Genom att skriva en sexmeny kan du och din partner våga testa nytt och bli bättre på att tillfredsställa varandra.
Genom att skriva en sexmeny kan du och din partner våga testa nytt och bli bättre på att tillfredsställa varandra.
Genom att skriva en sexmeny kan du och din partner våga testa nytt och bli bättre på att tillfredsställa varandra.
Genom att skriva en sexmeny kan du och din partner våga testa nytt och bli bättre på att tillfredsställa varandra. Foto: iStockphoto

Har du provat gnuggsex? 3 sätt att förnya sexlivet

Hångel i duschen till förrätt? Rida på soffan som varmrätt? Eller föredrar du ett julbord av många, heta smårätter? Att planera veckans menyer är inte bara praktiskt när det kommer till middagsmat, det kan ge ny inspiration till sexet också. Så här kommer du i gång!

Nej, det behöver inte bli så förutsägbart att ni redan på måndag planerar ligg på lördag. Att göra sin egen sexmeny handlar mer om att fundera över vad du vill ha, hur och – om du har en partner – att kunna kommunicera det. 

– Att skriva ner sin egen sexmeny är en jättebra och rolig idé. Det är alldeles för vanligt att vi tänker att vår partner är en tankeläsare, som ska kunna se vad jag vill ha och behöver. Men det är tyvärr sällan vi stöter på de där tankeläsarna. Vi behöver kommunicera våra behov själva och sätta ord på vad vi vill ha och njuter av.

Det säger sexologen Suzann Larsdotter. Hon tycker att det är dags att vi vågar utmana oss själva och tänka bortom en typisk trerätters bestående av förspel, samlag och lite efterföljande gos.

Titta bortom din egen invanda meny, vad finns mer att göra?

– Det är den absolut vanligaste menyn. Jag är så fruktansvärt trött på den, som att förspelet bara är till för att reta aptiten inför det mastigaste som kommer efter. Sluta tänk trerätters! Tänk sju smårätter, buffé eller bara två huvudrätter! 

Här får du använda fantasin. Vad är sexets motsvarighet till tisdagens snabbmakroner och korv? Och vad kan motsvara helgens lite mer genomtänkta meny med lite mer avancerade rätter? 

Hur vill du att sexet ska börja? Vad vill du att din partner ska göra med dig? De flesta uppskattar tydlig vägledning i sängen! Foto: iStockphoto

Våga testa nya sätt att ha sex

Suzann gör en jämförelse med en vän som alltid beställde in två eller tre desserter på restaurang – något som tycktes provocera omgivningen. Men egentligen, varför inte? Om man verkligen älskar just efterrätter och faktiskt inte är sugen på något annat den dagen?

– Precis så jag tycker jag att vi ska tänka med sex. Jag kanske inte är sugen på biff med lök och potatis. Jag kanske inte vill ha samlag, men gärna kyssar, smek- eller gnuggsex. Titta bortom din egen invanda meny, vad finns mer att göra? Kan jag fråga någon annan om tips, låna en bok på biblioteket eller surfa runt på nätet? Det finns till exempel listor på 100 olika sexuella aktiviteter att inspireras av.

I sitt jobb som sexolog möter Suzann ofta par som på grund av exempelvis smärta eller erektionsproblem har svårt att genomföra ett samlag. De kan känna en stor lättnad när de öppnar upp för nya sätt och inser att ”Jag kan visst ha sex, jag kan få jättemånga orgasmer. Det är bara svårt med just samlag”. 

”Det är alldeles för vanligt att vi tänker att vår partner är en tankeläsare, som ska kunna se vad jag vill ha och behöver”, säger sexologen Suzann Larsdotter. Foto: Suzann Larsdotter.

Om man i stället ser på intimitet och sex som en tjock kokbok med massa olika recept, kan steget till att testa nytt kännas mindre.

