Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så kan du få – och ge – en fontänorgasm

Är det ett överskattat porrfenomen eller himmelriket? Innehåller vätskan kiss eller inte? Fontänorgasmen är omgärdad av rykten och åsikter. 

Forskaren Jessica Påfs reder ut hur det ligger till. Och bloggaren ”Liw” berättar om de blöta orgasmernas betydelse i hennes sexliv, och om hur hon har lärt sig att njuta av dem.

Det här är en djupdykning i fontänorgasmens våta värld.

amelia

Åsikterna spretar när det gäller den blöta, kvinnliga orgasmen och så har det varit länge. Sedan 2014 är fontänorgasmer förbjudna att visa i brittisk porr. I Rwanda är de en viktig del av sex­livet. I västvärlden har ny forskning som visar att vätskan som utsöndras innehåller kiss mötts av stark kritik. Fontänorgasmen har varit föremål för diskussion i tusentals år. I antikens Grekland ansågs till exempel den kvinnliga ejakulationen lika viktig för befruktningen som den manliga. Man menade även att den var avgörande för en god hälsa. Men varför anses den här typen av orgasm så speciell? Forskaren Jessica Påfs har ägnat mycket tid åt att undersöka fenomenet ur ett vetenskapligt perspektiv och genomför en studie om upplevelsen av fontänorgasmer. Hon är verksam vid Göteborgs universitet och gör forskningsprojektet tillsammans med forskare på Karolinska Institutet.

För väldigt många verkar det vara avgörande att både kroppen och hjärnan är i rätt stämning.

  – För de personer jag pratat med så verkar det dels handla om en fascination över kroppens förmåga och att det kommer så mycket vätska. Den verkar även ha en spektakulär ställning just för att den anses rätt unik. Men egentligen vet vi inte hur ovanligt eller vanligt det är, eftersom det inte finns några studier på det, förklarar hon. 

Är det skönare att få en fontänorgasm än en vanlig?

– Det verkar vara väldigt individuellt, och här är det viktigt att poängtera att det för vissa kvinnor inte ens har ett samband med en orgasmisk känsla, och att vissa upplever det som rentav obehagligt. För några är det skönare med fontänorgasm, medan det för andra inte känns som något speciellt, och några vill helst undvika det.

Så vad är egentligen en fontänorgasm? Ordet ger oss en bild av vätska som sprutar ut ur vaginan som en fontän – och det kan vara så, men en fontänorgasm kan se ut på olika sätt. 

– Utifrån resultaten från vår pågående forskning blir det väldigt tydligt att vi på svenska borde sluta använda ordet fontänorgasm, eftersom det inte nödvändigtvis behöver vara vare sig en fontän eller en orgasm, snarare så att det plötsligt kan sippra ut vatten utan att det känns. Det är även väldigt tydligt att de tekniker som ofta lärs ut på nätet inte är något som funkar för alla. För vissa kvinnor kommer vätskan genom klitorisstimulans, för andra via omslutande sex, och för väldigt många verkar det avgörande vara att såväl kroppen som knoppen är i rätt stämning, förklarar Jessica Påfs. 

”När jag för första gången förstod att jag kunde få fontänorgasmer var när jag började komma med min man”, berättar sexbloggaren ”Liw”.

Mängden vätska varierar, från en tesked till en och en halv deciliter, enligt RFSU. Vad denna vätska egentligen innehåller är, efter årtionden, fortfarande en fråga som splittrar forskare och sexologer. 

– Men enligt de senaste forskningsrönen så talas det om två olika typer av vätskor, den ena är en lite mindre mängd och mjölkig i sin konsistens och den andra är en större mängd och genomskinlig. Den mjölkigare verkar komma från skenes eller bartholins körtlar (körtlar som sitter vid urinröret, reds anm.), medan den vattnigare, enligt den senaste forskningen, kommer från urinröret och vätskan produceras i urinblåsan. Denna forskning hävdar att vätskan innehåller prostataliknande sekret, men även utspädd urin, förklarar Jessica Påfs.

