Femdom-kvinnorna: "Vi älskar att ha makten i sängen"

Fifty shades-filmerna har ökat suget för dominans och handklovar i svenska sovrum. amelia möter ”femdom”-kvinnorna Aki och Totti som gillar att ta kommandot, både i och utanför sovrummet. 

Enligt en erotikbutik på nätet har försäljningen av BDSM-­leksaker ökat med hela 265 procent sedan första Fifty shadesfilmen kom ut. Smisk, handklovar och sexiga kommandon – nyfikenheten på BDSM, som exempelvis dominanssex, är stor. I filmerna och böckerna är den dominante ofta en man – men nu ser vi att fler kvinnor vågar ta kommandot i sängen. Fenomenet med kvinnor som gillar att dominera i sovrummet kallas femdom – female domination. Kanske har du själv känt så, men inte riktigt utforskat den sidan av din lust. Två kvinnor som njuter av att ha sexuell makt är Aki och Tottis. De har relationer som funkar perfekt för deras önskemål och begär, och testar gränserna med ömsesidig respekt.

Aki, 33: "Jag blir kåt av att bestämma"

– Du behöver inte vara stenhård, säger Aki. Att vara retfullt överlägsen, som en katt som leker med sitt byte, är väldigt tändande.

Aki Anderssons första upplevelse av att dominera en man var helt oväntad och inträffade på en nattklubb i Berlin.

– En stor muskulös man iklädd korsett och koppel kom fram till mig och bara lade kopplet i min hand. Han kunde ingen engelska och jag kunde ingen tyska, men vi kommunicerade utan ord. Han kröp efter mig på alla fyra, jag satte mig i baren och spillde ut drinkarna han köpt med flit, och körde mina stilettklackar i hans rygg medan han var min fotpall.

AKI ANDERSSON

Ålder: 33.

Familj: Lever i en öppen relation.

Bor: I Örebro.

Gör: Är digital strateg.

Erfarenheten gav mersmak.

– Det var fantastiskt, hur han läste av mig på en sekund och såg att jag behövde få uppleva det. En häftig och mäktig känsla!

Att växla mellan att vara dominant och undergiven kallas för att vara switch. För Aki är den dominanta sidan av sexualiteten en av flera möjliga roller att njuta av.

– Jag känner in direkt vad en person jag tänder på gillar i sängen, om de är dominanta eller undergivna, och sedan anpassar jag mig efter det. Båda delarna finns i min personlighet och kompletterar varandra.

Dominanssex innefattar ofta lekar med njutningsfylld smärta, genom smisk eller andra tekniker som utlöser endorfinkickar i kroppen på den undergivna. Aki menar att syftet är att åstadkomma ett slags emotionell utlösning hos den andra personen, som upplevs som extremt skön och välgörande.

– Även när jag är ganska rejält sadistisk handlar det om omhändertagande, att ge min partner det hen behöver just då. Empatin är mitt viktigaste verktyg.

Med åren, allteftersom hon samlat på sig erfarenheter, känner Aki att hennes dominanta sida har utvecklats. Den har hjälpt henne att göra upp med sitt ”duktig flicka”­ syndrom och gett henne en ny självbild.

– När jag var yngre var jag mer utpräglat undergiven och drogs till sexpartners med stora egon. I takt med att jag lärt känna mig själv bättre tillåter jag mitt eget ego att växa och ta plats, och då har det blivit naturligt med partners som uppskattar det. Maktspelet i sängen och att veta att min partner vill vara mig till lags är oerhört tändande, vem blir inte kåt av lite makt, liksom?

Men att vara sexuellt dominant, menar Aki, behöver inte vara särskilt dramatiskt, eller aggressivt, som många kan tro.

– Du behöver inte vara stenhård, det ger stor effekt att bara vara lite så där retfullt överlägsen, det kan vara väldigt tändande. Tänk dig en katt som leker med sitt byte. Det är ett sätt att komma in i rätt sinnesstämning.

Tottis, 31: "Han lyder mig dygnet runt"

För Tottis är BDSM inte enbart sexuellt. Hon dominerar sin man även utanför sovrummet.

Dominans behöver inte bara handla om sex, många använder smärt- och maktlekar för avkoppling eller för personlig utveckling. För Tottis Crossler är BDSM främst en livsstil och en relationsform, men som också präglar sexlivet.

– Jag utövar främst BDSM utan sex, men har i princip aldrig sex utan BDSM-inslag. För mig är BDSM mycket djupare än sex generellt är, men självklart är det roligt med sexuell BDSM också.

TOTTIS CROSSLER

Ålder: 31.

Familj: ”Tre katter och mycket kärlek.”

Bor: I Stockholm.

Gör: Är butikschef.

