Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Målet med sexkursen var bland annat att hitta sin partners lustpunkter och lösa upp spärrar och hämningar som hindrar en från att njuta.
Målet med sexkursen var bland annat att hitta sin partners lustpunkter och lösa upp spärrar och hämningar som hindrar en från att njuta.
Målet med sexkursen var bland annat att hitta sin partners lustpunkter och lösa upp spärrar och hämningar som hindrar en från att njuta.
Målet med sexkursen var bland annat att hitta sin partners lustpunkter och lösa upp spärrar och hämningar som hindrar en från att njuta. Foto: Shutterstock

Emelie och Kevin gick en sexkurs: ”Kunde känna rummet vibrera”

Vad är en sexkurs och vilka är det egentligen som går dit? Paret Emelie och Kevin bestämde sig för utforska sin relation med en lektion i ”gudomlig njutning” i början av förhållandet – det har de aldrig ångrat.

Vill du utforska din sexualitet och ta din njutning till en högre nivå? Eller vill du väcka känslorna på nytt i förhållandet? Nu finns sexkurser och kärlekskurser som lovar att hjälpa både par och singlar med just detta. Men vilka är det då som går på kurserna, och hur går det till? Låter det inte lite hippieflummigt?

Två personer som valt att testa en sex och kärlekskurs är Stockholmsparet Emelie och Kevin, bägge i 35-årsåldern.

Hittade sexkursen ”Gudomlig njutning”

– Jag googlade runt på tantrisk sex, som jag hade varit inne på tidigare, hittade kursen ”Gudomlig njutning” och tyckte att det lät intressant. Jag skickade länken till Kevin och han sa direkt ”Ska vi gå? ”, berättar Emelie, och Kevin fortsätter:

– Vi var nykära, som allra mest sprittiga, och vi tyckte att det var kul att utforska och se vad vi mer kunde göra med hjälp av lite coachning. Det finns alltid så mycket mer att lära sig, i stället för att stanna och vara nöjd!

En farhåga är att det pågår en sorts gangbang i en sunkig lokal, men det var allt annat än just det

Kursen som Emelie och Kevin bestämde sig för att gå på är en intensiv helgkurs i sex, kärlek och intimitet, med teori, praktiska övningar och öppna samtal hos arrangören Cirkus Eros.

Målet med kursen är att kunna öka sin förmåga till att både ge och ta emot njutning; att hitta sin partners lustpunkter, lösa upp spärrar och hämningar som hindrar en från att njuta, att maximera sina orgasmer och att bejaka sexualiteten.

Rädslan försvann snabbt

Under kursen är max åtta par tillsammans i en varm lokal upplyst av tända ljus, och oftast är alla deltagare nakna. Det finns inget tvång att kasta kläderna, men de flesta brukar göra det. Orsaken till att man uppmuntrar deltagarna till att klä av sig, är enligt arrangören att de allra flesta brukar känna en frihetskänsla när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”, och att ”det är förlösande, befriande och att man ska känna stolthet över den egna kroppen och öppna upp för en mer positiv självbild”.

– I början var jag jättenervös inför att vara naken med andra människor, speciellt när vi skulle dansa, haha. Men när alla sedan var näck var det inte ett dugg konstigt faktiskt. Oftast tänkte jag inte ens på att det fanns andra deltagare i rummet. Det var som små öar av par och jag var aldrig obekväm, säger Emelie.

– Det var verkligen en jätteavslappnad stämning, och alla är helt inne i sitt, jag kände mig aldrig uttittad. För mig var inte nakenheten något jobbigt, jag var mer nervös över att jag kanske skulle få stånd.

Man har ju inte helt hundra procent koll på sin kropp ... Men den rädslan försvann snabbt, för det var helt okej även om det skulle hända, säger Kevin.

LÄS OCKSÅ: 66 sextips – för dig som vill testa något nytt

De flesta var nakna och njöt

På kursen som Emelie och Kevin gick växlar man mellan teori, samtal och praktiska övningar som olika intimitetsövningar, smektekniker, hitta olika erogena zoner, olika former av beröring, massage, lekar, andningsövningar, med mera. Därför är det också en fördel att vara nakna med varandra, så att man kan testa det som demonstreras ut om exempelvis erogena zoner, g-punkten och samlagsställningar.

Kursdeltagarna förväntas inte ha samlag i kurslokalen, men det är däremot oundvikligt att vara sexuella med varandra.

Varsam beröring på hela kroppen, utan att det behöver leda till omslutande sex kan vara högst erotiskt och intimitetsskapande. Foto: Shutterstock

– Det finns inga krav på att någonting ska hända, men om det är så att det under en övning leder till samlag så är det helt okej. Det är upp till dig, för ingen annan kommer ändå att kolla. Jag minns mest att jag hörde andra ha det skönt, säger Kevin.

