Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor guide: Så får du orgasm med din partner (100% orgasm-garanti!)

Får du orgasm varje gång? Grattis, du är ovanlig. Är du en av de som sällan eller aldrig får orgasm när du har sex? Då ska du läsa den här artikeln. Vi har samlat massor av inspiration och tips för ett orgasmrikare liv. 

Vi har också träffat fyra kvinnor som berättar om hur de får orgasm! 

Kan du inte få orgasm? Här är 5 vanliga orsaker

Det kan vara en teknikfråga, exempelvis att man bara har penetrerande sex men kanske inte kan få orgasm på det sättet.

Man får inte tillräckligt kraftig stimulering.

Man har varit med om övergrepp eller andra saker som gjort att man har lagt känslolocket på, och nu är det svårt att öppna det, våga hänge sig och njuta.

Man har sex fast man inte är sugen. Man ”betar av” det, vilket inte direkt bäddar för orgasm.

Man har ofta sex på kvällen, det kan bli slentrian, eller att man är trött och så vidare.

Sexupplysarens knep till kvinnlig orgasm: "Det behövs ofta mer än penis i slida"

Foto: Shutterstock

- Individuellt är det såklart olika, men ja, generellt tycker jag att det är ett problem att många kvinnor inte får orgasm med sin partner. Både för att hälsofördelarna och känslan av klimax, den extra tillfredsställelse en orgasm ger, fråntas så många kvinnor. Och för att jag vet att många kvinnor är frustrerade över detta, säger Sandra Dahlén, sexualupplysare och författare som bland annat har skrivit böckerna Hallongrottan: en bok om slidsex, Sex med mera och Hetero.

Varför ska kvinnor nöja sig med mindre när inte män gör det?

Ja, varför ska kvinnor behöva nöja sig med mindre, när inte män gör det? För hur många gånger har du hört en man säga ”det gör inget, jag behöver inte få orgasm varje gång”? Det hävdas också ofta att kvinnor av naturen har svårare att få orgasm än män, som en anledning, men det avfärdar Sandra Dahlén direkt.

– Det finns det inga belägg för, men så är det också manliga sexologer som hävdar det. Nästan så att kvinnor enklare skulle få orgasm, med tanke på att klitoris är upp till tre gånger känsligare än penisens ollon. Alltså måste man söka svaret på gåtan någon annanstans. Jag hävdar att det bland annat handlar om samhället i stort, där mannen är norm, och sex därför är lite mer på mäns villkor (när kvinnor har sex med män vill säga). Kolla bara på vad vi räknar som ”riktigt sex”, jo, det är penis i slidan, vilket ger mannens ollon ultimat stimulering, men inte kvinnas klitoris. Jag säger inte att inte många kvinnor njuter av det, men det är mer på männens villkor. När kvinnor kommer på andra sätt, som vid oralsex eller klitorisstimulering under samlag, upplevs det ofta som lite krångligt och konstigt. Det borde inte vara så. Vem har rätt att säga vad som är rätt och fel sätt att njuta?

Amanda Mogensen, som tillsammans med författaren Susanna Alakoski var redaktör för boken Fejkad orgasm, är inne på samma spår.

– Det jag lärde mig i arbetet med boken, som jag tycker är extremt irriterande, är att bilden av sex är så himla snäv; vi har en föreställning om att det är en man som penetrerar en kvinna och helst ska båda komma samtidigt. Detta drabbar framförallt kvinnor då det begränsar vår möjlighet att få orgasm, för många kvinnor krävs något helt annat för att de ska få orgasm, säger Amanda Mogensen.

Många skulle gynnas av att fundera på hur saker känns, och vad som är skönt, istället för hur saker borde vara eller ser ut

Men det finns flera faktorer som spelar in.

– Många kvinnor har någon gång i livet utsatts för sexuella övergrepp. Vi kvinnor får också höra att vi ska akta oss, att inte gå hem sent själva, att inte vara ensamma med män etc. Allt detta gör att vi har lärt oss att lägga locket på. Att öppna upp det igen kan vara svårt, säger Sandra Dahlén.

Ett alternativ för att lättare njuta av sex och hitta sin orgasm kan vara att tänka lite vidare än ”penis i slida-ramen”.

– Jag tror många skulle gynnas av att fundera på hur saker känns i kroppen, vad som är skönt, istället för hur saker borde vara eller ser ut, säger Sandra Dahlén.

