Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: iStock
2 AV 2

Njut av solosex – för hälsans skull

Det får oss att må bra, slappna av och kan minska smärta. Att onanera gör dessutom att du lär känna din kropp och blir bättre på att kommunicera vad du gillar. 

– Ju mer man vet om att ha sex med sig själv, desto bättre kan det bli med någon annan, säger Sonja Ghaderi på RFSU. 

När man tänker efter är det rätt fantastiskt att kunna ägna sig åt sex på egen hand. Du kan ju faktiskt ge dig själv njutning – och välmående – i princip när och var som helst. På det sättet som just du vill, just då. Även för den som har en stadig partner kan onani innebära skön egentid och värdefull självkännedom.

– Jag brukar prata om solosex, för det är ju faktiskt sex även om det inte är med någon mer än en själv. Det är en sexpraktik som är värd att värderas högt. Jag tycker att solosexet borde få den statusen, säger Sonja Ghaderi, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU. 

Värdesätt din onani

Enligt henne är solosex, förutom att det är skönt och härligt, ett sätt att bli medveten om sin egen sexualitet och ett tecken på att man också värdesätter den stunden med sig själv.

– Ibland får jag uppfattningen att kvinnor tror att sexualiteten ska vara delad, eller att det skulle vara finare. Men sexualiteten finns ju i sig själv, den måste inte delas med någon annan. Det är jättehärligt att kunna ha sex på egen hand utan att vara beroende av någon annan för att det ska bli av, säger hon. 

Solosexet borde värderas högre, tycker Sonja Ghaderi på RFSU, här med en modell av klitoris. Foto: Privat

Pandemins ökade försäljning av sexleksaker skulle kunna vara ett tecken på att vi prioriterar vår egen njutning. Och ingen har väl missat hypen kring tryckluftsvibratorer, som ofta beskrivs som ”en revolution för kvinnors njutning”.

– Det kan vara så att folk haft mer sex med sig själva för att förutsättningarna varit förändrade under pandemin. Om det har ökat för att man inte haft möjlighet att träffa partners, har människor kanske kunnat upptäcka fördelar med solosex. Som att utforska sin egen sexualitet och njuta av sex på sina egna villkor. Om man senare vill ha sex med någon annan kan det bli skönare för då är man mer medveten om vad man själv gillar och kan kommunicera det. På så vis är den ökade försäljningen förhoppningsvis något bra, säger Sonja Ghaderi.

Många kvinnor kan inte få orgasm vid ett vanligt 'in and out', det stimulerar inte riktigt på rätt sätt

Elsa Lena Ryding är pensionerad kvinnoläkare och specialist i klinisk sexologi. Under sina många år i yrket har hon träffat både kvinnor som inte kunnat få orgasm tillsammans med sin partner och äldre som kommit första gången efter att de blivit änkor. 

– Om man har problem med att uppleva sexuell njutning, för det har ju en del, så är onani ett bra sätt att lära känna sin kropp bättre. Många kvinnor kan inte få orgasm vid ett vanligt ”in and out”, det stimulerar inte riktigt på rätt sätt. Men man blir ju aldrig för gammal för att onanera. Lite glidmedel och en tryckluftsmojäng bara!

Elsa Lena Ryding, kvinnoläkare. Foto: Privat

Det finns mindre studier som visar att en orgasm kan vara smärtlindrande, men framför allt frigörs hormoner som får oss att må bra och få den där sköna känslan efteråt.

– Precis som annan smekning är onani något som människor mår bra av. Vid en orgasm blir det en ännu starkare hormonutsöndring av östrogen, mycket oxytocin och även endorfiner. Om man behöver slappna av kan det hjälpa att framkalla orgasm, säger Elsa Lena Ryding.

Det är också viktigt att inte skamma sin partner för att den har sex på egen hand. Det är ett sätt att må bra

Trots alla positiva effekter, är både hon och Sonja Ghaderi överens om att solosex inte är något man behöver hålla på med, om man inte vill. 