Emelie fyller i: 

– Det är också befriande att det inte är så fixerat vid omslutande sex. Sex är så mycket mer än det. Det är härligt att bara smeka sin partner med hela handen, och verkligen känna efter hur det känns ... Det är så många som bara kör pang på när det kommer till sex, att det ska gå så snabbt. Det är så tråkigt, säger hon och fortsätter:

– En av mina favoritövningar, som vi fortfarande gör, är att att sitta mittemot varandra. Den ena börjar med att bara titta på den andra och upprepa: ”Jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig”, med mycket känsla. Och så byter man. En jättefin övning i emotionell närhet och innerlighet. I att ge. I att ta emot.

– Många använder meningen ”Älskar dig” som ett slags hej då till sin partner. Sitter man mittemot varandra i fem minuter och säger meningen ”jag älskar dig” så känns den helt annorlunda. Det är väldigt fokuserat och är en stark övning. När vi gjorde den övningen på kursen så kunde man verkligen känna hur hela rummet vibrerade!

Hur reagerar andra när ni berättar att ni varit på en kärleks- och sexkurs?

– De flesta har varit nyfikna på hur det har varit, och även om jag lobbat hårt för kursen så har ingen av dem vi känner vågat gå, säger Emelie.

– Jag tror att en vanlig farhåga är att det pågår en sorts gangbang i en sunkig lokal, men det var allt annat än just det. Det som händer är mycket mer kärleksfullt än porrigt, tillägger Kevin.

Hur mycket har kursen påverkat er relation?

– Många av de fysiska övningarna hade vi redan testat, men många av de andra övningarna var nya. Jag tror att det här gav oss en ännu bättre grund att stå på. Att ha de här verktygen om vi har en nedgång i relationen, om vi kanske är trötta och inte känner oss superkära, så kan vi känna en trygghet i att veta hur vi kan trigga kärleken i vårt förhållande, säger Emelie.

Kevin instämmer, och tillägger: 

– Behöver man lite glöd i relationen så är det här ett perfekt sätt att hitta tillbaka till varandra. Det är som en vidareutveckling och en investering i en relation. Utan tvekan kommer vi att gå den här kursen igen i framtiden! Även om vi inte skulle lära oss något nytt så är det som att åka på en härlig kärlekssemester – att ge en helg till bara varandra och vår kärlek.

LÄS OCKSÅ! amelias sexbloggare Liw: Så får du en fontänorgasm – steg för steg 

Sexpedagogerna: 6 sätt att ge sexlivet ett lyft

Leken är den effektivaste vägen till det djupaste allvaret och ökad intimitet. Ju roligare ni har, desto mer blomstrar kärleken och livslusten. Foto: Shutterstock

Sexpedagogerna och paret Johan och Jennie Rehbinder tipsar: 

1. GE VARANDRA KOMPLIMANGER, VARJE DAG, GÄRNA FLERA

Ett grundläggande mänskligt behov är att bli uppskattad. Komplimanger är intimitetsskapande och stärker en positiv självbild. Du kan aldrig ge eller ta emot för många komplimanger! Ni kan roa er med att bekräfta de fina orden – om din partner säger att du har en sexig stjärt, svara gärna: ”Ja, jag har jag!” Det är både roligt och självutvecklande.

2. KÄRLEKSFULL BERÖRING – RÖR VID VARANDRA OFTA! 

Sinnlig beröring sätter igång utsöndringen av hormonet oxytocin i blodet, vilket både gör att ni mår jättebra, men också stärker den känslomässiga anknytningen. Och så är det ett väldigt skönt sätt att ge och ta emot kärlek och njutning. Ju mer beröring, desto bättre. 

3. UTTRYCK ER KÄRLEK

Man kan aldrig säga ”Jag älskar dig” för många gånger, om man verkligen menar det. När du säger ”Jag älskar dig”, säg också varför – vadhelst du kommer att tänka på. 

4. PRATA OM SEX! 

Mycket, ofta och länge – gärna ur helt olika perspektiv! Diskutera vad ni gillar, vad ni har för drömmar och fantasier, vad ni skulle vilja testa, vad ni skulle kunna utveckla. Öppna samtal tar bort hämningar och tabun. 

5. HA MER SEX! 

Särskilt i de där ögonblicken som kanske inte passar så bra, när ni kanske inte är nyduschade, ni har inte riktigt tid, det inte passar i planeringen, när det fortfarande finns disk, tvätt och städning att göra. Ni kanske inte ens är särskilt kåta. Ni kanske är på olika våglängd, eller tror att allt måste vara perfekt för att det ska bli sex. Se då sex som en fantastisk medicin, nyttig terapi och skön workout. Det tar också bort krav och förväntningar, som annars kan sabotera sexlivet.

6. LEK OCH SKRATTA! 

Att busa, skratta, retas, brottas, jaga varandra, ha vattenkrig, kladda med mat på varandra – att leka och busa utan att behöva vinna – är fantastiskt. Leken är den effektivaste vägen till det djupaste allvaret och ökad intimitet. Skrattets fysiologiska funktion är att lösa upp spänningar. Ju roligare ni har, desto mer blomstrar kärleken och livslusten.

LÄS OCKSÅ: Prova en sexkurs hemma! 

Ursprungsartikeln är tidigare publicerad i tidningen amelia nr 17, år 2017. Uppdaterad 1 juli 2020 för amelia.se. Personerna i texten heter egentligen något annat. Text av Annika Leone.