Författaren Charlotte Cronquist hittade mer lust och sex genom tantrafilosofin
1 AV 2
Författaren Charlotte Cronquist hittade mer lust och sex genom tantrafilosofin
Foto: Jan Dahlqvist
2 AV 2

Experten: Så ökar du din sexlust – 12 heta tips

Det är lätt att sexlusten går ner under vinterhalvåret på grund av mörker, kyla och stress. Men det går att träna upp gnistan igen, menar författaren Charlotte Cronquist. 

Hon hittade mer lust genom tantrafilosofin och gick från ganska pryd till vågad. 

Här är hennes bästa tips för en hetare vardag. 

– Bjud in dig själv till en dejt. Förbered dig som om du skulle möta världens bästa älskare, säger hon. 

Charlotte Cronquist

Det är januari och spegelbilden visar ett vinterblekt ansikte. Julkilona som skulle bort är fortfarande kvar, tröttheten finns i kroppen och tja… varför skulle du tänka på lust just nu?

Men du behöver inte ge upp hoppet om varken lust eller sex. Det kräver inte ens att du har en fast partner.

– Om någon för 20 år sedan hade sagt att jag i framtiden skulle komma att jobba med tantra, hade jag gapskrattat generat. Jag var väldigt pryd, säger Charlotte Cronquist. 

Men i samband med en livskris började hennes inre resa och hon upptäckte hur viktig sexualieten är. Hon skrev boken ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft”. 

Så småningom blev hon allt mer nyfiken på tantra och nyligen kom boken ”Lekfull tantra – din väg till att njuta av livet”. I dag leder hon kurser i lekfull tantra och njuter mer av livet än någonsin.

Charlotte Cronquist

Gör: Författare, journalist, coach och kursledare. 

Bor: I Bromma. 

Familj: Sambo med Staffan, tre vuxna barn och två barnbarn. 

Ålder: 62.

Det finns enkla sätt att lära sig att prioritera sinnlighet – och den har ingen åldersgräns.  Tantra är ett sätt att hitta mer njutning i livet. 

Övningar att göra själv eller tillsammans med en partner:  

1. Bjud upp dig själv till dans 

Ju mer accepterande du är i relation till din kropp, desto större möjligheter har du att njuta. Ett perfekt sätt att få igång energin i kroppen är att dansa, och allra helst utan speglar som stör. Välj musik med hög energi och härlig rytm.

Blunda och dansa fritt, tills kroppen blir varm. Fortsätt tills du känner dig utpumpad. Stanna upp och stå stilla. Lägg märke till andetagen, pulsen, svetten som rinner. Detta är din energi! Så kan det kännas när du älskar! Det är samma energi som väcks i dig när du njuter sexuellt. Ta med den här erfarenheten när du älskar nästa gång, eller bara njut av att känna dig levande.

2. Se dig själv i ögonen 

Se dig själv i spegeln med kärleksfull blick, ta ögonkontakt och tänk på hur sexigt det kan vara att möta någon annans blick. 

3. Låt din röst höras 

Många älskar eller onanerar tysta som möss. Det kväver en del av njutningen. Du kanske har varit rädd för att någon ska höra dina njutningsljud och dämpat dig. Testa att göra tvärtom. Stöna och lägg märke till vad som händer i dig och med din lust. Du kan överdriva ljuden för att komma över gamla idéer om att njutning ska ske i tystnad. Passa på när du är i duschen. 

Du kan träna upp förmågan att känna subtil njutning och öka sinnligheten i kroppen genom att röra vid din kropp. Foto: Donata Pizzi / Photographer's Choice

4. Smek (hela) din kropp 

Du kan träna upp förmågan att känna subtil njutning och öka sinnligheten i kroppen genom att röra vid din kropp. Smek underarmen lätt med fingertopparna. Lägg märke till hur det känns i fingrarna som ger beröring och i huden som tar emot den. Pröva olika slags smekningar. Mjuka, hårda, långsamma, snabba. Smek fler delar av kroppen – rör vid dem sensuellt. Kanske upptäcker du nya platser som får erotiska sensationer? Dagliga smekningar gör att du får bättre koll på vilken typ av beröring du njuter av.

5. Lägg märke till vad du gillar hos din kropp 

Det är lätt att se på kroppen med sträng blick. Samtidigt har du den kropp du har. Ge dig själv några minuter och skriv upp allt som du gillar med din kropp. Ställ dig framför spegeln och titta på hela din kropp. Betrakta dig själv i fem minuter. Lägg märke till dina tankar. Om du dömer din kropp, titta igen med intentionen att se det vackra. Det häftiga är att ju mer du gillar din kropp, desto mer attraktiv blir du, båda i dina egna och andras ögon. Det är lite av trolleri!

6. Testa kokosolja 

Kokosolja är en fantastisk följeslagare när du smeker, älskar och leker. Om dina slemhinnor är lite sköra underlättar oljan din njutning. Den går att köpa i mataffären. 