– Gör det som du trivs med. Om du gillar att onanera tillsammans med en partner, gör det. Gör inte det om du inte gillar det. Det är också viktigt att inte skamma sin partner för att den har sex på egen hand. Det är ett sätt att må bra, säger Sonja Ghaderi. 

Så onanerar vi helst

Då gör vi det:

När jag är ensam hemma: 63 %
Tillsammans med en partner: 11 %

 

Där gör vi det:

I sängen: 59 %

I badrummet: 25 %

I badet/duschen: 20 %

 

Därför gör vi kvinnor det:
Det får mig att må bättre: 38 % (Män 34 %)

Det är ett komplement till sexuellt umgänge: 37 % (Män 30 %)

Lugna en sexuell lust: 35 % (Män 46 %)

Det gör mig mindre stressad: 29 % (Män 36 %)

Det är ett sätt att lära känna min kropp: 16 % (Män 4 %)

 

Källa: Enkät med 2859 personer i åldern 18–79 år, gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Lelo, designervarumärket för intima livsstilsprodukter.

En orgasm frigör hormoner som får dig att må bra, kan minska värk och kan göra dig till en bättre sexkommunikatör! Foto: iStockphoto

5 anledningar till att onani är bra för kroppen

Du frigör oxytocin
Det välkända må-bra-hormonet förknippas ofta med att föda barn och amning men frigörs också vid lätta smekningar och orgasm. Oxytocinet får dig att bli avslappnad och må gott.

Du frigör endorfiner
Endorfin är kroppens eget morfin och det som också frisätts om du joggar eller gör något annat träningspass. Du kanske känner igen den härliga känslan du får efter träning? Det är endorfinets förtjänst och en orgasm frigör endorfiner på samma vis!

Det får dig att slappna av
En orgasm får dig att slappna av och bli lite mer chill! Effekten är allra starkast om du onanerar till orgasm.

Du tränar din bäckenbotten
Vid en orgasm blir musklerna i bäckenbotten både spända och avslappnade. Även om knipövningar är mest effektivt för en välfungerande bäckenbotten kan en orgasm kanske till och med ses som ett miniträningspass för knipmusklerna.

Du kan få mindre värk
Det saknas ännu starka vetenskapliga bevis men det finns studier som visat på att en orgasm har en smärtlindrande effekt. Det är återigen morfinsläktingen endorfin som tycks ha den effekten. En orgasm kan alltså vara värt att testa innan du ser dig om efter eventuell värktablett!

5 anledningar till att onani är bra för knoppen

Du är fri att ha sex när du vill och hur du vill
Du bestämmer själv vad du vill ha, när och vad du vill göra. Du kan på egen hand uppskatta din kåthet, lust och sexualitet. Det är helt enkelt enkelt när sexet inte inkluderar någon annan!

Lär dig vad som är skönt och hett – för dig
Om du har sex med dig själv kan du lära dig: Vad gillar jag? Vad tänder jag på? Om jag blir kåt, vad kan jag göra då för att det ska bli extra skönt för mig? Den självkännedom du utvecklar är en bonus med solosexet!

Du blir bättre på att uttrycka vad du gillar
När du vet mer vad du gillar är det större chans att du kan uttrycka det om har sex med andra. Du skapar alltså bättre förutsättningar för en bra kommunikation under sex. Heja!

Du värdesätter din egen sexualitet
Onani gör att du blir medveten om din sexualitet och det är toppen att du tillåter dig att ha den stunden med dig själv. Du kan sväva iväg i fantasier som du sedan kan ta fram vid andra sextillfällen.

Du övar upp din initiativförmåga
Det kan kännas som mindre steg att ha en skön stund även i andra sammanhang, om du är van att ta initiativ till solosex. Och de flesta gillar väl när en partner kan ta initiativ?!

Källa: Elsa Lena Ryding, Sonja Ghaderi.

LÄS OCKSÅ: Sexbloggarens onaniguide: 6 tips för mer njutning 

LÄS OCKSÅ: Öka sexlusten – 8 sexnoveller som eggar fantasin