– Och jag vill gärna ta bort ansvaret. Det finns en skuld kopplad till ens ansvar att få orgasm. Många kvinnor känner att de borde få orgasm. Jag tror inte att det gynnar skönsexet, säger Amanda Mogensen

4 kvinnor berättar - så får vi orgasm

Foto: Shutterstock

Sofia: Du behöver ta reda på vad du gillar

"Vad är det som gör att man får orgasm? Jo, att man kan släppa kontrollen, känna sig avslappnad, älskad och omtyckt. Jag jobbar som kärlekscoach, och har inställningen att ett bra sexliv handlar lika mycket om vad som rör sig i hjärta och hjärna som mellan benen.

Vi kvinnor är duktiga på att ha kontroll, vilket är anledningen till att vi är fenomenala på att koordinera huset, barnen, kalaspresenterna, vännerna, middagarna, tvätten och karriären samtidigt. Men djup kärlek och sex handlar om att inte ha kontroll, utan våga öppna upp och släppa till. Om man inte är trygg i sin relation så har man svårt att släppa kontrollen, vet jag av egen erfarenhet, vilket är en förutsättning för bra sex.

Det är viktigt att våga släppa kontrollen

Det handlar också om att känna sig lycklig i den man är, så att man vågar släppa kontrollen över hur man ser ut, låter och som tjej ’ska vara’ i sängen. Så jag tror att man måste börja där – det gjorde jag.

För mig har mycket förändrats sedan jag började skriva min bok ”Vara ihop” 2006 och sedan utbildade mig till coach. Innan dess var jag en ganska arg människa som satt och väntade på att någon skulle komma och göra mig lycklig och tillfredsställd. Men ju mer jag synade mig själv och förändrade min attityd till livet, till en mer positiv och aktiv, desto bättre mådde jag.

Jag lärde mig också att respektera och ta ansvar för mig själv – vilket gjorde att jag inte dumpade ansvaret på mannen för att tillfredställa mig. En man kan ju inte veta vad jag vill ha om jag inte uttrycker det. Detta förändrade både livet och sexlivet till det bättre!

Sedan dess har jag sett många andra kvinnor göra en liknande resa; de har börjat med att se till att de respekterar sig själva och har en bra relation, och har därefter fått ett bättre eget sexliv."

Sofias tips: Börja med att bygga upp din självkänsla. Red ut vad du tycker om dig själv, först när du tycker om och respekterar dig själv vågar du ge dig hän. Se också till att ha en bra relation.

Linnea: Mer passion = fler orgasmer

"Alla borde få ha ett fantastiskt sexliv! Världen skulle vara trevligare om alla mer eller mindre konstant gick runt med den där varma glädjen i kroppen som man känner efter att man har haft riktigt bra sex. Och ja, orgasmen är viktig. Självklart handlar det inte bara om orgasmen, utan också om närheten och känslan.

Hitta en bra älskare med nya idéer!

Dock erkänner jag villigt att jag hellre skulle kapa mitt ena lillfinger än att aldrig mer få en orgasm. Att orgasmen har hakat upp sig kan bero på många saker. Ibland är man väldigt spänd och har svårt att släppa vardagstankarna – då tycker jag att semestersex eller massage fungerar väldigt bra. Ibland handlar det om dålig blodtillströmning i underlivet, som ett resultat av långvarig stress eller dålig arbetsposition, då fungerar särskilda massagetekniker (kolla på nätet så hittar du) och stretchövningar. Yoga sägs också vara bra, även om jag inte har provat på det.

Själv har jag kommit fram till att det är jädrigt viktigt att visserligen våga släppa loss och skita i hur det ser ut, eller om det man gör verkar för snuskigt eller rått. Känns det bra så kör jag på.

Man ska också säga hur man vill ha det, så att mannen kan göra det riktigt skönt för en. Fast – det är också viktigt att inte förstöra en potentiell partner genom att direkt hinta om allt man gillar, för det kan utesluta nya upplevelser. Att lämna utrymme för att lära sig nytt är otroligt viktigt om man vill ha lite spänning kvar i sänghalmen – vilket gynnar fler orgasmer.

En nära vän till mig brukar säga att ’När man slutar förföra varandra går det åt helvete’. Och visst är det väl som så att de lyckligaste paren verkar vara de som inte skäms för att flirta vilt med varandra även efter flera år. Passionen har aldrig dött – och då har nog inte orgasmen gjort det heller."

Linneas tips: Hitta en bra älskare som kommer med nya idéer, någon som du kan utvecklas och njuta tillsammans med. Det är helt okej att fantisera, även om det man tänder på inte är något man skulle vilja göra i verkligheten.