7. Dejta dig själv 

Bjud in dig själv till en dejt. Förbered dig som om du skulle möta världens bästa älskare. Ät en måltid, drick något du tycker är läskande, var i en sensuell miljö. Låt rummet vara varmt och ha tillgång till olja, musik, dofter och smaker du gillar. Gå på upptäcktsfärd med dig själv. Smek din kropp långsamt, var medveten om din andning, låt ljuden strömma ur din kropp. Smek dig som du önskar att en älskare skulle smeka dig, lär känna din egen åtrå. Ge dig själv allt det du längtar efter. Använd denna erfarenhet i möten med en partner. Med större självkännedom och med större kärlek till dig själv är det lättare att öppna hjärta och kropp för njutning!

8. Lär känna ditt kön 

Förvånansvärt många kvinnor har varken tittat på sitt kön eller är bekväm med det. I tantra kallas kvinnans kön yoni, som bland annat betyder ”helig plats”. Det finns en mängd föreställningar om hur könet ska se ut. Sanningen är att vulvor är lika olika som ansikten. När du har mer kunskap om hur du är skapt och vad ditt kön gillar, blir det lättare att njuta sexuellt. 

Så här kan du göra: 

Ta med en handspegel och var i ett varmt rum där du känner dig bekväm. Sätt dig så att du lätt kan se ditt kön och betrakta det med nyfikenhet.

Lägg märke till färger och former. Hur ser din klitoris ut? Sätt lite kokosolja på handen så att beröringen blir behaglig när du undersöker ditt kön. Smek det försiktigt och se i spegeln vad som händer. Börja med venusberget, gå vidare till de yttre läpparna, fortsätt med de inre och rör vid klitoris. 

Undersök vaginaöppningen och för in ett finger i slidan. Om du för in fingret uppåt och inåt i vaginan kan du nå g-området, som känns lite som en tvättbräda, där kan du känna mycket njutning när du är redan är upphetsad.

I tantra kallas kvinnans kön yoni, som bland annat betyder ”helig plats”. Foto: Shutterstock

Övningar att göra tillsammans med din partner 

9. Se varandra på riktigt 

Sitt mitt emot din partner. Se in i varandras ögon. Gör detta i tystnad under fem minuter. Det kan kännas intimt att möta en annan persons blick. Lägg märke till vad som händer i dig och vilka känslor som väcks. 

10. Prata om det 

Att tala om sex skapar intimitet i en relation. Många låter bli sådana samtal, eftersom de är rädda för partnerns reaktion, eller för att vi helt enkelt inte tränat på den sortens prat. När du sätter ord på din längtan visar du sårbarhet och det är en viktig nyckel till intimitet.

Berätta vad du njuter av, fantiserar om eller vad som skrämmer dig. Lyssna på vad din partner berättar. Ge varandra fem minuter var. En lyssnar, har ögonkontakt och är helt tyst medan den andra talar om sig själv utan att skuldbelägga partnern.

”Jag längtar efter”, ”jag skulle önska att ...”

Sedan byter ni roller.

Sträva efter att vara direkt i upplevelsen när du älskar och inte tänka ett steg framåt. När du tänker ”det är skönt just nu” är du på rätt väg. Foto: iStockphoto

11. Ge och ta emot massage

Du blir en bättre älskare när du vet vad du njuter av. Då kan du också guida din partners beröring. Bjud in till massagestunder där ni turas om att säga vilken beröring ni önskar. Passa på att njuta när du tar emot. Låt kroppen ge ljud ifrån sig, andningen påverkas och om kroppen vill röra sig, låt det ske.

Ha fokus på dina händers möte med din partners kropp när du masserar – och var i nuet. Du kommer att upptäcka att det både kan kännas skönt och intimt att ge.

12. Skippa abc-sexet 

Känner du ibland att sex är enformigt, kanske till och med tråkigt? Det kan bero på att du är van vid ABC-sex. Det är sex där mannen snabbt vill kåta upp kvinnan, för att kunna tränga in i henne och komma. En kyss på munnen, en smekning på bröstet och så ett finger i könet för att känna om det är fuktigt.

A, B, C. Om vagina fortfarande är torr tar han ett nytt varv. Så tråkigt att klockorna stannar! Inte konstigt om du längtar efter något annat. Vidga synen på vad sex är. Vad sägs om smeksex, energisex eller oralsex?

Pröva att inte sträva efter att ”gå i mål”, utan njut av själva resan. Om fokus är ”jag vill komma så fort som möjligt” är risken stor att du inte upplever den njutning som smekningar, ögonkontakt och lekfullhet kan ge.

Sträva efter att vara direkt i upplevelsen när du älskar och inte tänka ett steg framåt. När du tänker ”det är skönt just nu” är du på rätt väg. Lägg märke till vilka förnimmelser du får och önska dig ingenstans. Om du får orgasmer, njut av dem, som en del av resan.

LÄS OCKSÅ: Öka sexlusten – 8 sexnoveller som eggar fantasin 

LÄS MER: Så börjar du dejta efter en separation: ”Vill du bara ligga, så säg det”