Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av kvinnor
2 AV 2
Foto: bezikus / Shutterstock

Njut av en sexbuffé i helgen – så går det till

Tänk sexmeny snarare än liggschema och planera för njutbara, erotiska lekar.

Här får du tips på hur ett enkelt men befriande härligt måndagsligg kan vara, och en dignande sexig helgbuffé med extra allt. 

Eller varför inte fyra små rätter?

Att skapa sin egen sexmeny handlar om att fundera över vad du vill ha och hur. Och kanske framför allt om att kunna berätta om det på ett spännande och lättsamt sätt.

– Det är alldeles för vanligt att vi tänker att vår partner är en tankeläsare, som ska kunna se vad jag vill ha och behöver. Men det är tyvärr sällan vi stöter på de där tankeläsarna. Vi behöver kommunicera våra behov själva och sätta ord på vad vi vill ha och njuter av, säger sexologen Suzann Larsdotter. 

Hon tycker att det är dags att vi vågar utmana oss själva och tänka bortom en typisk trerätters bestående av förspel, samlag och efterföljande gos.

Se bortom din egen invanda meny, vad finns mer att göra?

– Det är den absolut vanligaste menyn. Jag är så fruktansvärt trött på den, som att förspelet bara är till för att reta aptiten inför det mastigaste som kommer efter. Sluta tänk trerätters, tänk sju små rätter, buffé eller bara två huvudrätter.

Här får du använda fantasin. Vad är sexets motsvarighet till tisdagens snabbmakroner och korv? Och vad kan motsvara helgens lite mer genomtänkta meny med lite mer avancerade rätter? 

”Det är alldeles för vanligt att vi tänker att vår partner är en tankeläsare”, säger sexologen Suzann Larsdotter. Foto: Suzann Larsdotter.

Betrakta intimitetens värld som en tjock kokbok

Suzann gör en jämförelse med en vän som alltid beställde in två eller tre desserter på restaurang – något som tycktes provocera omgivningen. Men varför inte? Om man verkligen älskar just efterrätter och faktiskt inte är sugen på något annat den dagen?

– Precis så jag tycker jag att vi ska tänka med sex. Jag kanske inte är sugen på biff med lök och potatis. Jag kanske inte vill ha samlag, men gärna kyssar, smek- eller gnuggsex. Se bortom din egen invanda meny, vad finns mer att göra? 

I sitt jobb som sexolog möter Suzann ofta par som på grund av exempelvis smärta eller erektionsproblem har svårt att genomföra ett samlag. De kan känna en stor lättnad när de öppnar upp för nya sätt och inser att ”Jag kan visst ha sex, jag kan få jättemånga orgasmer. Det är bara svårt med just samlag”. 

Om man i stället ser på intimitet och sex som en tjock kokbok med massa olika recept, kan steget till att testa nytt kännas mindre.

– Man är ju definitivt inte sugen på att göra allt i en kokbok, men man kan alltid hitta något. Det kan ju finnas de recepten där man känner ”jag vet inte hur det här kommer bli, men vi kan ju göra en gång och testa”. Många människor är så rädda för att testa nya saker. Man behöver inte vara det, säger Suzann. 

Sexinstruktioner – en gåva till dig och din partner

Precis som alltid när det kommer till att ligga, gäller förstås att alla inblandade måste vilja:

– En meny måste också komma med ”om det är okej för dig”. Det är inte en beställning som den andra ska känna sig tvingad att utföra fast man inte har lust.

Suzann Larsdotter tror däremot att de flesta uppskattar konkret vägledning och tydliga önskemål från sin sexpartner.

– Man kanske behöver visa och tala om att ”smek mig inte direkt på klitoris ollon, cirkla bara runt först”. Noggranna instruktioner är en gåva. 

Tre härliga sexmenyer att testa

Vilken slags meny längtar du efter? Foto: Getty Images

amelias sexbloggare Liw ger förslag på tre olika sexmenyer. 

Sexmeny 1: Vardag med dusch 

Förrätt: En varm dusch med hångel. Det är mysigt och bygger upp en intim stämning, samtidigt som vardagssmutsen spolas bort.
Huvudrätt: Rid i en soffa med fortsatt hångel. Det blir lätt passionerat i denna ställning. Fortsätt med sex i skeden, missionären eller bakifrån där klitoris berörs samtidigt.
Efterrätt: Ät glass ihop.

Sexmeny 2: Helg med extra känsla

Förrätt: Läs en erotisk novell högt. Testa att viska fram vissa passager.
Huvudrätt: Upp på bordet (eller testa köksön!), här är höjden ofta perfekt och både händer, mun, hjälpmedel/leksaker eller penis kan lätt användas både framifrån och bakifrån. Detta är spännande och otroligt sköna positioner erbjuds.
Efterrätt: Ge uppmärksamhet till den där speciellt känsliga kroppsdelen du vet att din partner har. Om det är könet så smek det varsamt efteråt. Kanske väcker det lusten igen eller så är det bara mysigt.

Sexmeny 3: En dignande buffé med flera små rätter

Skriv ner fem till tio ingredienser eller ”smårätter” var som ni gärna vill ha med och dra sedan tre lappar av varandras lappar utan att visa för varandra. Sedan ser ni till att de ingredienserna kommer med under ”måltiden”.

Kyss mig som vore det första gången vi kysste varandra.

Lek med mitt kön med ett hjälpmedel (eller ditt kön) före inträngandet, gärna samtidigt som du kysser mig.
Ge en komplimang du vet att jag uppskattar.
Kyss mig som vore det första gången vi kysste varandra.
Säg mitt namn när vi är intima.
Håll fast mig och våga dominera lite. Lägg din tyngd på mig. Håll mina händer ovanför mitt huvud medan din andra hand, din mun eller ditt kön tar för sig av mig.
Smek mig med en fjäder över kroppen och be mig blunda under tiden.
Ha en isbit i din mun som retar mig.
Utforska vilka delar av min kropp som ger mig mest njutning. Ljumskarna? Öronen? Fötterna? Vad får mig att stöna högst?
Sätt ord på hur det känns.
Bromsa upp mitt i. Ta mig eller smek mig extra långsamt. Gärna med ögonkontakt samtidigt.
Ge mig oralsex.

LÄS OCKSÅ: Gåvosex och andra sköna sexlekar 

LÄS OCKSÅ: Singelkvinnor söker par för trekant