Jag älskar mina fontäner, de är en härlig gåva.

Hon berättar att det finns teorier om att alla kvinnor producerar denna vätska vid upphetsning, och att vissa stöter ut den vid viss sorts stimulans, medan andra kissar ut den efteråt. 

– Forskningen är dock bristfällig, och de studier som gjorts har haft ett fåtal deltagare och är av varierande kvalitet. Jag tycker att det är viktigt att framhålla att de kvinnor jag intervjuat uppger att vätskan skiljer sig tydligt från urin, att den inte luktar eller lämnar fläckar efter sig. Det gör att jag förhåller mig något skeptisk till de senaste slutsatserna inom forskningen och hoppas se fler studier kring vätskans innehåll, säger Jessica.

Att det delvis skulle vara kiss som rinner ut är inte ett populärt påstående i alla kretsar. För ett par år sedan blossade en storm upp på twitter, med hashtagen #notpee som kritiserade påståendet om att fontänorgasmen innehåller urin. Men kampanjens huvudsakliga syfte var att tvätta bort skammen kring fontänorgasmer. Många älskar sina blöta orgasmer och vill njuta av dem utan att behöva förhålla sig till politik och kritik. 

En av alla kvinnor som tycker att fontänorgasmen är ett häftigt fenomen, är amelias sexbloggare som under pseudonymen Liw berättar om sitt sexliv på amelia.se. 

– När jag för första gången förstod att jag kunde få fontänorgasmer var när jag började komma med min man. Han pillade på min g-punkt medan jag tog på min klitoris med handen. För även om jag kan spruta utan att få g-punkten stimulerad så är det betydligt lättare med g-punkten inblandad. Det var verkligen jättehäftigt att upptäcka min g-punkt, det tog sexet till en ny nivå, berättar hon.

Varför är det så speciellt att få en fontänorgasm?

– Det är häftigt för att jag kommer med hela ”apparaten” så att säga, ett större område känns engagerat. Men precis som jag vill spruta ibland efter en torr klitorisorgasm så kan jag vilja mer ”klitoriskomma” efter att ha ”fontänkommit”. Kombinationen är det bästa – fullt klitorisengagemang där g-punkten stimuleras och jag sprutar. Det är grymt häftigt att visa, utan några tvivel, att jag kommer – det tänder mig jättemycket. Kanske delvis för att jag har märkt att det tänder den jag har sex med, men också för att jag länge inte kunde komma alls med en partner och att det därför blir extra mäktigt att få visa upp min orgasm. 

I Rwanda skyddas lakanen med en särskild matta.

 Fontänorgasmer kritiseras ofta för att främst behaga mannen, som har sett fenomenet i porrfilmer och därför fått för sig att det är coolt och eftersträvansvärt. Men i Liws relation är den lika uppskattad av både henne och partnern.

– Jag älskar mina fontäner och mina g-punktsorgasmer, för fontänen kommer ju främst när g-punkten stimuleras. Sedan vi hittade min ”fontänorgasmknapp” kan jag vara mer närvarande i sexet och den jag är med. Det är en härlig gåva, säger hon.

Vad är det bästa?

– Att kunna visa att jag kommer hetsar upp mig enormt. Och det är en väldigt sexig detalj som jag inte skulle vilja leva utan. Att det sedan blir blött, ja, det får man leva med.

Det är inte bara i västvärlden som fontänorgasmen diskuteras. I Rwanda har den en självklar roll, vilket Jessica Påfs upptäckte när hon befann sig i landet för att skriva sin doktorsavhandling om mödrahälsa och inställningen till preventivmedel. 

– I samband med det fick jag höra att många kvinnor i Rwanda var skeptiska till preventivmedel eftersom det gjorde dem ”torra”. Jag förstod inte först att de pratade om fontänorgasmer, jag trodde de talade om lubrikationen. Jag pratade sedan med många kvinnor och män om fontänorgasm, och mycket riktigt så var det en viktig aspekt i sexlivet. 