– Man är ju definitivt inte sugen på att göra allt i en kokbok, men man kan alltid hitta något. Det kan ju finnas de recepten där man känner ”jag vet inte hur det här kommer bli, men vi kan ju göra en gång och testa”. Sedan kan man, precis som när det gäller mat, anteckna en liten varning ”Det här blev inte bra!”. Men då är man i alla fall en erfarenhet rikare. Många människor är så rädda för att testa nya saker. Man behöver inte vara det, säger Suzann. 

Ge noggranna sexinstruktioner

Precis som alltid när det kommer till att ligga, gäller förstås att alla inblandade måste vilja:

– En meny måste också komma med ”om det är okej för dig”. Det är inte en beställning som den andra ska känna sig tvingad att utföra fast man inte har lust.

Noggranna instruktioner är en gåva. Vem vill inte tända sin partner till max?!

Suzann Larsdotter tror däremot att de flesta uppskattar konkret vägledning och tydliga önskemål från sin sexpartner.

– Man kanske behöver visa och tala om att ”smek mig inte direkt på klitoris ollon, cirkla bara runt först”. Noggranna instruktioner är en gåva. Vem vill inte tända sin partner till max?!

LÄS OCKSÅ: Experten: Så har ni sex med slak penis

amelias sexbloggare guidar: 3 sexmenyer att testa

Vilken slags meny längtar du efter? Något som funkar till vardag, på helgen eller vill du ha en hel buffé av härliga sexaktiviteter? Foto: Getty Images

amelias sexbloggare Liw ger förslag på tre olika sexmenyer. 

Sexmeny 1: Vardag

Förrätt: En varm dusch med hångel. Det är mysigt och det bygger upp en intim stämning och tar samtidigt bort vardagssmutsen.
Huvudrätt: Rid i en soffa med fortsatt hångel. Det blir lätt passionerat i denna ställning. Fortsätt med sex i skeden/missionären/bakifrån där klitoris berörs samtidigt. Simple as that.
Efterrätt: Ät glass ihop och insup stunden, beröm ert initiativ att ha haft sex med varandra.

Sexmeny 2: Helg

Förrätt: Läs en erotisk novell högt medan du tar på din partner. Testa att viska fram vissa passager.
Huvudrätt: Upp på bordet (eller testa köksön), här är höjden perfekt och både händer, mun, hjälpmedel eller penis kan lätt användas både framifrån och bakifrån. Detta är spännande och otroligt sköna positioner erbjuds.
Efterrätt: Ge uppmärksamhet till den där speciellt känsliga kroppsdelen du vet att din partner har. Om det är könet så ligg och pilla/eftersmek det. Kanske väcker det lusten igen eller så är det bara mysigt.

Sexmeny 3: Buffé med lite av allt

Skriv ner 5-10 ”ingredienser” var som ni gärna vill ha med och dra sedan tre lappar av varandras lappar utan att visa för varandra. Sedan ser ni till att de ingredienserna kommer med under ”måltiden”.

Lek med mitt kön med ett hjälpmedel (eller ditt kön) före inträngandet, gärna samtidigt som du kysser mig.
Ge en komplimang du vet att jag uppskattar.
Kyss mig som om det är första gången vi kysser varandra.
Säg mitt namn när vi är intima.
Håll fast mig och våga dominera lite. Lägg din tyngd på mig. Håll mina händer ovanför mitt huvud medan din andra hand, din mun eller ditt kön tar för sig av mig.
Smek mig med en fjäder över kroppen och be mig blunda under tiden.
Ha en isbit i din mun som retar och eggar mig.
Utforska vilka delar av min kropp som ger mig mest njutning. Ljumskar? Öron? Fötter? Vad får mig att stöna högst?
Ha lite ”dirty talk” med mig.
Bromsa upp mitt i och ta mig eller smek mig extra långsamt. Gärna med ögonkontakt samtidigt.
Ge mig oralsex.

LÄS OCKSÅ: ”Sanna”, 39, kan styra sina egna fontänorgasmer

LÄS OCKSÅ: Sexologens 5 tekniker för kvinnlig orgasm