det hjälper oss att hantera stress och ångest. 

4. Glow i huden

Är du trött på dyra ansiktsmasker? Satsa på täta orgasmer i stället, det ger samma härliga lyster.

5. Välbefinnande och närhet

När du ligger med din partner känner ni er närmare varandra. Den där mysiga känslan av en särskild närhet till partnern håller i sig i hela 48 timmar efter sexet, enligt forskning.