I Rwanda är en särskild matta en vanlig bröllopsgåva. Den är till för att skydda madrassen från att bli våt. 

– Fontänorgasmen anses viktig, dels för att den förknippas med förhöjd njutning men också för att den ses som ett slags kvitto på att kvinnan njuter och att mannen är kapabel att ge kvinnan denna njutning. Det sägs vara något som lärs ut från generation till generation, berättar Jessica Påfs.

Klart står att vår syn på fontänorgasmen skiljer sig åt, liksom upplevelsen av den. För somliga är det något jobbigt, som gör lakanen blöta. För andra är det en upplevelse som sätter guldkant på sexakten. Oavsett vad vätskan innehåller, eller vad du tycker, så behöver vi kanske börja se på fontänorgasmen som något alldeles normalt.

– En aspekt som kommer tydligt fram i min forskning är önskan att fontänorgasm inte ska ses som vare sig något spektakulärt eller skamligt, utan som en naturlig del av den kvinnliga sexualiteten, säger Jessica Påfs. 

Så får du en fontänorgasm

1. Hitta din g-punkt 

Precis som fontänorgasmen är g-punkten också ett omdiskuterat fenomen – finns den ens? Jodå, det gör den, men det handlar om ett helt litet område snarare än om en särskild punkt. Idag talar experterna om CUV-komplexet (CUV är en förkortning av clitourethrovaginala), inte g-punkten. CUV-komplexet är ett nervrikt område där klitoris, urinrör och vagina möts på insidan. För många är stimulering av detta område superhärligt, och det kan också vara en väg till att få fontänorgasm. Du kan använda en sexleksak, som till exempel en så kallad womanizer som kombinerar stimulering av klitoris med g-punktsstimulering (ja, vi väljer att skriva g-punkt för att det är enklare).

2. Ta det lugnt

En fontänorgasm behöver ofta, liksom en riktigt intensiv orgasm, byggas upp långsamt och under lång tid. Så låt det ta tid.

3. Testa olika tekniker

För många är det viktigt att stimulera g-punkten eller CUV-komplexet – enkelt förklarat, det där området inne i dig som är extra känsligt. Testa olika tekniker för att hitta det som funkar bäst för dig. På vilket sätt stimuleringen ska ske är ännu en fråga där åsikterna går isär – vi är alla olika och njuter av olika typer av beröring. 

4. Njut av resan

På vår jakt efter nya, spännande upplevelser så händer det att vi blir så fokuserade på tekniken och på att ”lyckas” så att vi glömmer det spännande och sexiga i att utforska våra kroppar och vår njutning på vägen mot målet. Visst kan du sträva efter att få uppleva en fontänorgasm om det intresserar dig, men se det som att du ”bara” ska njuta av en riktigt skön orgasm, prova dig fram och låt det ta tid så kanske det händer. 

Källa: Sexologkliniken.com

Fakta: Fontänorgasm

➜ Forskarna är fortfarande inte överens om innehållet i fontänorgasmer. Vätskan verkar bestå av en blandning av ämnen som produceras i urinblåsan under sexuell stimulering, men det är inte fastställt.

➜ För vissa kvinnor kom­mer vätskan genom klitorisstimulans, för and­­ra via omslutande sex. Att kroppen och knoppen är i rätt stämning verkar vara avgörande för väldigt många, enligt Jessica Påfs forskning.

➜ Ordet fontänorgasm är egentligen missvisande, eftersom den inte nödvändigtvis behöver komma i form av en fontän eller ens en orgasm. För många är det vätska som sipprar ut, utan att det känns, för andra kan vätskan komma mer som i ett sprut och/eller i samband med orgasm.

LÄS MER: ”Min sambo diskuterade mina bröst med en väninna”

LÄS MER: Tre par berättar: Här är våra bästa sexupplevelser