Carro: Jag behöver mer tid än åtta minuter

"För mig är två saker centrala för att jag ska få orgasm: Tid på dygnet och längden på samlaget. Har jag sex strax innan sovdags är jag inte så engagerad – då vill jag bara sova. Om jag däremot ser till att ha sex tidigare på dagen fungerar det bättre. Då och då presenteras undersökningar som visar att par har sex i ungefär åtta minuter. Samtidigt pratar man om snabbisar som något avvikande, men åtta minuter är en snabbis om du frågar mig. Det kanske fungerar för män att komma på så kort tid, men många kvinnor tror jag behöver längre tid på sig. Jag tycker också att det är problematiskt att dela upp sex i förspel, riktigt sex och efterspel. Nej, jag vill ha smek och hångel hela tiden, det är trevligt, och gör att jag lättare får orgasm.

Ibland vill jag ha det lösare, ibland snabbare

Detta är också bra om man har sex med en person som inte kan hålla ut så lång tid som jag behöver på mig för att komma. Jag tycker inte att man alltid ska acceptera att mannens orgasm automatiskt får avsluta sexet. Han kan fortsätta tillfredsställa mig på andra sätt tills jag också kommer. Tala gärna om detta för honom. Min erfarenhet är att jag måste kommunicera och berätta vad jag vill ha. Om du inte vet vad du vill ha eller inte kan sätta ord på det, så lyssna till din kropp och prova dig fram. Jag vill exempelvis inte bli slickad på samma sätt hela tiden. Ibland vill jag ha det lösare, ibland snabbare. Det kan förändras från månad till månad. Jag kan också rekommendera att ta på sig själv, ge sig själv klitorisstimulans vid penetrerande sex. Det fungerar bra för mig.”

Carros tips: Ha inte sex när du är supertrött, det underlättar inte orgasmen. Ge det tid. Alla kvinnor kan inte komma på en kvart. Om mannen får orgasm före dig kan ni leka vidare med fingrar, smek, hångel och oralsex tills du kommer.

Anja: "Jag släppte orealistiska förväntningar"

Första åren var mitt sexliv inte så roligt. Jag hade sex mest för att jag ville och man skulle, men någon större njutning var det inte, utan mer en jaha-upplevelse. Stundvis kändes det ganska hopplöst, samtidigt som jag accepterade att så här är det för mig. Tänk om jag hade vetat då att det finns så mycket mer att hämta, bland annat i orgasmen...

Jag har haft mest långvariga förhållanden, så bristen på orgasm berodde inte på att jag inte var trygg med min partner. Men jag hade inte realistiska förväntningar på hur sex skulle vara. Och jag hade absolut föreställningen att det var ett nederlag att inte få orgasm vid penetrering. Däremot har jag aldrig fejkat orgasm. Visst har jag låtsats att det är trevligare än det är, men vid fejk gick gränsen. Då tror han ju att han har hittat koden, och vart leder det för mig, och hur schysst är det mot honom?

För mig förändrades sexlivet till det bättre när jag släppte alla förutfattade meningar om hur sex ska vara och försökte lyssna på vad som känns bra för mig. Jag kan exempelvis inte få orgasm genom bara penetrering, utan behöver klitorisstimulering också. Nu blir det väldigt detaljerat här, men om man vill komma vid penetrerande sex är det bra att ha en vibrator. Vibratorer behöver inte bara vara en del av förspelet utan kan ingå i huvudattraktionen också.

Sexlivet och orgasmfrekvensen förbättrades också när jag lättade på pressen om att sex ska vara fantastiskt varje gång. Man ska också säga till sin partner vad man vill ha. När jag har tyckt att det varit lite pinsamt att berätta, så har jag visat med handen. Man ska också komma ihåg att de flesta män är i samma sits som vi; de är också osäkra och vet inte alltid hur kvinnan vill ha det (för alla vill ju olika).

Anjas tips: Släpp alla föreställningar om hur sex ska se ut och lyssna istället på dig själv. Våga testa olika saker. Det finns mycket som kan vara sex. Plötsligt hittar du en punkt, som du inte tidigare trodde var av något värde, som visar sig ge orgasm.

Snabbguide till orgasm: Få orgasm med en partner

Kom ihåg att många behöver stimulera klitoris för att få orgasm. Och att "snopp i snippa" ofta inte räcker. Men om du har penetrationssex kan du antingen stimulera dig själv med fingrar eller med en vibrator (testa exempelvis Womanizer) - eller låta din partner stimulera dig samtidigt. Men kom ihåg att allt sex inte behöver innebära penetration, det finns massor av sätt som man kan ha sex på där klitorisstimulation ingår så som smeksex och oralsex. Läs gärna också: 9 sköna knep för att få orgasm med din partner.  

