Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många har fördomar om swingers, men personerna som amelia har pratat med beskriver en glad och välkomnande miljö. ”Jag är tryggare här än på krogen”, säger en av kvinnorna. (Personerna på den här bilden förkommer inte i intervjuerna).
Många har fördomar om swingers, men personerna som amelia har pratat med beskriver en glad och välkomnande miljö. ”Jag är tryggare här än på krogen”, säger en av kvinnorna. (Personerna på den här bilden förkommer inte i intervjuerna).
Många har fördomar om swingers, men personerna som amelia har pratat med beskriver en glad och välkomnande miljö. ”Jag är tryggare här än på krogen”, säger en av kvinnorna. (Personerna på den här bilden förkommer inte i intervjuerna).
Många har fördomar om swingers, men personerna som amelia har pratat med beskriver en glad och välkomnande miljö. ”Jag är tryggare här än på krogen”, säger en av kvinnorna. (Personerna på den här bilden förkommer inte i intervjuerna). Foto: Theresia Khölin

Så fungerar swingerslivet ”Därför älskar vi att ligga med andra”

Swingerslivet är en sexuell folkrörelse, där allt fokus är på njutning. Men vilka är det som swingar? Hur funkar det? Och hur känns det egentligen att se sin partner ligga med någon annan? amelia har djupdykt i svensk swingerskultur.

”Ibland har vi sex med andra par eller flera män”

Gruppsex, vänskap och för­domar. Två kvinnor berättar om sina liv som swingers. ”Det är en livsstil”, säger Marika.

Marika och Jens är öppna med sitt swingersliv.

Swingersrörelsen beskrivs som bred och inkluderande – här samsas olika samhällsklasser och yrkesgrupper. Men det är också en hemlig kultur. Att man tycker om att ligga med andra än sin partner är fortfarande tabubelagt. Marika, 30, lever det traditionella familjelivet i en villa utanför Västerås. Här bor hon tillsammans med sin sambo Jens, 40, och deras fyra barn. Hon är tandsköterska, småbarnsmamma – och swinger.

– Vi är helt öppna med det här. Jag vill bidra till att tvätta bort alla fördomar som finns. Många tror att swingers är skumt folk som luktar illa, att vi är fula. Men swingers finns i alla färger, former, längder och storlekar, säger Marika.

Någon statistik över hur många som defi­­nierar sig som swingers i Sverige finns inte, men det handlar om en hel folkrörelse som träffas regelbundet på klubbar, fester och hotellrum eller hemma hos varandra.

– Det är väldigt vanligt. Jag skulle nog vilja påstå att var och varannan svensson ägnar sig åt det här, säger Marika.

Hur blev du en del av swingerskulturen?

– Jens hade intresset sedan tidigare, och redan första gången vi träffades så berättade han om det. Han sa att vi kunde testa om jag var nyfiken. Min första tanke var ”Oj, det kom lite plötsligt” men min andra tanke var att jag ville. Jag har alltid varit nyfiken av mig.

Marika var nervös inför den första sexträffen, som var med Jens och en annan tjej (”Jag hade velat hälla i mig en flaska vin innan”), men efteråt visste hon att hon hade hittat sin grej.

– Det var det roligaste jag gjort någonsin, och det var ju bara början. 

Sedan det första mötet har Marika ägnat mycket tid åt att utforska sin sexu­alitet tillsammans med andra frigjorda människor. 

– Men Jens och jag lever ett vanligt liv med fyra barn, hus och heltidsjobb. Hur ofta vi swingar beror på hur livet ser ut i övrigt. Ibland sker det flera gånger i må­naden och ibland blir det ingenting, då är vi bara med varandra.

Helst åker de till klubben Adam och Eva i Norrköping. Det är en av landets största medlemsklubbar för partnerbyte. I första hand välkomnas par, men utvalda singlar får också vara med. Här finns lekrum, dansgolv, barer och bubbelpool.

– Till Adam och Eva åker vi väl i snitt varannan månad. Många är överens om att det är bästa stället i Sverige. Första gången jag var där var jag som ett barn i en godisbutik, berättar Marika.

Att träffa partners utanför klubbarnas väggar är inte ett problem. 

– Man knyter ett nytt nätverk och så rullar det bara på. Vi har faktiskt fått flera gamla kompisar att börja också. 

Marika har blivit bra på att läsa av vem som kan tänkas vilja följa med hem när hon är ute och festar.

– Man kan nästan sniffa sig till det. Jag märker att tjejer som är intresserade tar för sig på ett annat sätt. Jag är ganska fysisk, och lägger gärna en hand på den jag pratar eller dansar med. Om tjejen backar så förstår jag att hon inte är ­intresserad, men om hon vill stanna kvar så provar jag mig fram. 

Har du några särskilda preferenser?

– Jag gillar nästan allt. Vi träffar par, tjejer och killar. Ibland har vi sex med ytterligare ett par, ibland är det tre par till, eller tre extra killar. Det beror på vad man är sugen på för stunden.

Marika och Jens umgås ofta med sina swingerskompisar utanför sovrummet eller klubben.

– Vi har träffat så många fantastiska människor. Ibland har vi middag tillsammans med barnen och nästa helg åker vi på swingersklubb ihop. Sexet blir nästan alltid bättre efter några gånger. Det vet ju alla, att första gången sällan är den bästa. Man får ha lite tålamod – det viktigaste för oss är att man klickar som personer. 

Hur tänker ni kring säkerheten?

– Att använda skydd är en självklarhet, det är verkligen A och O. Kondomer finns överallt på klubbarna och används av alla. Ingen ifrågasätter det.

Får alla ligga?

