Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Små knep som tänder gnistan
2 AV 2

Mer könshår, kulmagar och riktiga orgasmer

Män vill se fler könsorgan – kvinnor vill se mer könshår. Men en gemensam önskan är närvaron av förspel.

Här berättar svenska folket vad de saknar i sexscenerna på film och tv, och sexologen Malin Drevstam diskuterar hur Hollywood påverkar våra sexliv.

– Romantik vilseleder lika mycket som porr, säger hon.

Cowboy-scenen i ”Brokeback mountain”, den ångande heta sexstunden i bilen i ”Titanic”, pianoscenen i ”Pretty woman”, BDSM-lekarna i ”Billions”... Och, naturligtvis, Mickey Rourkes och Kim Basingers erotiska experiment med isbitar och piskor i ”9 ½ vecka”. Vissa sexscener etsar sig fast i våra minnen i generationer och ytterst få har nog inte fått sin syn på intimitet formad, eller åtminstone påverkad, av film.

För hur skulle vi bete oss i orgasmögonblicket utan alla år av Hollywood-inspiration? Vid den första kyssen? Det är frågor omöjliga att svara på. 

I en verklig sexsituation har känslorna ofta mer utrymme.

Malin Drevstam, sexolog och författare, menar att romantiken och passionen som vi matats med sedan vi var tonåringar stökar till det och skapar orimliga förväntningar på hur sex går till, och ser ut.

– Romantik vilseleder lika mycket som porr. Men båda genrer handlar om att gestalta drömmar och fantasier så det är viktigt att man kan skilja på fantasi och verklighet, säger hon.

Ibland blir sexscenerna mer intressanta när de inte är ”som på film”, som i ”Billions” där karaktären ”Wendy” är framgångsrik och snygg har en passionerad BDSM-relation med sin man ”Chuck” som är en vanlig gubbe med kulmage.

Vilka är konsekvenserna?

– Man kan få svårt att ge sig hän när verkligheten är mer krass och osminkad. På samma sätt kan pornografins ibland mer tekniska iscensättningar göra att vissa företeelser som ursprungligen regisserats för att kameravinklar och belysning ska kunna visa kön vilket ge en bild av att sex är mer instrumentellt än det kan vara i en verklig situation, där olika känslor ofta har mer utrymme. Och krocken mellan förväntningar hos de personer som sett på dessa olika sätt att gestalta sex kan bli knepig, menar Malin Drevstam.

Att det filmiska inte alltid matchar verklighetens sex blir tydligt i sexlekaksföretaget Lelos undersökning Onanirapporten 2022. När man frågade man vad svenska folket saknar i sexscenerna visar det sig att många upplever att orgasmer skildras på ett överdrivet sätt.

Ung kärlek och passion gestaltat av Adele Exarchopoulos och Lea Seydoux i ”Blå är den varmaste färgen”. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att sexet framställs som alltför romantiskt är också en ganska vanlig uppfattning, som delas av 13 procent av de svarande. Men bland de äldre är uppfattningen en annan, här menar i stället tio procent att sexscenerna är för oromantiska. 

Kanske är äldre människor lite mer passionerade, för endast tre procent i åldersgruppen 65-79 tycker att sexet framställs som ”för intensivt”, medan 13 procent av de unga (18-29 år) tycker det.

Julia Roberts och Richard Gere i en av många intima scener i ”Pretty woman”. Foto: Rights Managed / TT NYHETSBYRÅN

En annan invändning mot sex i filmens värld är att några riktiga förspel sällan existerar. Det hånglas lite och sedan har man samlag, och några minuter senare kommer båda. Denna brist är män och kvinnor överens om, 33 procent av kvinnor saknar förspelets närvaro och 22 procent av männen.

Jag är frustrerad över regnblöta heteropar som springer in en hall och inte hinner få av sig kläderna innan de båda exploderat i en orgasm.

– Ja, förspel är verkligen en bristvara på film. Särskilt blickar, beröring och smekningar som behöver få ta tid och som kan vara väldigt subtila signaler, säger Malin Drevstam. 

– Det bidrar till att många tror att sex ska gå fort och att lust och njutning väcks lätt. Jag är så frustrerad över regnblöta heteropar som springer in en hall och inte hinner få av sig kläderna innan de båda exploderat i en orgasm stående mot en vägg. 

Jake Gyllenhaal och Heath Ledger skildrade kärleken och passionens magi och dragningskraft i ”Brokeback moutain”. Foto: Rights Managed / TT NYHETSBYRÅN

Män uppger också att de skulle vilja se mer könsorgan i rutan – 14 procent av männen delar denna önskan, men endast fem procent av kvinnorna. På grund av rådande filmregler i Hollywood får inte vaginor visas, och inte heller erigerade penisar. När ett kvinnligt könsorgan syns på film måste det oftast täckas med en sorts peruk eller mask för underlivet.

Tv-serien ”Kärlek och anarki” på Netflix har trotsat flera tabun, inte minst genom att visa kvinnlig onani – och en minnesvärd penisscen med skådespelaren Björn Mosten. Foto: Netflix

Trots det vill 18 procent av kvinnorna se mer könshår i film och tv, enligt Lelos rapport, vilket kanske återkopplar till en längtan efter mer äkthet – närvaro av förspel, lite hår mellan benen och mer naturtrogna orgasmer. 

– Jag tycker att det skulle vara intressant med mer scener som visar hur taffligt, nervöst men också roligt och dråpligt sex kan vara. Ett exempel på bra sexscener finns i serien ”Normala människor”, tipsar Malin Drevstam.

Denna text är skriven av tidningen amelias redaktionsmedlemmar tillsammans.

LÄS MER: Porrpung eller lite ansat? Så vill vi helst se våra partners
LÄS MER:
Måndagsligg och buffésex – här är din sexuella veckomeny