Tottis beskriver sitt sätt att vara dominant som att hon är en ”omhändertagande sadist” och tycker väldigt mycket om att framkalla starka känslotillstånd hos sina lekpartners. Det kan vara njutningsfylld smärta genom piskning, nålar eller klämmor, att få känna sig sårbar och omhändertagen eller annat som partnern längtar efter eller behöver få uppleva.

Jag utövar främst BDSM utan sex, men har i princip aldrig sex utan BDSM-inslag

– Det ger en tillfredsställelse som känns ända in i själen när jag kan förmå någon att komma i kontakt med sitt inre genom smärta eller psykisk dominans. Jag skapar en trygghet i de rejält hårda lekar vi gillar, de vet att de kan slappna av med mig, säger hon och förtydligar:

– Jag är närvarande, jag har inget behov av att hävda mig och vara bitchig. Men jag kan också gå in i en roll där jag är mer kylig och distanserad, vissa älskar när jag är riktigt överlägsen.

Just nu har Tottis en dygnet runt-relation med sin undergivne. Det innebär att maktförskjutningen mellan dem gäller hela tiden, sju dagar i veckan. Han är undergiven henne hela tiden, för att de båda trivs med och mår bra av det.

– Hans drivkraft är att förutse vad jag behöver och ge mig det, att underlätta min vardag och hela tiden ha min vilja i åtanke. Han skämmer bort mig med uppmärksamhet och jag blir aldrig tagen för given.

Tottis roll är att utgöra en trygg punkt, se till sin undergivnes bästa och samtidigt ställa krav. Hon sätter upp regler som gynnar båda och som ofta hjälper honom att förbättra sitt eget liv.

– När vi träffades hade han till exempel alltid torr hud, men gjorde inget åt det. Nu ingår det i hans regler att smörja in sig varje dag, gör han inte det så ger det konsekvenser. Dessutom vet han att han blir belönad när han sköter sig. Man lär in ett positivt beteende, helt enkelt.

Ett dominansförhållande med regler och maktförskjutning kräver att man pratar mycket hela tiden, ett arbete och engagemang från båda. Det gör att det mer sällan blir onödigt tjafs och konflikter. Tottis menar att dominans är ett sätt att komma någon väldigt nära och utvecklas, och samtidigt lära känna sig själv på djupet.

– När man utövar BDSM kan starka känslor komma upp, men det gäller att komma ihåg att världen inte rasar om det blir fel, även om det kan kännas så i stunden. Då gäller det att fundera över vad man kan göra annorlunda nästa gång och kommunicera kring det, så blir man tryggare och mår bättre.

Femdom-experten: "Det är upphetsande att bli dyrkad"

Sofia Cerne håller workshops i ”femdom”, kvinnlig dominans. Här förklarar hon fenomenet.

Sofia Cerne.

Hur upptäcker man om man har en dominant sida?

– Jag tror att alla kvinnor har en potentiell inre dominatrix, vi bär på en urkraft som blir mäktig när den tar sig uttryck i vår sexualitet. Dominans handlar om ledarskap, och det är vi kvinnor bra på, säger Sofia Cerne, men tillägger att det självklart inte är alla som har intresse av att leva ut den sidan.

– Men många kvinnor som provar inser att de älskar att ta kommandot, att det stärker och utvecklar dem. Att det är upphetsande att tillåta sig att bli dyrkad.

Hon berättar att många kvinnor utforskar dominans först när de har en partner som längtar starkt efter att få vara undergiven i sängen. Bli styrd och ledd, beordrad, kanske smiskad eller bunden. Men framförallt få bli styrd av kvinnan. Och när kvinnorna väl testar så öppnar sig en helt ny värld, där de hittar sig själva och sin inre kraft på helt nya sätt.

– Men jag skulle förstås önska att det var mer självklart för kvinnor att hitta sitt dominanta jag på egen hand. För att de gillar att ta ledningen, helt enkelt, säger hon.

Hur kan man utforska dominans som nybörjare? 

– Det är lätt att ”skrämmas bort” av alla avancerade kläder och prylar man ser på film. Det behövs varken läder eller piskor, det handlar om dynamiken och polariteten mellan personerna – en som leder och en som följer, i eller utanför sängen. Strunta i alla klyschiga kläder och prylar, sätt bara på dig ett par högklackade skor så känner du dig genast som en gudinna. Du blir lång, mäktig och sexig, och kan få vem som helst på knä  ...

Vad är BDSM och Femdom?

Foto: Shutterstock

• Femdom: Står för female domination, kvinnlig dominans.

• BDSM: Står för ”bondage/disciplin, dominans/sadism/masochism”. Handlar om att njuta av bland annat smärta och makt, sexuellt eller som del av en livsstil.

• Dominant: Njuter av att styra, ge order och bli uppassad.

• Masochist: Njuter av att få smärta tillfogad av en sadist.

• Sadist: Njuter av att tillfoga smärta till en masochist.

• Switch: Att växla mellan olika roller.

• Undergiven: Njuter av att lyda, vara till lags och passa upp