– Ja, alla gillar olika typer, så det finns verkligen någon för alla. Det är kanske inte helt säkert att man hittar någon som man vill ha sex med jämt, men som ensam tjej är det tusen gånger lättare att träffa någon än som ensam kille.

Vilken sorts sex är vanligast?

– Somliga vill bara ha sex med sin partner medan andra tittar på, utan att ligga med andra. En del vill ha 15 killar, en del vill ha pisk … Ibland ligger man i en stor ormgrop. Och ibland hänger man bara tillsammans, nakna eller påklädda. 

Marika har levt ut många fantasier under sina år som swinger.

– Jag har testat väldigt mycket som jag inte har provat innan, som att ha sex med flera personer samtidigt och olika sätt att ge och få oralsex på … Jag har varit ensam med en tjej och jag har varit med åtta killar. 

Vad är en swinger?

Ordet kommer från engelskans swing, som betyder gunga. Det är en livsstil som betyder att man deltar i sexuella aktiviteter där man 

är fler än två. 

När amelia pratar med swingern Sofie (som egentligen heter något annat), 44, från Eskilstuna, beskriver hon det som en frizon. 

– Jag tycker att det är konstigare att bara ha sex med en och samma person i 20 år än att ligga med andra ibland, säger Sofie.

– Att vara med samma snubbe år efter år känns som att säga nej till så mycket spännande. Det, om något, är väl onaturligt?

Tillsammans med sin man har Sofie ­träffat andra par under några års tid. 

– Vi började med det här när småbarnsåren var över, då hade vi inte haft sex på nästan två år. Nu har vi ett spännande sexliv och mycket att prata om.

Men visst kan det vara jobbigt också.

– Jo, ibland gör det lite ont att se honom njuta med någon annan, men det är värt det. Sist testade jag ”gang bang”, det är det häftigaste jag har upplevt, säger Sofie.

Marika och Jens har också upplevt att känslorna skaver lite, även om det är ovanligt.

– Det kan hända när man känner att man inte fick vara tillräckligt delaktig i sexet. I så fall pratar vi om det efteråt. Vi pratar jättemycket om allt, säger Marika.

Vad händer om man klickar lite för mycket med någon annan?

– Det är klart att det kan hända, men det händer inte om man inte är inställd på att träffa någon. Det är bara sex som gäller. 

Marika och Jens har besökt klubbar i Tyskland, Polen och Danmark. Drömmen är att åka till naturistorten Cap d’Agde på Franska rivieran. Hit lockas många ­swingers för hedonistiska sexfester och partnerbyte.

– Det här är verkligen en livsstil, säger Marika. 

Vill du swinga? Sexologen Saga Alm Mårtensson tipsar

1. Kommunicera konkret. Prata om förväntningar och gör överenskommelser innan. Vissa tycker det känns bra att göra det på en väldigt konkret nivå, som till exempel vilka sexuella handlingar som känns okej att prova med någon annan. Viktigt också att överenskommelserna kan behöva omvandlas i stunden för att någons känslor eller tankar har ändrats. 

2. Var lyhörda. Samtidigt som det är viktigt att vara tydlig i överenskommelser kan det kännas svårt om reglerna blir för många, en lösning kan vara att hålla det mer öppet för att prova men också för att backa om något inte känns bra.

3. Försök förutse dina känslor. Förutom att kommunicera med din partner om hens förväntningar och känslor – kommunicera även med dig själv. Vilka föreställningar hos dig själv tror du upplevelsen utmanar? Vilka känslor tror du kommer och hur hanterar du de känslorna på bästa sätt? Människor som har sex inom normen skulle också må bra av att kommunicera mer om förväntningar och överenskommelser, men behovet blir mer synligt när det handlar om sex utanför normen.

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt 

Sexologen: Tilliten kan stärkas av att swinga

Saga Alm Mårtensson, sexolog, om swingers­livets för- och nackdelar. 

Saga Alm Mårtensson. Foto: Malin Falk

 

Hur uppstod swingers­rörelsen?

– Uppkomsten av swingersrörelsen kan dateras till 1950–60-talet. Sam­tidigt kan vi se att människor i alla tider ägnat sig åt sex med andra än sin primära partner. Den syn som vi nu har på romantik och kärlek i förhållande till sex är bara ett par hundra år gammal. 

Vem är den typiska swingern?

– Det finns begränsat med forskning kring swingers, men skulle jag gå på en känsla för att beskriva den dominerande gruppen inom swingerskultur i Sverige idag chansar jag på att gruppen är medelålders par med relativt goda socioekonomiska resurser.  

Varför är det fortfarande tabu­belagt?

– Vi har fortfarande väldigt starka normer kring tvåsamhet och kärleks­ideologi. Sex ses som något lite finare när det förekommer i en relation mellan två personer. 

Kan partnerbyte vara ett sätt att stärka en relation?

– Inom swingerskulturen beskriver man att det kan berika den ursprungliga relationen. Det kan såklart handla om en möjlighet att uppleva sex med andra än sin primära partner om man önskar det. Det kan vara en möjlighet att leva ut en specifik sexuell preferens som man inte delar med sin primära partner. Relationens påverkan kan också bestå i mer subtila saker som att tilliten stärks genom öppenheten. Men självklart kan relationen också påverkas på icke önskvärda sätt.

Swingers­ordlistan

Orden, markörerna och begreppen som gäller.

Flamingo: En rosa flamingo är en internationell symbol för swingersliv.

Soft swap: Att som par bara ha sex med varandra, inför andra. 

Full swap: Att ha sex med andra än sin partner. Till exempel att man i två par byter partners med varandra.

SDC: En populär swingersapp där man kan träffa sexpartners. SDC står för seek, discover, create.

LÄS OCKSÅ: Bästa sexnovellerna för alla smaker – från swingers till dominans