Få fontängorgasm

För att få fontänorgasm så behöver många komma åt G-punkten. I en artikel om fontänorgasm berättar vår sexbloggare Liw om hur hon och hennes man Love gör för att Liw ska få en fontänorgasm:

Liw ligger på mage, gärna med en kudde under rumpan.

Därefter så för hennes man Love in tre fingrar (rikligt med glidmedel) och smeker slidväggen mot magen, cirka 5-6 centimeter in i slidan.

Där stimulerar han detta område genom att dra med fingrar som en "kom hit-rörelse" bortom G-punktsområdet mot själva G-punkten.

Ju snabbare hastighet - desto snabbare kommer orgasmen.

Testa olika rörelser, och se vad som är skönt för dig. Men många upplever en känsla av "kissnödighet" när de hittat området. Många vittnar också om att det kan vara lättare att känna av G-punkten direkt efter en klitorisorgasm.

En del kan komma åt G-punkten när de har sex genom att trycka på magen (en decimeter under naveln) under sexet. Då kommer G-punkten i närmare kontakt med snoppen - och kan kännas väääääldigt skönt.

Eller varför inte testa en G-punktsvibrator!

Nedan berättar två läsare hur de gör för att få fonäntorgasm.

Amelias läsare: Så får vi fonäntorgasm

Foto: Istock

På amelia.se diskuterade våra läsare vägen till fontänorgasm. Här får du två handfasta tips att prova för att nå dit på egen hand, tillsammans med någon eller med G-punktsvibrator.

”Så här gör vi”

Vi är ett par som har lärt oss hur man får en fontänorgasm. Frun säger att det är underbart skönt. Man för in två fingrar och hittar G-punkten, en liten skrovlig yta på ovansidan. Man låter fingrarna trycka på G-punkten ganska hårt och snabbt. Då kommer känslan av att hon blir kissnödig, och då är man på rätt väg. Hon måste trycka på ungefär som när hon kissar. Är man på rätt väg blir smulan våtare och våtare. Det viktiga är att hon måste vara riktigt tänd innan man börjar. Sedan kan man slicka samtidigt för att öka på orgasmen. Prova, det är underbart.

STEFAN 

”Skaffa en G-punktsvibrator”

Vi testade ganska många tekniker för att jag ska få en fontänorgasm, men det ville sig inte. Läste på ett annat forum om en G-punktsvibrator som skulle ligga och vibrera just på G-punkten. Köpte en direkt och den fixade det efter några försök! När den väl hade fixat en fontänorgasm åt mig, och vi hade använt den några gånger till, så lärde jag mig hur det skulle kännas och var i mig han skulle stimulera. Så efter att ha använt G-punktsvibratorn några gånger kan min man nu fixa fontänorgasmer åt mig på egen hand. Otroligt skönt! BEDFIRE

Onani är lättaste sättet att få orgasm

Foto: Shutterstock

Så här får kvinnor lättast orgasm, enligt en undersökning som RFSU och tv-programmet Lustgården gjorde om svenska kvinnors orgasmvanor.

1. Onani 32%

2. Smeksex med partner (händer mot kön) 20%

3. Vaginalt samlag 20%

4. Oralsex 19%

5. Har aldrig fått orgasm 5%

6. Annat  4%

Fejkar du orgasm? Experten ger råd om hur du kan göra nästa gång

I en studie för RFSU uppger 52 procent av kvinnorna och 16 procent av männen att de en eller flera gånger fejkat orgasm när de haft sex. Den vanligaste anledningen bland kvinnor är att man inte vill göra sin partner ledsen. Inget ovanligt alltså, men hur kommer man ur den fejkade klimaxen?

I artikeln "10 vanliga sexproblem - och hur du löser dem" ger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, råd kring detta. Så här skriver hon:

SUZANN: ”Fejkandet beror inte bara på att man vill göra sin partner nöjd, utan även ofta på att man vill avsluta sexakten. Men det finns andra sätt att avsluta den än att fejka en orgasm. Till exempel kan man säga att man vill avsluta på grund av att det kanske skaver eller att man helt enkelt känner sig trött. Man kan också berätta att man känner att man inte kommer att komma, men att det inte beror på partnern. Det är väldigt vanligt att kvinnor inte får orgasm vid penetrerande samlag – och då kan man ju också säga det: ‘Jag kommer inte att få orgasm genom penetration, men du får gärna smeka mig efter att du har kommit. ‘ De flesta kvinnor behöver klitorisstimulans för att uppnå orgasm och det är viktigt att vi kvinnor förmedlar det för att faktiskt få orgasm på riktigt. ”